Je karavan pre rodiny s deťmi naozaj výhodný?
Mame 2 deti 4 a 2 rocne. Zvazujeme s manzelom kupu obytneho privesu. Hlavne pre deti v zmysle ze budeme chodit na dovolenky, da sa povedat po celej eu v okruhu 1500km. Tak asi 10 rokov. Rozmyslam ci to bude bavit aj tie deti. Prives stoji cca 25000 k tomu samozrejme by sme ho chceli garazovat co v BA je draha vec. Potom aj v campoch sa plati a cela rezia stk atd.. prenajimat ho nechceme. Ono to bude za tie roky aj 40000 aj viac s tym ze ked ho predame tak sa mozno 15 vrati.
Dovoleniek aj vikendovych bude viac nez keby ze ideme raz rocne do turecka na all. Len neviem ci to all by tie deti nebavilo viac - mna teda nie.
Ak tu je niekto kto ma karavan, prives ako sa k tomu stavaju vase deti? My s manzelom sme aj za aj by sme na to tesili ale ked to deti nebude bavit a nutit ich do takychto dovoleniek.. no neviem. Kazdopadne deti su vo veku kedy ani nemaju tusenia ze mozu ist autom v ktorom sa da spat hocikde a ze je to nejaky styl dovolenky. Ale tiez ked budu mat 12/10 tak uz si to budu uvedomovat ze chodime stale len privesom a nikdy nie letecky na all.. ci sa vobec nemam na to takto pozerat?
Kazdopadne tie dovolenky pre 4 su tak drahe ze neviem co bude o 5 az 10 rokov. To bude aj 40000 malo keby clovek chce chodit na all a po roznych pobytoch kazdy rok.
@zmrzlinka2021 a skusenost ci to vase dieta bavi? Alebo aky postoj ma dnesna mladez k takymto dovolenkam...? Cenu riesim len okrajovo v zmysle ze za tie peniaze moze mat clovek aj all co asi deti bavi viac ci nie? Nerozumiem vasmu komentaru
@zmrzlinka2021 ani all nie je o cene je to o sposobe zivota. Nechcem nic robit len lezat a o nic sa nechcem starat.. je to sposob dovolenky/ zivota... ale mna zaujima skusenost s detmi.
záleží od toho, ako ste doteraz deti nastavili. My chodíme stanovať, túlať sa autom kade tade, dcéra je zvyknutá. Švagriná by v živote na takúto dovolenku nešla , jej rodina v živote na stanovačke nebola a aj jej deti sa vyjadrili, že by ani v živote nešeli. Oni potrebujú to pohodlie hotela. Takže ťažko sa pýtať, či by to deti a vás bavilo. Nás áno, aj naše dieťa, ale či vás? Ťažko povedať. Ako písala @zmrzlinka 2021 je to životný štýl.
Moji rodicia maju karavan. Bravaju nase aj bratove deti kazdu chvilu niekam. Deti to miluju a vzdy sa velmi tesia. Vek deti je 10, 10, 8, 7, 7 a 6.
@brona235 a chodia aj na ine dovolenky s vami? Teda s dedkom babkou na karavan a s vami letecky all? Maju to mix?
@btus tak boli sme s nimi raz karavanom ale su este male.. no na dalsi rok by sme uz chceli ist na realnu dlhsiu cestu...
Mňa by to nebavilo .....my nejdeme ani na chatu ani stanovacku len hotel , tak je od mala zvyknutá aj dcéra. Raz sme šli na chatu nech zažije aj dačo také a povedala že nikdy viac
Co sa tyka dovoleniek pri mori, boli sme s nimi zatial len 2x. Aj to v kempe v stane, v chorvatsku. Na all sme neboli, ani nemame zatial v plane. A co sa tyka slovenska, sem tam nejaka chata. Takze tiez nie all.
