icon

Zvyšuje mobilná klíma účet za elektrinu?

30. jún 2025

Ahojte baby, tie ktoré máte mobilnú klímu neplatíte viac za elektrinu? Keďže tie letá budú horúce s mužom rozmýšľame nad ňou. Len by sme chceli vedieť či toho sucá fakt veľa elektriny že to potom moc badať pri vyúčtovaní. Ďakujem za vaše postrehy

hopatko
30. jún 2025

Ak uz uvazujete na klimou, tak investujte do pevnej, je to nevyhnutnost, nie luxus. S porovnanim s mobilnou, ano, budes mat nizsie naklady, pohodlnejsiu instalaciu, mensi hluk a lepsi vykon. Samozrejme, ze to pocitis na ucte za elekterinu, ale na druhej strane, mam preplatok na kureni, kedze ju vyuzivam v prechodnom a velmi chladnom obdobi aj na kurenie.

autor
30. jún 2025
@hopatko

Ak uz uvazujete na klimou, tak investujte do pevnej, je to nevyhnutnost, nie luxus. S porovnanim s mobilnou, ano, budes mat nizsie naklady, pohodlnejsiu instalaciu, mensi hluk a lepsi vykon. Samozrejme, ze to pocitis na ucte za elekterinu, ale na druhej strane, mam preplatok na kureni, kedze ju vyuzivam v prechodnom a velmi chladnom obdobi aj na kurenie.

@hopatko tu nemôžeme, nesmieme mať, v celom bytovom komplexe. Preto môžeme len mobilnú s vývodom
A o koľko? Je rozdiel napr 20 eur a je rozdiel 200 eur. Toto je dôležité info

sisska96
30. jún 2025

My máme normálni klímu a platíne 30 eur navyše za rok

marsmykkok
30. jún 2025

Však autorka pozri si koľko žerie daná klíma kW za hodinu, cenu za kW u svojho poskytovateľa, vynasob si to počtom hodín a dní čo pôjde. Ale klíma je energeticky náročný spotrebič, teda na účte za elektrinu sa to prejaví. Ale tak radšej obetovať nejakých pár sto eur ročne napríklad 200-400 eur ako sa potiť vo vlastnej šťave.

autor
30. jún 2025
@sisska96

My máme normálni klímu a platíne 30 eur navyše za rok

@sisska96 aká je tá normálna 😃 myslíš bez vývodu? Tak tých 30 eur nie je veľa, ďakujem

autor
30. jún 2025
@marsmykkok

Však autorka pozri si koľko žerie daná klíma kW za hodinu, cenu za kW u svojho poskytovateľa, vynasob si to počtom hodín a dní čo pôjde. Ale klíma je energeticky náročný spotrebič, teda na účte za elektrinu sa to prejaví. Ale tak radšej obetovať nejakých pár sto eur ročne napríklad 200-400 eur ako sa potiť vo vlastnej šťave.

@marsmykkok tak to násobenie nechám na manžela 🤣 nech sa tým potrápi on. No 200 až 400 eur ročne nenienim platiť 🙈 to už je mimo nášho. Ale do tých 50 eur som ochotná platiť. Máme aj klímu na vodu ale to je nula bodov

sisska96
30. jún 2025

myslím pevnú na stene

nikiki29
30. jún 2025

Nám tiež bytové spoločenstvo nedovolilo dať klasickú klímu na fasádu, máme mobilnú s vývodom, byt na najvyššom poschodí, orientovaný na východ, takže poobede ju už veľmi nepoužívame, ak by sme boli na západ používa sa viac… používame ju len 3 mesiace v roku. A teda platíme cca o 4€ mesačne viac ako pred klímou. Ale teda platby za el. rastú každým rokom…

marsmykkok
30. jún 2025

Tak nech manžel vypočíta. Hlavne sa neriad spotrebou iných. Veľa robí či klíma bude v obývačke a celé dni je niekto doma a pôjdem nonstop alebo domov chodíte lem večer a zapnete v spálni len na 1-2 hodiny. Veľa robí či máte byt na severnú alebo južnú stranu. Či bývate niekde na juhu kde bude ju treba používať napríklad 90 dní do roka alebo na Orave kde napríklad bude nad 28 stupňov a bude ju treba použiť len 25 dní do roka.

autor
30. jún 2025
@nikiki29

Nám tiež bytové spoločenstvo nedovolilo dať klasickú klímu na fasádu, máme mobilnú s vývodom, byt na najvyššom poschodí, orientovaný na východ, takže poobede ju už veľmi nepoužívame, ak by sme boli na západ používa sa viac… používame ju len 3 mesiace v roku. A teda platíme cca o 4€ mesačne viac ako pred klímou. Ale teda platby za el. rastú každým rokom…

@nikiki29 ďakujem, aj u nás tak. Od rána do obeda slnko pražíme po obede už nie je takže tiež by sme používali do obeda tých pár hodín. To jasne že ceny idú hore to tu máme tiež každý rok. Len nechcem aby ma šľahlo o stenu či zem že budem platiť o 500 eur viac, to len ako príklad.

autor
30. jún 2025
@marsmykkok

Tak nech manžel vypočíta. Hlavne sa neriad spotrebou iných. Veľa robí či klíma bude v obývačke a celé dni je niekto doma a pôjdem nonstop alebo domov chodíte lem večer a zapnete v spálni len na 1-2 hodiny. Veľa robí či máte byt na severnú alebo južnú stranu. Či bývate niekde na juhu kde bude ju treba používať napríklad 90 dní do roka alebo na Orave kde napríklad bude nad 28 stupňov a bude ju treba použiť len 25 dní do roka.

