icon

Vybrať dom alebo byt s rovnakou rozlohou?

25. apr 2025

Dobrý den,
Bývame v hlavnom meste - momentálne 3 izb. Byt 65 m2 novostavba (tým chcem povedať že usporiadanie priestoru je v poriadku) je nám už však tesno - syn ma 3 roky. Mame väčšiu terasu na najvyššom pochodi takze susedov nad nami nemáme ale pod mami aj z boku býva často hluk. Nasli sme teraz dvojdom - 90m2 s predzahradkou a menšou terasou. Ja však stále váham ci je dobrý napad takéto riešenie. Samostatne stojaci dom v Bratislave tazko zaplatime. Išli by ste s takýmito m2 do domu? Alebo radšej byt v tejto velkosti?

Strana
z2
eliska13
25. apr 2025

Išla by som do dvojdomu aj za cenu dochadzania

procrastique
25. apr 2025
@petracandle

Mňa fascinuje, že ľudia bývajú v kadejakých krtincoch (ako minule keď sa riešilo že je ok bývať 4 ľudia v dvojizbáku) ale domy by si stavali min 200m2 😃

Veď keď teraz bývate v 60 tak 90 vám asi nebude malé, a zvlášť ak je k tomu aj záhrada atď

@petracandle Inak, ja som bývala aj v krtinci, cca 60m2 a potom sme bývali dočasne aj v krtinci domovom, 90m2 a poviem ti, ten dom mal menej miesta :D lebo ten dom bol dvojposchodový, teda mal dve nepoužiteľné chodby, na obidvoch poschodiach ,otrasné gigantické schodisko. vchod zvonku mal " verandu" ktorá sa už počítala do tých m2. No des to bol. Nehovoriac o tom, že tam bola ešte "technická miestnosť" kde bol bojler a iné domové zázemie.

tenerifka
25. apr 2025
@katarinaba

@tanapeta pise, ze ide o novostavbu, cize velke investicie sa zatial urcite neplanuju. S tym fondom oprav to moze byt aj tak aj tak. No je rozdiel zatekajuca strecha na panelaku, kde sa na opravu sklada cely panelak, ako oprava strechy na dvojdome - kde sa oprava moze tykat len ich (ak teda pojde o chybu na ich strane, pochybujem, ze sa sused ponukne prispiet) Ale nech je ako je, urcite je to jedna z najdolezitejsich veci, na ktore treba prihliadat. Tiez je vec platit mesacne istu ciastku do fondu oprav, a ina vec, ked ma clovek zrazu vyhodit 3 ticiky naraz. Niekto si odklada, niekto nie. To uz si musi zodpovedat autorka.
Za mna som sa vyjadrila, brala by som radsej dvojdom. Ale ja mam exmanzela, ktory by udrzbu a opravy vedel pozychrovat, aj by prispel financne, vela by usetril vlastnou robotou. Tiez faktor - ako sikovny je manzel. Sama som nemala ponatia, ake je to zit v RD, kym som nezacala.

@katarinaba inak ta poznamka o sikovnosti manzela je dolezita a namieste, resp. ak je lavy alebo nema cas, pripadne k tomu nema vztah, musi pocitat s tym, ze vacsinu tych "chlapskych" prac preberie ona. Mña osobne to od moznosti mat dom neodradilo, aj ked vela veci riesim ja - udrzba pristrojov k bazenu, riesenie ludi na cistenie zahrady, opravarov, remeselnikov (teraz som nasla chlapika, co nam konecne vymenil silikon v sprchach). Moj muz bud nema cas, alebo to nevie, a vacsinou sa mu nechce, takze to je na mne, ale rezat stromy nebudem, takze treba niekoho najst a zaplatit a su to vcelku velke vydavky.

autor
25. apr 2025

Pardon ha dlhšiu odmlku, čítala som všetky komentare. Momentálne mame byt v okrajovej časti Ružinova. Bližšie Avionu poloha s centrom mesta nemá veľa spolocne. Dvojdom sme pozerali v dubravke. Čo je do centra mesta podľa mna lepšia dostupnosť. Hlavne chodí aj električka. Byt mame skoro splatený čiže hypo by sme nebrali megalomansku a určite by sme nešli na úplnú hranu. Inak mame 2 auta odjakživa takze mhd využijeme možno až keď bude dieťa samostatne. Muz pracuje mimo sk - dochádza každý den.

eliska13
25. apr 2025

Nemáš nad čím rozmýšľať a Dúbravka je super

sweetdreams1
25. apr 2025

Ak to je Dúbravka, tak by som išla do toho

balerina2025
Autor odpoveď zmazal
tilly
25. apr 2025

Dúbravka je v pohode, trošku ďalej ako Ružinov, ale aspoň tam nesmrdí slovnaft a spaľovňa
Nedáš link na ten dom?

Strana
z2