Ako sa zbaviť panického strachu z lietania?
cestujeme na dovolenku,let trva ani nie 2 hodky,no manžel mi to sťažuje,lebo ma panický strach z lietania
@majkasvarova V poriadku Majka, máš právo vyjadriť svoj názor. Píšeš, že si so svojím bývalým manželom žila 16 rokov. Ak môžem otázku - koľko leteckých nehôd za celé to obdobie Tvoj exmanžel spôsobil, keď bol teda jeho "životný štýl" taký nezodpovedný (ako to tu uvádzaš)? A ak dovolíš, vyjadrím teda aj ja svoj subjektívny názor - zjavne si sa asi ešte nevyrovnala s tým, že s ním už nežiješ. Prepáč, tiež iba názor.
@majkasvarova
si nastvana ze ti spadlo manzelstvo kvoly povolanie, tak ale Jenny zato nemoze :(((((((
nehadz vsetkych pilotov do 1 vreca....
neutoc prosim ta.
prajem ti aby sa ti ulavilo na dusi lebo si velmi ubolena :((((
@majkasvarova Vies to si teraz takto generalizovala asi ako: "kazdy moslim je urcite terorista", "v ziadnom zamestnani neakceptuju osetrenie u lekara a nesmies ist na PN", "kazdy cigan kradne", "ucitelky pracuju menej ako ostatni" a podobne somariny.
Preto, ze tvoj exmanzel pristupil na take podmienky, to este neznamena, ze v kazdych aerolinkach to funguje takto.
@monika15
@fokuska Ďakujem za podporu dievčatá. 🙂😘 Na príspevky @majkasvarova nech si každý spraví názor sám. A tiež na to, či mala niekedy niektorá z Vás zo mňa (resp. z mojich príspevkov) pocit, že som pod vplyvom alkoholu alebo drog...? Alebo či by som po "36-ke šichte" - ako to Majka tvrdí - ešte mala tak chuť brúsiť po fórach a odpovedať na otázky..? Veľmi si vážim Vašu podporu, ešte raz ďakujem! 🙂
@jenny318 poviem to otvorené že strach z toho že lietadlo spadne.bojim sa zvukov v lietadle...ale už keď som hore proste si vravím som v rukách pilota a letusiek. to ma upokojuje.....ináč si to tam hore fakt užívam nádhera.....nikdy nezabudnem na pristavanie v Ke z Talianska.slov.pilot....ten tak pristál ako do periny....
@fokuska Áno, možno. Alebo je to možno vecou interpretácie. Čo sa týka množstva paliva, je pravda, že si pred každým letom vypočítame spotrebu na čas letu + REZERVU. Takže aj keď sa do lietadla zmestí 21 ton kerozínu, no my spálime počas letu podľa výpočtov 3 tony, natankujeme 5 ton, čiže aj s 2-tonovou rezervou. Je pochopiteľné, že nebudeme tankovať celých 21t, aby sme zvyšných 18t vozili hore-dole. Taktiež čo sa týka pracovnej doby - isteže, posádky lietajúce na dlhé trate sa na domovské depo vrátia aj po 36-tich hodinách. Ibaže medzitým sa dvakrát vyspia a následne majú 2 dni voľno. 🙂 Nuž a čo si kto robí a ako sa správa vo svojom súkromí a vo voľnom čase, je podľa mňa každého osobná vec.
