Mám 15 a mama kritizuje môjho priateľa
Dobrý deň, píšem sem skôr preto, že ma to trápi a neviem, či reagujem prehnane alebo je to normálne.
Mám 15 rokov, priateľ má 16. Sme spolu rok a cca 3 mesiace. Viem, že je to možno “mladý vek” na vážny vzťah, ale mám ho veľmi rada. Možno je to detská láska, možno nie, to ukáže čas… ale momentálne to cítim úprimne.
Moja mama ma von púšťa, nezakazuje mi ho, ale vidím na nej, že jej to vadí. Keď bol u nás druhýkrát, rozprávala mi, že ako divne rozpráva a podobné veci, ale zároveň tvrdí, že proti nemu nič nemá. Len z jej správania mám pocit, že má. Chodí na hotelovú školu a videla som, ako sa mama tvárila, lebo ona dosť odsudzuje ľudí podľa vzdelania alebo typu školy… a to ma mrzí.
Ja som bola u nich doma už viackrát, jeho mamina sa o mňa zaujíma, normálne sa rozprávame, cítim sa tam dobre a prijatá. A potom prídem domov a mám pocit, že musím obhajovať niekoho, koho mám rada.
Mama má celkovo problém aj s mojou sestrou. Sestra je skôr introvert, trošku iná povaha, a mama na ňu často kričí, tlačí na ňu, niekedy mám pocit, že ju ani neprijíma takú, aká je. Jej frajerovi nadáva do rôznych vecí… a úprimne, neviem si predstaviť, aké to musí byť pre ňu. Oco ju skôr zastáva, je pokojnejší, nie je taký výbušný.
Nechcem sa tu sťažovať na mamu, viem, že rodičia to s nami nemajú ľahké a možno sa len bojí. Len ma trápi ten pocit, že ma vlastne nepodporuje a že hodnotí človeka podľa školy alebo prvého dojmu.
Chcem sa spýtať – je to normálne? Je to len tým, že sa bojí, lebo som ešte mladá? Alebo by som to mala nejako riešiť a skúsiť sa s ňou otvorene porozprávať?
Ďakujem každému za názor 🤍
@alins2514 podľa mňa nie je normálne hodnotiť človeka podľa školy a mať také predsudky. Mama zrejme chce by si si našla do života niekoho kto je podľa nej na "vyššej úrovni" aj čo sa týka vzdelania. To bude u nej asi na prvom mieste. Povaha ju si až tak zaujímať nebude. Dúfam že mamka je aspoň nejaká doktorka alebo právnička...
@anonym_7e390e jasné, že nezaujíma ju povaha. Ona chce, aby som bola doktorka mala 2 vysoké školy, dobré vzdelanie. Vždy mi rozpráva ako ona tvrdo pracovala, aby som si našla aj ja takého pracovitého alebo doktora to by bolo u nej najlepšie, ale ja ho veľmi ľúbim a keď doktor bude debil tak mi je na nič.
Samozrejme že sa bojí, však v tomto veku si čo ? V prvom ročníku na strednej alebo v poslednom na základnej škole ? Tvojej mame určite už bežia v hlave najhoršie scenáre že do roka budeš napríklad s priateľom tehotná. Keďže nie si dospelá a môžeš byť neviem ako skvelá aj tvoj priateľ, zrejme v tomto veku nedáte dokopy príjem na vlastný nájom.. nie že by ste si ho mohli vzhľadom na vek vôbec prenajať... a teda všetka zodpovednosť padne na ňu, lebo ti budeš bez príjmu a bez vzdelania doma sa starať o dieťa. Takže zrejme ťa chce len svojským spôsobom dotlačiť k tomu aby si priateľa poslala k vode a venovala sa najprv škole a vzdelaniu.
Keď je mama raz taká povaha, veľa s tým nepravíš. Koľko rokov má sestra? Na tom ako sa spáva ku nej, môžeš vidieť, že to nie je osobné voči tvojmu priateľovi, jednoducho ona je taký človek. Kým ho aspoň vrámci možností rešpektuje, nehasila by som čo ťa nepáli a brala jedným uchom dnu, druhým von čo ti o ňom hovorí. Nemôžeš ju donútiť, aby ho mala rada. A nie, to že budeš staršia tomu nepomôže, vždy sa bude vyjadrovať a starať do čoho ju nič, aj keď to myslí to v dobrom, ja som úplne alergická na tieto nesplnené sny, ktoré si rodičia kompenzujú cez deti (chce aby som bola doktorka a našla si doktora atď).
