Skryté vady na novom dome
Ahojte kúpili sme dom. Nebol úplne najlacnejší. Postavený 2013, pozemok 450 metrov, stál 300 000.
Pôvodní majitelia hneď po kúpe s nami prestali komunikovať.
Hneď po kúpe sme zistili, že vstavaná chladnička nefunguje, ovládač od televízora nám do dnešného dňa nedali, ani kľúče od schránky na poštu.
A to bývajú len o ulicu vedľa.
Veď načo, však peniaze už dostali.
To však nie je to čo má na tom najviac trápi.
Oduli sa kachličky v kúpeľni a posunuli sa od steny zhruba o dva centimetre... Stále sa ďalej vysúvajú.
Do toho vonkajší plot murovaný, bola tam vsadená skrinka na elektriku a k tomu taká trhlina malička pri kupe.
Teraz je tá trhlina na tom plote už oveľa väčšia a plot sa posunul o pár centimetrov.
Neviem ako ďalej postupovať, keď hneď po kúpe už majitelia ďalej nedvíhaju telefóny.
Ďakujem za rady.
@tilly jasné kúpime dom z obrázkov z internetu iba... To je sarkazmus.
Na prehliadke ťa nenapadne čekovat chladničku či funguje, keď ti povedia, že všetky spotrebiče sú funkčné a predáva sa aj s funkčným zariadením.
@margaretka7777 jedna z realitky povedala, že pozera aj pod koberec
@margaretka7777 neviem, či ste cez realitku kupovali, to znači, či oni s tym niečo možu spraviť...
@karolinakr áno cez realitku.
Horšie je že ona je kamoška s tou predávajúcou.
No toto berieš naozaj ako skrytú vadu? My sme sa sťahovali pred 7.rokmi do domu, v ktorom sme po 2 tyzdnoch používania zistili, že si tam prichádzali mysi a znicili komplet celu kuchyňu co sa samozrejme nevidelo, keďže to bolo zospodu a zo zadu kuchyne. Keď sme to oznámili bývalej majiteľke, tak len mykla plecom, že jedna malá myška preluezla, lenže my sme museli meniť celu komplet kuchyňu a nikto nebol na našej strane, takže naozaj to, ze nemáš ovládač a kluce od poštovej schránky nie je zamlcana vada a to, ze sa zduvaju kachlicky 2 mesiace od kupy, bude mať asi nejaký dovod, ale istotne nie zamlcany
@cimage preto su to skryté vady. Že sa objavujú skryte...
Len toto je typické, všetci sú tu zrazu právnici, analytici, udrzbari a potom to aj tak tu na Slovensku vyzerá...
@margaretka7777 na čo su jej kluče od vašej schranky, tak ked sa za toto zatajuje, tak to už je uplne odveci, ale tie kachličky...o tom museli vedieť na 100ˇ%
@staromodna ak by ste si prečítali môj príspevok s porozumením, tak píšem že ovládač a chladnička je sekundárna. Najviac ma trápi plot ktorý sa posúva!!
Nechápem čo sa tu väčšina chytá ovládača...
@karolinakr veď toto.
@zuzanka.zuzu prosím vás nedomyslajte si...
Ja som niekde napísala, že začiatočná suma bola 300 000?
Pôvodne dom ponúkali za 320000, rok sa nepredával tak ho dali za 300 000.
Každopádne som sa už poučila z tohto fóra aktuálne, že radšej nedávať prosbu o rady do pléna, lebo tak asi dve tri rady boli konštruktívne, zvyšok trápi ovládač a máme tu realitných expertov zrazu, ktorí už pokúpili stovky nehnuteľností, kde poznajú úplne všetok know how.
no tie kachlicky ak to je az po dvoch mesiacoch byvania .... to uz na nich nehodite... a kachlicky boli rovnake ako pred rokom robene foto ? tak to isto nie je ze im nieco bolo... robili ste nieco s vodou? a plot v podstate rovnake otazky mam...rok stal na fotkach v poho a teraz sa zacal posuvat?
@fairyy len oni tam posleny rok už nebývali.. Voda bola rok odstavená.
ja nechcem nič na nikoho hádzať.
Len nechápem ako sa funkčný bezproblémový dom- čo nám tvrdili,
za 300 000 zrazu môže takto pokašlať.
@margaretka7777 no však vyskúšaj dať na súd a vyjde ťa to drahšie. Okrem toho všetko by si mala mať v kúpnej zmluve. Dala si si takú klauzulu na skryté vady do zmluvy?
A čo nechápeš, veď si nekupovala nový dom.
@sasa1310 skryté vady sú dané zákonom. To nie je potrebné dávať do zmluvy.
Lebo každej zmluve je nadriadeny zákon.
A ak nie, tak zmluva je neplatná.
@sasa1310 tak nečaká človek že 12 ročný dom sa začne správať ako keby mal 40.
@margaretka7777 čo ty riešiš chladničku? Však chladnička je spotrebný tovar, ktorý hocikedy vymeníš a nie je sú časť nehnuteľnosti predsa. Čo si ty za kupujúcu? Toto keby mne niekto volal po 2 mesiacoch, že odišla chladnička na byte, ktorý som predala, tak si klepem na čelo, že či ľuďom začalo šibať.
@sasa1310 treba asi prečítať čo píšem.
