Mám ísť na gymnázium alebo zdravotnú školu?
Ja viem, ja viem... Je už len 5 dní do podania prihlášiek, ale stále netuším kde chcem ísť. Rozmýšlala som nad zdravotnou školou, odbor ako zdravotná sestrička alebo masér, ale nie som si istá.. Z kompara som mala 65percent z MAT, zo SJL 80 percent, čo som si ja skúšala či už doma alebo v škole za testy, z MAT mávam priemerne 70 percent, čo viem že moc dobrý pokrok nieje, ale zo SJL sa mi od kompara začalo dariť s tým že mávam tak 90-95 percent, s jednou, dvoma chybami. Z vysvedčenia z 1. polroka 9. ročníka som mala za známky: MAT: 2, SJL : 2, ANJ: 1, NEJ: 2, BIO: 2, CHE: 2, DEJ: 1, GEG: 1, FYZ:2. 8.ročník, 2.polrok: MAT: 2, SJL : 2, ANJ: 1, NEJ: 1, BIO: 1, CHE: 2, DEJ: 2, GEG: 2, FYZ:2. Raz som vyhrala 2. miesto v okresnom kole z ANJ, ale to je všetko. Rozmýšlala som nad obchodnou akadémiou, ale moji rodičia sú proti, tak naozaj neviem. Moja "vysnená škola" je asi Gymnázium Dubnica, ale pochybujem že by ma tam prijali.
Neviem ake znamky musis mat, ale ked mas sen vyskusaj, lebo neskor ta to moze mrziet, ze si ani neskusila. Ved mozes dat dve skoly. S OA tvoji rodicia nesuhlasia....je to tvoj zivot, tomu len tazko pochopit. Preco nesuhlasia? Presne po gympli musis ist na vysku, mas predstavu co po gympli?
Ak sa chystas dalej, tak gymnazium. Ak nie, tak odbornu.
Gymnazium som nenavidela - matika, fyzika a chemia boli pre mna doooost narocne.
Neviem ake znamky musis mat, ale ked mas sen vyskusaj, lebo neskor ta to moze mrziet, ze si ani neskusila. Ved mozes dat dve skoly. S OA tvoji rodicia nesuhlasia....je to tvoj zivot, tomu len tazko pochopit. Preco nesuhlasia? Presne po gympli musis ist na vysku, mas predstavu co po gympli?
@krasnavila No že teraz velmi vela účtovničiek vyhadzujú teraz. Plus, ani neviem či by ma tá škola bavila, odporúčila mi to kariérna poradkyňa, a chvílu to znelo fajn, ale neviem či by to bola práve ta skola na ktoru by som chcela ísť
Ak výška tak jednoznačne gympel
@krasnavila s OA by mala v ruke čo?
Píšem.to ako absolventka OA. Kým kedysi.som ako junior účtovník nachádzala.úhrady, blocky a pod do účtovného softvéru dnes si iba načitam súbor z IB a stačí skontrolovať. Nebude treba toľko administratívnych pracovníkov .
Bavilo by ta byt zdravotnou sestrou ? Sediet nad cislami dozivotne, nie je pre kazdeho. A uctovnictvo nema v takom rozsahu ako je teraz buducnost.
Daj si tam, kde ti srdce pisti a sadni nad knihy a zarezavaj, aby si spravila prijmacky co najlepsie. Drzim palce!
@krasnavila s OA by mala v ruke čo?
Píšem.to ako absolventka OA. Kým kedysi.som ako junior účtovník nachádzala.úhrady, blocky a pod do účtovného softvéru dnes si iba načitam súbor z IB a stačí skontrolovať. Nebude treba toľko administratívnych pracovníkov .
@anonym_91d6f3 Z OA musi byt len uctovnicka ? Autorka nepovedala, ze v ziadnom pripade nenadviaze na ekonomicku vysku. Tych ekonomickych profesii je viac. Ale snivat o uctovnickej praci nema buducnost, to mas pravdu.