Hmm prepac ale tvoja mama ma riadne predpotopne malomestske nazory, ktore som myslela, ze s generaciou mojich rodicov (60+) uz zaniknu a aha, nie. Ze najdi si doktora a sama si rob min 2 vysoke skoly! Ma tvoja mama aspon jednu? Som si takmer ista ze nie. A tipujem ze jedine akceptovatelne povolanie je lekarka, pravnicka a pod.
K otazke: 15 je uplne ok na prvu lasku. Uzivaj si to. Ci to uz v 15nastke si mas najst toho 30+ doktora aby bola spokojnejsia?:D
Nikto jej teraz nebude dobry, ona ma uz v hlave scenare ako si tehotna a ostanes jej na krku s nejakym “ucnovkarom”. Bohuzial, teraz sa uz len musi spoliehat na svoju vychovu, ktoru ti doteraz dala (ze ta dostatocne naucila ako tehotna neostat a ze na niektore veci mas vlastne este koopec casu). Ale ovela lahsie by pre nu bolo, ak by si zila ako zakliata panna doma zamknuta a prveho chlapca si nasla asi to tych dvoch vysokych skolach.
A ze nadava frajerovi tvojej sestry, ktory chapem ze je OK len jej nie je dost dobry je totalne toxicke rodicovstvo. Nechapem ze sa vobec pytas
Hmm prepac ale tvoja mama ma riadne predpotopne malomestske nazory, ktore som myslela, ze s generaciou mojich rodicov (60+) uz zaniknu a aha, nie. Ze najdi si doktora a sama si rob min 2 vysoke skoly! Ma tvoja mama aspon jednu? Som si takmer ista ze nie. A tipujem ze jedine akceptovatelne povolanie je lekarka, pravnicka a pod.
K otazke: 15 je uplne ok na prvu lasku. Uzivaj si to. Ci to uz v 15nastke si mas najst toho 30+ doktora aby bola spokojnejsia?:D
Nikto jej teraz nebude dobry, ona ma uz v hlave scenare ako si tehotna a ostanes jej na krku s nejakym “ucnovkarom”. Bohuzial, teraz sa uz len musi spoliehat na svoju vychovu, ktoru ti doteraz dala (ze ta dostatocne naucila ako tehotna neostat a ze na niektore veci mas vlastne este koopec casu). Ale ovela lahsie by pre nu bolo, ak by si zila ako zakliata panna doma zamknuta a prveho chlapca si nasla asi to tych dvoch vysokych skolach.
A ze nadava frajerovi tvojej sestry, ktory chapem ze je OK len jej nie je dost dobry je totalne toxicke rodicovstvo. Nechapem ze sa vobec pytas
@anonym_15f5b3 ja viem ona je taká, len aby som mala vzdelaného priateľa a neviem čo a keď neni po jej a chodí na ,,hotelovku” už je hneď zle, ja chápem, že chce pre mňa to najlepsie, ale niekedy to proste nejde a ja ho ľúbim, nerada to hovorím, ale pripadá mi, že ona akoze vobec neberie ohľad na mňa a len vzdelanie vzdelanie vzdelanie, aj v škole na tolko olympiad ma davali a uz som jej hovorila, že som unavená a ona a čo aspon sa nieco naucis
@alins2514 Moji rodicia boli takto nastaveni a mne to robilo velke problemy v hladani priatela. Nikto im nebol dobry,na kazdom hladali chyby. Kazdeho ohovarali a odhovarali ma. Ja som uz ani nevedela,co je dobre a co zle. Nevedela som podla coho hladat priatela,ake kvality by mal mat,co je dolezite vo vztahu. Tak aj vyzerali moje prve lasky. Mix cudesnych priatelov 😅 nevedela som sa zoznamovat,kazdeho som analyzovala,kazdy chlp na tvari som prezerala a zameriavala sa na kazdy detail a vsetko ma odradzalo na muzoch. Zlepsilo sa to az po VS a bolo mi jedno,co povedia. Vlastne sa mi ulavilo,az ked som sa osamostatnila a nebola pod ich vplyvom.
