icon

Návrh kuchyne v tvare L s ostrovčekom

21. okt 2025

Baby poraďte, prídu nám vymeriavat kuchyňu, bude do Lka plus ostrovček z ktorého pôjde jedalensky stol. Niečo podobne ako na fotke.
Poraďte prosím na čo myslieť pri rozmiestňovaní skriniek, pripadne ak by ste boli ochotne podeliť sa o fotky ak máte niečo podobne 🙂
Napravo v zastavanej časti budeme mat chladničku, potravinovú skrinku, rúru s mikrovlnkou, vstup do skrytej špajze. Potom budú dve horné skrinky, a Lko bude pokračovať len dolnými skrinkami kde bude drez oproti oknu. A oproti nemu ostrovček.

Návrh kuchyne v tvare L s ostrovčekom
Strana
z2
anonym_d949bc
21. okt 2025

ja mám U a veľmi podobne riešené ako na fotke. horné skrinky sú len na jednej stene.

martinkatinka
21. okt 2025

Nekuskovat pracovnu plochu 😉 a umyvacku blizko umyvadla

domkakvet
21. okt 2025

@anonym_autor varna doska by nemala byt daleko od umyvadla.

anonym_7b00be
21. okt 2025

Určite viac elektrických zásuviek, 2 sú málo, určite treba zástenu na tu časť ako je varná doska, a ukončenie linky (naľavo) by som pokračovala pracovnou doskou smerom dole, tak by som dala ukončiť ak ostrovček. Na ten ostrovček potrebuješ mať zo všetkých strán 90 cm, tak snáď máš toľko miesta.

anonym_90c4fb
21. okt 2025
@domkakvet

@anonym_autor varna doska by nemala byt daleko od umyvadla.

@domkakvet suhlasím, varná doska je ďaleko od umývadla a ešte ak je drez pod oblokom, treba myslieť na to, ako sa bude oblok otvárať, bude tam batéria.

really8
21. okt 2025

@anonym_autor uplne zle rozlozene umyvadlo a varna doska. Ma to byt ked tak naopak a ked vyberies horuci plech budes ho celkom kus prenasat.
A preco drez oproti oknu? Kvoli rozvodom alebo vyhladu? Lebo za sporakom stravis viac casu ako za drezom

minesasubu
21. okt 2025

hlavne pozor ked bude umyvadlo pod oknom aby si cez bateriu otvorila okno
ja

biba_18
21. okt 2025

tam kde máš varnú dosku daj širšiu dosku na linke - bude viac miesta na hrnce. ja by som určite nedala varnú dosku pod okno, nechala by som ju tam kde je + aj drez by som nechala tam kde je - ale na to okno pozor, otváranie vyrieš aby nezavadzala batéria…
určite digestor s výduchom vonku…
ale pre mňa je málo miesta na tej strane kde je varná doska - určite by som zrušila jednu skriňu…
v podstate keď tak na to pozerám tak kamoš má takto kuchyňu a mne to príde malé… ale pravda, on nemá ostrovček…

margotka17
21. okt 2025

@anonym_autor určite by som dala barmi dosku blízko drezu, aby si mohla svedčiť cestoviny.... a nemusela chodiť s horúcim hore dole. Skrinky tak, aby si najviac používané veci mala vždy po ruke.

margotka17
21. okt 2025

@anonym_autor písmenká mi poskakali, malo byt varnu dosku a scedit cestoviny 🫣

erikaeb
21. okt 2025
@anonym_90c4fb

@domkakvet suhlasím, varná doska je ďaleko od umývadla a ešte ak je drez pod oblokom, treba myslieť na to, ako sa bude oblok otvárať, bude tam batéria.

