Mobilné domy - vybavovačky a skúsenosti

foxsoul
20. apr 2020

Pekný dník prajem,
s priateľom riešime kúpu mobilného domu a sme trochu zmätení z toho, čo všetko treba vybaviť. Bola by som veľmi rada, keby sa našiel niekto, kto si tým prešiel a bol by ochotný poradiť. (Čítali sme články na internete, ale v každom je niečo trochu inak, preto by bolo super, keby tu bol niekto, kto s tým má skutočné skúsenosti)

Hlavne nám ide o to, ako ste riešili tieto veci:
1. Kúpili ste si dom, ktorý sa vám páčil, aby ste vedeli jeho rozmery, a až potom ste išli na stavebný úrad? Alebo ste najskôr išli na úrad s tým, aké rozmery by mal mať dom, ktorý chcete a najskôr sa uistili, že vám to "prejde"?
2. Bol vám dodaný od predajcu nejaký pôdorys mobilného domu, ktorý ste zaniesli na stavebný úrad, alebo stačilo len vedieť rozmery a podľa nich dom zakresliť?
3. Ako ste riešili pripojenie na elektrinu, vodu, plyn, žumpu (prípadne potom internet), napojili ste sa na sieť alebo ste išli skôr eko cestou? (plynová bomba, solárne panely, zberný záchod, studňa...). Kam to vlastne treba ísť vybaviť pokiaľ sa jedná mobilného domu? :D
4. Ešte k žumpe - na pozemnku sa má stavať rodinný dom, teda bude aj žumpa. Je možné potom neskôr sa napojiť na túto žumpu? Aké máte skúsenosti s eko wc?
5. Čítala som, že treba "vyjadrenie majiteľov verejnej technickej a dopravnej infraštruktúry" - to znamená, že treba ísť kam presne?
6. Akým spôsobom ste vyriešili trvalý pobyt - máte ho niekde inde alebo vám úrad povolil trvalý pobyt v mobilnom dome?
7. Ako dlho trvalo, kým vám úrad návrh schválil? (Aké vysoké boli poplatky spojené s vybavovaním?)

Prípadne ak si pamätáte celý "postup" vybavovania a boli by ste ochotní ho s nami zdieľať, budeme vám veľmi vďační. Ďakujem.

fatima99
20. apr 2020

skus sa ist spytat aj na modrastrecha.sk, tam ti budu vediet poradit so vsetkym 🙂

dollyzv
20. apr 2020

Pokiaľ viem,povolenie od stavebného úradu nieje potrebné,veď je to prakticky auto 🤣🤣 potrebujete len pozemok,nejdete tam stavať len v podstate zaparkovať. Trvalý pobyt musíte mať nahlaseny inde,v nehnutelnom majetku,alebo budete vedení len na "úrade" ako sú napr. Bezdomovci. Ostatné ti velmi neporadim,nakoniec sme od toho upustili 🙂 je to sice lacné bývanie, ale pre mňa nekomfortne 😊 skús sa spýtať toho kto ti ho má predať čo všetko treba vybaviť a ako tam zaviesť elektriku,vodu a pod.

lucyluv
20. apr 2020

Mna velmi na jednej prednaske zaujala tato rodinka, maju mobilny dom, mozno by sa dalo na nich aj nakontaktovat http://www.lifereset.sk/mobilny-dom-2015/

janne318
20. apr 2020

Na mobilný dom stavebné povolenie nepotrebuješ, keďže to nie je nehnuteľnosť. Napriek tomu je vhodné postaviť (resp. "odparkovať ho") na nejakú spevnenú, ideálne betónovú plochu, pretože domček stojí na nožičkách/pilieroch, ktoré sa časom začnú do obyčajnej pôdy zabárať - a teda dom bude nielenže stáť nakrivo, ale môže to nerušiť jeho celkovú statiku. Prípojky sú riešené tak, že priamo pod domčekom sa nachádzajú koncovky, ku ktorým sa priamo napojíš s odpadom aj s prívodom vody. Pri prípojkach na elektriku treba dávať bacha, či sú v domčeku rozvody elektriky podľa anglických noriem, alebo podľa európskych. Ak podľa anglických, zrejme Vás neminie jemná elektro-rekonštrukcia (vrátane výmeny zásuviek z UK na EU). Ak by si sa ešte niečo chcela opýtať, kľudne napíš - aj do IP. 😉

janne318
20. apr 2020

... ešte som zabudla dodať, že štandardne sa pokiaľ viem dodávajú bez prípojky plynu (sporák je riešený buď na propán-butánovú fľašu, alebo elektrický, kúrenie je buď žiadne alebo tiež elektrické).

