Ako sa orientovať v doprave a pamiatkach Londýna?
Ahojte. Viete mi dať nejaké rady a typy čo sa týka dopravy, pamiatok a podobne v Londýne?
Letíme Ryanairom na Stansted. Bývame v Royal Eagle Hotel v Paddingtone. Ako je najlepšie sa dostať z letiska? Asi Stansted Expres, že? Pozerala som to a vlak ide na London Liverpool Street. Je nejaká appka na metro, resp. verejnú dopravu? Nejaké mapy, niečo kde si zadám ulicu a pekne ma navyguje? Ideálne niečo čo funguje aj offline. Čo sa týka platenia za metro, teda MHD, bude nám stačiť naša platobná karta? Ideme 3 dospelý a jedno 10 ročne dieťa, čítala som že dieťa by mal mať zdarma.
Čo sa týka pamiatok/vyletov. Ideme aj do HP studii. Ako sa najlepšie dostaneme tam?
Chceli by sme vidieť London Eye, Madame Tussauds Museum, Tower, je tam tuším nejaký podmorský svet alebo niečo také. Kde kúpim najvýhodnejšie vstupenky? Čo sa týka múzeí, viem že niektoré sú zadarmo ale treba si rezervovať vopred vstup, tak isto Sky Garden.
Rezervujem ich na ich oficiálnych stránkach?
Ak by ešte niekoho napadli nejaké tipy, čo áno a čo nie, čomu sa vyhnúť, poprípade čo samoplatiteľ vidieť, tak budem rada za akékoľvek rady. Ideme na 5 dni.
Ďakujem
@biba_18 system priamych platieb bezkontaktnymi bankovymi kartami je v MHD pokrokovych miest pomerne zanovny, resp. niekde len rozbiehajuci sa a myslim si, ze konecne oslobodi obcasnych domacich cestovatelov a hlavne navstevnikov od studovania SIALENE zlozitych tarif toho-ktoreho mesta. A povedie k vyuzivaniu verejnej dopravy aj tymi, ktori to kvoli zlozitosti nastudovania a zakupenia listkov doteraz odmietali. TfL (ich MHD) Oyster Card bola zavedena uz davno.
OC mozno v niektorych pripadoch nejaku vyhodu dava (nabitie nejakych zlavnenych listkov a pod.), nie vsetci maju bezkontaktnu bankovu kartu atd.
@biba_18 v 1) minulosti sa nedalo platit kartami 2) potom sa nedalo platit non-UK kartami 3) dava vyhodu v tom, ze ked ju stratis, prides iba o sumu na nej 4) vies si na nu nahrat Young Visitor’s Discount
@biba_18 tak ja som proti plateniu vlastnou kreditkou, preto som si nechala poslat visitor domov, deckam na nu aktivovala pro prichode do Londyna zlavu a chodili sme s tym... radsej nech pridem o oyster card, akoby som mala riesit ze som prisla o platobnu kartu - lebo nikdy nevies.
@sim_simonka minuly rok som dala s deckami trip Pariz Londyn, mam tu pribeh napisany, ak chces, pozri.. Riesila som tam dopravu a aj jednotlive muzea, rovnako je tam prehlad aj o cenach /z minuleho roka.
co sa tyka HP studii --- ja som kupovala cez cestovku, odmietala som riesit londynsku dopravu a chcela som aj aspon jeden den uz vypnut -- a spravila som spravne, pretoze zrovna ako sme tam boli tak stanica Walford bola zatvorena a v tie dni sa dalo do HP studii dostat bud vlastnymi autami, alebo tymito zajazdovymi autobusmi... Ano, bolo to drahsie, ale je to relativne - mne ten rozdiel v cene za to, ze som nasadla na Victoria station a vysadili ma tiez na nej, proste stalo. a ako pise
@simsalabim - mas presne dane odchody potom, co je nevyhoda, za mna - potrebovali by sme tak o 30 minut neskorsi odchod aby som sa dostatocne prehrabala v tom suvenirovom obchode na konci -- bol totiz sialene dlhy rad na pokladne a tak som si nestihla v tom obchode pozriet vsetko, postavila som sa do radu a decka mi chodili ukazovat ze co ano / co nie 🙂 inak tej cestovke nemam co vytknut.
@kaktusik007 no nam by tych par hodin s presnym odchodom nevyhovovalo, kedze tam sme od rano do noci 😅 A cesta je vazne jednoducha. Metrom na Euston station, odtial vlakom na Watford Junction a spred stanice ide studiovy bus. Easy.
A Oyster staci kupit v Londyne, nemusis platit postovne.
@simsalabim ale ona kúpila visitor oc, to posielajú domov a nemusí ju vracať…
@simsalabim a toto si zapíšem, ja idem na watford na futbal 😂😂
@biba_18 Watford a Watford Junction su 2 miesta… a obycajny Oyster tiez nemusi vracat. Moje mam snad 10 rokov.
@simsalabim my sme isli štyria dospelý od Buckinghamského paláca do HP štúdii za 80€ taxi
Takže pri takom počte osôb sa nám to oplatilo, vstup do HP sme mali jeden zadarmo ja mám ztps preukaz
@simsalabim veď keď sa vraciaš pravidelne je to ok. aj ja mám moju dlho 😂 čo sa týka stanice, to pozriem presne
@mamina7070 15.60 na dospeleho stoji cesta tam a spat cez 9 zon, 8.50 young visitor. Cesta by mala trvat tak 45 min aj s pesimi presunmi (z toho vlak 14). Mne sa to zda ok cesta na Londyn.
Baby treba mat aj cash???ci sa da vsade platit kartou?? dakujem
@asuskaa ja posledne roky vobec nenosim cash. Nedavno sme boli so svagrinou a ona mala so sebou asi 300 libier vacsinu priniesla naspat, lebo malokde chceli vziat cash.
@asuskaa v najhorsom si vyberies tam z bankomatu, ak by sa vonkoncom nedalo zaobist (trhovisko, blsak...)
@simsalabim
@madeincssr
@simsalabim Dievčatá ďakujem, teším sa ze nemusím behať po zmenarnach
@asuskaa cash maj, lebo oredsa len nikdy nevies, ale fakt vsetko som platila kartou.... cash som mala zamenenych asi 150 libier, pricom 100 som chcela vymenit za dve patdesiatlibrovky ;) takze viac ako 50 isto nemen, ak nemas rovnaky umysel ze by si chcela bankovky s Alanom Turingom ;)

@simsalabim celkom mi potom nie je jasné načo je dobré mať oyster card, keď nedáva žiadne výhody vlastniť ju…