Chalan ma 16 a to ze teraz chodi na hotelovku akoze z neho robi nevzdelaneho cloveka na odpis? Ved to je chore zmyslanie ved ste este len deti. V 15nastke prioritou normalnej matky co sa tyka frajerov jej dcery by mala byt slusnost, zakladne zasady a vychova, ze na teba nebude v nicom tlacit a budete rozumni a trabit cas zmysluplne. Ale rozumiem, ze ona by bola spokojnejsia keby si mala nadrzanca z gymnazia ktory by sa za prvym rohom muckal s inou, hlavne aby jej povedal ze planuje byt doktor :D
Je mi to luto, nenechaj si prvu lasku pokazit
@alins2514 môj názor radšej vediet nechceš…. Len toľko k tomu…. 15 rokov je čo….????!!!!! 😵💫 🫣
@alins2514 Ahoj, mne pride spravanie tvojej mami velmi povrchne. Sama nema VS, ale od teba ocakava, ze si najdes takeho partnera. A keby si takeho mala a pritom by bol idiot, tak ta bude v tom podporovat, aby si sklopila usi a bola s takym aj tak? Nie som si celkom ista, ci chce dobro pre teba, alebo len to, aby ona sama mala dusu na mieste,ze je po jej. Velmi vela ludi bez VS maju väcsi rozhlad v zivote ako tí s VS a su zamerany len na ten jeden smer. Keby ti mama este niekedy prizvukovala,ze ona chce, aby si mala frajera s VS, tak jej kludne povedz,ze titul neurcuje patent na rozum🙂
Ty si svoju lasku uzivaj, samozrejme v max zodpovednosti, nenechaj ho len za to,ze tvoja mama je taka. Bud sa to nauc brat jednym uchom dnu a druhym von, alebo skus sa s nou porozpravat ako dcera s matkou, ak sa s nou na take temy da rozpravat vobec (ak nie, ostan pri prvej moznosti). Nepaci sa mi ako sa chova k frajerovi tvojej sestry, na tom vidis, aka je. Tvoja mama nejde moc dobrym smerom, pretoze takto si vas moze obe dcery od seba vzdialit (odpudit).
Tvoja matka je trápna malomeštiačka. Berie len vzdelaných, ideálne doktora, aj od teba chce, aby su raz bola lekárka? Mám takú rodinu v okolí, dievča neurobilo prijímačky na medicínu, tak to si mala vidieť tú hanbu a depresiu v celej rodine. Ako keby sa o ich dcére prevalilo, že robí štetku. Najradšej by chodili kanálmi. Dievča má z toho depky. Proste sú takí ľudia. Tvojej mamke budeš dobrá len ako doktorka a aj priateľ len ako doktor, lebo len to sú v jej očiach ľudia hodní uznania. Vieš, aby sa mohla chváliť po chotári. Už by jej bolo úplne jedno, že si nešťastná, čo tam po tom, hlavne, že sa môže pochváliť. Takže sa na to priprav. Budeš to mať ťažke, prajem ti hodne psychickej sily, lebo znieš rozumne.
@alins2514 Necitala som komenty...mama je lekarka, docentka na VS, vyskumna pracovnicka? Otec to iste? Ste zamozni? Vila, nehnutelnost v zahranicii, exkluzivne dovolenky?
@alins2514 Necitala som komenty...mama je lekarka, docentka na VS, vyskumna pracovnicka? Otec to iste? Ste zamozni? Vila, nehnutelnost v zahranicii, exkluzivne dovolenky?
@spongebob1 podla mna maju ucnovky, max. maturitu, nizsia stredna trieda, ale na decka naroky ako na einsteinov a navody na dokonaly zivot podla seba.. extrem takito ludia.
@alins2514 Nie som vobec fanusikom takychto vztahov v 14-15 rokoch. V tvojom veku by si sa mala venovat hlavne studiu a spoznavaniu sveta s nejakou podporou od rodicov, pripadne nejakym brigadam, vymennym pobytom… Moznosti je nespocetne vela a po veceroch sa nasedis este pri priatelovi/manzelovi dost za svoj zivot. Niektore prilezitosti mas len ako mlada studentka, je ich skoda nevyuzit.
V mojom okoli nepoznam nikoho, komu by vztah od 14 rokov vydrzal do stredneho veku a kto by neskor nelutoval aspon z casti takto prezity cas.
