icon

Použitie filtra do kávovaru

20. jún 2025

Ahojte, pouzivate ho? Vraj sa to dá do nadoby na zasobnik vody. Znizuje iba tvrdost co je pre stroj lepsie. Ale ja uz sa chemky bojim. 🙈

Použitie filtra do kávovaru
avatar
stellarstar
20. jún 2025

Áno mám a pravidelne mením

avatar
markusrasford
20. jún 2025

Môžeš aj filtrovanu vodu používať a nič nepokaziš

autor
20. jún 2025
@markusrasford

Môžeš aj filtrovanu vodu používať a nič nepokaziš

@markusrasford a ked si ho tam nedam?

avatar
stellarstar
20. jún 2025

Budeš musieť častejšie odvápňovať kávovar

avatar
stellarstar
20. jún 2025

My mame veľmi tvrdú vodu, mám filter v tej nádržke na vodu a aj zvlášť ten filter na vodu

avatar
markusrasford
20. jún 2025

Nič sa nestane. Treba ho častejšie potom odvapnovat

avatar
rozculena
20. jún 2025

v tom filtri je iba čierne uhlie.🙄Tá káva bude väčšia chemka ako ten filter

avatar
markusrasford
20. jún 2025

Dal som otázku umelej inteligencie a vrelo odporuca kanvicu Britu a prefiltrovana voda je vyhovujúca do kavovaru

avatar
stellarstar
20. jún 2025
@rozculena

v tom filtri je iba čierne uhlie.🙄Tá káva bude väčšia chemka ako ten filter

@rozculena prečo je káva väčšia chémia?

avatar
rozculena
20. jún 2025
@stellarstar

@rozculena prečo je káva väčšia chémia?

@stellarstar všetko je chémia.
Filter iba prefiltruje vodu,nijako nevplýva na ľudský organizmus,čo sa ale o káve nedá povedať.

avatar
stellarstar
20. jún 2025
@rozculena

@stellarstar všetko je chémia.
Filter iba prefiltruje vodu,nijako nevplýva na ľudský organizmus,čo sa ale o káve nedá povedať.

@rozculena ešte raz, z akého dôvodu je káva chémia?

avatar
rozculena
20. jún 2025
@stellarstar

@rozculena ešte raz, z akého dôvodu je káva chémia?

@stellarstar
1. Alkaloidy (stimulujú nervový systém)
Kofeín
Vzorec: C₈H₁₀N₄O₂
Hlavný „nakopávač“ v káve.

Trigonelín
Vzorec: C₇H₇NO₂
Pri pražení sa premieňa na arómu.

🌿 2. Fenolové zlúčeniny (antioxidanty)
Chlorogenová kyselina
Vzorec: napr. C₁₆H₁₈O₉
Významný antioxidant.

Kyselina kávová
Vzorec: C₉H₈O₄

🧈 3. Lipidy (oleje, tuky)
Diterpény — hlavne cafestol a kahweol
Cafestol: C₂₀H₂₈O₃
Tieto tuky môžu zvyšovať cholesterol (pozor pri french presse bez filtra).

🍭 4. Cukry a polysacharidy
Sacharidy: glukóza (C₆H₁₂O₆), galaktóza a iné.

🔥 5. Melanoidy (vznikajú pri pražení)
Nie je to jedna zlúčenina, ale skupina hnedých polymérov → dávajú káve farbu a hĺbku chuti.

🍋 6. Organické kyseliny (ovplyvňujú aciditu kávy)
Kyselina citrónová: C₆H₈O₇

Kyselina jablčná: C₄H₆O₅

Kyselina chinová: C₇H₁₂O₆

avatar
stellarstar
20. jún 2025
@rozculena

@stellarstar
1. Alkaloidy (stimulujú nervový systém)
Kofeín
Vzorec: C₈H₁₀N₄O₂
Hlavný „nakopávač“ v káve.

Trigonelín
Vzorec: C₇H₇NO₂
Pri pražení sa premieňa na arómu.

🌿 2. Fenolové zlúčeniny (antioxidanty)
Chlorogenová kyselina
Vzorec: napr. C₁₆H₁₈O₉
Významný antioxidant.

Kyselina kávová
Vzorec: C₉H₈O₄

🧈 3. Lipidy (oleje, tuky)
Diterpény — hlavne cafestol a kahweol
Cafestol: C₂₀H₂₈O₃
Tieto tuky môžu zvyšovať cholesterol (pozor pri french presse bez filtra).

🍭 4. Cukry a polysacharidy
Sacharidy: glukóza (C₆H₁₂O₆), galaktóza a iné.

🔥 5. Melanoidy (vznikajú pri pražení)
Nie je to jedna zlúčenina, ale skupina hnedých polymérov → dávajú káve farbu a hĺbku chuti.

🍋 6. Organické kyseliny (ovplyvňujú aciditu kávy)
Kyselina citrónová: C₆H₈O₇

Kyselina jablčná: C₄H₆O₅

Kyselina chinová: C₇H₁₂O₆

@rozculena jaj toto si myslela 🤣

autor
21. jún 2025
@rozculena

@stellarstar
1. Alkaloidy (stimulujú nervový systém)
Kofeín
Vzorec: C₈H₁₀N₄O₂
Hlavný „nakopávač“ v káve.

Trigonelín
Vzorec: C₇H₇NO₂
Pri pražení sa premieňa na arómu.

🌿 2. Fenolové zlúčeniny (antioxidanty)
Chlorogenová kyselina
Vzorec: napr. C₁₆H₁₈O₉
Významný antioxidant.

Kyselina kávová
Vzorec: C₉H₈O₄

🧈 3. Lipidy (oleje, tuky)
Diterpény — hlavne cafestol a kahweol
Cafestol: C₂₀H₂₈O₃
Tieto tuky môžu zvyšovať cholesterol (pozor pri french presse bez filtra).

🍭 4. Cukry a polysacharidy
Sacharidy: glukóza (C₆H₁₂O₆), galaktóza a iné.

🔥 5. Melanoidy (vznikajú pri pražení)
Nie je to jedna zlúčenina, ale skupina hnedých polymérov → dávajú káve farbu a hĺbku chuti.

🍋 6. Organické kyseliny (ovplyvňujú aciditu kávy)
Kyselina citrónová: C₆H₈O₇

Kyselina jablčná: C₄H₆O₅

Kyselina chinová: C₇H₁₂O₆

@rozculena haha 🙈😀

avatar
dianaaaaa
21. jún 2025

Tak toto sa nedá už ani komentovať....🤦🤦
Filtra sa bojíte???
Koľko krát ste očkovana proti Covid??
Tipujem: máte všetky čo sa len dalo

avatar
malinovka333
22. jún 2025

Ja ho tam nemam.davam obycajnu vodu z vodovodu.a nebudes ho vobec castejsie odvapnovat.