icon

Klíma a spanie s otvorenými dverami

lexilero
7. jún 2025

Čaute,

Akurát si dávam do bytu klímu... a technik mi poradil ju dať do chodby.
Aj som čakala že tam navrhne a som súhlasila... ale teraz ako nad tým rozmýšľam, neviem či si budem vedieť zvyknúť na spanie s otvorenými dverami do chodby.

Chodba vedie do obývačky a do vstupnej chodby ktorá krátko vedie k vchodu, kúpeľni a kuchyni. Takže hluk z vonku keď idú susedia hore dolu by mal byť v pohode.

Chcela by som mať všetky miestnosti, alebo aspoň obývačku a spálňu chladnejšie.
Nevadilo by mi keby nainštalovali aj dve, ale bolo mi povedané že stačí jedna na 70 m2.
Rozmýšľam že si zarezervujem ešte jednu konzultáciu lebo technik rýchlo prišiel ale aj odišiel, viacej som sa dozvedela keď som priamo zavolala firme.

Kam ste si dávali klímu vy?
Ste v pohode so spaním s otvorenými dverami?
Prípadne ako ste takéto niečo vyriešili?

espritka29
7. jún 2025

Ahoj. My máme v obývačke. Náš byt má dispozíciu izieb “z izby do izby” - kuchyna - obývačka - detská izba”. Chodba je u nas mimo (z obyvacky aj kuchyne sa da ist, je mala). Klima je v obyvacke ( bezvankova ), aby na nas priamo nefukalo. izby su otvorene. My mame dvere len z obyvacky do detskej, tak tie su otvorene. Ostatne priestory (obyvacka, chodba a kuchyna) su otvorene bez dveri. Mame 47 m2 a cely byt je orientovany na JZ, cize palava od obeda do vecera. Klimu nastavujem na dialku (napr. z prace). Mame ju od 06/2024.

avanka
7. jún 2025

@lexilero ach jaj..zase ti, čo tvrdia, že 1 klíma stačí na 3 izbový byt. Z vlastnej skúsenosti nie, nestačí. Máme byť s rozlohou 67 m a vnútorné jednotky máme 3. Byť západ, východ. Keď klimujem v kuchyni, tam je zima a na na chodbe je ledva chládok. Určite si obid viacero firiem.
A čo sa týka spania pri otvorených dverách, my tak spíme roky, na to sa dá v pohode zvyknúť

marca12
7. jún 2025

@lexilero Mame v chodbe a nevadi mi spat s otvorenymi dverami. Vychladi nam spalnu,kuchynu aj obyvacku. Pre nas bola najlepsia volba klima v chodbe. Ja nemam rada,ked priamo na mna fuka vzduch z klimy,preto som chcela dat do chodby.

ktobytobolpovedal
7. jún 2025

My mame cca 68m2 a mame dve jednotky, v spalni a detskej… je to na poschodi a v podkrovy, cize tam bolo najteplejsie a to sa nedalo ani vyvetrat. Cez den ide klima a dvere su otvorene, tak studeny vzduch idr aj dolu 🙂

tenerifka
7. jún 2025

Mame sice dom, ale klimu mame v kazdej izbe, t. J. 6 kusov, neviem si to inak predstavit. Kazdy ma ine potreby teploty na spanie, manzel si napriklad v svojej spalni pusta klimu od juna do oktobra, ja len v auguste. V obyvko-kuchyni naozaj len obcas, najma ak v lete pride calima a vonku je cez 40, vtedy je to nutnost. Ale peckovat klimu kazdy deñ kvoli vychladeniu spalni na noc a este k tomu spat s otvorenymi dverami-pre mña no go.....

mandzula
7. jún 2025

Mame byt 80 m2 a klimy dve - jednu v obyvacke a druhu v spalni - tu v spalni na noc nepustame, neviem si predstavit, ze na mna fuci, takze vychladime len vecer a na noc nechame dvere otvorene do zvysku bytu, ktory je vychladeny tou obyvackovou.

