icon

Prijímacie skúšky 2026 - talentový a netalentový odbor

lili177
25. jan 2026

Dobrý deň,chcem sa opýtať ,ak si syn 9tak da 2 prihlášky na biligv gymnázium a 2 na 4rocne, a urobí poradie 1 a 2.miesto nebilgvalbe,3 a 4 miesto bilingválne,teda že takto má o nej záujem,že ako to ten automat vyhodnotí,ak by urobil prijímačky všade či by ho nesupol mape na bilingválne,keď on má záujem hlavne o nebilingv.1.hlavne má teda zaujíma či sa opäť bude vyhodnocovať talentové kolo až po netaletntovom a všetky spolu
2.ci keď sa to bude vyhodnocovať spolu,čo sa minulý rok nedalo,či automat bude brať ohľad na preferovanie odboru,alebo dá syna tam kde najlepšie spraví prijímačky,?
3.tiez nerozumiem tomu že niekde sa spomína poradie troch obľúbených odborov,skade to číslo tri,vďaka ak viete poradiť

doriiis
25. jan 2026

Ak ho zoberú na školu tam, kde robí talentovky, tak sa musí vyjadriť, či nastúpi. Ak áno, na žiadne ďalšie prijímačky už nejde.
U netalentoviek ide automaticky na tú školu, ktorú si dá ako c. 1

efka77
26. jan 2026

No ja som prave vcera cital clanok na N-ku a tam som pochopila ze uz to nebude fungovat ako minuly rok. Najprv robia deti prijimacky vsade a az potom sa vyhodnocuje. Zo vsetkych 4 prihlasok, ale tam kde dieta primu potom podla urcenej priority. Aspon tak to chapem.

louise
26. jan 2026

Dcéra ide na 2 talentové školy a 2 netalentové. V našej škole nám to vysvetlili tak, že ak má prioritu na talentových odboroch a spraví prijímačky, na netalentové školy prijímačky už nerobí. Potvrdí rozhodnutie prijatia na talentovej škole a pozvánka na prijímacie konanie na netalentové odbory už by vraj nemala prísť. Ak má Tvoj syn prioritu na netalentové školy, robí prijímačky na všetkých 4 školách a výsledné poradie sa ukáže až vtedy, keď budú výsledky z prioritnej školy. Talentovky sa vyhodnocujú skôr, ako doteraz, ale výsledky sú vraj v apríli zverejňované ako predbežné.

katkaseiner
26. jan 2026

toto som tiez zvedava ako bude prebiehat v praxi. Dcera so tento rok dava prihlasky len na talentove, ale buduci rok (ak by to tento rok nahodou nevyslo) tak budúci rok budeme riesit to isté

lili177
autor
26. jan 2026

No ja si myslím že to bude inak ako minulý rok,proste asi my na prihláške napíšeme školy podľa preferencie od 1 do 4 a vyhodnotia sa až po netaletovom prijímaní,a aj ho príjmu napr na 2 a 4 tu školu tak ho automat dá na tú druhú.ja som sa len obávala,že ak urobí na taletovu školu a chce ísť na netalentovu,či ho nedajú na tú talentovu ai je to preňho škola c 3 a 4,a nepustia ho na netalentovu skúšky...celkovo by bolo super objasniť čo sa stane po talentovom kole ,s deťmi ktoré majú talentovu školu ako číslo 1 , a čo s tými ktoré ju majú ako školy c 3.niekde sa tiež hovorí a píše o poradí od 1 do 3,čomu tiež nechápem keď tých škôl môže byť aj 4

anonym_1102d0
27. jan 2026
https://www.youtube.com/watch?v=AD39HuykSOM

z hruba od 4tej minuty hovori presne o tomto poradi. Ak si da na prve miesto netalentovanu, a druhe talentovanu tak prioritu bude mat skola oznacena ako prva bez ohladu nato, ci ide o talentovany alebo netalentovany odbor.

gabika99
27. jan 2026

Mna sa dnes kokegyna pytala toto: ma ôsmacku, ide na talentovku. Ak by ju prijali, uz si nemoze rozmysliet, ze nenastupi? Na toto nemysleli? Mozno zbytocne zoberie miesto deviatakovi. Ak to nebude zvladat, nemoze sa vratit na ZS?
Ja mam deviatacku, davame na 2 netalentove, ten automat ma desi.

efka77
28. jan 2026
@gabika99

Mna sa dnes kokegyna pytala toto: ma ôsmacku, ide na talentovku. Ak by ju prijali, uz si nemoze rozmysliet, ze nenastupi? Na toto nemysleli? Mozno zbytocne zoberie miesto deviatakovi. Ak to nebude zvladat, nemoze sa vratit na ZS?
Ja mam deviatacku, davame na 2 netalentove, ten automat ma desi.

