icon

Sú sklenené dózy z Pepca bezpečné?

19. jan 2025

Zdravím, myslite, že sklenené dozy z pepca na potraviny sú bezpečne ? Sú dosť lacné, len mám obavy, či to je ok, ale predsa je to sklo.

denisa_deniska
19. jan 2025

Áno, je to sklo..

nevenka
19. jan 2025

Tak vies, bruseny kristal je z olovnateho skla. V procese vyroby sa pouziva olovo. A stale je to bezpecne na pouzivanie. Niekde som citala, ze ludia mali obavy, tak sa robili testy, ze mali v nadobe z bruseneho krystalu kyselinu octovu, co je pomerne agresivna chemikalia a toho olova sa po 5 mesiacoch vyluhovalo podstatne menej, ako je povolena norma za 1 den. Takze to uzavreli, ze je to uppne bezpecne, pretoze z takeho skla sa naozaj bezne nepije ani ocot a uz vobec nie kyselina octova.
Tak ja sa skla nebojim. Plasty - to je horsie. Mam sklenene, take vysoke dozy z Kiku na muku, krupicu, musli...nebojim sa toho.

viestta
19. jan 2025

A čo by na nich malo byt nebezpečnejšie ako na dóze z ikey?

nynia
19. jan 2025

Vsetky obchody v EU musia splnat bezpecnostne standardy ci uz doza stoji 0.01€ alebo 100€

ysseba
19. jan 2025

Ja mám už dlhšie a sú dobré. Používam ich takmer každý deň do práce.

ekira1
22. jan 2025

Ak sú to tie s plastovým vrchnákom, v umývačke sa mi kokrútil. A to som dala program s najnižšou teplotou.

brkodlak420
Odpoveď bola odstránená
ekira1
23. jan 2025

@brkodlak420 nie, nečudujem sa. Dávam všetko do umývačky, kvalitné tých 45° vodu vydrží. Ani v rukách neumyvam v studenej vode, takže i pri ručnom umývaní by tá voda mala tiež 45° a vrchnák by to neprežil.

brkodlak420
Odpoveď bola odstránená
ekira1
23. jan 2025

@brkodlak420 30 minút a umývačka nemá rovnakú teplotu celý program. Takže rozdiel bude pár minút oproti ručnému umývaniu. Teplá voda pri umývaní sa nepoužíva len na oplach peny, I pri ručnom umývaní sa umýva vo vode.

brkodlak420
Odpoveď bola odstránená
ekira1
23. jan 2025

@brkodlak420 pooplachujem od špiny, mastnoty, poumývam saponátom, opláchnem.. kvalitné dózy dám do umývačky a nestarám sa, nič sa im nestane. Prežijú I keby som ich dala na vyššiu teplotu.