A ako viem kde svieti to kde sa zapína pás? Mne vždy letuška len ukázala pohyb rukami zapnutie pásu a pochopila som čo chce 😀
@lenqua_12325 Vo väčšine lietadiel sa signalizácia zapnutia bezpečnostných pásov rozsvieti na vrchnom panely, nad Vašimi hlavami. V niektorých lietadlách tiež nad vstupom do priestoru vyhradenom pre palubný personál, a v prípade, ak sú v lietadle inštalované tablety, zvykne sa upozornenie zobraziť aj na nich. 🙂
@jenny318 teraz mi jedna pani pomohla spomenut si na co som sa chcela este opytat i ked tie komentare radsej ignorujem lebo ak chce aby tu dalsich ludi znova vystrasila tak sa jej to dari 🙈👎
Ale chcela som sa este spytat co je na tom pravdy ze ked ma lietadlo este dost paliva tak musi kruzit nad letiskom aby ho minulo do urcitej hladiny aby mohlo pristat? Ze keby ho ma viac ako je potrebne ze by bol problem s pristatim kvoli “prelievaniu sa” paliva?? Neviem uz kde som to zachytila ale take nieco sa mi mari 🙂
@majkasvarova ja by som vam povedala taky priklad z nasho zivota... manzel robi na kamione jazdi SR-DE a ked zacinal v jednej firme kde bol chvalabohu len rok tak mal tam take podmienky ze nikdy nevedel kde pojde kedy pojde zrazu mu len o 18 vecer zvonil telefon ze o dve hodiny odchadza 🙈 samozrejme mali tam aj veci ktore su zakazane a nutili ich na nich chodit (ak viete co myslim) ... manzel to vzdy odmietal lebo sa nepotrebuje dostat do basy a na zaklade toho sa k nemu aj tak spravali potom a dostaval tu najhorsiu robotu ... a ini co to vyuzivali potom nabehali vela km za kratky cas a spanku mali minimalne presne ako aj vy pisete o pilotoch ... teraz robi v druhej firme a na pol roka ma rozpis kedy ide prec a kedy pride a je viac doma ako predtym a jazdia podla predpisov a vsetko im vychadza .... cize nie kazda firma ma rovnake postupy nie v kazdej firme je taky natlak aby niekto robil nieco proti svojej voli a aj ako moj manzel tak aj ten vas mohol povedat ze odlieta si len to co ma a dalej nepojde nebude riskovat svoje a cudzie zivoty a aj keby ho vyhodili aspon by mal on pokoj na dusi ze sa nic zle nestalo a verim ze by si nasiel nieco ine i ked viem ze to nemusi byt jednoduche... ale ak to robil dobrovolne tolko hodin naviac ako pisete tak potom to uz bolo len jeho zle rozhodnutie a preto netreba sa teraz tak divat na kazdeho ... a je odvazne takto to tu prezentovat lebo myslim ze urcite neviete ako to chodi v kazdej spolocnosti ake maju podmienky a aki su tam ludia... aj ked chapem vase rozhorcenie ale myslite aj na to v akej skupine to pisete a ze su tu ludia ktori potrebuju pred dovolenkou povzbudit a nie aby si tu este citali taketo veci lebo nikdy neviete ako to moze niekto pochopit 😉
@adzka No.., trochu to upresním. Ono je to tak, že vzletová hmotnosť lietadla je vyššia, než hmotnosť pristávacia. Napríklad Airbus A320 má maximálnu vzletovú hmotnosť 77 ton, avšak maximálnu pristávaciu hmotnosť len 64,5 tony. V praxi to teda znamená, že vzlietnuť dokáže ťažší, než pristáť. Modelová situácia: prázdne lietadlo (A320) má samé o sebe hmotnosť 37,3 tony. Vezie 180 cestujúcich, ktorí dohromady vážia 11,7 ton a ich batožina váži 3,3 tony. Okrem toho má naložené komerčné cargo o hmotnosti 9 ton a natankuje 6 ton paliva. Celkovo má teda lietadlo pri vzlete hmotnosť 67,3 tony. Vzlietne v pohode, fakticky ešte aj s váhovou rezervou takmer desať ton. No na to, aby mohlo bezpečne pristáť, musí dosiahnuť hmotnosť max. 64,5t - čiže cestou musí spáliť minimálne 2,8 ton paliva. V praxi ale môže nastať situácia, že lietadlo je z nejakého dôvodu nútené pristáť na inom než cieľovom letisku, pričom toto náhradné letisko je bližšie, a kým k nemu lietadlo doletí, stihne spáliť len 2 tony paliva - je teda o 800 kg preťažené. Jediná možnosť, ako dosiahnuť želanú maximálnu pristávaciu hmotnosť je teda krúžiť nad letiskom dovtedy, kým nespáli aj tých nadbytočných 800kg paliva (pochopiteľne nemôže zredukovať hmotnosť inak - nemôže predsa "vyhodiť" náklad, ani ľudí 😬). Takže to je ten dôvod, prečo musia lietadlá niekedy krúžiť nad letiskom, a spaľovať palivo. Nejedná sa o "prelievanie" - ono sa to palivo totiž nemá kam preliať, je rozložené v 3 nádržiach a piloti ho podľa potreby dokážu medzi týmito nádržami prečerpávať. Uff... snáď som Ťa teraz úplne nezamotala a hádam sa mi to podarilo ako-tak vysvetliť...? 🤔
@jenny318 aha, nad letuškou svietil pás na zeleno ale to som netušila čo je hhh.
