Svojpomocná stavba domu
Ahojte, potrebujem sa len s niekym zdieľať, možno len vyrozprávať aby sa mi trochu odľahčiť, lebo sa cítim previnilo pre svoje pocity ale aj neviem ako sa z toho vymotat..
Štvrtý rok môj muž stavia svojpomocne rodinný dom. Ja sa cítim veľmi osamelo, deti nám.pocas toho vyrástli, najkrajšie obdobie je preč, chýbajú mi spoocne chvíle ktoré sa nikdy nevrátia, muž ide vyplut dušu, maká, veľmi ho obdivujem aj si to vážim aj ho neskonale milujem ale neviem sa zbavit pocitu ze to za to nestojí.. ze nám utieklo obdobie s našimi detmi keď boli malé, že sa naháňam za tým aby to bolo.hotove a mohli sme sa presťahovať ale ze ten kľud spoločný nikdy nenastane lebo neustále bude treba niečo robiť okolo..mam strach mu to povedať, lebo sa bojím ze ho.zranim. robí to pre nás, no neviem sa za posledné mesiace zbavjt takej melancholie z toho celého.. mamstrach ze nás vzťah bude už len chladný, lebo.sme.spolu malo a ze to neustojím. Stavali ste niekto.taktodom? Prišlo niekedy to pokojne obdobie a začali ste spolu tráviť čas?
@michaela412 inak ja žijem v takej lokalite kde si stávajú mladé rodiny domy... aktuálna bilancia je ze z 8 domov, dve rodiny sa ani nenastahovali a rozviedli sa, jedna sa rozvádza cca po roku co sú v dome, dalsie stavaju tak tam to este uvidime. stavba je zaberak. To chce veľa trpezlivosti a tolerantnosti, preskúša aj najlepšie vzťahy. Každý jeden tu toho mal po krk aj z ostatnych a napr okolie domu už veľa ľudí kašle, radšej idu na dovolenku a postupne pomaly to robia jar, jeseň ako je čas:D hlavný je obytny interiér, sťahovať sa a ostatné sa už môže robiť pomaly
@slniecko5 ja chapem ze to neni myslene v zlom, mne skor ide o to ze ked to nej v blbom obdobi nahustia na socialnej sieti negativne komentare, vezme to ake je to vsetko na nic, ze taky život nestoji za nic a nic nema ani rodinu ani dom. Chcela som jej len napisat ze my to máme inak, nie ju podporit v nestasti. Potom v zufalosti robia ludia divne veci. A chlap ma tiez svoje ego, robi to pre nich, snad nir preto az od nich moze zdrhnut. Kus treba aj nieco prekusnut. Nie si kvoli domu znicit rodinu. Ved su roboty ktore si sam nespravi, u nas strecha, krov. U nich zas vnutro elektrika voda atd.
Ja ta chapem, zijeme podobne. Nebudem ti radit nic predavat, lebo cudzim sa tak najlahsie radi... Vidis inu alternativu pomoci manzelovi? Chodievajte pracovat spolu, to sa osvedcilo mne. Vzdy ked mam cas, tak som tam a aspon nieco zametam prekladam z kopy na kopu 😁 A opat mam pocit, ze sa to niekam posuva. Najhorsie je to, ze sa porovnavas s inymi a pride ti luto, ze oni uz hotove, vy nie... Tu uz sa ti neoplati pisat, lebo dnesna spolocnost je nastavena na vsetko a hned, hlavne co najrychlejsie, bez namahy, zit na dlh. Ak mas chut, tak mi napis. Ja ta chapem. A muzovi sa zdover, mozno zistis, ze to citi rovnako. My sme uz z toho vyhoreni obaja 😁
Aby ste ma chápali, keď sme do stavby išli, netušili sme ze pride korona, netušili sme ze zdražie materiál do tak obrovských čísel, netušili sme ze manžel bude trištvrte roka PN. Pôvodný plán bol spraviť si len hrubú stavbu a na ostatné si zavolať firmy, lenže vzhľadom k situácii ktorá tu bola pri cene materiálov ktoré boli sme si to nemohli dovoliť. Následne sa stal úraz (nie na stavbe ale v práci) ktorý nás stopol úplne, trištvrte roka PN ovplyvní značne aj finančnú situáciu v rodine. Potom ako sa manžel.zotavil vrátila sa mu chuť do života a bolo na ňom vidieť ze veľmi potrebuje niečo robiť, resp. Pracovať na dome..odvtedy sa do toho ponoril a maká ako divy, pomáhajú jeho bratia, sem.tam svokor, avšak mnohé robí sám. Z rozhovorov ktoré s.e mali len okrajovo však ja pociťujem ze tie peniaze sa snaží silou mocou ušetriť a príde mu zťažko platiť za niečo co "vie aj sam" aj keď to.trva dlhšie.. no porozprávam sa s ním otvorene ako to vidím ja, lebo ako tu niekto vyššie napísal, ja som vyhorela. Deti s nim takmer vôbec nie sú aj keď ja sa všemožne snažím vyplniť im čas vyletmi, tatka im.nenahradim a mne chyba tiež, pociťujem voči tomu domu už akoby odpor. Žiarlim naň asi
@katarinka1990 to je celkom dobry paradox inak, robi to pre nich a zaroven ich mozno straca. 4 roky nie su sranda a to nie su ani v polovici "trapenia".