@anonym_90c4fb batérie sú dnes aj také " vyklápacie". Vyzerajú ako normálne ale keď potrebuješ otvoriť okno tak sa povytiahne a sklopí ( položí na linku) . Mala som takú na bývalej kuchyni pred oknom.

anonym_00beb6
21. okt 2025

@anonym_autor
Tazko odpovedat, cez prsty mi preslo vela kuchyn, osobne neznasam ked je kuchyna cast obyvacky aby kuchyna bola takto otvorena a kucharka otocena chrbtom plus tazko posudit co ostalo z obyvacky a este pridat island, ja osobne preferujem nizky bar.

anonym_a536ed
21. okt 2025

zalezi ako mas cely priestor porieseny... ja by som teda uz viac do ostrova a uz vobec nie so stolom nesla (u nas to skoncilo tak ze stol sme aj tak uz dali davno z tade prec). Dala by som si kuchynu od Ucka s pultom ranajkovym a stol samostatne.. teraz mam ostrov, nemam to zle rozvrhnute, ale pride mi to obiehanie ostrova zbytocne a vedela by som ten priestor lepsie vyuzit, A na rychlo jedenie mi kuchynsky stol prekaza :D Ale teda to je cisto individualne, ako kto chce spravi si :D
Ale teda, ja mam ostrov tak, ze na ostrove mam varnu dosku, nad tym digestro.. potom na linke (to je Icko) mam oproti varnej doske drez, pod drezom smetny kos, nalavo umyvacku, ked otvorim umyvacku, mam na ostrove oproti hned sufliky... to otvorim naraz a vyhadzem riad do suflikov, a pohare a veci nad umyvacku do skriniek. Super rychle a po ruke... vstavane spotrebice (chladnicka, rura/mirkovlnka, mraznicka) to mam na inej strane zase... potravinvou skrinu viac menej nemam, vsetko mam v sprajzi a vrchnych skrin mam dost, cize jednu som zahadzala potravinami, ktore casto pouzivame. Okrem ineho ked takto varim, vidim do obyvacky, mozem aj telku kukat:D

Niektore nazory mi pridu dost zastarale - bateria oknam vobec dnes nevadi, vedia to napasovat tak ze okno otvoris (presne to mam ja tak, tu na fotke je to jasne, zle.. )= vedia to pri merani vsetko "nastavit", kam a aku bateriu dat presne, ako posunut umyvadlo atd, sporak vedla umyvadla je uz tiez out... totalne... za mna nechaj si spravit vizualizacie, postav sa do kuchyne a uvidis. predstav si ako budes vykladat umyvacku, kam das aky riad, ako budes varit = co z kade musis doniest na pracovnu plochu. Oddel si miesto kde budete mat "napojovy kut" aby si tam mala dost zasuviek (kavovar, kanvica... aby si mala po ruke miesto na caje/kavu, pohare atd), pri sporaku potrebujes zasuvku napr na tycovy mixer atd, inde pri pracovnej ploche ti treba napr na robot/mixer max jedna zasuvka a dost. NEdaj si zapratat vsetko zasuvkami. Viem o com hovorim, nadrbali mi ich do kuchyne hadam 10 a zbytocne. Velke spotrebice maju svoje zasukvy pod linkou a na linke si rozmysli co NAOZAJ potrebujes, trvalo mat v elektirke a co vytiahnes, zapnes a odlozis. Osvedcili sa mi skor odkladacie priestroy na spotrebice, aby nemuseli byt na plochach... idem si dat kovli tomu jednu skrinu na hlboke sufliky prerobit, aby som to vedela vsetko komfortne odkladat a vykladat ked treba.

anonym_90c4fb
21. okt 2025
@erikaeb

@anonym_90c4fb batérie sú dnes aj také " vyklápacie". Vyzerajú ako normálne ale keď potrebuješ otvoriť okno tak sa povytiahne a sklopí ( položí na linku) . Mala som takú na bývalej kuchyni pred oknom.

