Kompostovanie - máte s tým skúsenosti?
Ahojte. Máme záhradku a nejak ma chytila práce na nej. Svokra mi vravela o tom, že si mám založiť kompostér... máte s tým skúsenosti?
Ako vôbec začať? Stačí postaviť a hádzať bio odpad? Možno sa pýtam ako ťuťka ale som nováčik :D
@kristinaskorova V podstate áno 🙂. A občas treba akoby "premiešať", nech všetky vrstvy dobre pracujú. A ak je horná vrstva príliš suchá, trochu zaliať vodou.
Ja som si na jeseň kúpila na narodeniny komposter 😀 študovala som to dlho, lebo musíš vrstviť dusikate a uhlikate materiály, plus zabezpecit, aby to bolo vlhké, ale nie mokré, ... Pre mňa to bola hotová "alchýmia".
Ale čo som sa chcela opýtať, keď som už vybrala zo spodu hlinu, tak sú tam pandravy, čo mám s nimi robit? Veď keď to dám napr.k jahodam, tak mi to všetko zožerú. To mám nejak preberať? Ďakujem
@veronikaveronik pandravy? hodiť sliepkam 😎
@0silvia0 ok, ale ja som myslela, že, keď budem mať kompost, prikopem ho napokon. k jahodam, rajcinam,... a nie ho ešte triediť a separovat. Ale asi mi nič iné neostáva
*napríklad. Nie napokon
@veronikaveronik my kompost netriedime. Máme vykopanú jamu v záhrade, kde hádžeme kompost a keď manžel rýľuje záhradu, zakopáva ho pri rýľovaní. Žiadnu vedu z toho nerobíme. Okrem toho, ak môžem poradiť, keď kosíme trávu, trávu nedávame do kompostu, ale dávame ju okolo rajčín a papriky atď. Výborne udržuje vlkosť a zabraňuje prerastaniu buriny. Časom pohnije, čiže kompostuje sa akosi sama na hriadkach.
@0silvia0 super. Ďakujem. Určite využijem pri rajčinách. Tento rok ich mám napocudovanie pekne. Niektoré už majú vyše 2 metrov (cherry)
A tie pandravy nemáte?
Tak ja teraz neviem... ako čítam tak čítam, sú tie plastové ale dajú sa robiť aj drevené... mne sa viac páčia plastové. čo máte doma vy? Lebo ja sa ani neviem rozhodnúť... Príde mi že pri deťoch je plastový bezpečnejší.
@kristinaskorova Plastu nedôverujem, uvoľňujú sa z neho chemikálie, hlavne, keď na neho v lete svieti slnko. My máme drevený.
@veronikaveronik pandravy nemáme, keby sme aj mali, my tu máme premnožené drozdy, tie požerú všetko, takže pandravy by nemali dlhú životnosť. Predtým sme mali sliepky, keď muž rýľoval a zapracovával kompost do pôdy, pustili sme ich a oni každú larvu, každú dáždovku čo našli, zlikvidovali.
@lorela ale asi ho máte uzatvárateľný, že?
@0silvia0 Waw. to je aký nápad... máte ešte nejaké vychytávky? Toto ma zaujíma!
@leily1 Och... čítam to na viac krát lebo je to veľmi zaujímavé. Máte ešte pre mňa nejaké rady, alebo tak?
@kristinaskorova myslíš to mulčovanie pokosenou trávou? Iná vychytávka mi nenapadá, toto je top vychytávka, to som odpozerala od rodičov.
Je tu nejaká košičanka? Je tu vraj možnosť dostať komposter zadarmiko... viete o tom niečo?
Caute, my v Ziline sme cez mesto dostavali zadarmo kompost, stacilo sa len prihlasit na mesto v ramci ich kampane. Ale moc som o kompostovani nevedel, tak som sa nakontakotoval na miestne OZ kompostujme http://kompostuj.me/kompost-poradna/ , ktory mi dost poradili. Maju online poradnu, tak ak nejake otazky tak kludne treba pisat im
nesmrdi kompost v komposteri? Mame mensiu zahradu a okolo susedov tak sa bojim aby sa nestazovali.
@pericolosa Podľa toho čo do neho dávaš... Ten náš vôbec nesmrdí 🙂

Áno, máme na záhrade. Výborná vec 🙂