icon

Kúrenie kachlami a elektrickými konvektormi: Rady a skúsenosti

9. sep 2024

Baby prosím Vás o radu. Je tu niektorá kto ešte kúri kachlami v kombinácii s elektrickými konvektormi ( ohrievače)? Kachle sú v obývačke, vykuria celý dom? Cca 70 m2? Chceme aj konvektori do spálne a kuchyne, viete mi povedať, koľko cca elektriny na ne minieme? Nemám predstavu. Teraz doma len otočím kohútik a kurim. 🤦‍♀️ďakujem

Strana
z2
luccija
9. sep 2024
luccija
9. sep 2024

@lneviemmeno presne...príde domov a zima naloží a bude teplo za chvíľu doložiť ja som bola šokovaná, keď sme kúrili ako rýchlo drevo zhorelo zase priložiť, ráno vyčistiť, robota s drevom, až potom som ocenila maminu kanadskú pec

mateson2004
9. sep 2024

Toto so nevim predstaviť. Máme krbové kachle, ale ako vedľajší zdroj. Využívame teda dosť, hlavne na jeseň. Vieš ako bude v tom dome ak napríklad pôjdete cez zimu na víkend preč? Sa budete vracať do chladničky

aalt
9. sep 2024

@luccija prudke vykyvy mas, lebo zle kuris a/alebo mas zly vykon krbu a/alebo zle umiestnenie. Ja nalozim a neriesim, ani len s klapkou komina/vzduchu sa nenatahujem, lebo mam aj na to automatiku. Ale krbarovi som nicim do prace nekecal, navrhol vykon prevedenie, prieduchy vsetko ako malo byt. Aj nas za to "pochvalil", ze to sa mu fakt stava malokedy ze ma takto volnu ruku a naopak velekrat aj napriek upozorneniam ze to nebude dobre a bude to mat za efekt volaco si zakaznik neda ani opakovane povedat.

zuzanapjat
9. sep 2024

Ked v buducnosti planujete nadstavbu, rovno dajte radiátory a pripojku na plyn a tie kachle si nechajte ako záložný zdroj ked pride apocalypsa. Ked budete robit nadstavbu, dotiahne sa radiator do kazdej izby a vybavene. Ešte si nespomenula kupelnu. Bud tam budete mat stale zapnuty ohrievač, alebo elektricky radiator, alebo sa priprav na to, že budeš sadať na ľadovu dosku zachodovu dosku a rano do prace otužovať pri sprche. A ešte jedna vec, uistite sa, že je tam dobre spravena elektrika (nová) skor ako začnete nakupovať elektricke ohrievače.........

luccija
9. sep 2024

@aalt nie, kúrim dobre😉jednoducho to teplo z krbu je iné ako konštantné teplo z podlahovky.
Áno, aj klapku sme používali krb je v polovici obyvacky

aalt
9. sep 2024

@luccija ano, ine je, ale mne pred krbom bezne sedi dcera a cita si knihu. Je prilozim, stlacim "tlacitko" a ked sa rozhori, krb uberie vzduch na spravne horenie. Potom az zahlasi, ze treba prilozit a dookola. Ked neprilozim, zavrie vzduch uplne, aby naopak zbytocne krb nevychladol. Pred krbom sa da sediet, cumiet don, hocico. Ako ano, tesne pri nom je citit teplo ale da sa tam fakt vydrzat. Podlahovka samozrejme vypne a zapne sa az par hodin po dohoreni, ked cez vzduchove prieduchy krbu prestane prudit teply vzduch. Tie krbar pocital ake musia byt velke podla vykonu krbu. Jedine musime nechat pootvarene dvere do izieb, lebo by v nich takto ostalo chladnejsie, kedze podlahovka nekuri. Neviem ako by to bolo, kebyze chcem kurit nonstop, to som neskusal a najskor ani nebudem. Maximalne v nom horel ohen tak 10 hodin (to mozno max 2x do roka), bezne mozno len 4~6. Zvycajne fakt len vikendy, vianoce a tak ... ale nebanujem, fajn to je.

3petka
9. sep 2024

Je to totálna kravina. Keď niečo robím tak poriadne. A ak tam domáci chodili len na víkend tak ani poriadne nekúrili cez zimu tak aby vám ešte niečo nevybehlo, že je dom mokrý ako špongia a vy keď teraz budete kúriť tak poplesniete.

luccija
9. sep 2024

@aalt rozumiem .....tiež máte krb na efekt🙂a aj to, či píšeš podlahovks vypne no vypne, ale aj kým vychladne, tak to trvá.A to pocitové teplo je väčšie v obývačke a ideš do ostatných izieb a máš pocit, že je tam omnoho menej aj napriek prieduchom
Ešte raz tak krb nekupujeme u nás nevyužitý, veľa peňazí, roboty máme ho obložený kameňom, ale tak pekne ho ozdobím na Vianoce🤪
Zase mama ani nezapina podlahovky, radiátory a kúri len v kanadskej peci, ale ona chce v zime chodiť v tričku a miluje teplo ja sa tam idem udusiť.
Ale dobre sa na tom opekaju rohlíky a kysne cesto🙂)

