Poradíte s výberom kvalitných LED svetlometov D2S?
Dobrý deň,
chcel by som sa opýtať alebo skôr poradiť ohľadom lediek s koncom D2S. Keďže sa do lediek moc nevyznám, rád by som si nechal poradiť. Je jedno aká bude ich cena ale kľudne to môže byť ak máte niekto odsledovaný dobrý produkt na Aliexpresse alebo z hoci akej stránky. Ak by sa dalo tak zanechajte prosím vás odkaz-link. Hlavne aby mali dlhú životnosť a aby mali viacero dobrých recenzií. Vďaka
@mojemenonikto Ďakujem za radu! Chcel by som sa ešte opýtať, prečo potom všade píšu “LED za xenon” a podobné frázy pri predaji D1S, D2S a D3S výbojiek keď to nieje legálne?
@davidszal Lebo obchodníkovi ide o kšeft. Predávať to nie je zakázané. Všimni si vetu "výbojka nemá homologizáciu na použitie na pozemnej komunikácii" napríklad pri týchto: https://www.alza.sk/auto/sefis-d2s-r-led-ziarov...
Tým predajca splnil zákonnú povinnosť, že ťa upozornil, že žiarovka nie je homologizovaná a na auto si to montuješ na vlastné riziko. Samozrejme ľudia to robia, lebo dnes sa málokto zaťažuje tým aby si niečo prečítal. Lenže ako sa hovorilo kedysi, neznalosť zákona neospravedlňuje. A tak, pokiaľ sa predajca elegantne vyvliekol z akejkoľdvek zodpovednosti, riziko zostáva na vodičovi.
@mojemenonikto Takže aj keď obchodník má schválený produkt podľa EU noriem a má aj homologizáciu na ledkách tak aj tak to platí pre autá ktoré majú na to optiku čiže ktoré sú vybavené led osvetlením?
@davidszal to že je LEDka homologizovaná tak to je v poriadku, je ale otázne či je homologizovaná pre tvoj svetlomet. tvoj svetlomet je určený pre nejaký daný typ svetelného zdroja. pokiaľ teda originál máš xenonove výbojky, tak na 99,9% je tvoj svetlomet určený len pre tento typ svetelného zdroja a nie LED (je to označené aj priamo na svetlomete) symbol DCR je pre výbojky aj pre stretávacie aj pre dialkové - bi-xenon. pusti si toto video, riešia xenon za led priamo s STK technikom.
legálne to nie je, ak si to tam dáš tak len na vlastnú zodpovednosť. ak už sa rozhodneš tak choď s nimi aspoň na regloskop či náhodou nesvietiš do aleluja.
ak máš ale problém so svietivosťou svetlometov, problém nevyrieši LED náhrada. problém máš v samotnej čočke resp. odrazovej ploche. vtedy pomôže buď repas projektorov alebo výmena svetlometu.
@davidszal Ako píše @gas1201, na tom homologačnom protokole by mal byť vypísaný vyslovene tvoj model auta. Mal by ti ho poskytnúť predajca, alebo by mal byť ten protokol voľne dostupný na internete. Vyzerá to ako buzerácia, ale takto je to so všetkým, čo sa montuje do auta. Napríklad aj autorádio by malo byť homologizované, čo väčšina tých čínskych android autorádií ani zďaleka nespĺňa. A tiež sa predávajú a ľudia si ich veselo do áut montujú. Okrem tých rizík, ktoré som pomenoval vyššie som ešte zabudol napísať, že používaním neschválených komponentov na aute tiež automaticky zaniká záruka.
ano, vyzerá to ako buzerácia ale napríklad bol som na dovolenke v Albánsku teraz v lete a 90% (nepreháňam) ľudí ktorí majú halogenove svetlomety, tak si tam dali LED H7/H4 náhrady. išli sme klasickým veľkým autobusom z letiska čiže som sedel podstatne vyššie a nonstop ma osvetľovalo nejaké auto čo išlo oproti. neviem si predstaviť čo to musí byť keď človek ide v osobnom aute oproti nim. tam to asi neriešia ale vážne, je to dosť nebezpečné.
@gas1201 @mojemenonikto Vďaka veľmi, vedeli by ste mi teda poradiť teda nejakú alternatívu alebo kvalitnú D2S výbojku?
@davidszal Hociaká značková je v pohode. Napríklad OSRAM, Bosch, PHILIPS... Ja osobne mám najradšej OSRAM, ale to je len moja úchylka 😁
Zdravim mam na golfe origo xenony
A chcel by som tam dat miest xenonovych vybojok led vybojky
Ale ked som tam dal led d2s tak po zapnuti ledky len preblikli a nesvietili a ked som tam dal naspat xenonovu vybojku tak sa svetla pekne rozsvietili
Ledky boli znacka amio
Mate niekto s tym skusenost?
Alebo poradit niekto
Vdaka

Ak tomu rozumiem, tak máš na aute xenonové reflektory a výbojky chceš nahradiť LEDkovými náhradami. Je to tak? Nie som si istý, či na trhu existuje homologovaná náhrada za xenonové výbojky a preto táto úprava nie je povolená. A už vôbec nekúpiš homologované žiarovky na Aliexpresse ako tu navrhuješ.
Ak ti na to prídu na technickej kontrole, tak neprejdeš, pokiaľ závadu neodstrániš. Ak ti na to prídu policajti na ceste pri kontrole, tak dostaneš pokutu, prídeš o technické oprávnenie a zabránia ti pokračovať v jazde. Okrem toho má LEDková náhrada úplne iný tvar svetelného lúča, to znamená že nevyhovuje pôvodnej optike, ktorá je v reflektore a dochádza tak k oslňovaniu ostatných vodičov na ceste. A napokon, ak budeš účastníkom dopravnej nehody a druhý účastník uvedie ako príčinu to, že si ho oslnil(a) a následne policajti zistia, že máš na aute namontované nehomologované žiarovky, tak v lepšom prípade poisťovňa bude od teba vymáhať tzv. regres, t.j. úhradu poistného plnenia za spôsobenú a vyplatenú škodu, pretože si porušil(a) zmluvné podmienky a v horšom prípade ťa čaká súd.