Praktické skúsenosti s kompostérom Bokashi na organický odpad
Používate doma domáci kompostér na potraviny a organické zvyšky z kuchyne? Na tento ucel sa pouziva komposter Bokashi, ale podľa popisu možno sú aj iné alternatívy. Celý popis domáceho kompostovania ma dosť zaujal, podľa popisu to vyzerá jednoducho a ekologicky. Skôr než si to kúpim, zaujímaju ma aj praktické skúsenosti.
My máme na konci záhrady z paliet. Z mňa také nádoby zbytočné
Zalezi kde, v byte budes kompostovat alebo v rodinnom dome a komposter budes mat v zahrade? Ak doma, je to draha investicia - pokial viem tak okresne mesta maju komposteri vzdy v nejakej "skupinke bytoviek", ale to ti asi najlepsie povedia na odpadovom v meste (v NZ nam davali i tie male hnede kybliky a eko vrecka)...Ja mam dva komposteri na zahrade. Jeden ako pisala sisska z paliet - upozornim ze zivotnost tohto "kompostera" je 5r a potom sa ti zacnu palety rozpadat a nevyzera to dobre, takze ho treba "schovat" za budovu, alebo obmienat palety. Druhy nam rozdala dedina bezplatne - kazdemu kto prejavil zaujem a volu kompostovat - kedze mam to stastie ze byvam v dedine kde sa velmi dba na separaciu a kompostovanie...takze kompostujem, mame i drticku...
pre upresnenie, ide o kompostovanie v byte, nie v zahrade. Ide o kompostovanie zvyskov potravin, aj kuchynskeho odpadu, ktory sa neda vyhadzovat do hnedych zbernych kontajnerov - varene potraviny, zvysky masa a pod. Rozklad sa urychluje bakteriami. Konkretne tento typ kompostovania ma zaujima., ci ma s nim niekto skusenost. Ale asi by som sa mala pytat vo viac specifickych forach.
@hiro ako takto upravene plastove nadoby izolovali zapach?
Nijako zvlast to nesmrdelo - vsak to nehnije ale zeru to cerviky. Boli na balkone a boxy mali vrchnak takze aj tak by smrad nesiel von.
Fuuuu v byte by som nekompostovala
@hiro to si mal vermikomposter, je to nieco odlisne.
@sisska96 asi sa nebavime o rovnakom type kompostovania. 😀 Preto sa pytam na skusenosti s Bokashi. Ale dakujem za ochotu odpovedat a poradit.
Viem čo to je. Ale za mňa nemá zmysel

Alternativy? Kupil som obycajne velke plastove boxy, navrtal dole dierky a bolo.
Ak s tym nemas skusenosti tak zbytocne do toho neinvestuj tolko penazi.