Moja mama bola rovnaká.Chvilu každého akceptovala ale potom som mala vždy nakoniec peklo .Veľmi ma to trápilo lebo som nebola hlúpa aby som snimi išla hneď žiť alebo mať dieťa .Vedela som že tieto veci niesu len tak .A to som mala prvého frajera tak v 17 tich .Chápem že sa tá matka boji ale čím viac útočí tým horšie .Uvidíme ako to budem brať pri svojich deťoch raz keď budú väčšie .Viem ako sa cítiš nieje to nič príjemné
K ostatnemu sa nejdem vyjadrovat. Ja som mala v 16 prveho chalana a.... prislo mi to samej skoro 🤣
Takze predpokladam ze mama sa o teba evidentne aj boji. Mozno aj ziarli ze tak skoro ta straca. Ze uz mas zaujmy ine. Ze uz nie si "jej dievcatko". Ktovie. Kazdopadne mne to pride skoro.
Tak si dones domov 30 ročného doktora a budeš sa diviť ako sa mama bude tvarit. To sú také želania rodičov, cez deti kompenzovať svoje nesplnené sny. Ono je to ľudské - aj my ako rodičia chceme len to najlepšie a niekedy to dieťa tlačíme určitým smerom. Nuž si ešte mladá, bývaš pod jej strechou a žiješ asi ešte z jej peňazí. Mamu nezmeníš a musíš s tým žiť. Tvoja sestra je potvrdením, že to nebude iné. Mama si asi neuvedomuje, že dnes sú deti vyspelejšie a keď ona v 15tich zbierala pokemonov, ty randíš a už asi aj naďalej budeš. A tvoji partneri budú musieť tvoju mamu ako svokru tiež akceptovať. Lebo si stále berieš s partnerom aj celú rodinu.
@alins2514 Nie som vobec fanusikom takychto vztahov v 14-15 rokoch. V tvojom veku by si sa mala venovat hlavne studiu a spoznavaniu sveta s nejakou podporou od rodicov, pripadne nejakym brigadam, vymennym pobytom… Moznosti je nespocetne vela a po veceroch sa nasedis este pri priatelovi/manzelovi dost za svoj zivot. Niektore prilezitosti mas len ako mlada studentka, je ich skoda nevyuzit.
V mojom okoli nepoznam nikoho, komu by vztah od 14 rokov vydrzal do stredneho veku a kto by neskor nelutoval aspon z casti takto prezity cas.
@anonym_6646b4 ja som s mojím mužom od 16. Po mojej marutite sme odišli do zahraničia kde sme boli 5 rokov. Naučili sme sa samostatnosti. Preskákali sme si aj tie ťažké chvíle a podľa mňa je to to najlepšie čo sme urobili...pocestovali sme po svete ,vrátili sme sa na Slovensko,máme dve deti,dom..a je nám dobre.
@alins2514 Mama bude proti každému tvojmu priateľovi, lebo každý je potenciálny zlodej - každý ťa jej chce "ukradnúť". Vždy to tak bolo a vždy to tak bude, že nie každá svokra má rada svojho zaťa či nevestu (viem, že tam ešte nie ste).
Aj moja mama mala vždy výhrady voči mojim priateľkám, žiadna jej nebola po vôli. Je to materinský inštinkt. Až raz budeš mať syna, tak tiež budeš žiarliť na jej priateľky.
Zvyčajne ale viac žiarlia matky na priateľky svojich synov, ako na priateľov svojich dcér. Zaťkovia sú zvyčajne viac akceptovateľní.
S mamou nič nenarobíš.
@anonym_6646b4 ja som s mojím mužom od 16. Po mojej marutite sme odišli do zahraničia kde sme boli 5 rokov. Naučili sme sa samostatnosti. Preskákali sme si aj tie ťažké chvíle a podľa mňa je to to najlepšie čo sme urobili...pocestovali sme po svete ,vrátili sme sa na Slovensko,máme dve deti,dom..a je nám dobre.
@anonym_7b8716 Ja mam zase kamaratku, ktora ma teraz 25 rokov a s priatelom je od 16. Maju pekny vztah, ale kvoli nemu nikde necestuje, nevyuzila ani ziadny Erazmus a sama vravi, ze je jej to luto, pretoze je v poslednom rocniku na VS, ale nedokazala priatela na niekolko mesiacov “opustit”. Doteraz ju nepoziadal o ruku, hoci spolu byvaju.
