Na akom najmenšom pozemku je možné postaviť dom?
Je na to nejaký zákon? Zaujímame sa o pozemok 18x17 m, a predstavujeme si poschodový klasický úzky domček s ackovou strechou
Tam asi ide skôr o akom rozmere chcete dom. Musíte dodržať určite odstupy od cesty a od susedov
Percento zastavanosti určuje územný plan, ulicnu čiaru VZN obce, minimálny odstup od hraníc pozemku je 2 metre a zároveň odstup od susedných stavieb 5 metrov, s tým, že treba zohľadniť okná do obytných miestností na vašom dome aj na susedných stavbách, plus rátaj s tým, že je predpísaný počet parkovacích miest k stavbe. Takže jednoznačnú odpoveď nedostanes. Co obec to ináč môže vychádzať.
Kazda obec ma svoje vlastne uzemne plany, v ktorych definuje zastavanost pozemkov. Poziadaj obec o uzemno planovaciu informaciu k tvojmu pozemku. Tam uvidis kolko a co mozes stavat ( niekde len rodinne domy, niekde len chaty) Za mna 18x17 m je krasny pozemok na ktory sa zmesti krasny dom.
Je potrebné zistiť možné percento zastavanost na danom pozemku. Do zastavanost sa počítajú aj všetky spevnené plochy TJ chodníky terasa, parkovacie miesto. 300m je podľa mňa malo
ale to je celkom fajn... od jedného suseda budeš 2 m , od druhého tak isto a máš dom široký cca 12 m
takých domov nájdeš v katalógu veľa.
na dĺžku to bude troška horšie... ale tak 10 m dom zas nie je až tak malý. Samozrejme veľký dvor mať nebudeš...
pozri katalógy https://www.prodom.sk/ napr.
@deti95060810 my mame 10x12 a je to halasisko. Susedia na malom pozemku stavali tusim 6x10(max 7x10), poschodovy, hore spalne/detska dole kuchyna obyvka, s prstom v nose uplne staci. Jasne, nema 25metrovu terasu, ale uplne staci.
My máme pozemok 180m2 - dom máme 7x10 m - dvojposchodový, hore bývame (dve izby, kuchyňa s obývačkou, kúpeľňa s wc a mikro špajza), dole je manželova robota. Ako ti už baby napísali, dôležité je percento zastavanosti v danej lokalite. Nam to nevyšlo na dom, nedovolili by nám stavať - preto sme dali rovnú strechu so zeleňou - tým sa percento zastavanosti na pozemku preratava nejakým koeficientom a môžeš mať väčší pôdorys domu.
9.7m x 16.niečo..
@selena_luna no, podla mna 3arovy pozemok, nie je az tak krasny, ze na nom vyjde krasny dom,, to je trosku prehnane, ,no neviem, ci si si ten rozmer pozemku prepocitala,,,,u nas maju 3arovy pozemok, niektore starsie dvojdomy, teda jeden z dvojdomu a ten dvorcek je taky akurat tak na kvety,,, a par korenov rajcin,,,,,, co vsak samozrejme moze niekomu vyhovovat,, kedze uz som tu aj citala pripady,, kedy si na dvor dali umely koberec, aby to nemuseli kosit,, takze nie kazdy potrebuje vacsi dvor, ak to pre neho znamena povinnosti navyse
@midka prepocitala som si to. Nie kazdy ma ranc obklopeny lesom, ja byvam v meste vo vilovej stvrti a casto su to mensie pozemky s velkym domom a malou zahradkou. Autorka skratka ma pozemok na ktory sa dom krasne zmesti ak to dovoli upi, uplne v pohode. Nemusi doma plakat do vankusa ze jej kazda na mk povie ze je maly. Nie je maly. Napriklad poznam aj pozemky v byvalych viniciach len 8 m na sirku a aj tak sa tam stavaju domiska.
@nafka0483 áno, odstupy takmer nemáme, zboku z jednej strany je taká štrková cesta, čiže sused z tej strany je ďalej a od domu po plot je meter a za tým trošku priestor 😊 vpredu parkovanie máme najmenšie aké môže byť hlavne kvôli kolaudácii, nevyužívame ho, parkujeme na ulici ako velka časť susedov, rovnako aj osdstup od ulice nejaký primeraný je, rovnaký aký majú okolité domy.
Vzadu sme takmer na hranici pozemku, čiže záhradu sme štyri roky nemali čo tu bývame. Za nami sa nachádzal zanedbany starý pozemok s takým rozpadnutym domčekom, teraz práve sme to po rokoch odkúpili a ideme prerobiť na záhradu. Keď sme stavali ani sme o tom nesnívali.
Ide o pozemky v mestskej časti, preto sú odstupy povolené menšie ako niekde na dedine.
Ale otázka bola na akom najmenšom sa dá stavať - tak dá sa aj na takom malom ako máme my, všetko máme dodržané a skolaudované. Len je to veľmi individuálne, treba sa spýtať na úrade a druhá otázka je, komu čo vyhovuje, my sme takto veľmi spokojní, bývame 15minut peši od centra mesta vo svojom a v kludnom prostredí. Samozrejme, kto sníva o veľkej záhrade nepôjde bývať do mesta.
Ja som sa snažila autorke pomôcť a odpovedať na otázku aby vedela, že dá sa aj na maličkom a ak sa nedá, tak so zelenou strechou sa dá aspoň o niečo viac ale to tiež najlepšie poradia na úrade. My sme to vtedy preratavali s architektom aby nám to vyšlo čo najlepšie. Bez zelenej strechy by sme povolenie určite nedostali.
Percento zastavanosti určuje územný plan, ulicnu čiaru VZN obce, minimálny odstup od hraníc pozemku je 2 metre a zároveň odstup od susedných stavieb 5 metrov, s tým, že treba zohľadniť okná do obytných miestností na vašom dome aj na susedných stavbách, plus rátaj s tým, že je predpísaný počet parkovacích miest k stavbe. Takže jednoznačnú odpoveď nedostanes. Co obec to ináč môže vychádzať.
@viestta Dobrý večer. Do % zastavanosti sa počítajú aj spevnené plochy. Odkvapový chodník, ak by bol zo štrku, sa posudzuje ako spevnená plocha ? K dispozícii máme stavebný pozemok iba s výmerou 352m2. Snažím sa tam vtesnať bungalow bez pivnice, % zastavnosti 40% ledva dodržím, zeleň vychádza v pohode ... Nepoznám zatiaľ regulatívy obce ,,,
3 parkovacie miesta splním iba v tom prípade, že 2 prehlásim za zeleň a navrch použijem "rohože", ktoré ste doporučila .... 😉
@viestta Dobrý večer. Do % zastavanosti sa počítajú aj spevnené plochy. Odkvapový chodník, ak by bol zo štrku, sa posudzuje ako spevnená plocha ? K dispozícii máme stavebný pozemok iba s výmerou 352m2. Snažím sa tam vtesnať bungalow bez pivnice, % zastavnosti 40% ledva dodržím, zeleň vychádza v pohode ... Nepoznám zatiaľ regulatívy obce ,,,
@vitaminsee podrobnosti si musis zistit sam na obci a SU. Ja som ta len upozornila, ze presne cislo ti nikto neda
@vitaminsee podrobnosti si musis zistit sam na obci a SU. Ja som ta len upozornila, ze presne cislo ti nikto neda
@viestta ĎAKUJEM.

Su dane percenta kolko mozes zastavat pozemok neviem kolko to je a musis dodrzat hranicu od susedov.