@anonym_91d6f3 Z OA musi byt len uctovnicka ? Autorka nepovedala, ze v ziadnom pripade nenadviaze na ekonomicku vysku. Tych ekonomickych profesii je viac. Ale snivat o uctovnickej praci nema buducnost, to mas pravdu.
@krasnavila v triede nás bolo 35, účtovníčky sú dve. Ja a jedna bývalá spolužiačka. V ďalších triedach tak isto. Škola nás dokopy na nič nepripravila, čo bolo treba do bežnej praxe.
Na akú prácu ďalšie štúdium podľa teba pripraví OA? Viem vymenovať čo robia ostatné baby aj niektorí chlapci, štúdium na konkrétnej škole ich k práci nepomohla
Z tych info, co si napisala mi vychadza, ze zdrav. sestricka by bola pre teba super.
Ahoj, ak chceš na gymnázium, veľa čítaj a šprtaj slovinu, máš dosť veľa chýb v texte.
@anonym358 Z toho, čo si napísala ti odporučím, aby si si podala prihlášku na zdravotnú školu na odbor masér a na obchodnú na nejaký odbor. Obchodná nie je zlá škola, neviem, prečo tvoji rodičia s ňou majú problém, v každom prípade je to tvoj život a môžeš si podávať prihlášku kde chceš. Keď by som Ti ale mala poradiť mimo tvojho potenciálneho výberu, bola by to poľnohospodárska škola alebo stredná odborná škola obchodu a služieb. Skús si popozerať aj niečo takéto, či by Ťa zaujalo. Sú to v pohode školy, ktoré tiež majú uplatnenie. Gymnázium síce pripravuje človeka na vysokú školu, ale samotné gymnázium ti je na nič, preto je lepšia odborná škola. Tá Ťa pripravuje na budúce povolanie. Nikdy nevieš, čo sa môže prihodiť, že náhodou by si musela oddialiť nástup na VŠ alebo niečo a tak by si sa s gymnáziom bez vs nikde neuchytila. V každom prípade by si mohla mať popri strednej brigádu, učiť sa samostatnosti a zodpovednosti a potom aj popri VS už pracovať.
slovencina ti akoze ide? a pises nieje a niesom? a nevyhovaraj sa, ze si sa ponahlala, lebo aj prijimacky trvaju len 60 min
slovencina ti akoze ide? a pises nieje a niesom? a nevyhovaraj sa, ze si sa ponahlala, lebo aj prijimacky trvaju len 60 min
@anonym_f3c0b9 Vám chýba pár diakritických znamienok, tak neviem či by ste sa mali ozývať...
@anonym_f3c0b9 Vám chýba pár diakritických znamienok, tak neviem či by ste sa mali ozývať...
@anonym_a79d6a len ona píše bez diakritiky. Mimochodom, pred "či" Ti chýba čiarka.
@anonym_f3c0b9 Na testovaní je iná mentalita ako keď niečo píšeš na laptope o pol desiatej večer v sobotu. Ale áno, máte pravdu, mala by som si slovenčinu viacej precvičiť. Čo by ste mi odporúčili na zopakovanie? Staré monitory z minulých rokoch alebo diktáty.... ?
Dcéra mala známky o čosi lepšie ako ty a na gymn. sa ani nedostala.
Tak ale ty vyskúšať môžeš.
Prihlášiek, kde chcem ísť, účtovníčiek? Si robíš srandu, alebo máš reálne také medzery v SLJ ? Nehnevaj sa, to ale nie je úroveň na gymnázium a už vôbec VŠ. Mám dieťa v 2. triede v gymnáziu, na ZŠ samé jednotky prakticky bez učenia. Tu je rád, keď vytiahne niektoré predmety na 2, poťažmo 3. Ale to preto, že má okrem školy aj iné záujmy (šport reprezentačne) a nechce tráviť niekoľko hodín denne v učebniciach, čo niektorí jeho spolužiaci reálne robia.