@gabika99 ak ju prijmu a ona nechce nastupit a radsej pokracovat v ZS tak nemusi. Len oznami ze nenastupuje.

gabika99
28. jan 2026
@efka77

@gabika99 ak ju prijmu a ona nechce nastupit a radsej pokracovat v ZS tak nemusi. Len oznami ze nenastupuje.

@efka77 ale teraz sa nepotvrdzuje nastup v skole, tak komu oznami, ze nenastupi. Deti deli automat, ako bude vediet automat, ze sa moze posunut nizsie a uvolnit miesto inemu dietatu?

lili177
autor
28. jan 2026

a mna by zaujimalo ako sa bude riesit odvolanie, automat ho prideli na skolu kde bol prijaty a ked ho vezmu na odvolanie na preferovanejsiu skolu tak to automat potom prehodnoti?

katka0123
29. jan 2026
@lili177

a mna by zaujimalo ako sa bude riesit odvolanie, automat ho prideli na skolu kde bol prijaty a ked ho vezmu na odvolanie na preferovanejsiu skolu tak to automat potom prehodnoti?

@lili177 toto presne zaujima aj mna. Ak bude dieta napr druhe pod ciarou na vysnivanu skolu c1, na skolu c2 sa nedostane, ale na skolu c3 splni podmienky, ale velmi tam nechce ist... mozno o prijati a neprijati rozhoduje jedna otazka v teste. Odvolanie by bolo na mieste.

louise
29. jan 2026
@lili177

@lili177 To sme rozoberali s kamoškami, že aký zmysel má teraz odvolanie - každé dieťa prijaté na 1 školu, čiže možnosť, že niekto nenastúpi a uvoľní miesto sa rapídne znižuje. Ak spraví prijímačky, ale kapacita odboru nepustí, tak jedine že má riaditeľ nejaké voľné miesta v zálohe, inak neviem, ako by mohli prijať na odvolanie.

katka0123
29. jan 2026
@louise

@lili177 To sme rozoberali s kamoškami, že aký zmysel má teraz odvolanie - každé dieťa prijaté na 1 školu, čiže možnosť, že niekto nenastúpi a uvoľní miesto sa rapídne znižuje. Ak spraví prijímačky, ale kapacita odboru nepustí, tak jedine že má riaditeľ nejaké voľné miesta v zálohe, inak neviem, ako by mohli prijať na odvolanie.

@louise a aka je transparentnost vyhodnocovania automatu? Funguje cely algoritmus? Alebo je tam nejaka chybovost?

lili177
autor
29. jan 2026

ja si myslim ze automat ak da dieta napr na druhu skolu a potom ho na odvolanie vezmu na prvu, tak ho prehodi na prvu, otazne je ci sa vobec nejake miesta uvolnia...mozno len na nenaplnene skoly bude mozne dat odvolanie

louise
29. jan 2026
@lili177

ja si myslim ze automat ak da dieta napr na druhu skolu a potom ho na odvolanie vezmu na prvu, tak ho prehodi na prvu, otazne je ci sa vobec nejake miesta uvolnia...mozno len na nenaplnene skoly bude mozne dat odvolanie

@lili177 To áno, ale ak dieťa spraví prijímačky, postúpi v bodovom hodnotení a je kapacita, tak ho vezmú na prvú školu. Ak nie je kapacita, tak ani odvolanie nepomôže na tej prvej. Preto mám pocit, že odvolania budú skôr ak bude mať rodič pocit, že došlo k pochybeniu, alebo len slabá nádej, že sa miesto uvoľní. Nie ako keď boli prijatí žiaci na dve školy a čakalo sa, kam sa rozhodnú a miesta sa uvoľnili. Ale možno sme s kamoškami len nepochopili princíp ešte stále. 😀

louise
29. jan 2026
@katka0123

@louise a aka je transparentnost vyhodnocovania automatu? Funguje cely algoritmus? Alebo je tam nejaka chybovost?

@katka0123 To sa ukáže, na to asi čaká každý z nás. A ako to celé dopadne a či to nespadne.

doriiis
29. jan 2026

Ja si myslím, že žiadne odvolania tento rok nebudú.
Aspoň tak som to pochopila

https://www.youtube.com/watch?v=d68DQeuvgM4
katkaseiner
30. jan 2026
@doriiis

Ja si myslím, že žiadne odvolania tento rok nebudú.
Aspoň tak som to pochopila

@doriiis my sme boli teraz na DOD a praveze povedali ze odvolanie sa vzdy da podat... ale uplne chapem, ze tato nova situacia - kazdy tape a este ked sa ten system zblazni, bude z toho viac chaosu ako osohu