icon

Ako vybrať a inštalovať klimatizáciu do bytu?

7. jan 2025

Prosím vás, zvažujeme zavedenie klímy ...čo by ste mi v tejto oblasti poradili? To, čo vieme je, že chceme to riešiť ešte mimo letnej sezóny a chceli by sme ovládateľnú cez wifi..oslovíme na cenovú ponuku všetky nám dostupné firmy v okolí...a zrejme najnižšia ponuka výhra 🙂 byt máme cez 60 m...zrejme by ju zaviedli do obývačky ako to väčšinou býva ..hoci chodba spája všetky miestnosti, nezvyknú ju do chodby dávať...
Až ste to riešili nedávno ..môžete mi napísať koľko vás to vyšlo...viem, tiež tu robí svoje lokalita ....ďakujem

ninusa221
7. jan 2025

2500€ za dve klímy dve jednotky (davali sme minule leto) Jedna je v obývačke druha v detskej izbe. Klíma v obývačke je silnejšia a keď sa otvoria dvere prejde studený vzduch aj do spálne. Ak chceš len jednu tak určite by som ju dala tam kde sa najviac zdrživate a hlavne aby ti to prešlo tam kde v noci spíte.

autor
7. jan 2025

@ninusa221 ďakujem, dobre postrehy praktické 🙂👍

ninusa221
7. jan 2025

My máme značku sinclear dá sa zapnúť aj na diaľku cez aplikáciu.

avanka
7. jan 2025

Ahoj, my sme robili klimatizáciu v októbri 2024. Mali sme ponuky od 2 firiem. Byt 68 m, slnečný, orientovaný na východ,západ.
Pozerali sme na spotrebu,hlučnosť a záruku. Medzi naj sú Toshiba a Daikin.
Rozhodli sme sa pre Daikin,je síce drahšia,ale tichá, nízka spotreba a 5 ročná záruka. Nad rozložením sme veľmi rozmýšľali,dali sme 1 vonkajšiu jednotku a 2 vnútorné, 1 v obývačke a 1 v kuchyni.
Obyvackova by nám za roh neprešla a kuchyňu nevyklimovala,aj keď mnohí tvrdili opak,ale never,ak ich máte ako 2 samostatné izby.
Cena? 3530€ cca. Ovládaná cez wifi samozrejme.
A ešte ideme dávať v apríli do detskej,ktorá susedí s obývačkou.
A ešte rada, pred namontovanim si vybav povolenia, my máme družstevný byt,takže bytové družstvo, súhlas nadpolovičnej väčšiny vlastníkov bytov, ohlásenie stavebných úprav na mestskom úrade.
Lebo..mnohí neuznali tvrdia ( a do namontovania klímy som sa aj ja do krvi hádala), že ak si dávaš klímu na balkón alebo lodgiu,nemusíš mať nič, myslela som si, že je naša. ale..lodžia ani balkón nie je tvoje vlastníctvo,ale spoločný priestor s tvojim trvalým užívaním.

avanka
7. jan 2025

Klíma v kuchyni

autor
7. jan 2025

@avanka ďakujem za super rady! Aj fotky, krásne vám to tam ladí doma 🙂👍

avanka
7. jan 2025

Ďakujem. Inak je fantastická aj na kúrenie.

autor
7. jan 2025

@avanka ďakujem...a nie je to dosť nákladné kúriť ňou?

avanka
7. jan 2025

Je to práveže lacnejšie a aj rýchlejšie. Kurila som s ňou v kuchyni, keď mrzlo a vonku fucalo do okien . Za chvíľku máš teplucko

autor
7. jan 2025

@avanka diky moc 🙂

zeldia
7. jan 2025

@avanka prosim ta prepac za odveci otázku ale ako polievaš kvety? Vyjdeš na rebrík a das dole kvetináč alebo ako?

ninusa221
7. jan 2025

@avanka my sme si vôbec žiadne povolenia nevybavovali volala som domovníkovi a sám povedal že si to máme dať kým na to nieje zákon. Ale niektorí majú v bytovkách oznamy že bez súhlasu druhých majiteľov si dať klimu nemôžu. Tak neviem ako to je my sme dali dole len oznam že bude hluk a nikto nič. Asi záleží typ bytu a aj od susedov a domovníka

kleopatra114
7. jan 2025

Skúsená firma ti poradí , kam umiestniť klimu, aby najviac splnala všetky kritéria. Tiež ti poradí, aká jednotka do vášho priestoru najviac vyhovuje. A ešte- nie vždy je najlacnejšia ponuka tá najlepsia voľba.

avanka
7. jan 2025

@zeldia na stoličku stačí,to nie je tak vysoko🙂

@ninusa221 toto je ten problém..tu nezáleží od mesta, je na to zákon. Ak máš družstevný byt, tak súhlas od bytového družstva,ak štátny, od službytu.
Ani u nás to nikto z tých, čo majú klímy , nemajú..vraveli mi, že veď naco..len ak ich raz budú kontrolovať, na čo majú právo, bude problém. Nám povedali, že bez povolenia ju musíš napr z balkóna zlozit
Ako vravím,ja som sa tiež hádala, dokým som ten zákon nečítala. Proste sme krytí..áno, vybavenie trvalo asi 3 týždne a stalo nás to 20€, ale máme ju legálne.