janne318
20. apr 2020

... a teda ešte podotknem - tie domčeky sú robené z materiálov vhodných do oblastí subtropického podnebného pásma - čiže termoizolácia nulová, okná fakt len na prechod denného svetla. Čiže ak v ňom plánujete bývať celoročne, prípadne ho využívať aj v chladnejších mesiacoch, bude potrebné ho komplet zaizolovať (vrátane strechy) a tie "hračkárske" okná a dvere vymeniť za normálne plastové, s izolačným dvojsklom.
Niektorí obchodníci ponúkajú domčeky akože "celoročne obývateľné" - netreba naletieť - tá izolácia nie je pre účely celoročného bývania dostatočná. Za ten rozdiel v cene, aký zvykne byť pri "celoročných" domčekoch, si tú izoláciu spravíte vo vlastnej réžii a ešte aj so strechou a s oknami.

dollyzv
20. apr 2020

@janne318 len zato čo vyrazia do prerábky a mobilného domu prakticky zbuchaju aj menší celorocne obývateľný drevodom ..a bude to mať asi aj dlhšiu životnosť..

janne318
20. apr 2020

@dollyzv teoreticky... Závisí to od, či svojpomocne alebo cez firmu, a akú výmeru podlahovej plochy. No len klasický drevodom je už nehnuteľnosť - potrebuje základy. Takže aj stavebné povolenie.

margaretka_
20. apr 2020

@janne318 prosim ta co vsetko treba menit pri elektrine? My domcek uz mame, ale elektrinu este nemame, tak nech viem co nas caka 😀

foxsoul
autor
20. apr 2020

@janne318 Ďakujem! Napíšem aj IP pre viac detailov.
@margaretka_ A vy ste odkiaľ kupovali?

janne318
20. apr 2020

@margaretka_ a akú tam máte elektroinštaláciu? Pozri zásuvky - aké tam máte? Anglické alebo normálne naše (európske)?

janne318
20. apr 2020

@foxsoul kľudne napíš, dám Ti aj inštrukcie, čo si všímať pri výbere, ak sa jedná o použitý dovezený dom. 😉

dollyzv
20. apr 2020

@janne318 no keď chcela vybavovať stavebné na mobilný dom tak by to nemal byť problém nie? 😃 A určite ťa výmera vyjde minimálne taká ak nie väčšia ako mob.dom

janne318
20. apr 2020

@dollyzv veru ak to má byť prerobené poctivo a dôsledne, tak investícia do prerábky môže byť aj väčšia, než cena domčeku.

margaretka_
20. apr 2020

@janne318 no praveze tie anglicke

@foxsoul z polska. Na bazosi mali inzerat, ze 30 km od starej lubovne. Ale teraz neviem ako, sme to stihli ltt pred uzavretim hranic

foxsoul
autor
20. apr 2020

@dollyzv Mobilný dom chceme preto, lebo bývať zatiaľ nebudeme na našom pozemku, teda si tam nemôžme len tak postaviť niečo napevno. A potrebujeme sa momentálne presťahovať pomerne rýchlo. Nie, do bytu ísť nechceme 🙂 O stavebnom som sa dočítala na každej stránke niečo iné... A nie, nie je to vlastne auto. To si asi mýliš s karavanom.