@bucko555 tak na chaty chodime aj s detmi. A teda take kde opekame a tak
@brona235 aha teda velmi porovnat nemozu.. ale o to si mozno viac vazia taketo karavanove.. uz sme sa s manzelom bavili ze keby to bolo strasne tak ho predame... 🙂 my sme dvaja chodili ale s detmi je to take komplikovanejsie
Toto nikdy financne nebude davat zmysel. Hovori sa, ze ked si chces kupit karavan alebo obytne auto, ako keby si zobrala tych 40 tisic, dala na kopku a zapalila 🙂 Ja som robil pre nas business case 3x a stale to vychadzalo zle. Ale aj tak sme si kupili obytne auto 🙂 Decka to miluju (moje su uz vacsie) a nechcu chodit do hotelov. Ale urcite pred tym - nez si to kupite, skuste si to prenajat. Ci vam to bude vyhovovat - nie kazdeho to bavi. Jedna vec je romaticka predstava, ako si opekas na brehu jazera a popijas pivko. Ale je s tym aj kopec starosti - manevrovanie v zablatenom kempe po 3 dnovom dazdi, vylievanie chemickeho wecka, servis a umyvanie karavanu, atd. Ja to mam ako relax - kedze mam narocnu pracu, potrebujem nieco manualne kde pri tychto cinnostiach vypnem. Tiez sme sa nakoniec rozhodli pre obytne auto, kedze s tym vies kempovat viac nadivoko ako s karavanom.
@wade dakujem.. ekonomicky to nebude nikdy ok. Je to dost so vsetkym.. ale zas ak clovek ide castejsie aj na vikendovky tak sa to moze oplatit..a tiez clovek ma stale nieco co teoreticky vie predat. no je otazne aj tak ze kde.. s manzelom sme uz mali niekolko krat prenajate take auto dokonca ma aj vodicak na 7t a ja rozmyslam ze si spravim aspon na tie 4.2 ci kolko to je.. nas to bavi len je ine dat 300 eur za vikend a ine uz kopovat za 30000 nieco na 10 rokov preto zvazujem aj ze ci to bude tie deti bavit. Co je myslene obytne auto a co karavan v tvojom pripade?
Sused chodieva karavanom, ale on si ho na dovolenku prenajima. Ved to najprv vvyskusajte a uvidis. A mozno zistis, ze prenajimat na 2 tyzdne kazdy rok staci...nebudes ho musiet garazovat, robit STK...
@simsalabim dobre pises.
Autorka- prepocitaj, kolko Ta karavan bude stat rocne, trebars na 10 rokov, potom uz deti nebudu ochotne travit dovolenky len v karavane. To sa fakt neoplati. To mas len priame naklady na auto- kupa a parkovanie cez rok, dialnicne znamky, pripadne myto, ak prekrocite moznost jazdit na dialnicne znamky, poistenie.
K tomu strava, PHM, a poplatky v kempoch v case pouzivania a nekomfort, ze musite stale varit, cisti wc, sprchu. Ale to vlastne nemusite, restiky funguju aj wc a spchy v kempoch a po ceste su.
Skus si pozicat a ist na 2 tyzdnovu cestu.
Aspon 2x v roku. Ak Ta to bude bavit, ok, kupte a uzivajte aj bez deti.
Ja som v karavane cestovala hodne, aj 3-4 tyzdne v kuse. Ale, poviem pravdu, kazde 3 dni sme bookli sj hotel, aby sme sa tzv.okiepili., aj tyzdnove stanovacky v Tatrach, tyzdem sme vydrzali, ale boli sme radi, ze to skoncilo. Robilo sa to skor kvoli detom do 10 rokov radosti kopu, potom uz ani nie. Radsej do hotela k moru sa pytali.
karavan - prives, obytne auto je proste auto s nadstavbou (dodavka, alebo kompletna nadstavba). Z mojich skusenosti to decka bavi nenormalne. Ale uprimne - ja sa detom az take velmi neprisposobujem. Mam svoj zivot - a su jeho sucastou, ale nebudem kvoli tomu sediet v allinclusive hoteloch s animaciami. Ja (a moja polovicka tiez) mam rad aktivne dovolenky, bajk, hikovanie, objavovanie novych miest a s karavaningom spojene dobrodruzstvo. Decka sa proste musia prisposobit. A k tomu pozicaniu - ak uz mate skusenosti, tak to mozes skipnut. A ohladne tych vikendoviek - tam je super mat vlastne auto / karavan, lebo to mas v piatok vecer za hodinku nachystane. Vyzdvihnutie a pozicanie karavanu zaberie skoro cely den (ved vies).
ak to baví vás, bude aj deti. Sú to pekné zážitky a úplne iná dovolenka ako v rezorte all inclusive ( toto by som ja nemohla, nemám rada veľa ľudí a byť na jednom mieste nás nebaví. More mi k životu vôbec nechýba 🙂 ). Vyskúšajte najprv požičať a potom sa rozhodnite, či kúpiť.
Skusil by som si to najprv s detmi na dlhsom pobyte/vylete na karavane z pozicovne, ak mate auto s taznym zariadenim. Pozor na vhodnu volbu karavanu - celkovu hmotnost supravy (auto + prives) v TP vasho auta a pozor na potrebu vodicskeho opravnenia (tusim harmonizacia B96 - ak sa nevojdete so supravou do 3,5t, alebo az B+E - ak sa nevojdete ani do 4250 kg).