@erikaeb jao tom viem, preto som to písala

anonym_90c4fb
21. okt 2025
@anonym_a536ed

zalezi ako mas cely priestor porieseny... ja by som teda uz viac do ostrova a uz vobec nie so stolom nesla (u nas to skoncilo tak ze stol sme aj tak uz dali davno z tade prec). Dala by som si kuchynu od Ucka s pultom ranajkovym a stol samostatne.. teraz mam ostrov, nemam to zle rozvrhnute, ale pride mi to obiehanie ostrova zbytocne a vedela by som ten priestor lepsie vyuzit, A na rychlo jedenie mi kuchynsky stol prekaza :D Ale teda to je cisto individualne, ako kto chce spravi si :D
Ale teda, ja mam ostrov tak, ze na ostrove mam varnu dosku, nad tym digestro.. potom na linke (to je Icko) mam oproti varnej doske drez, pod drezom smetny kos, nalavo umyvacku, ked otvorim umyvacku, mam na ostrove oproti hned sufliky... to otvorim naraz a vyhadzem riad do suflikov, a pohare a veci nad umyvacku do skriniek. Super rychle a po ruke... vstavane spotrebice (chladnicka, rura/mirkovlnka, mraznicka) to mam na inej strane zase... potravinvou skrinu viac menej nemam, vsetko mam v sprajzi a vrchnych skrin mam dost, cize jednu som zahadzala potravinami, ktore casto pouzivame. Okrem ineho ked takto varim, vidim do obyvacky, mozem aj telku kukat:D

Niektore nazory mi pridu dost zastarale - bateria oknam vobec dnes nevadi, vedia to napasovat tak ze okno otvoris (presne to mam ja tak, tu na fotke je to jasne, zle.. )= vedia to pri merani vsetko "nastavit", kam a aku bateriu dat presne, ako posunut umyvadlo atd, sporak vedla umyvadla je uz tiez out... totalne... za mna nechaj si spravit vizualizacie, postav sa do kuchyne a uvidis. predstav si ako budes vykladat umyvacku, kam das aky riad, ako budes varit = co z kade musis doniest na pracovnu plochu. Oddel si miesto kde budete mat "napojovy kut" aby si tam mala dost zasuviek (kavovar, kanvica... aby si mala po ruke miesto na caje/kavu, pohare atd), pri sporaku potrebujes zasuvku napr na tycovy mixer atd, inde pri pracovnej ploche ti treba napr na robot/mixer max jedna zasuvka a dost. NEdaj si zapratat vsetko zasuvkami. Viem o com hovorim, nadrbali mi ich do kuchyne hadam 10 a zbytocne. Velke spotrebice maju svoje zasukvy pod linkou a na linke si rozmysli co NAOZAJ potrebujes, trvalo mat v elektirke a co vytiahnes, zapnes a odlozis. Osvedcili sa mi skor odkladacie priestroy na spotrebice, aby nemuseli byt na plochach... idem si dat kovli tomu jednu skrinu na hlboke sufliky prerobit, aby som to vedela vsetko komfortne odkladat a vykladat ked treba.

@anonym_a536ed čo je in a čo je out je silne, ale silne individuálne. Jasné, je fajn, ak si tu prečíta autorka to, čo sa iným osvedčilo, alebo naopak, čo ľutujú, že urobili tak, ako urobili, ale najlepšie je si prispôsobiť kuchyňu potrebám svojej rodiny. U mňa, napríklad v niektorých veciach prevážila estetika nad praktickosťou, pretože už varím málo, pred pár rokmi by to bolo o inom. Sebe som riešila kuchyäu tri krát, mame raz a svokre dva krát, Nikdy by som napríklad nešla ani do ostrovčeka, viac sa mi osvedčila kuchyňa do U, ani by som nikdy nechcela, aby kuchyňa bola časťou obývačky. pri tom veľa žien to má opačne a sú maximálne spokojné.

anonym_a536ed
21. okt 2025
@anonym_90c4fb

@anonym_a536ed čo je in a čo je out je silne, ale silne individuálne. Jasné, je fajn, ak si tu prečíta autorka to, čo sa iným osvedčilo, alebo naopak, čo ľutujú, že urobili tak, ako urobili, ale najlepšie je si prispôsobiť kuchyňu potrebám svojej rodiny. U mňa, napríklad v niektorých veciach prevážila estetika nad praktickosťou, pretože už varím málo, pred pár rokmi by to bolo o inom. Sebe som riešila kuchyäu tri krát, mame raz a svokre dva krát, Nikdy by som napríklad nešla ani do ostrovčeka, viac sa mi osvedčila kuchyňa do U, ani by som nikdy nechcela, aby kuchyňa bola časťou obývačky. pri tom veľa žien to má opačne a sú maximálne spokojné.

