icon

Prečo sa radiátor spúšťa pri otvorení okna?

feri0852
18. nov 2025

Ahojte stava sa mi v jednej izbe, že keď ráno otvorím okno na vetranie, spustí sa radiátor. Ako keby mal nejaké cidlo. V iných izbách to nerobi. Čidlo tam ale nebude, je to starý panelák a to sú obyčajne radiátory. Vie mi niekto pomôcť radou? Akonáhle pustím na radiator horúci vzduch, tak pomaly chladne

viestta
18. nov 2025

Bud rada, ze ti funguje termostaticka hlavica. Ochladi sa okolo nej vzduch cez otvorene okno, automaticky sa otvara a dokuruje na nastavenu teplotu. Po zatvoreni okna, a dorovnani teploty na nastavenu teploty sa ventil zavrie a radiator vychladne
(a ano, ma tam cidlo, sice nie nejak sofistikovane ale je tam cidlo, vola sa termostat, ktore reaguje na zmenu teploty otvaranim a zatvaranim ventilu (pohybom ihly vo ventile)).

anonym_8c698d
18. nov 2025
@viestta

Bud rada, ze ti funguje termostaticka hlavica. Ochladi sa okolo nej vzduch cez otvorene okno, automaticky sa otvara a dokuruje na nastavenu teplotu. Po zatvoreni okna, a dorovnani teploty na nastavenu teploty sa ventil zavrie a radiator vychladne
(a ano, ma tam cidlo, sice nie nejak sofistikovane ale je tam cidlo, vola sa termostat, ktore reaguje na zmenu teploty otvaranim a zatvaranim ventilu (pohybom ihly vo ventile)).

@viestta ahojky, ďakujem za odpoveď. To sú 20 ročne radiátory, tie hlavice sa menili, ale to je už tiež aspoň 10 rokov, v iných izbách to nerobi. Obávam sa toho, aby som nemala nedoplatok, nezdá sa mi ze by to robilo pominule roky

viestta
18. nov 2025
@anonym_8c698d

@viestta ahojky, ďakujem za odpoveď. To sú 20 ročne radiátory, tie hlavice sa menili, ale to je už tiež aspoň 10 rokov, v iných izbách to nerobi. Obávam sa toho, aby som nemala nedoplatok, nezdá sa mi ze by to robilo pominule roky

@anonym_8c698d vetras cely den? Asi nie. Za tych par minut zas neprekuris tisice. Alebo ju zatvaraj skor ako otvoris okno.

feri0852
autor
18. nov 2025
@viestta

@anonym_8c698d vetras cely den? Asi nie. Za tych par minut zas neprekuris tisice. Alebo ju zatvaraj skor ako otvoris okno.

@viestta no a ako to mam zatvoriť? Ja mam radiator na 0, vypnuty

viestta
18. nov 2025
@feri0852

@viestta no a ako to mam zatvoriť? Ja mam radiator na 0, vypnuty

@feri0852 tak potom ti zblbol termostaticky ventil, nech sa ti na to niekto pozrie

madeincssr
18. nov 2025

@feri0852 mas vsade termostaticke hlavice? Na akom stupni? Ta jedna funguje ako ma. Ked ides vetrat poriadne (dokoran, uplna vymena vzduchu v miestnosti (raz za cas prospesne)), jednoducho predtym hlavicu celkom zatvor. Po vyvetrani plus nejaky cas zas hlavicu nastav na cca 20 az 22 °C (vacsinou kdesi medzi oznacenim 3 a 4 na hlavici).
Hybes obcas hlavicami v tych ostatnych miestnostiach? Lebo ak dlhodobo nie, ta ovladacia "ihla" ventilov pod hlavicami sa moze zaniest/zapiect a radiator (hlavica) uz nereguluje, len je tam, kde sa zapiekol.
Info o polohe 0 na hlavici vidim az teraz. Nech hlavicu zhodi nekto technicky zdatny a skusi pochodit ihlou ventilu, ci nie je zapecena. Hlavica na 0 znamena, ze radiator by mal byt uplne zatvoreny, aj ked vetras.

chrobak7
18. nov 2025

@feri0852 Inak to je najlepšie - nekúriť nikde v byte, aby ma susedia zdola, zhora aj zboku vykúrili. A oni budú kúriť o 106 a stále im bude byt ochladzovať susedova stena.

madeincssr
18. nov 2025
@chrobak7

@feri0852 Inak to je najlepšie - nekúriť nikde v byte, aby ma susedia zdola, zhora aj zboku vykúrili. A oni budú kúriť o 106 a stále im bude byt ochladzovať susedova stena.

