icon

Ako prekonať strach z lietania: Tipy a rady

terezia98
16. apr 2025

Ahojte prosím je tu niekdo kdo mal naozaj panicky strach z lietadla že to bol jeho najväčší strach a podarilo sa to niekomu prekonať ? 21 mája na další mesiac odlietam do Turecka z mužom je to naša prvá dovolenka nikdy predtým som neletela a príznam sa že mi nieje všetko jedno mám tetaniu takze o to je to pre mna horšie :/ záchvat mám možno raz za rok ani to nie ale z tohoto som pokakaná doslova..na jednu stranu tam chcem ísť a aj sa teším a robím to aj pre svojho muža na druhu stranu mám pocit že to nedam a utečiem že mna nikdo nedostane do toho lietadla..mám strach z výšok bojím sa aký bude v lietadle vzduch aký tam bude tlak proste všetkého lebo je to niečo nové pre mna a bojím sa aj toho že budem tak ďaleko od domova že co ak sa mi niečo stane a ako sa potom dostanem domov znova do lietadla 🤦🏻‍♀️ ja viem že je to len strach viem že nemôžem dostať infarkt alebo mŕtvicu ale bojím sa toho ako my bude ..uvažujem že si nechám predpísať lieky na ukľudnenie ale nechcem prespať celu cestu a na druhu stranu my po tých liekoch je ešte horšie

Strana
z2
mirage
17. apr 2025

@terezia98 naco zakladas dve rovnake temy?

vierka82
17. apr 2025

Ja som letela prvý krát na Cyprus
Mala som z lietadiel hrôzu tak ale šla som
Vzlet bol strašný
Cítila som sa ako na kolotoci 😂 mala som silno zavreté oči a bolo to lepšie .
Keď sme už nestupali bolo to úplne v pohode. Takisto ani pristávanie sa mi nepáčilo
Boli sme však na Cypre na lodi a to bolo o dosť horšie 🤣
Teraz ideme zas do portugalska a už sa tak nebojím
Keď som to dala ja dá to každý fakt 😂

muchotrafka298
17. apr 2025

Pokial mas strach, tak su na to kurzy, ktore robia letecke spolocnosti alebo rozne agentury. Tieto sluzia na odburanie strachu z lietania. Vysvetluju tam, ako funguje lietadlo, co sa deje vo vzduchu, co sa deje na zemi a podobne veci.

V lietadle budes par hodin, to nemas transatlanticky let cez celu zemegulu, ze by si bola cisteho casu 24 alebo aj viac hodin v lietadle. Sama si vytvaras v hlave strachy, ktore su iracionalne.

Kedze primarnym cielom tvojho vyletu je nakup fejkov v Turecku, tak sa musis proste obetovat a co to vydrzat.

klementinka58
17. apr 2025

inak ja ked citam toto forum tak uplne lutujem ludi, co dokazu o vsetkom tak velmi premyslat, ved to musi byt psycho takto zit a fungovat. Normalne das lexaurin, sadnes do lietadla a potom pristanete....vzduch je dychatelny, niekomu sa trosku toci hlava pokial si nezvykne ale inak pohoda

terezia98
autor
17. apr 2025

@muchotrafka298 môj primárny cieľ nieje nákup fejkov už som to pisala že je to moja prvá dovolenka v zahraničí z mojim mužom s ktorým som 8 rokov čiže idem tam lebo si chcem užiť dovolenku aj mimo domova

terezia98
autor
17. apr 2025

@klementinka58 ja som si toto bohužiaľ nevybrala tiež by som bola vďačná keby som nemala take hovadiny v hlave ale tetania nepustí je to podráždená nervová sústava zdravý človek toto nemá ale myslím si že strach z niečoho nového a lietadiel majú aj ľudia bez tetanie

terezia98
autor
17. apr 2025

@mirage aby ľudia ako ty mali prečo rýpať preto

muchotrafka298
17. apr 2025

@terezia98 ved v poriadku, tu v diskusii pises, ako to musis vydrzat, lebo si ides nakupit. Tak sa musis obetovat, aby si niekam isla na dovolenku. Nerozumiem tym katastrofickym scenarom, co si uz dopredu v hlave vymyslas, co sa moze stat. Je to najbezpecnejsi sposob prepravy momentalne. Ja mam silnu kinetozu a v lietadle nic, mozu byt barsjake turbulencie, mne nie je nic. Takze ak sa nahodou bojis toho, ze Ti bude zle, lebo Ti byva trebars v aute alebo na lodi, tak nemusis.

lucilaines
17. apr 2025

Ak si typ, co vsetko analyzuje a rozmysla, tak si to zrealni. Najdi si statistiky, tabulky, aka je realne minimalna sanca, ze sa ti nieco stane. V porovnani s autom napriklad. Pozaraj na youtube videa, je ich tam asi milion, kde proste ludia letia v lietadle. Ako nastupuju, ako letia, ukazuju lietadlo zvnutra, zachody, jedlo co tam dostavaju. Budes mat aspon teocha pocit, ze nejdes do neznameho, ze uz si to vsetko videla a poznas to.

muchotrafka298
17. apr 2025

Ja mame este taku vychytavku a to su stuplne do lietadla, ktore zabranuju tomu, aby cloveku zalahlo v uchu. Za mna je to uplny gamechanger a nelutujem jediny cent za ich kupu. Nevyhodou je, ze ak su na pevno, tak to trosku tlaci a nie je cez to pocut. "Nasroubuje" sa to do ucha pri nastupe a odstupluje po pristavani. A nie su z toho take tie neprijemne tlaky.