@lenqua_12325 Ano ano aj to je riesenie kupit si sedadla, standardne ale co si poslednu dobu vsimam v ryanari je to, ze len co ludia nastupia do lietadla nastane menenie sedadiel :D my sme este nikdy nekupovali miesta a aj tak vzdy sedime spolu 🙏 najma ked vas uvidia s babom, tak myslim ze sa zlutuju 😀
@tinka144 Veľa ľudí má takpovediac "zmiešané pocity" pri vzlete a pristátí, zdá sa im, že lietadlo je vtedy hlučnejšie, alebo že sa akoby celé trasie (najmä pri vzlete). Hlučnosť a s ňou spojené zvukové vibrácie má na svedomí fakt, že zvuk šíriaci sa z prúdových motorov a tiež zvuk vzduchu rozvíreného krídlami lietadla sa odráža od zeme, okolitých budov, a pod. - skrátka od všetkých pevných objektov, rezonuje a spôsobuje vibrácie. Hlučnosť dosahuje hodnoty cca 130 až 140 db (pre porovnanie - keď má hudba na diskotéke tak cca 120db a Ty máš pocit, že Ti pohár skáče na stole a aj ten tancuje do rytmu... 😝😅). Keď lietadlo vystúpa hore, hluk je síce v skutočnosti rovnaký, avšak tam sa už nemá od čoho odrážať, takže sa rozptyľuje a lietadlo pôsobí dojmom, že ide akoby tichšie a hladšie. No a ďalší dôvod, pre ktorý sa môže zdať, akoby sa "celé lietadlo triaslo" je daný jeho konštrukciou. Totiž lietadlá s pretlakovou kabínou (a to sú dopravné lietadlá všetky) sú konštruované tak, aby sa materiály rozpínali. V závislosti na tom, ako lietadlo stúpa, sa vzduch, ktorou je natlakovaná kabína rozpína a lietadlo sa akoby celé "nafúkne". Napríklad dvere sa síce pred vzletom zavrú a zaistia, no až ako lietadlo stúpa, pretlak vzduchu ich "pricucne" k rámu a zafixuje takou silou, že počas letu by ich neotvoril ani Rambo. 😅 To platí aj pri oknách. Možno si si niekedy v zime všimla okolo okien zvnútra nárazu - nie je to tým, že by boli okolo okien fugy, ale tým že kým je lietadlo na zemi, má okolo skiel istú vôľu, no a ako stúpa a lietadlo sa "nafukuje", okná úplne priľnú. No a tieto faktory pochopiteľne spôsobujú dojem, že sa lietadlo pri vzlete akoby "trasie". Konštruované sú tak však zámerne - v opačnom prípade by totiž lietadlo tlak vzduchu roztrhol. Len pre zaujímavosť - tlak na palube dopravného lietadla letiaceho vo výške 12 km nad zemou je nastavený na približne 800hPa. Tlak okolitého vzduchu je však v tejto výške len okolo 190hPa. Výsledkom je, že vzduch v lietadle svojou rozpínavosťou pôsobí na trup zvnútra silou 5 ton/cm2 (!), no a konštrukčné materiály musia samozrejme tomuto tlaku s prehľadom odolať (preto sú napr. aj rohy okien v lietadle oblé - ak by boli hranaté, vzduch nakoncentrovaný v rohoch by ich roztrhol). 