@anonym_90c4fb tak to ze bateria zavadzia oknu je velmi zastaraly nazor.. aj to ze musi byt varna doska vedla umyvadla:D To su proste technicke veci, to nie je iba vkus... to ostatne, ano je o vkuse a o tom ako sa co bude pouzivat. Mne napr. tiez obyvacko = kuchyna prekaza casom, ale najma preto, ze nerusene sa neda telka pozerat, okrem toho aj ked je dobry digestor, vona jedla proste ide do celeho domu vsade a u nas sa kuchyna intenzivne vyuziva, nijak sa to neda zavriet.. a dalsia vec = vzdy tam musi byt poriadok, inak je na celom prizemi bordel ak mam bordel v kuchyni :D tieto veci si musi clovek vyskusat na vlastnej kozi. Mna napr. v kuchynskom studiu nahovorili na ten ostrov, lebo vraj Ucko nebude dobre :D A do dnes to lutujem.

anonym_00beb6
21. okt 2025
@anonym_90c4fb

@anonym_90c4fb
Mas uplne pravdu tento typ kuchyne sa vola americka- ale v amerike moc nevaria , skor polotovary a v tom je problem na slovensku sa stale este vyvara a "zasmradi" sa cela obyvacka .

anonym_90c4fb
21. okt 2025
@anonym_00beb6

@anonym_90c4fb
Mas uplne pravdu tento typ kuchyne sa vola americka- ale v amerike moc nevaria , skor polotovary a v tom je problem na slovensku sa stale este vyvara a "zasmradi" sa cela obyvacka .

@anonym_00beb6 smrad je jedna vec, keď zapneš mixér, robot, zbytok rodiny nepočuje TV ani sami seba navzájom, ak máš návštevu, tak ani nehovorím. Okrem toho by mi prekážalo, keby som sa po príchode z práce chcela najesť a na sedačke štyria kolegovia manžela. Na to jedlo by som v tej chvíli potrebovala určitú intimitu.

frflos_nespokojny
21. okt 2025

v "dobrom kuchynskom studiu" ti vedia poradit ako usporiadat kuchynske skrinky , ale vsetko zalezi aj od rozpoctu. pracovne dosky su standardne 60 cm, ale robia sa 70cm aj 80cm. doma mame 70 a je to super. zasuviek v kuchyni nie je nikdy dost, ale ak ti to narusa estetiku, tak mozes pouzit aj vyklopne zasuvky namontovane v pracovnej doske. sufliky pod linkou mame 120 cm dlhe. hlavne pod skrinky si daj namontovat led pas na osvetlenie, ale s kvalitnými čipmi, dobrou svietivostou na 24V a super je aj regulacia jasu, ktoru ocenis pri praci.
tvrdenie, ze umyvadlo blizko varnej dosky je zastarale je asi vyrok roka !
take nieco moze tvrdit iba clovek, ktory pouziva kuchynu iba na ukazku.

krasnavila
22. okt 2025

Toto riesenie okna a dresu je velmi zle. Bude ti zatekat voda k oknu. Okno treba trosku vyssie a oblozit kachlickami.Otvaranie okna dost nestastne. Treba dat pozor, aby bateria neznemoznila otvaranie okna. Ak vedla das susiak na riad, okno neotvoris. Ked sa z nejakeho dovodu rozhodnes dat zaclonku, budes striekat prip. ini clenovia rodiny spinavu vodu na zaclonu. K umyvadlu hned vedla umyvacka, k sporaku varechy, hrnce. Prechod medzi ostrovcekom a linkou ergonomicky 80 cm sa navrhuje, minimalne 60 cm. Zasuvky aspon na dvoch miestach, kde budes pracovat.

