Používanie teplovzdušnej fritézy
Ahojte idem si po radu či niektorá z Vás používa teplovzdušnú fritézu ja som mala roky fritezu ale klasickú kde išiel olej ale už mi doslúžila a uvažujem o novej ale akosi sa v tom strcácam máte niektorá teplovzdusnu fritézu? A hlavne by ma zaujímalo či sú rezne normálne akoby vysmážané na oleji keďže tu sa len pokapú olejom neviem si to predstaviť že to bude také iste a bojím sa že zbytočne vyhodím peniaze ale výhoda je že sa ušetrí kopu oleja dakujem za rady
Ja mam rada rezne aj z teplovzdusnej fritezi. Ale nie nie je to take iste ako vysmazane na oleji. Predstav si rezne pecene v rure. Chutovo je to za mna ok ale nie je to to iste.
@enka20 mam obe, ale "olejovu" pouzivam len na Vianoce, ked vysmazam veeeela ryb aj reznov, my inak vysmazane cez rok velmi nejeme, cize ju nepouzivam. Rezne z teplovzdusky su urcite ine, u nas sa nerobia, lebo nie je na ne chut (na rezne celkovo). Inak teplovzdusku pouzivam na jedla, ktore su chutnejsie z nej, ako z rury (napr. hranolky su z nej lepsie, ako ked ich robim na plechu), losos je podstatne lepsi, ako na panvici, pripadne ak potrebujem upiect len jednu-dve porcie niecoho (priklad - dcera chce ine jedlo, ako varim nam s muzom). Pri kupe zvaz urcite jej vyuzitelnost u vas doma, dokup si hned v orione (alebo na temu) rozprasovac na olej, je to super vecicka 🙂 a pozeraj tiez na objem kosa, aby si kupila taku, aka vam bude pasovat.
Nie je to rovnaké je to iné, ja mám rada normálne rezne v oleji, ale máme fritezu teplovzdušnú a ja v nej robím veľa veci. Ako hore bolo spomínané zemiaky/hranolky mi chutia viac ako z rúry. Taktiež kuracie filé robievam v nej. Najčastejšie masové guličky. Z lístkového cesta veľa veci, u nás sa veľmi používa je to dobrá vec keď niekto ma na niečo chuť a nechce sa ti zapínať rúru.
Aj fašírky som skúšala a nebolo to zlé toto mi chutilo.
@enka20 "vyprážanie" iba pokvapkané olejom nikdy nebude ako klasické v množstve oleja. Ale mám teplovzdušku a robím v nej od opekaných zemiakov, batatov, cez grilovanú zeleninu, kura, kur. prsia, grilovane syry, zapekané chleby, sladké pečivo zapekané, teda večere pre mojich chlapov. Mám objemovo skoro najväčšiu. Phillips XXL. A super je že má aplikáciu aj s receptami. U nás ide v podstate skoro každý deň.
Ďakujem za komentáre, už dlhšie uvažujem o tej teplovzdušnej friteze a neviem sa rozhodnúť. Teraz všetko jasné, nepotrebujem ju.
@enka20 mam obe, ale "olejovu" pouzivam len na Vianoce, ked vysmazam veeeela ryb aj reznov, my inak vysmazane cez rok velmi nejeme, cize ju nepouzivam. Rezne z teplovzdusky su urcite ine, u nas sa nerobia, lebo nie je na ne chut (na rezne celkovo). Inak teplovzdusku pouzivam na jedla, ktore su chutnejsie z nej, ako z rury (napr. hranolky su z nej lepsie, ako ked ich robim na plechu), losos je podstatne lepsi, ako na panvici, pripadne ak potrebujem upiect len jednu-dve porcie niecoho (priklad - dcera chce ine jedlo, ako varim nam s muzom). Pri kupe zvaz urcite jej vyuzitelnost u vas doma, dokup si hned v orione (alebo na temu) rozprasovac na olej, je to super vecicka 🙂 a pozeraj tiez na objem kosa, aby si kupila taku, aka vam bude pasovat.
@vikusjk ako robíš hranolky? Skúšala som ale boli hrozne.
@anonym_34e6c2 a co sa nepodarilo? Ja sa musim priznat, ze vacsinou robim z mrazenych, z cerstvych som v tejto friteze este neskusala. Mrazene (kupujem 1-2-3 od Mc Cain) si postriekam v miske olejom, premiesam, opakujem tak 3x, a peciem na 180 st cca 15 min, medzitym tak 3x premiesam. Su vyborne, omnoho lepsie, ako ked som ich robila na plechu v klasickej rure.
@anonym_34e6c2 Ja robím hranolky zo zemiakov. Zvyknem ich vopred na chvíľu povariť (naozaj nie dlho), nechám vyschnúť, postriekam olejom a upečiem vo fritéze (čas a teplota tak ako napísala vikusjk). Môžu sa použiť aj surové, ale je potrebné ich vždy vopred namočiť do vody (aspoň na pol hodinu), aby sa z nich vyplavil škrob a usušiť.
@enka20 vyskúšaj si urobiť rezne v rúre , a budeš vedieť aké budú
@trisha_r Skúšala som bravčové rezne v rúre, neboli zle, aké nebolo to celkom ono.
Ale kuracie, z kuraťa rozdeleného na časti aj s kosťami, boli oveľa lepšie ako tie vyobrazené v tuku. Boli mäkké a hlavne šťavnaté. Vykostene kuracie mäso tiež nič moc, ale prsia, obalené v múke vajci a strihaním syre (namiesto strúhanky), oloze na papier na plechu, poliate smotanou a upečené, sú vynikajúce.
Ja som veľký fanúšik teplovzdušnej fritézy. Rezne robím tak raz za tri mesiace a to na panvici. V teplovzdušnej fritéze robím veci, ktoré by som inak robila v rúre, ale potrebujem napríklad menšie množstvo alebo mať navarené rýchlejšie. Za mňa super pomocník.

Samozrejme, že nie sú rovnaké.
Ak máš rada ťažké, mastné jedlá tak ti to určite vyhovovať nebude.