@anonym358 Bolo by dobre vyskúšať to gymnázium a zdravotnú ako druhú školu. Také známky ešte môžu byť.
Úprimne? Na gympel sa tam príliš veľa opakuje známka 2.
Predstav si seba na nejakej vysokej škole. Aká by to bola?Keď len nejaká na nižšej úrovni, dosť možné, že budeš ďalšia z množstva nezamestnateľných vysokoškolákov, ktoré naše školstvo produkuje .
Vybrala by som zdravotnícke vzdelanie-ale skôr farmaceutický laborant alebo zubný asistent. Radšej ako masér a sestra.
Keď po strednej nebudeš chcieť ostať v zdravotníctve, môžeš ísť na inú vysokú.
Ale vzdy budeš mat istú prácu. V zdravotníctve určite.
Predstav si seba na nejakej vysokej škole. Aká by to bola?Keď len nejaká na nižšej úrovni, dosť možné, že budeš ďalšia z množstva nezamestnateľných vysokoškolákov, ktoré naše školstvo produkuje .
Vybrala by som zdravotnícke vzdelanie-ale skôr farmaceutický laborant alebo zubný asistent. Radšej ako masér a sestra.
Keď po strednej nebudeš chcieť ostať v zdravotníctve, môžeš ísť na inú vysokú.
Ale vzdy budeš mat istú prácu. V zdravotníctve určite.
@joesvk dobre rozmysla
@anonym358 neviem ako je to u vás, ale na gympel tu potrebujes znamky od 5-9
@anonym358 ja by som volila obchodnu, ak ti idu jazyky, kludne aj bilingvalnu skus, mas o prihlasku viac. Zdravotnu si nechaj ako zadne dvierka. Na gymnazia je najvacsi natresk.
Nezabudni naskenovat diplom za to 2.miesto v okresnom kole, su skoly, kde mas za to plus body.
Takže počet zdravotných sestier bude nedostatok: https://www.postoj.sk/173599/zaujem-ostudium-je...
Už teraz ich je relatívne málo. Porovnaj si to napr. s odborom masér, čo robí kde kto a stačí ti krátky kurz nato aby si to robila. Čiže ak sa rozhoduješ medzi masér/zdravoťáčka tak určite zdravotná sestra.
Čo sa týka vysokej školy, tak je relatívne málo odborov čo budú oveľa viac platené ako zdravotná sestra (v budúcnosti). Rátaj že ekonomické odbory a manažment ale to musíš pracovať v bratislave, medicína a zubarina dáva zmysel ale je to ťažký chlebík.
Ja by som ti odporučila niečo kde ti rastie plat so skúsenosťami. To nieje prípad maséra ani zdravotnej sestry, tam máš tabuľkové platy. Ale ak pôjdeš na nejakú druhotriednu vysokú školu aby si ju mala, tak to radšej zdravotná sestra.
@anonym358 ahoj napisem ti moj nazor - mozes ist na gympel (nic tym nepokazis, nic tym nevylepsis) a potom ist na zdravotnu sestru po gymnaziu. Ak si ale 100% uz teraz rozhodnuta, ze chces byt zdravotnou sestrou, tak sa podla mna nezdrzuj na gymnaziu vsetkymi teoretickymi predmetmi a sustred sa na povolanie sestricky 🙂 sestier je dnes malo a budem cim dalej menej a dobra sestricka si vzdy najde uplatnenie. Ak si si ale nie ista do buducnosti tou sestrickou na isto, chod na gympel a odtial mozes ist na akukolvek vysoku školu. Držím palčeky. Len malá vsuvka odo mňa - ja som po gymnaziu si veľmi chcela dať prihlašku na sestru, rodičia ma odhovorili. Tak som skončila ekonomicku školu a teda chvíľu mám prácu, potom znizuji stavy a potom zase som na úrade práce ako nezamestnaná .. a takto dokola. Stale rozmyslam, ze si dorobím profesiu zdravotnej sestry.

@anonym358 Chceš ísť po strednej na výšku? Ak áno, skús ten gympel.