🙂 Toto všetko sú samozrejme faktory, ktoré si cestujúci neuvedomujú a ktoré spôsobujú, že pri vzlete majú občas pocit, že sa snáď lietadlo rozpadne. Nieeee! Určite sa nerozpadne! 😁 V spojení s tým, že navyše vizuálne vnímajú, ako sa lietadlo vzďaľuje od zeme, je u mnohých strach týmito "zmyslovými podnetmi" ešte viac umocnený. Faktom ale je, že v skutočnosti sa vôbec ničoho nemusia obávať! 😉🙂 Práve naopak! Všetko je v úplnom poriadku a cestujúci môžu byť spokojní, že ich zmysly fungujú správne - i keď ich v tomto prípade tak trochu klamú. 😉😛 Možno keď si pri najbližšom lete spomenieš na tento môj príspevok a uvedomíš, ako to vlastne funguje a prečo to tak je, nebudeš sa už toľko báť. 🙂 Nuž a v rukách pilotov si tak či tak. Neboj, rovnako skúsene, ako vedú lietadlo po oblohe, ho i "dvíhajú" a "sadajú" s ním. 😉😊
@jenny318 ano ano pochopila som ta 🙂 dakujem 🙂 mne sa este stalo ze tyzden pred odletom do Chicaga som pozerala letecke kstastrofy ale v telke bolo napisane najvacsie letisko v Dubaji tak si hovorim ze idem to kuk ze aspon uvidim ako to vyzera a funguje na letisku lebo dovtedy som este nikdy neletela 🙂 no a oni to v telke zabudli prepnut a boli to letecke katastrofy 🙈😂 a aj mi bolo cudne preco tam davaju letisko zo Chicaga 😂 len ja som taka blba ze mna toto bavi proste o lietadlach pozerat a nedalo mi to vypnut a akurat tam davali let na to letisko kde sme mali ist aj my tak o to viac ma to zaujalo a tam nad letiskom O’Hare zacalo kruzit 15 min lietadlo a potom sa cosi stalo a havarovalo 😔 no a teraz si vies predstavit co som robila ked sme ostali nad tymto letiskom kruzit aj my 🤦🏼♀️😂 cely let som bola kludna prespala som to uplne v pohode no a ked uz sme sli pristavat tak sme museli ostat kruzit lebo sme museli pockat kym sa uvolni draha ale ja uz som si predstavovala to najhorsie a vobec som nebrala do uvahy ze len cakame kvoli niecomu banalnemu tam dole 😃 sa mi uz tisli slzy do oci aky strach som mala sle ked uz sme boli tesne nad zemou tak to vsetko zo mna opadlo 😁 takze ponaucenie do buducna nikdy nepozerat par dni pred odletom letecke katastrofy ☝️🤷🏼♀️😃
@jenny318 ahoj, dobre ráno. Chcem sa ti ospravedlnit ak som ta urazila tým čo som napisala. Neviem co to do mňa vošlo....... Viem že asi som nemusela hneď tak blbo reagovat. Tak prepáč. Nemyslela som to tak, aby si to zobrala osobne. Nebolo to myslené na teba že by som ta obviňovala že piješ a bereš kokain, len som napísala prečo som sa ja rozviedla z mužom. Teba ani nepoznám, len čo sme si pisali mailom kvôli môjmu synovi. Tak ďakujem, dufam že to vezmeš v dobrom.