Chladnička prestal ísť hneď prvý deň, prisľúbili že ju opravia a potom sa už neozvali.
Ale je komické že niekto sa naštve na niečo, čo vlastne sa ani nestalo 😂😂😂😅
@margaretka7777 pozri sa, za posledných 6 rokov sme predali 3 naše byty, ale teba mať ako kupujúcu tak to je hotová pohroma. Otázne, či tebe tam nejako voda nevytiekla napr. pri sprchovaní alebo pri zapojení práčky a na základe toho sa ti oduli kachličky. A naozaj sa im nedivím, že ti už nedvíhajú telefón. A rátaj, že chladnička má 12 rokov, tak si s tým musela rátať, že sa čo chvíľa pokazí
@margaretka7777 a predávajúci spravili jednu chybu, mali tu chladničku vyhodiť a nemala by si žiadnu ani pokazenú a bol by pokoj. Aj TV si mali zobrať a povedať, že nie je súčasťou domu (radšej ju mohli hodiť do kontajnera, aby mali pokoj) a nemala by si takéto problémy
@sasa1310 ja som predávala svoj byt, plus partner vlastní 2 garsónky a 4 garáže, ktoré prenajíma, komunikoval s nimi partner nie ja...
Ale keď nie je argument, tak aspoň uraziť treba niekoho. Nevadí no.
Pekný den ti prajem a trošku magnesia na nervy by ti možno pomohlo. 😘
@margaretka7777 z mojich skusenosti normalne sa to moze stat ze sa kazia veci 😅 lebo na dome to je fuuuurt daco... ten plot ak zrazu nespravili novy tesne pred predajom proste mu nieco ublizilo a je potrebne ho opravit... a kachlicky detto a hlavne by som necakala ani chvilku a dala ich dole cim skor tym skor
@fairyy a čo plotu ublížilo, že stál?
A kachličkam že sa niekto sprchoval?
To keby viem tak by sa radšej asi človek nemal sprchovať, aby mu nevydulo kachlicky. 😅
A chladnička sa pokazila hneď ako sme ju zapli?
Lebo tá bola tiež rok odpojená.
Každopádne budem to riešiť
@margaretka7777 no chladnicka, ktora sa minimalne rok nepouzivala, sa naozaj mohla po zapnuti pokazit
@margaretka7777 nam po kupe posledneho domu odislo cerpadlo v studni do dvoch hodin ... sporak sa pokazil do mesiaca... od niektorych svetiel sme.ovladace nenasli uz nikdy ... na chodbe praskli kachlicky v rohoch... a odpad z vane sa rozpojil po pol roku a vytieklo nam pol vane do pivnice ... nenapadlo by mi to hadzat na predchadzajuceho majitela ani nahodou...ale ked som ho stretla som mu vymenovala ake mame stastie 😅 chudak sa hanbil a ospravedlnoval sa mi a ja som mu len povedala, ze nie je zaco ved ja viem, ze ste tam byvali a nekupovala som si novostavbu 🤷🏻 ale tak ries no drzim palce teda
@margaretka7777 este ma napadol posun pody, pises, ze plot ma trhliny, ktore neboli a tie kachlicky a oduta stena by tiez na to sedela.
Alebo proste budova sadla. U nas v praci doslo asi po 20 rokoch, mozno viac k sadnutiu budovy, sposobilo to, ze pod jednou polovicou sa prelomili odpadove rury, cize vsetky wc nefunkcne, taktiez voda sa nesmie pustat. Mozno mate dom v oblasti, kde sa pomalicky zosuva poda...
@lenka_da len oni nám hovorili že je funkčná.
I keď bolo nám divné prečo majú druhú chladničku v šatníku, keď v kuchyni je funkčná .
Povedali, že to mali na alkohol.
Ide o to, že proste tvrdili niečo a zrazu je to inak...
A je to komické, lebo ľudia čo majú miliónové tržby na firme ani nedokážu povedať, že chladnička nejde, alebo načo sľubovali pri preberaní domu s protokolom, že dodajú ovládač na tv, keď sa na to vykašlú.
Partner volal s tou manželkou, že už mesiac čakáme na toho opravára chladničky ktorého nám sľúbili a od vtedy ticho.
nic z tohot nie su skryte vady, uz je dom vo vasom vlastnictve, tak sa starajte. Chladnicka? ved 12 rocn chladnicka sa mzoe pokazit hocikedy, to akoze ked vam vypovie teraz akykolvek spotrebic, tak im pojdete reklamovat? Toto nie su skryte vady.
@fairyy však my nechcem nič na nich hádzať.
Len keď nám tvrdia že všetko je funkčné a mne vyduje kachlicky o pár centimetrov, v chladničke od začiatku v kuchyni máme čaj a ani sa nedokážu ozvať, že nám k nim chodí firma jeho na poštu...
Však peniaze majú a hotovo.
Na Vianoce sme si volali opravára, lebo prestal ísť kotol... Išla studená voda len. Samozrejme sme to my platili.
@zuzana76 keď niekto ti povie, že chladnička funguje a ty bezprostredne na to zistíš, že nefunguje a potom ti ten človek povie že zoženie opravára a potom sa na to vykašlu...
Čo to má s tým že sa mi pokazí nejaký iný spotrebič??
Ja hovorím, že tvrdili že niečo ide a chladí a nejde to!!

@sasa1310 😂