https://www.drmax.sk/quies-avion-chranice-sluch...

tiezjedna
17. apr 2025

@terezia98 my predletovú prípravu vždy zodpovedne zahájime v salonku a pokračujeme na palube😂 mne to pomáha a nikdy sa neopijem, ale ja zas nemám panický strach, lietanie milujem. Akurát my často lietame aj bez detí a vtedy mi občas v hlave niečo naskočí, tak to vypláchnem😂

terezia98
autor
17. apr 2025

@muchotrafka298 toto naozaj nepochopí človek ktorý nemá tetaniu a to nemyslím v zlom

terezia98
autor
17. apr 2025

@muchotrafka298 ďakujem pekne za zvire rady skúsim si od obvodného vybaviť lieky na ukľudnenie a keď pride najhoršie dám si ich

muchotrafka298
17. apr 2025

@terezia98 to musis sama vediet, co zvladnes a co nezvladnes. Pokial mas taketo stavy, tak zvaz navstevu lekara, nech Ti predpise lieky. Lebo ked tam na palube dostanes zachvat, tak to nebude ziadna sranda. Personal je skoleni, o to pokoj, ale teba to vyhodi uplne z konceptu. Let nie je az taky dlhy.

luccija
17. apr 2025

@terezia98 uz som ti písala minule zbytočne si robíš zle a máš už neurózu.Daj si liek na to sú aspoň deň pred dovolenkou viac x normálne 2,3 x denne ukľudní tá a nebudeš sa tak bat

luccija
17. apr 2025

@terezia98 kto sa nebojí tak ta nepochopí ja napríklad nerozumiem ako sa niekto môže báť pavúkov,havede, ale v tomto ti rozumiem😀už som dlho neletela a mám rovnaký pocit

mirage
17. apr 2025

@terezia98 to je dobrý účel

sisaka
17. apr 2025

@terezia98 až teraz som si všimla, že píšeš, že máš tetaniu. Akákoľvek rada márna. Navštív psychiatra a daj si niečo predpísať, pravdepodobne už niečo aj máš doma. Je veľký rozdiel, keď má niekto strach z neznámeho a keď má niekto iracionálny strach, lebo je panikár a je vystresovaný zo všetkého.
Povodne som chcela napísať niečo proti užívaniu liekov na každú blbosť, ale niektorí ľudia očividne nie su schopní sa vyrovnávať so stresom normálnym, racionálnym spôsobom. Takže nezakladaj dokola ďalšie témy, daj si pred odletom niečo na ukľudnenie a potom môžu aj furiky padať a bude ti to jedno.

terezia98
autor
17. apr 2025

@sisaka psychiatra nenavstevujem ani nemám v pláne 🙂 myslím si že nejaký oblbovak ako poistku dokáže predpísať aj obvodný lekár

terezia98
autor
17. apr 2025

@sisaka a pletieš si tady panicku poruchu a tetaniu niečo si o tom preštuduj 🙂

sisaka
17. apr 2025

@terezia98 chceš povedať, že nemáš neurogénnu tetaniu? Však tetánia mava často psychicky pôvod, často dochadza k tetanickym záchvatom pri panickych stavoch a neurozach, pridružujú sa pri akútnom či chronickom strese. Takže kde konkrétne si niečo pletiem?

Prečo sa potom bojíš, že budeš mať v lietadle tetanický záchvat, keď to nemá nič spoločné s psychickým stavom?

terezia98
autor
17. apr 2025

@sisaka no napisala si mi že mám iracionálny strach co nieje pravda ja mám strach práve z toho neznámeho pretože som v živote neletela 🙂 to že si napisala že mám urcite niečo doma a podľa toho komentára mi prišlo ako by si zo mna urobila človeka na hlavu co má záchvat zo všetkého 🙂 ja mám tetanicky záchvat raz do roka ani to nie ..tetania tiež nieje jednodruhova sú ľudia ktorý maju tak silnú tetaniu že sú na antidepresivach a nedokážu ísť sami ani nikam autom alebo vlakom ..tetania je hlavne spôsobená nervovú sústavu mame ju skratka citlivejšiu ale psychická porucha a tetania nieje to iste to je niečo úplne iné 🙂 a inako sa prejavuje …každý je špeciálny a každý má stavy iné 🙂 a prečo sa bojím že dostanem záchvat ? Neviem budem sa báť budem mat strach pride nervozita pride úzkosť pride sťažené dýchanie a bum ale môže to byt aj tak že to zvládnem úplne na pohodu uvidím co bude 🙂 ja som lem chcela poradiť ako to zvládali iný dokáže to človeka ukľudniť povie si že keď to dali iný dám to aj ja..každý sa bojíme niečoho iného

sisaka
17. apr 2025

@terezia98 ja som nenapisala, že ty máš iracionálny strach, ale že je rozdiel mať normálny strach z neznámeho a iracionálny strach. Keďže na stres môžeš zareagovať neprimerane tetanickym záchvatom je môj prvy príspevok bezpredmetný a treba si dať radšej niečo na ukľudnenie

terezia98
autor
17. apr 2025

@sisaka aha už chápem prepáč 🙂 určite si nechám predpísať

weronika646
4. aug 2025
@terezia98

@sisaka aha už chápem prepáč 🙂 určite si nechám predpísať

@terezia98 ako si zvladla?

Strana
z2