@autorka mozno iba mala rada, ked budes hovorit s chlapom, skus ako hlavny problem postavit do popredia to, zeTi chyba manzel a detom otec. Aby to nepochopil ako nedocenenie jeho prace, on je asi nastaveny tak, ze teraz treba makat na tom dome, aj za cenu ostatnej obety, co sa tyka casu, deti, lasky... A ze Ty to tak nevidis, ze to stoji za to. Aby ste nasli nejake riesenie a pochopenie, a nie nepochopenie, ze si "nevazis jeho pracu tam". Aby ste neboli frustrovani obaja, a potom este vzdialenejsi.
A ze len vytrpiet a neriesit ako niektori hovorili? No co, dokonci sa o 5 rokov dom, natiahnes zaclonky, podavas doplnky na nabytok a co.. Usmejes sa na potom na toho vzdialeneho muza s vasim poznacenym vztahom po x rokoch netravenia spolocneho casu, lebo on zil svoj stavebny zivot a Ty svoj zivot s detmi co uz budu mat pred 10r a zacne s nimi trieskat puberta ako idylka k novemu domceku... A tak si budete zit v navonok krasnom domceku ktory mozno ani nebudes mat rada po tom vsetkom, a dalsich 10r mozes nanovo budovat vztah. Lebo to nebude tak ze "a odvtedy zas bolo vsetko krasne ako na zaciatku". Kedze vztahy su (niekedy az moc) dynamicke.
@colsami ďakujem, presne tam narážam a je tom presne to čoho sa bojím a co nechcem aby sa stalo
@julka188 vieš čo s tou pomocou je to ťažko, jednak koli deťom, keď tam prídeme tak nerobím nič iné len dávam.pozor aby sa tam niekde neprizabili. Babky mame ďaleko, nemám ich kam dat po škôlke.. snažila.som sa za tie.roky teda aspoň vždy udržiavať "teplo domova" aby sa vracal do príjemného prostredia domacnosti, aby mal navrene a cítil ze som na neho hrdá za to co.pre nás robí.. avšak ja som.z toho už unavená a prevládajú u mňa vyššie popísané pocity
Ahojte, tak ak to niekoho ešte zaujíma, sadli sme si s mužom večer a viedli asi 3 hodinový rozhovor. Som veľmi rada ze sme túto tému otvorili, lebo vidím konečne aj jeho pohľad a poznám jeho pocity. Suma sumarum - ideme na par dni do hôr aj s deťmi, oddýchnuť si a ďalej budeme viesť rozhovory ako do doriešiť. Je pre neho veľmi dôležité dokončiť to, nie za cenu všetko sám, avšak trápi ho ze trištvrte roka nemohol nič robiť, pripadal si veľmi nepotrebny a tak si to teraz akoby dokazuje a dobieha, že je potrebný a dokáže to
@katarinka1990 ja tu chodím kvoli diskusiam o domoch, ale to by si musela vnimat @slniecko5 dlhodobejsie, aby si pochopila, prečo tu ludia píšu autorke tak ako píšu.alebo aj inych tu, a to mi uz bolo vycitane, ze hejtujem. ale v skratke, radi sa tu pridu ludia pochvalit hoci aj anonymne a vyzdvihnut svoje uzasne zivotne rozhodnutia a sikovnost, svoje novostavby a dokonale zariadený život.potom sa clovek ozve s nejakou reakciou a už tu svoje komenty vymažú, aby neboli za trápnych a tak stále dokola. autorka, je to blbé, v akej si situácii, ale tu nehľadaj inšpiráciu ani povzbudenie. skôr v bližšom okolí sa inšpiruj, pýtaj, povzbudzuj a hľadaj riešenia situácie. koopec ľudí v tejto našej banánovej republike sa má podobne aj horšie.