Velkou vyhodou karavanu - privesu je jeho nizka cena (kupoval by som pekny jazdeny) a to, ze na pobyte vam zostava auto k dispozicii na vylety. Treba pocitat so spotrebou aj 10-12 l/100km, nizsou rychlostou presunov (do cca 100 km/h), tazsim parkovanim a manevrovanim v stiesnenych miestach. A nevyhodou je aj, ze supravy auto+prives su vylucene na niektorych STPL (Stellplatzoch; nieco "menej" ako kemp). Inymi slovami, karavan - prives je vhodnejsi pre pobytarov (co zostavaju na mieste niekolko noci), nie vyletnikov-cestovatelov, ktori po 1-2 nociach idu dalej.
@wade keby len den.. ale vzdy sme to museli mat zarezervovane aj 3 mesiace dopredu ked sme to chceli od juna..lebo na moje prvotne prekvapenie to v okolici je dost obsadene.. a blbe je to ze clovek nevie ake bude o mesiac 2 pocasie.. mimo sezony zas zima...
Obytne auto je asi jazdenka za 50000 take lepsie aj viac to asi uz nedame.. 🙂
Obytne auta zacinaju od cca 50 tisic nove, ale tam si velmi zle na tom s kvalitou. Je to draha zalezitost. Aj jazdene si drzia cenu. Prives je ovela dostupnejsi (aj co sa tyka nakladov na udrzbu). Len musis mat dobre auto na tahanie. Ja mam druhe auto elektricke, takze tam to nehrozi 🙂 Ale u nas rozhodlo presne toto - mat to spontanne k dispozicii. Uvediem priklad - ma byt tento vikend este pekne pocasie, ideme niekde 30km do kempu pri kupalisku na vikend. Este som mrkol do mojho businescasu - a oproti pozicaniu to ekonomicky zacina davat zmysel, ked v tom stravis aspon 35 dni v roku.
@wade presne tak ja som vyratala ze min 25 dni resp. Noci by sme mali vyuzit aby sme nejak vyuzili tych 25000 za 10 rokov.. co si viem predstavit a potom este predat.. a mat z toho nieco spat.. za 25000 sa da uz celkom v peknej vybave co sme pozerali. A za dalsich 25 kupim radsej nejake auto co to potiahne 🙂 nez za 50 obytne auto v horsej vybave.. ale to necham na manzela skor ma trapi aby to bavilo deti tam byt tolko dni do roka... mna ako dieta by to strasne bavilo ale casy sa menia..
Dolezite je aj obe verzie (prives alebo obytne auto) mat kde parkovat, aspon pod pristreskom.
Rozhodnutie obytne auto versus prives je hlavne o charaktere pobytov. S privesom sa velmi neda nadivoko a na mnoho STLP ich nepustia tiez, takze skor len kempy. A malokto cestuje s privesom tak, ze sa obden (dva) presuva niekam inam.
Nevyhodou obytneho auta pri dlhsom pobyte (vyrovnas do roviny, najdes miesto v tieni, vytiahnes a ukotvis markizu, vylozis sedenie...) je to, ze na kratke vylety z daneho miesta uz nemas auto. Preto mnohi vozia bajky/ebajky alebo skuter (ked uz jazdia len dvaja).
tu kazdy bude pisat len o vlastnej skusenosti. Pre jedneho to moze byt super dovolenka, pre ineho za nie. Asi by som poradila raz alebo dva razy pozicat karavan a ist niekam s detmi, ze ako budu reagovat, ci sa im to bude pacit. No a podla toho sa rozhodnut. Ale treba ratat s tym, ze ako budu rast sa aj ich nazor na dovolenku moze menit. Najma ak budu mat kamaratov, co budu stale niekam lietat lietadlo a vy budete "len" karavanom...za mna je dovolenka karavanom o nicom, ale ako pisem, to je od cloveka k cloveku rozne.
@lubina my sme si aj pozicali aj sme boli s malym uz ale co on na to nema velmi nazor.. ved ako co mi teraz povie 4 a 2 rocne dieta.. posobil ze sa mu pacilo.. ale chceli by sme to uz kupit tak ze fakt na 10 rokov min. Teda teraz maju 4/2 potom budu mat 14/12.. to uz bude uplne o inom..

Také dovolenky nie sú o cene, je to spôsob života, fungovania a určite dobrodružstvo.