icon

Máte v dome jednu alebo tri fázy elektriny?

11. sep 2024

Taka technicka otazka - mate v dome 1 alebo 3 fazy elektriny?

katariiinkaa
11. sep 2024

Máme síce byt, ale 3 fázy

autor
11. sep 2024

Aha tak to 1 faza bude asi malo

viestta
11. sep 2024

Do domu 3, do bytu staci 1, niekde 3 ani nepovolia

egonsk
11. sep 2024

fazy sa nevyberaju podla toho aky elektromer sa ti viac paci, ale podla toho, ake mas predpokladane podmienky odberu.
Ak mas dom, alebo byt s par svetlami a nizkoprikonovymi spotrebicmi, ze tvoj odber nepresiahne 20A-25A, tak ti postaci 1 fazove pripojenie. Ak mas elektricky, alebo indukcny sporak, velky bojler, velku miesacku, el.vykurovanie, atd.. tak potrebujes 3 fazove pripojenie, lebo bud to budu pozadovat samotne spotrebice, alebo tvoj odber prekroci 25A, cize musi byt rozlozeny.

autor
11. sep 2024

@egonsk da sa spravit z 1fazoveho 3 fazovy?
Ja som to posielala do ziadosti o vyjadrenia zse k moznosti pripojenia, tak som dala na rod. dom ze 25E a 1fazove.

egonsk
11. sep 2024

1 faza = 3 vodice ... 3 faze = 5 vodicov ... takze ak ti vodice nechybaju a mas k tomu spravenu aj elektrinu v dome podla predpisov a poziadaviek, tak dovod na 3f nepripojenie by mohol byt uz iba nedostatok rezervovanej kapacity na pripojnej vetve distribucky (t.j. plne vytazeny transformator, kde vykon pre 3x25A uz nema k dispozicii), vtedy ti daju 1fazu. Ale ved sa informuj na ZSE a uprav ziadost, ak potrebujes 3 faze. Ak ale nepredpokladas prekrocenie odberov, je to zbytocne sa pripajat 3f.

autor
11. sep 2024

@egonsk praveze zeny na infolinke my povedali ze mam sa spytat elektrikara, len ja som to uz potrrbovala rychlo odoslat tak som tam dala 1 fazu 20AMPerov
A kurit elektricky na tuto 1 fazu 20A sa da nevies?

katariiinkaa
11. sep 2024

Presne ako píše komentár vyššie - záleží čo doma budeš mat. My napr. mame 3 fázy aj v byte dokonca, ale tak kúrime na elektriku, varíme na elektriku (indukčná) a samozrejme milión spotrebičov mame na elektriku. Preto nám elektrikár priamo odporúčal čo mame zadať do žiadosti na elektrárne aby to sedelo a aby všetko bolo spravene tak ako má byt.

egonsk
11. sep 2024

no na kurenie na 1fazovom zabudni uplne 😄 ... matematika ZS: Ak ma ohrievac 2kw, tak kolko amper bere pri napati 230V? P=UxI, cize 2000=230xI => I=2000/230 => I = 8.7A Ak mas zapnute 2 ohrievace, si na spotrebe cca 17A. Pripocitaj svetlo, tv, pc ... a ked zapnes varnu konvicu, istic vyleti jedna radost. s 20A isticom mozes podla vzorca P=UxI mat maximalne 230x20= 4600W prikon na cely dom.
Za dalsie ak by si mala kotol elektricky, ten ma prikon od od 1 do 28kw vacsinou a teda vyzaduje 3x32A istenie (cize 3 fazove pripojenie). Existuju 6 kw elektricke kotle umoznujuce pripojenie na 1 fazu, ale ta musi byt istena 32A isticom.

autor
11. sep 2024

@egonsk fakt diky za vysvetlenie, takze ak chcem kurit elektricky, bojler, indukcia, kanvica, a bezne spotrebice tak musim dat 3 fazy a minimalne 30 amperov - 35?

egonsk
11. sep 2024

mas uz elektrinu natahanu? co mas v projekte elektroinstalacie domu? bojler, el.kurenie a indukcia su silne zrace elektriny potrebujuce 3 faze vacsinou. A neviem ci nebudu chciet revizku aj na elektrinu, ak budes chciet silny odber. Kazdopadne pri takej elektrifikacii si rovno daj aj nocny prud, lebo sa nedoplatis...
Vies, zalezi na kabelazi, uz nad 16A na fazu sa dava vacsi priemer, atd..