icon

Riešenie problémov s praskajúcimi stenami v novostavbe

maxik24
20. okt 2024

Ahojte, chcem sa spytat, ci ste neriesili podobne. V 7r "novostavbe" nam zacali pukat omietky, steny. Po celom byte, nie len na jednom mieste. Pukliny su na jednom mieste vodorovne, na dalsich sikme, na WC nam prave praskla velkoformatna dlazdica. V sikmom smere. Zavady uz pravo reklamovat nemame u developera, bolo max 5r. Nie je to skryta vada? Chystame sa oslovit pravnika, no pomohlo by mi, ak niekto nieco pobodne riesil. Nechcem, aby nam to tu o par rokov padlo na hlavu..
(znizilo kvalitu fotky, asi nebudu oraskliny dobre viditelne. Maju do 2mm na sirku a su rozne dlhe, sikme)

Riešenie problémov s praskajúcimi stenami v novostavbe
sara07
20. okt 2024

stavba si sadla , som zvedava čo vám napíšu, nerobil niekto väčšiu prerábku bytu alebo nebural niečo vtedy zvykne dopukat takto novostavba

aalt
20. okt 2024

Fotku daj do prispevku, v titulke ju zmensuje. Skor ako pravnika sa opytaj statika alebo nejakeho stavbyveduceho. Ale mozno len fakt trochu "sadla" stavba a nebude to nic kriticke a uz to nemusi az tak pokracovat. A viac relevantnych reakcii sa dockas na modrej streche.

egonsk
20. okt 2024

@maxik24 je byt, alebo dom? po 7 rokoch ked sadne stavba, mala mozno zle spravene podlozie pod zakladovou doskou. Ak nahodou nemate na dome daleko odvod vody zo strechy, vydatne dazde tomu tiez po extremne suchom lete mohlo pomoct. Ak je to byt v bytovke, tak treba aj inych susedov popozerat, tam je to uz zvacsa podozrivejsie, hlavne ak su niekde praskliny vacsie ...

kitycat
20. okt 2024

A u susedov ste sa pytali?

maxik24
autor
20. okt 2024

@egonsk dakujem, podozrivejsie v akom zmysle? Myslime, resp je zopar veci odflaknutych od developera, cize neverime uz ani tomuto, ze to je len obycajne sadnutie si stavby 😒
@kitycat a u susedov nikde nikto, sme krajny byt na prizemi, nad nami v poriadku, aj vedla nas. Ako keby utekalo podlozie pod nasim bytom, ak to mam takto laicky napisat..

maxik24
autor
20. okt 2024

@sara07 dakujem, nie, ziadne prerabky nikto nerobil, nebural, nestaval priecky, sme mala bytovka, mame prehlad, snad 100%, poculi by sme, videli by sme, aj ked sme sa rozpravali, nikto taky problem nema, iba na nasej strane bytovky ako keby si to sadalo, na jednom konci, sme krajny rohovy byt.

michaela329
20. okt 2024

Nekopalo sa vo vašom blízkom okolí? Kamarátovi takto popukali omietky, keď okolo ich baraku robili novú kanalizáciu.

judar
20. okt 2024

Nuz toto sa casto stava na novopostavenych sidliskach kedze dneska sa vo velkom stavia zrovna na smetiskach kde je v podlozi zahrabany vselijaky bordel a z toho takto domy a bytovky praskaju a developeri pritom veeelmi dobre vedia ze kde sa stavia, zhabaju peniaze a dalej sa nestaraju

viestta
20. okt 2024

V prvom rade si vybav staticky posudok a az s nim chod za pravnikom

egonsk
20. okt 2024

@viestta jo, takto by mohla mat nejaku nadej... ale obavam sa, ze pokial je to iba jej byt a niesu popraskane nosne casti, nebudu nic riesit, iba v tom lepsom pripade jej presparuju a premaluju byt. Keby si videla ako silno popraskali podzemne podlazia garazi chvilku po skolaudovani na v novostavbe blizko systekovej v BA, bala by si sa tam aj vstupit. Developera to vobec netrapilo, lebo nosne stlpy na ktorych je zvysok 8 poschodi je ok a jedine co spravili boli opravy casti, kde sa zacala presakovat voda.... A aby predisli pripadnym objavom a reklamaciam v castiqch domu, tak spolocne priestory maju steny oblozene imitaciou tehly, sadrokartonom a hrubou skriabanou omietkou.... A byty riesili prave premalovanim a silikonovanim, ak sa niekto nahodou ozval.

vanilkovazmrzka
20. okt 2024

V panelakoch bezne, verim ze aj v tehlovych materialy v case tiez pracuju, takze popraskana omietka nemusi znamenat vobec nic zavazne

kittykat22
20. okt 2024

@maxik24 zavolaj si domov statika a uvidis. Rodicia kamaratky si nechali postavit dom na kluc a jej mama stale isla pesnicku ze strop v obyvacke je sikmo. Isla nonstop to iste a uz vsetkym liezla na nervy tak aby ju ukludnili zavolali statika. Statik priesiel, zmeral a povedal ze okamzite maju vsetci opustit dom pretoze dom ma celu statiku zle a je na spadnutie. To bolo v CR par rokov spat. Tak volali firmu a firma uz neexistujuca. Dali do toho celoživotne úspory - boli na zrutenie. Neviem ako to dopadlo, pretoze kamaratka sa odstahovala a nezostali sme v kontakte. U teba to urcite tento problem nebude. Ale pokial mas pochybnosti, zavolaj statika a uvidis co ti povie.

jjanka89
5. dec 2025

Aj ja som mala doma rovnaký problém – male praskliny sa mi objavovali, aj keď som ich niekoľkokrát premaľovala. Najskôr som si myslela, že robím niečo zle, ale neskôr som zistila, že v novostavbe je to bežné a steny si ešte sadali. Po niekoľkých neúspešných opravách som hľadala niečo, čo praskliny skôr prekryje, než len na čas schová, a na výstave Nábytok a bývanie som narazila na textilnú omietku. Neskor som si ju objednala cez eshop a bola som prekvapená, že vlasové praskliny vôbec nevidno – bez brúsenia, bez sekania, len naniesť a hotovo. objednavala som tu: www.textilneomietky.sk

Samozrejme, pri väčších alebo aktívnych prasklinách by som riešila najskôr príčinu, ale na tie malé to bola najčistejšia a najrýchlejšia možnosť, ktorá mi doteraz drží. Zaujíma ma, či niekto z vás tiež skúšal textilnú omietku na prekrytie prasklín – ako dlho vám drží a na aký typ stien ste ju dávali? u nas isla na klasickú sadrovú omietku.