@janne318 O možnej cene prerábky vieme, ale radšej investujeme do niečoho, čo aj bude naozaj naše, narozdiel od takého prenájmu bytu, kde vlastne peniaze idú len tak "do vetra". Ako som povedala, obyčajný dom momentálne nepripadá v úvahu. Takže sa radšej budeme trápiť s prerábaním než s našou momentálnou situáciou.

dollyzv
20. apr 2020

@foxsoul nemýlim si to s karavanom lebo aj my sme premýšľali nad mobilným domom 🙂 no pokiaľ chcete niečo narýchlo a nie na dlho podľa mňa sú to vyhodené peniazky..lebo do toho investujete kopec peňazí(ak to chcete teda na celoročné bývanie) a nič z toho ..ani to už nepredate za takú cenu,keď si vybavíte normálne bývanie..to už radšej nejakú chatu na celoročné bývanie,je to v podstate dom/drevodom a môžte tam normálne bývať aj trvaly pobyt tam mať,pokiaľ je aj na katastri uvedené že je určená na celoročné bývanie. A vždy ju v prípade predáte oveľa výhodnejšie ako mobilný dom ;) ale robte ako vám vyhovuje

margaretka_
20. apr 2020

Tiez sme vlastne mobilny dom zvolili radsej ako byt s detmi. Ale napr na zimu by ho bolo treba zateplit. My ho mame na pozemku, kde chceme stavat. Pôvodne som tiez myslela, ze potom predame. Ale to je mozne, ze budeme radi, ked sa ho potom zbavime. Hlavne s 2 malymi detmi sa asi dost ponici 😀 ale isto su aj kvalitnejsie. Videli sme aj jeden paradny, no 3x drahsi 😀

midka
20. apr 2020

kludne daj link,, co aky mas na mysli,, baby ti potom mozno aj lahsie poradia

foxsoul
autor
20. apr 2020

@margaretka_ Tak so zateplením sme rátali či by bol "celoročný" alebo nie - pre istotu. A aj pre vzhľad. Zatiaľ to berieme tak, že lepšiu možnosť nemáme, vzhľadom na prácu a ceny pozemkov v okolí, kam sa chceme sťahovať a tak podobne. Takže zatiaľ budeme na pozemku u svokrovcov. A do budúcna ktovie ako bude, či sa nám zapáči tak, že ho budeme mať už na stálo alebo budeme hľadať iné riešenie. Videli sme aj my kadejaké luxusné, ale nie sme tak nároční. Hlavne sa fakt rýchlo potrebujeme odsťahovať z terajšieho bydliska a lepšiu možnosť nevidíme. A myslím že sa stanú také domčeky populárnejšie, ak ceny bývania neklesnú. Vy ste si ho stihli ísť aj pozrieť? Či ste len vybrali taký, čo vyzeral obstojne?
@midka Och linkov by bolo veľa :D ešte nie sme rozhodnutí, aj kvôli vybavovaniu.

margaretka_
20. apr 2020

@foxsoul ano, my sme stihli aj pozriet, potom tam este cakal sam na prevoz 😀 podla fotiek by som asi mala obavu trochu , na zivo si vies pozriet viac. Oni ich tam mali dost vela, ale vacsina uz starych a malo bolo aspon s dvojitymi sklami. Tak na koniec sme sa rozhodovali mozno medzi 3, ktore pripadali do uvahy. Muz by ho asi ani nekupil, ale uz sme tiez akosi nemali na vyber 😀 ak sme nejaky chceli, museli sme si vybrat vtedy, hoci casto im chodia nove, uz by sme tam zas necestovali. Teda teraz neviem ci funguju.

janne318
20. apr 2020

@margaretka_ čo sa tej elektroinštalácie týka, najjednoduchší spôsob je napojiť sa na tú anglickú a vymeniť len zásuvky. Šikovný elektrikár to zmákne za pol dňa. Len ide o to, že ak by ste si ten domček chceli poistiť, poisťovňa Vám to odmietne, nakoľko anglická elektroinštalácia nespĺňa naše normy a teda nedokážete ju v tejto podobe zrevidovať - to za predpokladu, že narazíte na slušnú poisťovňu. A potom je tu ešte možnosť, že narazíte na menej slušnú poisťovňu, ktorá Vám ho poistí, ani revíznu správu nebude chcieť, ochotne bude kasírovať platby poistného - a ak náhodou nedajbože dôjde k niečomu ako napríklad skrat a následný požiar, odmietne Vám vyplatiť poistné plnenie.
Zas na druhej strane - ak by ste to chceli prerábať a mať všetko na poriadku, znamená to zaviesť úplne komplet novú elektroinštaláciu - a vzhľadom na tie papundeklové steny je možné káble ťahať jedine po stenách v plastovej lište. Totiž tie steny sa nedajú vydrážkovať a omietnuť, ako bežné murované steny. Tam keď spravíš do steny dieru alebo drážku, máš ju tam už nafurt.