lucia13022023
7. jún 2025

Za mňa treba dve. Sestra ma jednu, v obývačke a kuchyňa nie je vychladena, spálňa a detská len keď sú otvorené dvere, aj to nič moc, možno stupeň je dole.

tenerifka
7. jún 2025
@mandzula

Mame byt 80 m2 a klimy dve - jednu v obyvacke a druhu v spalni - tu v spalni na noc nepustame, neviem si predstavit, ze na mna fuci, takze vychladime len vecer a na noc nechame dvere otvorene do zvysku bytu, ktory je vychladeny tou obyvackovou.

@mandzula preco musi na teba klima fucat? Das program quiet a nastavis vzduch rovno (nie dole) a ide lahky vanok do izby a nie na teba. A teplotu 25 stupñov....

mandzula
7. jún 2025
@tenerifka

@mandzula preco musi na teba klima fucat? Das program quiet a nastavis vzduch rovno (nie dole) a ide lahky vanok do izby a nie na teba. A teplotu 25 stupñov....

@tenerifka mne ten klimovy pocit vadi bez ohladu na to, ako je klima nastavena.

lexilero
autor
7. jún 2025
@avanka

@lexilero ach jaj..zase ti, čo tvrdia, že 1 klíma stačí na 3 izbový byt. Z vlastnej skúsenosti nie, nestačí. Máme byť s rozlohou 67 m a vnútorné jednotky máme 3. Byť západ, východ. Keď klimujem v kuchyni, tam je zima a na na chodbe je ledva chládok. Určite si obid viacero firiem.
A čo sa týka spania pri otvorených dverách, my tak spíme roky, na to sa dá v pohode zvyknúť

@avanka Akože chcem dať vybúrať jednu izbu (teda stenu) čo je pri kuchyni a spraviť si veľkú kuchyňu s jedálňou takže by to boli dve izby... ale rozloha bytu je aj tak taká že... vzduch tu veľmi tažko prechádza cez izby. Na výmeru som sa pomýlila, je to 58 m2 ale aj tak asi bude treba dve alebo každopádne aspoň lepšie miesto na to... plus neviem ale príde mi že 3.6k výkon je málo z toho čo som si pozerala a z toho čo ostatný doporučovali.
Skontaktovala som ešte ďalšie firmy tak uvidím čo oni povedia... mi to zatiaľ vyzerá na prenosnú klímu a potom dám nainštalovať v kľude a poriadne celú jednotku, alebo dve keď bude po rekonštrukcií...

lexilero
autor
7. jún 2025
@tenerifka

Mame sice dom, ale klimu mame v kazdej izbe, t. J. 6 kusov, neviem si to inak predstavit. Kazdy ma ine potreby teploty na spanie, manzel si napriklad v svojej spalni pusta klimu od juna do oktobra, ja len v auguste. V obyvko-kuchyni naozaj len obcas, najma ak v lete pride calima a vonku je cez 40, vtedy je to nutnost. Ale peckovat klimu kazdy deñ kvoli vychladeniu spalni na noc a este k tomu spat s otvorenymi dverami-pre mña no go.....

@tenerifka Veď to práve... mám z toho dojem že áno, super by sa mi vychladila chodba ale izby by ostali nedochladené ideálne... koľko Vás vyšla práca ak sa smiem spýtať? Účtujú si za každý kus robotu individuálne alebo všetko v celku a dopláca sa za jednotky? Táto firma mi povedala že každý kus individuálne, takže robota na jeden kus by bola okolo 600 euro, plus peniaze za materiály a samotnú jednotku.

lexilero
autor
7. jún 2025
@espritka29

Ahoj. My máme v obývačke. Náš byt má dispozíciu izieb “z izby do izby” - kuchyna - obývačka - detská izba”. Chodba je u nas mimo (z obyvacky aj kuchyne sa da ist, je mala). Klima je v obyvacke ( bezvankova ), aby na nas priamo nefukalo. izby su otvorene. My mame dvere len z obyvacky do detskej, tak tie su otvorene. Ostatne priestory (obyvacka, chodba a kuchyna) su otvorene bez dveri. Mame 47 m2 a cely byt je orientovany na JZ, cize palava od obeda do vecera. Klimu nastavujem na dialku (napr. z prace). Mame ju od 06/2024.