@marsmykkok tak používať sa bude letné dni v týchto horúčavách a najmä od rána do obeda kde nám praží slnko. Vybrala som takú 5 v 1 ale používať budem len klímu. V zime tu ani nekúrime lebo je teplo a nám viac ako 20 - 22° netreba v byte. V spálni mám okno furt na vetračke

madeincssr
30. jún 2025

Doobedne slnko by nemalo vyvolavat potrebu klimatizacie. Skor popoludne. Hospodarite s chladom rozumne? T.j. dobre tienit (idealne zvonka, vonkajsie zaluzie, ci tie vonkajsie rolety na stresnych oknach) vzdy tu stranu, kam svieti slnko? Ked je vonku ovela teplejsie ako v byte, pozatvarat okna a v noci zas dosledne krizom krazom dokoran vetrat (schladit) cely byt?

mogaa
1. júl 2025

tak samozrejme rozdiel môže byť vo vyučtovaní vyššia suma ako 50eur....to ale záleží od danej klíky a jej používania.....ak ju budeš mať zapnutú celé leto tak si riadne priplatíš....ale ak ju budeš používať s rozumom tak ten rozdiel bude malý......

autor
1. júl 2025
@madeincssr

Doobedne slnko by nemalo vyvolavat potrebu klimatizacie. Skor popoludne. Hospodarite s chladom rozumne? T.j. dobre tienit (idealne zvonka, vonkajsie zaluzie, ci tie vonkajsie rolety na stresnych oknach) vzdy tu stranu, kam svieti slnko? Ked je vonku ovela teplejsie ako v byte, pozatvarat okna a v noci zas dosledne krizom krazom dokoran vetrat (schladit) cely byt?

@mogaa samozrejme nebude non stop zapnutý 🙈 potr ho najmä do obeda a v noci tiež nepôjde

@madeincssr no my máme skôr ranné žiaľ a ešte ku tomu pridava aj balkon kde na bokoch dolná časť je plech a horná sklo a tým je ešte viac teplo. Síce mám zatemnovacie závesy kt neprepúšťa slnečné lúče a teplo ale žiaľ sklo a plech robia svoje a to zmeniť neviem

mk1111111111
1. júl 2025

Kupte taku, co ma najnizsiu spotrebu, pri najvyssom vykone. Mas sporiesene, kde bude odvod vody?

basszabik
1. júl 2025

Mobilná klimatizácia ti nepojde cely deň. Budeš si ju zapínať len v prípade potreby pričom ak vychladi vypne kompresor a následne iba ventilátor udržuje vzduch v miestnosti vtedy je spotreba podstatne nižšia ako aj hlučnosť. Treba vyberat podľa veľkosti miestnosti aby nebola zbytočne silná ale ani slabá. Klimatizácia ti stiahne teplotu o max 5-10 stupňov. Sú na trhu aj modely ktoré sú A+ alebo aj dokonca A++ ak chceš mat nižšiu spotrebu treba sa zameriat na tie.

autor
1. júl 2025
@basszabik

Mobilná klimatizácia ti nepojde cely deň. Budeš si ju zapínať len v prípade potreby pričom ak vychladi vypne kompresor a následne iba ventilátor udržuje vzduch v miestnosti vtedy je spotreba podstatne nižšia ako aj hlučnosť. Treba vyberat podľa veľkosti miestnosti aby nebola zbytočne silná ale ani slabá. Klimatizácia ti stiahne teplotu o max 5-10 stupňov. Sú na trhu aj modely ktoré sú A+ alebo aj dokonca A++ ak chceš mat nižšiu spotrebu treba sa zameriat na tie.

@mk1111111111 je tam ku tomu nádržka

@basszabik samozrejme že nepôjde celý den a to ani nechceme. Klíma je na max 35m² a my mame obývačku ca 17m² tak obývačka a kuchyňa budú dobré sklimatizovane. A prístroj ma A+++ na to som sa tiež pozerala

basszabik
1. júl 2025
@mk1111111111

Kupte taku, co ma najnizsiu spotrebu, pri najvyssom vykone. Mas sporiesene, kde bude odvod vody?

@mk1111111111 aký odvod vody ? Klimatizácie majú automaticky vyparnik kondenzu cez výfukovú hadicu ktorá je umiestnená do okna.

basszabik
1. júl 2025

Woods ma spoľahlivé modely aj na a+ a aj na wifi kde si všetko regulujes

madeincssr
1. júl 2025
@basszabik

@mk1111111111 aký odvod vody ? Klimatizácie majú automaticky vyparnik kondenzu cez výfukovú hadicu ktorá je umiestnená do okna.

@basszabik moja skusenost s mobilnou klimou v malom priestore je dobra. Uz kratko po pusteni sa v priestore znizi vlhkost vzduchu a aj ked na znizenie teploty treba dlhy cas, okamzite sa clovek prestane potit, je mu ovela prijemnejsie, hoci teplota podla teplomera este neklesla.
Kondenzat z nadrzky sa mi stihal odparovat von vyvedenou hadicou horuceho vzduchu. Skusil som ho po par hodinach chodu klimy vypustit zatkou na spodku klimy, ale vobec nic tam nebolo.

mk1111111111
1. júl 2025
@basszabik

@basszabik myslela som ten kondenz, aby nekvapkal susedom na okno a parapetu.

jazula
1. júl 2025

My tiež nemáme dovolené umiestniť klímu vonku na fasádu, máme tú externú jednotku na balkóne. Možno aj to by bola cesta.