@chrobak7 ano, ale zaroven niekto chce mat v byte 20-21-22 a niekto iny 24-25-26. Ak mas teplomilnych susedov, co ine ti zostava (snad nie otvarat okna za sucasneho kurenia)? Len pre info - nebyvam v bytovom dome (cize nevypinam radiatory na nulu), ale nemam rad v byte priteplo (uz 23 vnimam ako prilis teplo).

anonym_10db2c
18. nov 2025

@feri0852 keď mám hlavicu na písmeno E vtedy funguje presne tak ako opisujete na 0 by kúriť nemala vobec

opica_skorica
19. nov 2025

Ked radiator zostane vrely a hlavica je na stale na 0, tak je pokazeny termoventil. Ten vymenia/opravia asi az po vykurovacej sezone, inak by museli vypustit sustavu, to asi neurobia teraz v plnej vykurovacej sezone.
Mam to rovnako, opravia to v máji 2026.
Doplnim, vsetky radiatory su zapnute, robi to iba tento jeden pokazeny. Je vypnuty a vrely.

anonym_8c698d
19. nov 2025
@opica_skorica

Ked radiator zostane vrely a hlavica je na stale na 0, tak je pokazeny termoventil. Ten vymenia/opravia asi az po vykurovacej sezone, inak by museli vypustit sustavu, to asi neurobia teraz v plnej vykurovacej sezone.
Doplnim, vsetky radiatory su zapnute, robi to iba tento jeden pokazeny. Je vypnuty a vrely.

@opica_skorica keď ho vypnem, tak ostane vypnutý, až pokiaľ neotvorim okno. Potom musím nafukat horúci vzduch na tu hlavicu a hneď sa vypne

opica_skorica
19. nov 2025
@anonym_8c698d

@opica_skorica keď ho vypnem, tak ostane vypnutý, až pokiaľ neotvorim okno. Potom musím nafukat horúci vzduch na tu hlavicu a hneď sa vypne

@anonym_8c698d vidis to, to je tiez zavada. Ina nez u toho, co riesim ja, lebo tam je vypnury a furt vrelý.

madeincssr
19. nov 2025

Su len dve veci, ktore mozu byt vadne. Termostaticka hlavica (da sa lahko vymenit (podla foto kupit rovnaku), resp. na skusku prehodit z ineho radiatora; niektore hlavice byvaju len "nacvaknute"), alebo samotny radiatorovy regulacny ventil pod nou (armatura). Ten ma ovladanie ocelovou tycinkou ("ihlou", hore/dole), ktora ked sa (hoci aj rucne niecim) zatlaci smerom dovnutra (do armatury, treba ju tam tak dlhodobo drzat), radiator by mal byt celkom zatvoreny, cize studeny za akychkolvek okolnosti. Aj ten ventil moze byt "zapeceny", zaneseny a tym padom bud nechodi vobec, alebo poriadne (celkom) nezatvori ci neotvori prietok vody do radiatora.

madeincssr
19. nov 2025

Este doplnam, ze na danu hlavicu musi byt kompatibilna armatura (ten regulacny ventil na danom radiatore). Cize nemozno kupit akukolvek hlavicu, len rovnaku resp. kompatibilnu. Alebo potom vymenit obe - hlavicu aj s kompatibilnou armaturou (co uz skor treba kurenara, spravidla vypustit/znizit vodu, cize skor to menit mimo vykurovacej sezony).

rozculena
19. nov 2025
@anonym_8c698d

@anonym_8c698d zakry hlavicu niečím

milosko27
21. nov 2025

@feri0852 pred otvorením okná si obal tú termostatickú hlavicu teplou utierkou alebo uterákom

milosko27
21. nov 2025
@opica_skorica

@opica_skorica vymenia teraz, pretože je to jednoduchšie..systém sa v pivnici vypne, voda sa vypustí a po oprave sa systém náplní, lebo je pod tlakom..práve v lete je to horšie, lebo po vypustenie systému nemusí byť dostatočný tlak a systém sa nenaplní a nič nie je pre radiátor horšie ako zostať prázdny..

opica_skorica
21. nov 2025
@milosko27

@opica_skorica vymenia teraz, pretože je to jednoduchšie..systém sa v pivnici vypne, voda sa vypustí a po oprave sa systém náplní, lebo je pod tlakom..práve v lete je to horšie, lebo po vypustenie systému nemusí byť dostatočný tlak a systém sa nenaplní a nič nie je pre radiátor horšie ako zostať prázdny..

@milosko27 mne povedali, ze teraz to neurobia, lebo je plná sústava. Po jej vypusteni v máji 2026 to vymenia. A čo už. Oni sú odborníci.

anonym_8c698d
22. nov 2025
@rozculena

@anonym_8c698d zakry hlavicu niečím

@rozculena obalíme som alobalom, aj tak sa to spustí, ale iba ráno. Cez deň stačí alobal