@espritka29 Aha a stačí Vám to?
Od koho ste si dali robiť klímu?
Mne odporučila známa dobraklima.sk ale po prvej konzultácií sa mi to moc nezdalo...

tenerifka
7. jún 2025
@lexilero

@tenerifka Veď to práve... mám z toho dojem že áno, super by sa mi vychladila chodba ale izby by ostali nedochladené ideálne... koľko Vás vyšla práca ak sa smiem spýtať? Účtujú si za každý kus robotu individuálne alebo všetko v celku a dopláca sa za jednotky? Táto firma mi povedala že každý kus individuálne, takže robota na jeden kus by bola okolo 600 euro, plus peniaze za materiály a samotnú jednotku.

@lexilero my sme davali do nasej vtedy novostavby-pred 7-imi rokmi, na Kanarskych ostrovoch, takze je to pre teba irelevantne. Vtedy sme platili vsetko komplet s montazou 400 eur za kus, teda 2400 eur

avanka
7. jún 2025
@lexilero

@lexilero to je veľa..nás stáli 2 vonkajšie a vnútorné jednotky 4900€, montáž všetkých 3 kusov 600€. Ale teda šli sme do značky Daikin,jednak kvôli 5 ročnej záruke, čo má ako jediná značka , a jednak kvôli kvalite, je tichulinka,keď je zapnutá, ani ju nepočuješ.
My sme oslovili firmy 2 a rozdiel skoro 500€ v tej istej značke a počte. Takže sa nenechaj odradiť a ozvi sa viacerým. K nám prišli, vymerali, porozprávali sme sa, čo chceme a potom poslali cenovú ponuku

avanka
7. jún 2025
@lexilero

Mne odporučila známa dobraklima.sk ale po prvej konzultácií sa mi to moc nezdalo...

@lexilero , naše..kuchyňa a obývačka. Detskú odfotenú nemám

tenerifka
7. jún 2025

Treba porovnat viac firiem. Ja som brala prvu, co mi znamy odporucil, resp. tu ich vela nie je. Nemam ziadnu extra znacku, ale za 7 rokov tomu nic nie je. Tak ako som pisala, 400 eur za kus, t. J. 6 vnutornych jednotiek, 6 vonkajsich jednotiek,rozvody a instalacia-2400 eur vsetko dokopy Odvtedy to urcite islo o nieco hore. Ale tie ceny na Slovensku su doslova sialene

lexilero
autor
7. jún 2025
@avanka

@lexilero , naše..kuchyňa a obývačka. Detskú odfotenú nemám

@avanka Krásne to máte spravené!!
Daikon je príliš drahý na nás, ale určite sa nájde aj niečo iné.
Nevadí že máte klímu tak vysoko? Tak isto som aj ja chcela a technik mi povedal že to nejde, že musí byť aspoň 40 cm priestor hore... pravda alebo nie?

lexilero
autor
7. jún 2025
@avanka

@lexilero to je veľa..nás stáli 2 vonkajšie a vnútorné jednotky 4900€, montáž všetkých 3 kusov 600€. Ale teda šli sme do značky Daikin,jednak kvôli 5 ročnej záruke, čo má ako jediná značka , a jednak kvôli kvalite, je tichulinka,keď je zapnutá, ani ju nepočuješ.
My sme oslovili firmy 2 a rozdiel skoro 500€ v tej istej značke a počte. Takže sa nenechaj odradiť a ozvi sa viacerým. K nám prišli, vymerali, porozprávali sme sa, čo chceme a potom poslali cenovú ponuku