avanka
7. jan 2025

@kleopatra114 presne tak..nám tiež všetci, že načo 3 jednotky do jedného bytu, že blbosť, stačí jedna na chodbu. Ale prišli z firmy, presne povedali...
U nás bola jedným z hlavných kritérií tichost a decibely. Lacné hucia

elizabeth170
7. jan 2025

Ja mám Samsung Windfree a máme ju dva roky a bola to naša najlepšia investícia 😊

autor
7. jan 2025

@elizabeth170 máte to doma krásne 🙂

elizabeth170
7. jan 2025

Ďakujem 🙂

zuzik1407
9. jan 2025

Dávala som v júli 24.Do obývačky len ,,,,byt 70m2.Uplne super.staci jedna.Zapnem aj cez wifi.Skusala som už aj kúriť s ňou ,a fajne teplo bolo.cena 950€.Odporucam všetkými desiatimi.Mame AUX....záruka 3roky.vykon 3,5kw.

zuzik1407
9. jan 2025

Dávala som si na svoj balkón,byt mám v OV,a od nikoho som povolenie nepytala a nepotrebovala.Ked som sa pýtala domovnika,vravel,že na svoj balkón si môžem povesat aj opice.Ked dával sused ,pýtal sa na družstve ,a žiadne povolenie nepotrebuje.Takze iný kraj ,iný mrav😛

avanka
9. jan 2025

@zuzik1407 pozri si paragraf 2 ods. 4 zákona č. 182/1993 Z.z. o vlastníctve bytov a nebytových priestorov a paragaf 19 tohto zákona.
a mohla by som pokračovať.

zuzik1407
10. jan 2025

@avanka nic nepozerám,,,,celá bytovka má bez povolení.....klíma je namontovana,bodka.neriesim

saxana000
10. jan 2025

V septembri nam davali samsung windfree testovat budeme az v lete.ak by as v byte treba obehat susedov ohladom povolenia.my sme ju dali do kuchyne spojenej s obyvackou lebo ked som varila mali sme tu 29stupnov.zadne izby nam staci rano vyvetrat a zastriet tam nie je tak priserne teplo a prakticky sa tam cez den ani nezdrzujeme.mame 3.5 cena aj s montazou 1300e ovladanie wifi a bezprievanovy mod kvoli detom..komdenz je vyvedeny von cez stenu do travy ale tu ti moze spravca nakazat aby si vyviedla kondenz do interieru a zbierala ho.nam to susedia nastastir podpisali a pri montazi chlapci len predlzili trubku aby voda nestekala po fasade a nerobila mapy na stene.

saxana000
10. jan 2025

@avanka tu treba zobrat do uvahy rozdiel medzi klasickym vystrcenym balkonom a krytou lodziou kym vysuty balkon je majetkom vsetkych lodzia prislucha metrami k bytu a spada do OV.

avanka
10. jan 2025

@saxana000 môže byť.. my máme lodgiu - balkón so stenami murovanými.
@zuzik1407 veď v poriadku. každý si rozumie. nemyslela som to v zlom. Ja som autorke chcela pomôcť, lebo sme to absolvovali v októbri a šli sme na to tak, ako sa na to ísť malo. Aj u nás v bloku to má 40 ľudí bez povolení, mne je to jedno, ja keď príde kontrola z bytového družstva, mám povolenia. 🙂

saxana000
10. jan 2025

@avanka ak by sme davali na balkon tak tiez by sme povolenie nepotrebovali lebo je to lodzia a je nasa.ale my sme davali z obyvacky priamo rovno cez stenu von na fasadu a na to uz treba mat pobehanu nadpolovicnu vacsinu nechcela som tahat kable cez 3 izby.. ale my sme mala bytovka 10 bytov vsetci pricetni a tento rok pribudli u nas v baraku rovno 4 klimy lebo leto bolo extremne.co sme tu 9 rokov taketo teplo sme este nemali. Kamoska byvaju v meste v 12 posch a balkon maju vysunuty a jednoducho jej to zakomplexovani susedia neschvalili.riesili to aspon mobilnou.. a dalsiu poznam co byva v centre mesta byt kupili s klimou a pamiatkari im to nariadili dat dolu tiez k tomu nemali byvali majitelia povolenie.. lepsie je mat to na poriadku nikdy nevies kto sa do toho zacne šparat.

avanka
10. jan 2025

@saxana000 presne tak. Ja som bola napr v šoku, že byt tvoj, odkúpený v osobnom vlastníctve a balkón,ktorý je súčasťou bytu, ideš na neho z kuchyne, vlastne nie je tvoj. My sme si to obiehali, druhu klímu ideme v apríli dávať na opačnú stranu,na fasádu, kde ju z bloku nikto nemá ešte, my budeme prví a niektorí susedia aj začali , že a ostatní tiež majú a nikto si povolenie nepýtal .ale tiež nám podpísali, nemali s tým problem. Mamina je domovnicka na sluzbyte a v septembri mali kvôli tomu poradu aj s právnikmi, kde riešili tieto klímy, chcú to začať kontrolovať, lebo tým, čo sú na vyšších poschodiach a majú ju na fasáde, kondenz kvapka dolu, veľakrát aj ostatným susedom na parapety, plesniveju fasády..ľudia sa sťažujú.opravy fasád sú drahé . Kondenz sa dá vyviesť aj do bytu, ale to ľudia nechcú. My sme našťastie na vyvýšenom prízemí a pod nami nikto nie je
Tieto klímy a vybavovačky su ošemetné záležitosti, ale fakt keď prídu a budú pýtať papiere, budú problémy.
A susedia veľakrát udávajú, stačí, že máš lacnejšiu, ktorá hučí a už to vadí.

saxana000
10. jan 2025

@avanka my sme preto dali predlzit trubku lebo za poskodenie fasady by sme boli realne zodpovedni a to opravit pri 12 posch. cinziaku neni sranda.. preto zacali tie nariadenia s kondenzom dovnutra no ale maj cele leto kybel v obyvacke..len niektori ludia su chrapuni hlavne ze klimuju co ich po susedovom okne parapete...