@ngl1988 len spoliehať sa na to že sa zlutuj، no neviem ;)
@majkasvarova Ahoj Majka. Ďakujem za Tvoje ospravedlnenie. Musím uznať, že si ma naozaj milo prekvapila - v dnešnej dobe sa žiaľ etika zo spoločnosti akosi vytráca, a takých ľudí ako Ty - ktorí dokážu povedať "prepáč" - je čím ďalej, tým menej. O to viac si to samozrejme cením. Majka, ja sa ale na Teba nehnevám a necítim sa ani dotknuto. Do istej miery aj chápem Tvoje emočné rozpoloženie, každý človek predsa z času na čas cíti hnev, sklamanie, či iné negatívne pocity. V tomto konkrétnom prípade sa ale domnievam, že pokiaľ si tu niekto zaslúži ospravedlnenie, v prvom rade sú to dievčatá z tohto diskusného fóra, ktoré sa snažia prekonať strach z lietania tým, že sa zaujímajú o problematiku a snažia sa jej porozumieť (čo som postrehla - niektoré dokonca aj dlhodobo). A ja im to miliónovo kvitujem a s radosťou vysvetlím čokoľvek, čo ich zaujíma - pretože poznanie, porozumenie a získanie vedomostí je istotne ten najosvedčenejší spôsob, ako sa tohto strachu môžu zbaviť. No povedala by som, že Ty si im tými Tvojími "akčnými" príspevkami zrovna nepomohla - a musím tiež zároveň skonštatovať, že to jediné ma skutočne úprimne mrzí. Verím, že to pochopíš, a aj Ty to vezmeš v dobrom.
Ahojte dievčatá. Pridávam príspevok v súvislosti s otázkou, ktorá dnes padla na palube nášho letu do Catanie - jeden cestujúci sa pýtal, či budeme prelietavať ponad Sardíniu, pretože telefonoval so svojim príbuzným, ktorý mu vravel, že je tam hrozná búrka a on sa bojí, aby naše lietadlo nezasiahol blesk. Tak len pre istotu, ak by mal niekto z Vás niekedy v budúcnosti obdobné obavy, dávam do pléna: hoci cez jadro búrky sa nikdy nelieta, nie je samozrejme vylúčené, aby lietadlo zasiahol blesk. Deje sa to, nie je to nič až tak mimoriadne. Všetky lietadlá sú pre tento účel vybavené odvádzačmi statickej energie (kvázi bleskozvodmi). No a keďže lietadlo nie je spojené so zemou, blesk prebehne týmito odvádzačmi a pokračuje ďalej k zemi. Scenáre typu "blesk vyradí komplet elektroniku a lietadlo sa zrúti" patria do akčných filmov. Na to, aby blesk vyradil celú elektroniku, musel by lietadlo zasiahnuť minimálne trikrát a to maximálne presne (poniektorí piloti nezažijú tri zásahy bleskom ani za celú svoju kariéru, nie to ešte počas jedného letu. Ja osobne som zažila zásah bleskom len raz). Taktiež sa netreba obávať bleskov z pohľadu cestujúcich - ak aj lietadlo občas zasiahne blesk, nijako ho nevychýli z koridoru. Nie je to ani žiaden extrémny rachot - v podstate počuť len čosi ako tupý dunivý zvuk. Najmarkantnejší je akurát záblesk svetla - ten síce trvá 2-3 sekundy, ale je naozaj silný (ak by ste sa naň priamo vtedy pozerali, potom ďalšiu minútu pravdepodobne neuvidíte nič 😛 ). Takže zhrnutie: ak by ste aj niekedy leteli okolo búrky, bleskov sa netreba obávať. 🙂
@jenny318 s tebou by som letela aj na Filipíny 😂. Prečítala som si všetky príspevky, uznávam, ze strach pramení z nevedomosti. Bolo by ideálne keby letecké spoločnosti zaviedli na palube nejakého človeka ktorý by si takto pokecal so strachopudmi ako ja a všetko im vysvetloval, by som si kľudne aj priplatila 😂🤣👌
"kontrolované" pitie pred a počas letu je asi najlepší liek (aspoň pre mňa) na ten strach, bez toho by som si do lietadla určite nesadol 🛒🛒✈🍹

aj ja mám panický strach z letu....vždy poviem že nikdy viac a vždy letím znovu.....bojím sa.strach je prirodzený. vždy pri vzlietnuti a pristavani držím manzela za ruku....ale ten pocit tam hore a výhľad....uff to stojí za to.