icon

Liatinová alebo smaltovaná panvica? Zistite, ktorá je lepšia!

avatar
milkaibaja
31. jan 2025

Ahojte, aká panvica je lepšia, liatinová alebo smaltovana. Ďakujem

avatar
bloger
31. jan 2025

Myslím, že asi tá liatinová.

avatar
martinmmartin
31. jan 2025

Liatinova. musis na naj najprv 5-6x vyprazit zemiakove supy alebo kilo cibule a potom to vyhodit. Vytvoris si potom vlastnu nepriliehavu vrstvu z podobnych polymerov ako ti tam urobia chemicky vo fabrike (teflon) lenze natur. Umyvat to mozes aj hrdzavym klincom lebo ta vrstva sa ti bude sama obnovovat cim viac budes varit.
Dalej je vyhoda ze ked sa raz rozhicuje tak hicuje priemerne vsade aj ked mas maly horak plus liatina ma mega tepelnu kapacitu co znamena ze ked na 190 C panvicu prdnes nieco izbovej teploty tak ju neochladis a zacnes varit (piect) rovno na vysokej teplote (vynikajuce na "zatahovanie masa")
Obycajne panvice najprv schladis tym jedlom ze voda v jedle zacne najprv pomaly vriet a az potom sa meni na paru , toto u liatinovej nemas, hned ides plne pecky. Vyuzivas tak mallardovu reakciu ktora je zodpovedna za priamu karamelizaciu bielkovin (a nie iba cukrov) a to su chute chute chute. Neprehanat lebo po mallardovi prichadza hned pyrolyza ( uholnatenie)
Nevyhoda je ze by si na nich nemala robit kysele veci ( paradajky , ovocia, atd) lebo ta kyselina rozpusta surove zelezo a moze sa ti dostat do jedla.
Ak robis maso tak sa ti tam najprv "prilepi" ale za chvilku sa zas same seba odlepi a mas non- stick . Maso ti samo takto povie kedy ho mas otocit