@andrejklaud ďakujem ti, že si mi to opäť pripomenul. Ešteže ťa mám🙂.
Sklamem ťa, opisujem svoju životnú skúsenosť, na to sú tieto fóra. Ak si si dobre neprečítal, píšem tam, že by sme už do toho dnes nešli. lebo to bolo veľmi náročné. Holt, ľudia na SK majú rôzne životy a príbehy a musíš sa s tým proste zmieriť. Nepíšeme všetci modrým perom.
Aj moji rodicia stavali svojpomocne a ako dieťa a aj teraz to hodnotím ako najhoršie rozhodnutie. Lenže oni ešte stavali bez pôžičky iba z výplat. Začali stavať keď sme boli malí, a obývačka nebola dokončená ešte keď som mala 12 rokov🙈.všetky peniaze co sme ako deti dostali na narodeniny a tak, vzali a použili na stavbu. Mame sa to nepáčilo a potom zakázala peniaze lebo sme nemali žiadny darček. Ako deti sme nechodili absolútne nikde, žiadne kúpalisko, žiadne prázdniny, tábor nič...cez leto sa makalo na stavbe...a bonus bol že niektoré veci urobili zle a spodná časť domu vlhhne a sú všade plesne. To sa rieši neustále. Ten dom je celý vlhký, plus je to dvoj dom,žijú dve rodiny, čiže hodnota opäť klesá...s manželom to chce riaden rozhovor a nejak kompromisom sa dohodnúť aby ste obaja boli spokojní
@andrejklaud trochu nechapem co si mi chcela povedať, ja som svoje prispevky nezmazala a syojim si za vsetkym co som napisala. My riesime neco tiez teraz cez firmy ale doteraz sme si to robili sami. Ak chces diskusiu o domoch chod na modru strechu co fb staviame svojpomocne. Ja mam spokojnu rodinu, decka mrte zazitkov a super manzela a je pravda ze sa ibcas zodreme, ako tuto sobotu lebo sme zavazali bok domu ktory sme izolovali. Takze ak mi chces este nieco povedať kludne, neviem co si pisala inde vzetky prispevky necitam. Na to nemam cas. Ale pomohla by si mi ak by si mi dala ktontakt na niekoho kto robi krov overeny zatial nam chodia len cenove ponuky.
@lasona inak toto muselo stat za prd taketo detstvo, ja si zas pamatam zo svojho ze nasi len chodili pozerat co by kúpili, postavili a nikdy nic z toho. Mali peniaze a ani byt si neprerobili a ziju v nom dodnes. U nas to tiez nebol med potom dlhy lebo podnikanie neslo. Nastatie my fungujeme inak. Jasne neni vsetko ruzove hlavne vztahy manzel a jeho rodina a aj stavba by sla rychlejsie byt tam viac ale takto sme spolu a ide to.