spoony
20. apr 2020

@foxsoul
@janne318 nepodávate spravne informacie! Aj mobilný dom umiestneny ako píšete - teda na betónovej doske, a napojený na inžinierske siete (voda, kanál, elektrika) je v zmysle stavebného zákona stavbou a môže byť osadený len na základe stavebného povolenia.

janne318
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
janne318
20. apr 2020

@spoony prepáčte, ale nemyslím si, že podávam nesprávne informácie. Väčšina tých domčekov má nožičky umiestnené na železnej konštrukcii tak, že sa dajú postaviť kľudne iba na pätky. Menší sa dá postaviť na platňu do 25m2 a väčší (resp. dlhší) na 2 delené betónové platne. A inžinierske siete sú, pokiaľ viem, tiež drobnou stavbou, takže je potrebné ich ohlásiť. Nehádam sa - len vychádzam z vlastných skúseností.

malinka158
20. apr 2020

.

spoony
23. apr 2020

@janne318
Bohužiaľ ale informacie ktoré ste podali nie sú správne.
To že realizácia inžinierskych sietí je možná na ohlasrnie je v poriadku.
Ale na základe definície stavby podľa stavebneho zákona paragraf 43 je mobilný dom stavbou - nakoľko pre jeho osadenie je nutna úprava povrchu a bude napojený na inžinierske siete, na zaklade týchto dvoch vecí splní definíciu stavby a teda jeho realizácia a osadenie na pozemku je možna až na základe povolenia stavebného úradu a to je územne rozhodnutie a nasledné stavedne povolenie (pri stavbe spĺňajúcej podmienky jednoduchej stavby je možné tieto dve konania splniť).
Takže nemôžete tu niekomu tvrdiť že mobilný dom si môže postaviť len tak bez povolení, lebo to nie je pravda. Ak si takto dom postaví má čiernu stavbu.

janne318
23. apr 2020

@spoony nehnevajte sa, ale s tým nemôžem súhlasiť. § 43 stavebného zákona neustanovuje explicitne, že mobilný dom je stavbou - čiže v tomto prípade zavádzate Vy. § 43 len definuje stavbu. A podľa Vášho výkladu by stavebné povolenie potom potreboval napríklad aj osvetlený altánok.

jankalukasova
23. apr 2020

@foxsoul myslim, ze nepotrebujes stavebne povolenie ale je mozne, ze to musis ohlasit. Ako drobnu stavbu do 25m2. Je kopa domcekov, ktore vobec netreba zateplovat a su urcene na celorocne uzivanie. Mozete ho mat na celej betonovej ploche alebo na betonovych patkach. S pripojenim na elektriku a vodu neviem. Pretoze ked budete mat na pozemku elektriku, tak to bude pravdepodobne "stavebny prud" ktory je soat drahy. Takze treba to mat vyriesene, ze to bude napr. k chatke... urcite je na to pravne riesenie. S vodou by v podstate problem byt nemal ani s napojenim na zumpu, len tu musis vybudovat. Vsetky sieti potiahnut pod domcek a nasledne pripojit.

spoony
24. apr 2020

@janne318 ale veď aj neosvetlený altanok podlueha povoleniu - v prípade ak spĺňa podmienky drobnej stavby môže byť povolený ohlasením drobnej stavby, ak nie tak na stav. povolenie.
A nezavádzam práve preto že mobilné domy splnia podmienky na stavbu definované v stav. zákone podhiehajú povoleniu.
Pozor osadenie každej stavby podlieha povoleniu stavebného úradu. A čo je stavba definuje práve paragraf 43.