Vo svojom okoli nepoznam nikoho, koho detska laska prebehla ako u teba.
@anonym_7b8716 Ja mam zase kamaratku, ktora ma teraz 25 rokov a s priatelom je od 16. Maju pekny vztah, ale kvoli nemu nikde necestuje, nevyuzila ani ziadny Erazmus a sama vravi, ze je jej to luto, pretoze je v poslednom rocniku na VS, ale nedokazala priatela na niekolko mesiacov “opustit”. Doteraz ju nepoziadal o ruku, hoci spolu byvaju.
Vo svojom okoli nepoznam nikoho, koho detska laska prebehla ako u teba.
@anonym_6646b4 tak záleží na ľuďoch. My sme spolu o pár mesiacov 16 rokov.Môj bracho je s priateľkou od kedy mala 16. On odišiel študovať do Čiech,ona o pár rokov tiež a cestujú,on už pracuje,ona študuje,bola aj na erazme. A normálne im to funguje..zatial teda "len" 8 rokov ale aj tak..svadbu plánujú keď doštuduje.
@anonym_6646b4 no aj ja to tu citam anestiham sa čudovať...mam dceru,coskoro bude mat 15 a nema ani na rozume zatial frajera. Este je to take velke "dieťa"
Teraz je v poslednom rocniku-riesime prihlasky na SŠ,uči sa na monitor...
Vela si vecer vyvolavaju skupinovo so spoluziakmi-dievcata aj chlapci,ale na vztah teda ani pomyslenie nema.aj ked mi uz povedala,ze si lepsie rozumie s chalanmi ako s babami...mala tu aj na oslave aj chlapcov,ale bolo vidno ze maju vsetci naozaj fajn kamaratske vztahy ,no ziadne lasky velke
medzi nimi.ma sice jednu spoluziacku,ktora ma frajera-uz asi tretieho😁 ,cize chapem,ze uz mozu mat lasky,nevravim ze nie,ale teda ja som za to velmi rada,ze moja dcera ma teraz v hlave hlavne skolu...
Ty máš 15 rokov, si na ZŠ alebo SŠ? Uvedom si, že máš rodičov, ktorí sa o teba starajú a chcú ti dobre a ty sa sem ideš radiť s cudzími ženami, ktoré pre teba nič neurobili za celý život, ale dokážu napísať, že tvoja mama má predpotopné názory a pod. Zaľúbiš sa a strácaš hlavu. Myslíš si, že si najmúdrejšia na svete, nikto iný už dôležitejší nie je len ty a tvoj kamoš? Spochybňuješ starostlivosť a postoj rodičov. Páči sa ti, ak sa tu pridajú na tvoju stranu, páči sa ti priateľova mama. Nechápeš, že ona je v inej pozícii. Ona má syna, ktorému dopraje, nech si užije. Tvoja mama má dcéru, ktorú musí uchrániť, aby si na svoje pobláznenie nedoplatila. Zjavne ešte nechce kočíkovať svoje vnúčatko. Ak máš rozum, tak pochopíš svoju matku.
@spongebob1 chápem tvoju otázku, ale aj tak mi nedá nespýtať sa (nemyslím to v zlom, len ma to zaujalo) - je docentka na VS alebo výskumná pracovníčka niečo extra? Lebo možno prestíž to je, ale finančne som ja s relatívne normálnou prácou na tom oveľa lepšie ako ony. Poznám niekoľko docentiek a poviem ti, úplne normálne ženy, dokonca s veľmi bežným vyjadrovaním, v partii ich nerozoznáš od normálnej učiteľky, či účtovníčky.