krasnavila
22. okt 2025

Vyska pracovnej dosky sa da zadat podla vysky gazdinej.

tim23
22. okt 2025

Autorka, mme by to takto ako je na foto vyhovovalo. Kľudne si to daj takto len pozor na to okno a batériu.

natalka13
22. okt 2025

ked tam das ostrovcek budete sa tam tlacit, chladnicka bude zle dostupna.
tazko radit ked nevidime podorys

autor
Autor odpoveď zmazal
autor
22. okt 2025
@natalka13

ked tam das ostrovcek budete sa tam tlacit, chladnicka bude zle dostupna.
tazko radit ked nevidime podorys

@natalka13 hej vezme to z toho priestoru to viem ale keby nedáme ostrovček nemáme kde dať varnu dosku, bojovali sme s priestorom

natalka13
22. okt 2025

Urob si radsej paralelnu kuchynu. Stenu s chladnickou celu vysoke skrine a od okna velky dlhy ostrov

kp7333
22. okt 2025
@anonym_autor
Odpoveď bola zmazaná

@anonym_autor ak mas okno tak nizko, ako na fotke, tak nerob kuchynu do L, ale radsej paralelne 2 rovnobezne linky.Stol by som potom dala bud v nadvaznosti na linku, co pojde od okna alebo kolmo na nu (zalezi od priestoru, z nakresu nevidno rozmery miestnosti). Ten ostrovcek je neprakticky a posobi rusivo.

Potravinovu skrinu zrus, je to blbost. Lepsie je skladovat potraviny v zasuvkach pod linkou. Okrem toho budes mat spajzu.

frflos_nespokojny
23. okt 2025

mame doma spajzu, ale potravinova skrinka je na nezaplatenie. v skrinke mame sufliky na plnovysuv. je to ovela lepsie a hlavne priehladne ako potraviny ukladat na police v spajzi, ktore casto pouzivame.
ako bolo napisane vyssie, tak bateria pri okne nie je problem, pretoze v ponuke baterii na trhu su aj vyklopne a na takuto situaciu aj vhodne.
doma mame a aj pouzivame mycku riadu a nepouzivame ziaden odkvapkavac na riad, pretoze vsetok spinavy riad ide priamo do mycky a ak je nutne, tak riad umyjeme v umyvadle a hned sa aj poutiera a nic nezavadzia ani nespati na pracovnej doske.
za linku sme nedali ziadne kachlicky (ja som to hned zavrhol). zastena v dekore pracovnej dosky zase nie je vhodna pre plynove sporaky a aj ked som vymenil plynovu varnu dosku za indukcnu, tak zastenu som realizoval sklenenu. je to kalene tvrde sklo a da sa vybrat rozny farebny odtien a je mozny aj podtlac. na stene mam aj zasuvky a vypinace a nie je problem urobit otvory priamo na mieru. mame hlboke granitove umyvadlo a pri umyvani riadu sa sklo neoprska a ked sa to podari, tak udrzba skla je jednoducha a rychla.
osobne sa mi paci ostrovcek a v rodine to maju tri gazdinky. horsie je to uz s instalaciou digestora v priestore, ale je mozne instalovat varnu dosku s odsavanim.

adamfr
23. okt 2025

@anonym_autor zdravím pokiaľ ste niekde z východného Slovenska tak vám vieme pripraviť cenovu ponuku navrhnúť rozlozenie a vizualizáciu základnú zdarma a samozrejme aj vyrobiť.

lana_b
23. okt 2025

Chladnička by mala byť na tej strane, ako je umývadlo, nie pri rúre. Aspoň my to tak máme a je to logickejšie. Vyberiem veci z chladničky (je samostatná, ešte naľavo od potravinovej skrine), umyjem v umývadle, nakrájam a varím/pečiem. Naľavo od umývadla mám kanvicu, chlebník a mixujem tam. Zmenila by som akurát to, že by som dala zástrčky aj niekde bližšie k sporáku, (teraz sú len v tom tuhú naľavo)

Strana
z2