@3petka tiež si myslím, že to bolo len na také víkendové kúrenie

aalt
9. sep 2024

@luccija 😀 tak ja som rad ze krb mame, ano stalo to kopec penazi, tolko plynu za to mohlo byt 😀 ale teda u nas ma uspech aj ked len na zimne vikendy ... ale tak krb v obyvacke nie je na kurenie a ani nema byt. ja som teraz rad ze mozem skusit na jar/jesen prikurovat klimou. Mame ju novu, na jar nestihla, tak som zvedavy na cisla za jesen.

ahhola
9. sep 2024

Ty si vyrastla v byte? Potom na kachle nezvyknes, to asi nejde. Pritom nie je nic prijemnejsie, ako vyhriat si kosti pri ohnicku za sklom. Ja to zboznujem a pokial budem, budu aj kachle. Mne ten folklor okolo-noviny, luciky, drevo na podkurovanie, popol na vynesenie do kompostu absolutne nevadi,,to teple 🔥teplo a relativne najlacnejsie (150m2 a 300€drevo/rok) mi za to stoji. Ale pokial si doma nemala aspon sporak na drevo v kuchyni, bude to pre teba skok do stredoveku.

liusa82
9. sep 2024

ja mám tiež rada krb alebo krbové kachle.Lenže iba na atmosféru a sem tam na náladu to zapnúť.Ale ako jediný zdroj kúrenia to ani zo srandy nie.Najlepšia kombinácia klasický riadiátor ešte aj podlahovka k tomu kto je zimomravý a krbovky len na praskanie ohníčku a to teplo prídavne teda ako bonus.No úprimne, oni ak kúrili tak ako spomínali, len kachlami a el.konvektormi ja si to neviem predstaviť ani ako víkendové bývanie.Ved dneska už aj chaty na víkend majú svoj kotol a radiatory poriešené.Alebo iné zdroje modernejšie.To tam boli potom ako v stredoveku

lujza123
9. sep 2024

Áno, dá sa s tým vykúriť celý dom, no v zadných miestnostiach určite treba tie infrapanely, nie na kúrenie ale temperovanie .Infrapanely nemajú veľkú spotrebu, hlavne ak sa s nimy iba temperuje
Pokiaľ sa kúri len takýmito kachľami môžu v zadných chladných miestnostiach vznikať tepelne mosty, kondenzovať voda na stenách a vznikať plesne. Tak isto je tam obrovská spotreba dreva.

Každopádne konkrétne pri tomto dome by som bola opatrná, hlavne ked vidím ten hrdzavý krivý dymovod, ked šetrili na takto podstatnej veci tak asi šetrili na všetkom. Tak isto zrekonštruovať dom bez záložného kúrenia, iba s takýmito pieckami je zvláštne a moc by som takej akoze rekonštrukcii neverila, možno je len naoko a podstatne veci - izolácie, elektrinu, vodu budete musieť robit nanovo

Ja osobne by som bola veľmi opatrná pri kúpe starého zrekonštruovaného domu, určite si na obhliadku vezmite niekoho kto sa v tom vyzná, inšpektor stavieb sa to volá.

lujza123
9. sep 2024

Co sa týka odpovede na tvoju otázku tu ti nikto nepovie. Tie moderne infrapanely nemajú až tak veľkú spotrebu, ale dom musí byt dobre zateplený. Zospodu, zvrchu, zvonku, kvalitne okna.
Moznosti ako poriešiť kúrenie je veľa. Ak chcete v budúcnosti nadstavovat, co je mimochodom dosť brutálny zásah do domu na ktorý potrebujete statika, projekt, stavebné povolenie, spraviť nový veniec, nový krov, strecha, izolácie tak je lepšie ten systém kúrenia mať dopredu premyslený.

alexanderkovacs
9. sep 2024

Dajte klimy namontovat ked nechcete radiatory. Cez jesena na jar velmi lacno vykurite dom, na leto mate zimu ked treba. Ce zimu samozrejme budete aj. S krbom kurit. Za 600 eur sa daju pozhanat s montazo na 1 izbu. S elektricky ohrievacom budete platit velmi vela. Ten krb je na velmi zlom mieste. V rohu. A este k tomu zapratane veci blizko. Mne ked sa pokazil novy kondenzacny kotol, 2 tyzde som kuril s 1 krbom. Ale vonku bol max -10. Keby bolo chladnejsie musim kupit elektrovyhrievace. A ked uz velmi chcete ist do elektrovyhrievacov , tak kupte olejove, nie take lacne s ventilatorom co smrdia.

Strana
z2