Ahoj autorka, ako si písala, musíte sa dohodnúť s mužom, ako ďalej. Ja pridám pohľad dieťaťa, ktorého rodičia stavali dom svojpomocne 5 rokov. Avšak naši začali, keď ja som mala 12 a brat 14. Úprimne moc sme otcovi nenapomahali, ale tým, že sme boli väčší, ani nám tak nechýbal, cez leto sme tam chodili všetci. Ja som si na lehátku na záhrade čítala knihu (pred tym, ako to bol stavebný pozemok to boli záhradky, takže tam bola trávička a pár stromov), brat tiež oddychoval, samozrejme ak niečo potreboval podať a tak, pomohli sme. Chodili sme tam aj keď ešte.nebola voda, bolo to celkom funny 😂. Inak v dome som bývala asi iba 2 roky, potom som išla na výšku a potom sme si s mojím mužom už kúpili holodom. Naši to v pohode prežili, bývajú tam už asi 15 rokov a sú spokojní. Ja tiež, keď prídem s deťmi mám kľud, súkromie a priestor. Je rozdiel stavať dom s pubertiakmi, ktorí veľa krát ocenia, že rodičia nie sú doma a neotravujú ich a rozdiel a malými deťmi. S malými deťmi by som do toho nešla.
Veľmi ďakujem všetkým za príspevky aj ich osobne príbehy, som odosobnena a viem ze sa to všetko nedá porovnávať, každá situácia a každá rodina je iná. S mužom riešime, hľadáme možnosti a úprimne verím že po oddychu v horách a rozhovoroch nájdeme spoločne riešenie ktoré prinesie spokojnosť obom.
Určite si zožeňte pomoc na dokončenie aspoň do takeho štádia aby ste sa mohli rýchlo nasťahovať. Potom nech muž dokončuje sám ak chce, aspoň tam bude spolu s ním. Inak neviem si ani predstaviť čo tam robil 4 roky ak je to stále len hrubá stavba. Tiež sme stavali svojpomocne, ale 4 roky stavať hrubú stavbu je ozaj extrém.
@vikiki29 treba čítať vyššie, prišla korona, potom.sa čakalo na materiály a potom mal ťažkú dopravnú nehodu
No ja chápem, aj my sme začali tesne pred kovid dobou, čakali na predaj bytu, materiály… ale aj tak… čo vidím v okolí, hrubá stavba je záležitosť 2-3 mesiacov aj svojpomocne. Čakať 4 roky - to by som nedala. Ale my sme potrebovali bývať, byt sme predali a u rodičov sme nemali možnosť byť.
@vikiki29 hrubá stavba je to v zmysle že je uzavretá (okná, dvere, strecha) len na výrobu okien a dverí sme čakali 3 mesiace napríklad. nie je v dome elektrika, omietky, voda, kurenie.
@katarinka1990 asi omylom som ta oznacil, komentar nepatril tebe, ospravedlnujem sa
@katarinka1990 veľmi pekne napísané 🙂 áno, mužom je smutno na stavbách vlastných domov. Sú tam sami, kým ženy sú s deťmi inde. Páči sa mi, ako k tomu pristupujete. Aj ja som s manželom na stavbe, aj keď si niekedy poviem, že doma by som spravila viac užitočného 🙂 alebo si leňošila na gauči, aj tak tam teraz nemám veľmi čo robiť. Ale aspoň zametám, upratujem tam po dvore, stále je čo. Kávu uvarím, trošku posedíme spolu. Pomotám sa s kosačkou, poplejem si v záhradke. Vidím, že je šťastný, že to tak je. držím palce, nech to čo najskôr dostaviate a môžete si užívať to, čo dom vie ponúknuť.... 🙂
my tiez staviame svojpomocne, od prveho oznacenia, vykopu, zakladov, stavby, drazkovania, strecha, omietky, malovanie..... Zacali sme na jesen 2021, na zimu bola zakladova doska. Na jar 2022 sme zacali stavbu. Vsetko bolo brzdene koronou. Sem tam nam pomohli kamosi - najma pri latovani strechy a davani skridle. Elektrinu kamarat elektrikar, vodu a kurenie vodar. Ale inak sami ja s muzom + dcerka (teraz ma 9r). Uz by sme sa mohli aj stahovat, ale cakame na pripojenie vody, ktora je v stadiu kolaudaci a caka nas este zateplovanie a fasada. Cize vsetko sa da, ale nie jednemu! potom to samozrejme dlho trva, vztahy su narusene. My sme tam stale spolu 🙂
svojpomoc je vyhodna len po zvladnutelnu mieru prac pri nizkej spotrebe materialu ... nad tuto mieru stavba znici stavebnika fyzicky aj financne ... ja som si preto postavil rival highend firmy jlhaus ktora sa specialne a najlepsie venuje prave tejto problematike