@anonym_15f5b3 ja viem ona je taká, len aby som mala vzdelaného priateľa a neviem čo a keď neni po jej a chodí na ,,hotelovku” už je hneď zle, ja chápem, že chce pre mňa to najlepsie, ale niekedy to proste nejde a ja ho ľúbim, nerada to hovorím, ale pripadá mi, že ona akoze vobec neberie ohľad na mňa a len vzdelanie vzdelanie vzdelanie, aj v škole na tolko olympiad ma davali a uz som jej hovorila, že som unavená a ona a čo aspon sa nieco naucis
@alins2514 ja tvoju mamu chápem, ja mám 16 ročnú dcéru a tiež by som nechcela, aby mala akéhokoľvek priateľa. Chápem aj teba, ze máš priateľa rada a momentálne je stredobodom tvojho vesmíru a nevidíš na ňom nič zlé. Aj moji rodičia mali výhrady voči môjmu priateľovi, keď som bola mladá, ja som jeho chyby nevidela, bola som zaslepená láskou, ukázalo sa, že mali pravdu, až keď mi opadli ružové okuliare. Moja dcérka má kamaráta a tiež som hneď zisťovala, čo je zač, je to prirodzené. Potešilo ma, že je to veľmi ambiciózny chalan, nakoľko fakt je dosť dôležité, aby sa chlap dokázal postarať. Ja som si mnohé musela vybojovať sama a je to náročné, pre svoju dcéru chcem niečo lepšie, aby mala ľahší život. Ale som rada, že má len kamaráta, nič bližšie. Sama si myslím, že tak mladá baba sa nepotrebuje viazať s jedným chlapcom, nech si užíva záujem a pozornosť a pritom nech má slobodu. Možno aj tvoja mama to takto vidí a bojí sa, aby sa ti niečo nestalo a otehotnieš. Nehoda sa stane ľahko a rýchlo, ale následky sa ponesú celý život.
@alins2514 pozri, pokiaľ to tak cítiš že ste spolu šťastní,.ľúbite sa a podporujete sa navzájom tak si tie reči tak neber 🙂 skôr či neskôr ju to prejde. Ja som sa tiež dala dokopy s teraz už mojím manželom keď ja som mala 15 a on 16. Moja mamina sa tiež obávala, či to ešte nie je na vzťah skoro, či budem mať dosť času na školu keď randím, či sa nám nestane nejaká nehoda a nedostanem mladá s bábätkom a tak ďalej...viem že to nemyslela zle ale tiež mi to občas liezlo na nervy ale cítila som že je to ten pravý a postupom času to aj ona prestala riešiť lebo videla že nerobíme nič zlé. Po strednej sme spolu išli na vysokú školu, našli sme si prácu, vzali sme sa a máme malé dieťatko. A ešte jedna dôležitá vec...škola a titul nie je naozaj všetko. Manžel skončil s červeným diplomom ako právnik ale vôbec ho to nenapĺňalo, dokonca tam takmer "vyhorel". Teraz pracuje ako bagrista, roboty má toľko že ešte ani poriadne nezačal rok a on už má plný diár. Peniažky zarobí dosť a je o nás s malou pekne postarané 🙂 takže dôležité je to aby ste mali radi a aby ste robili v živote to čo vás baví.
@alins2514 ja tvoju mamu aj celkom chápem. Matka chce pre svoje dieťa vždy to najlepšie. Prosto je ťažké vyžiť z nízkeho platu keď máš deti. Hotelovka nie je žiadne terno do budúcna. Prosto chce aby si mala niekoho, kto Ťa finančne zabezpečí v prípade založenia rodiny.
A možno má naozaj charakterové rysy ktoré j tvojej mami už vysielajú červené vlajky ale ty to nevidíš, lebo si zamilovaná.
Byť zamilovaný je nádherné, najmä v tomto veku, ale človek je aj slepý a to veľmi. Tak to neber zatiaľ tak vážne. Veci sa môžu ešte pomeniť. Si mladá. Hlavne sa sústreď aj na vlastné vzdelanie a vybudovanie si nejakej kariéry. To Ti v živote len pomôže.
Ja som mala 16, bol prvý aj posledný, aj som sa za neho vydala. Teraz mám 36.. ja nehovorím, že je to celé zle .. ale... Ja ľutujem, že som mamu nepočúvala. Mala som. Tie rozdiely sa po čase proste prejavia. Neber to tak vážne a sústreď sa teraz na seba a na svoje vzdelanie.

@alins2514 podľa mňa nie je normálne hodnotiť človeka podľa školy a mať také predsudky. Mama zrejme chce by si si našla do života niekoho kto je podľa nej na "vyššej úrovni" aj čo sa týka vzdelania. To bude u nej asi na prvom mieste. Povaha ju si až tak zaujímať nebude. Dúfam že mamka je aspoň nejaká doktorka alebo právnička...