@avanka aká firma robila vám?
Skontaktovala som viacej v Bratislave... ale ak vieš odporučiť niekoho tak by bolo super

avanka
7. jún 2025
@lexilero

Skontaktovala som viacej v Bratislave... ale ak vieš odporučiť niekoho tak by bolo super

@lexilero máme to cca 12 cm od stropu a nie, nemusí to byť 40 cm. https://hvpartners.sk/
My máme cez nich a viem, že montujú aj v Bratislave. Seriózny,výborná komunikácia, čistá práca,upratali si po sebe. Ponúkali nám aj lacnejšiu green a vraj je tiež dobrá.

avanka
7. jún 2025
@lexilero

@lexilero v detskej je to 10 cm od stropu

saxana000
7. jún 2025

My mame otvorene dvere na spalni kazdu noc dkedy je starsia dcera v svojej izbe.. jednoducho si na to zvyknes a mozno bude aj dobre ze nemas klimu priamo v spalni.ona aj ked jemne ale predsalen huci mna by to rusilo..

lexilero
autor
7. jún 2025
@avanka

@lexilero máme to cca 12 cm od stropu a nie, nemusí to byť 40 cm. https://hvpartners.sk/
My máme cez nich a viem, že montujú aj v Bratislave. Seriózny,výborná komunikácia, čistá práca,upratali si po sebe. Ponúkali nám aj lacnejšiu green a vraj je tiež dobrá.

@avanka Vďaka moc! Už som im aj napísala

zuzik1407
8. jún 2025

Mám 3 i byť a klíma je v obývačke a úplne stačí.....Vychladi celý byt.z obývačky sa ide do spálne ....Včera bola pustena,a celý byt bol chladný.Chodba nie je veľká.....

princezna_bosorka
8. jún 2025

@lexilero nezniesla by som spanie v izbe so zatvorenymi dverami. ale ja neznasam ani spanie vo vyklimovanej miestnosti... mne ten vzduch z klimatizacie vadi a smrdi...

mateson2004
8. jún 2025
@princezna_bosorka

@lexilero nezniesla by som spanie v izbe so zatvorenymi dverami. ale ja neznasam ani spanie vo vyklimovanej miestnosti... mne ten vzduch z klimatizacie vadi a smrdi...

@princezna_bosorka vzduch z klimatizácie smrdí?

avanka
8. jún 2025
@zuzik1407

Mám 3 i byť a klíma je v obývačke a úplne stačí.....Vychladi celý byt.z obývačky sa ide do spálne ....Včera bola pustena,a celý byt bol chladný.Chodba nie je veľká.....

@princezna_bosorka ak ju máš cistenu,nesmrdi. Nič necitis. Na dovolenkách áno, ale tam sa o ňu asi nestarajú tak ako doma.
Ja som si napríklad včera prikurila a to je za mňa obrovský benefit navyše. Vykurene a teplo za pár minút.

@zuzik1407 záleží od rozloženia bytu asi. Aj nám by stačila klíma z obývačky vychladiť aj detskú,ale len v prípade otvorených dverí. Máme však 14 a 17 ročných chalanov,čiže každý chce mať svoje súkromie a ver, či nie, vyklimovana obývačka, zavreté dvere do detskej izby a o hodinu tam 30 st. Ak svieti slnko.
Aj títo naši vraveli, že veľa ľudí dá 1 a potom dorábajú. Moji rodičia majú 2 vnútorné jednotky,byt 86 m a nie, nestačia na celý byt. Do kuchyne, keď varíš, ani náhodou.
Za mňa to bola investícia roka a neľutujem ani jediný cent. Minulé leto som vstávala ráno o 4 a varila, čo sa v byte nedalo vydržať. O tom, že zapnúť trúbu, som len snivala. Teraz je to úplná paráda.

espritka29
8. jún 2025
@lexilero

@lexilero mame od jednej firmy z nasho mesta. Je to klima zn. Midea bezvankova. Nam staci vzhladom na velkost a dispoziciu izieb