Kotol Protherm - chyba

simiis
26. feb 2023

Ahoj,
na plynovom kotli značky PROTHERM nám pri pustení teplej vody, poväčšine vždy vyskočí chyba F81, resetujeme kotol čo síce pomôže ale len dokým znovu niekto nespustí teplú vodu (poväčšine sa to deje pri sprchovaní). Čo je to za chybu?? Dá sa chyba vyriešiť svojpomocne alebo je potrebné sa obrátiť na technika? Kotol bol menení 4roky dozadu. Prvá zima čo nám to vyskakuje.
Ďakujem za odpoveď 🙂

paulinam99
26. feb 2023

Error ozn. ako závada: F 81

Chyba v okruhu teplé vody
Přehřátí okruhu teplé vody

- Zkontrolujte, zda:
- není tepelné čidlo špatně přichyceno (výstup deskového výměníku)
- čerpadlo teplé vody není mimo provoz
- není zablokovaná zpětná klapka
- není ucpaný deskový výměník
- nejsou ucpané trubky zásobníku
- nepronikl vzduch do primárním okruhu
- hlavní čerpadlo není mimo provoz

Máš prehriatu sústavu, prekúrený, "přetopenej" kotol nad výrobcom danú hodnotu.

Ešte je tu možnosť:
Je "zarastená" hriadeľ obehového čerpadla v keramických puzdrách lebo si mal dlhodobo vypnutý kotol zo siete 230V/50Hz, čím riadiaca elektronika nemohla každých 24 hodín automaticky pretočiť rotorom čerpadla.

Máš v sústave do série napojený ako bonus ešte jeden agregát, kotol (na tuhé palivo, koks, peletky, brikety, dvojplášťový krb na tuhé palivo napojený do obehovej sústavy, máš v sústave elektrický kotol apod.)

Zdroj: https://kutilska.poradna.net/questions/3122901-...

simiis
autor
26. feb 2023

@paulinam99 zložité pre mňa ako laika 😀 takže najlepšie bude obrátiť sa na technika..ďakujem za ochotu 🙂)

daridari11
10. máj 2023

Nám celú zimu vypína Protherm kotol, naskočí F1 a keď ho vypnem, zapnem, funguje. Ani sme nevolali technika, kotol má 23 rokov a už do neho nechceme investovať, budeme určite kupovať nový. Ale čítala som, hlavne na českých stránkach, vraj sa to deje z dôvodu toho, že nórsky plyn, ktorý sa tam ( zrejme aj k nám ) dodáva túto sezónu miesto ruského, má iné zloženie. Vraj stačí malý úkon vykonať v tých kotloch. Možno je toto problém.

striso
14. mar 2024

Zdravim mam kotol protherm Panther condens 25KK ohlasi mi chybu F 32 zresetujem ide chvilu a zase skoci do poruchy viete mi poradit dakujem