icon

Ako sa zbaviť panického strachu z lietania?

deenisskaa
14. mar 2013

cestujeme na dovolenku,let trva ani nie 2 hodky,no manžel mi to sťažuje,lebo ma panický strach z lietania

adzka
21. sep 2018

@jenny318 chcela by som sa este opytat ci by si nevedela poradit nejake portaly kde by sa dali zohnat lacnejsie letenky alebo aspon nejake tipy kedy zvyknu davat akcie resp. ci su vyhradene dni kedy sa lieta napr. pondelky, stredy a piatky alebo je to individualne? 🙂 teda ak mas o tomto prehlad 😇 lebo dava mi vybrat ze kedy chcem odlet a viac menej mi to je jedno ze sa prisposobim ale ked dam odlet v pondelok tak mi najde drahsiu letenku ako ked dam napr v stredu odlet. Preto sa pytam na tie dni ze ako to funguje alebo aspon u vas 🙂

majkasvarova
Autor odpoveď zmazal
nadula01
22. sep 2018

@adzka hľadala si aj cez skyscanner? Tam dáš celý mesiac a nájde ti najlacnejšiu letenku

jenny318
22. sep 2018

@adzka Je mi ľúto Adzka, ale v tomto Ti, žiaľ, neporadím. Nemám takmer vôbec prehľad o cenách leteniek, nakoľko ako pasažier lietam len sporadicky, aj to s našimi (čiže za "thanks boys" 😝😎 ). Ale pokiaľ viem, last-minute letenky sa viac oplatí hľadať cez cestovné kancelárie (hlavne v lete do prímorských letovísk), než cez cenové portály aeroliniek. Niektoré cestovky majú totiž taký systém, že si objednajú celý jet (čo musia pochopiteľne aj zaplatiť), takže sa samozrejme snažia predať všetko do posledného miesta. No a pokiaľ sa im to nepodarí predať ako zájazd, na poslednú chvíľu ponúkajú letenky aj individuálne. Neviem síce, ako fungujú cestovky na Slovensku, ale u tých zahraničných je to pomerne bežné.

jenny318
22. sep 2018

@adzka ... a ešte k tým rozdielom v cenách napr. "v pondelok" a "v stredu" - ono sa to mení v závislosti od vyťaženosti letu, niekedy aj každých pár hodín. Letecké spoločnosti si to pravdaže menežujú tak, aby podľa možností čo najviac vyťažili všetky lety a touto cenovou politikou si v podstate takpovediac "organizujú cestujúcich". Ťažko predvídať vývoj cien - závisí to od toho, koľko ľudí si na ten-ktorý let zabookuje letenku a aké cargo sa podarí na daný deň vychytať.

viki_13
6. okt 2018

Dobry den som tu nova a strasne SA bojim litania caka ma to o 3 dni mam panocki strach bojim SA ze otpadnem vite ja mam velmi slabe srde ja SA bojim aj kolotocu ak mozte tak pomozte dakujem

jenny318
6. okt 2018

@viki_13 Ahoj Viki. Čoho konkrétne sa bojíš? 🙂

viki_13
Autor odpoveď zmazal
viki_13
6. okt 2018

Mám panický strach

viki_13
6. okt 2018

Bojím sa že ket pôjdem do lietadla že odpadněm stoho adrenalinu že ket vzletne a zdvihne sa to a ja to nie vzladnem mal tu už nikto takí prípad

ariannazara
6. okt 2018

@viki_13 nič ti nebude máš to len v hlave! Ja sa tiež bojím ale vždy pred letom si poviem ze je to najbezpečnejšia doprava a hotovo! Denne je vo vzduchu toľko lietadiel že si to ani nevieš predstaviť! Ja som bola v Dubaji na letisku každú minútu odlietalo lietadlo vkuseee nenormálne veľa lietadiel. Proste nemáš sa čoho báť. Daj si nejakú tabletku na ukludnenie persen, guajacuran a pod

viki_13
6. okt 2018

Viete ja mám slabé srdce ja sa strašne bojím kolotoćou a takých to vedách ešte nikdy Som nie letela nie je to nie nebespecne ani nič take nie dopadnem tam ket sa vzďihne lietadlo ?

jenny318
6. okt 2018

@viki_13 Nieee! Určite sa nemusíš báť! 🙂 Navyše, lietadlo nemá s kolotočmi nič spoločné, v lietadle je to úplne iný pocit, ako na kolotočoch. 😉 Ak máš strach z výšok, vyber si miesto na sedenie v uličke (prípadne ak to nebude možné, jednoducho sa pri vzlete a pri pristátí nepozeraj z okna). Väčšina lietadiel lietadla nad základňou oblačnosti, takže po vystúpaní do nahlásenej letovej hladiny (čo je cca 10 km nad zemou) už uvidíš pod sebou len oblaky a výšku nebudeš vizuálne vnímať.
Nemusíš mať strach ani z toho, že sa lietadlo zrúti. Na jar a na jeseň sú letové podmienky najideálnejšie, miera turbulencií je najnižšia, letová prevádzka je tiež optimálna, takže všetky faktory hrajú v Tvoj prospech. 😉 Kľud... Nemáš sa čoho báť. 😉🙂

viki_13
6. okt 2018

Ďakujem pekne za radu tak že sami nie stane nič ani v tedy ket lietadlo zvihne čo ja mám slabé srdce

jenny318
7. okt 2018

@viki_13 Viki, ak sa kvôli srdiečku obávaš zmeny tlaku vzduchu pri vzlete a pristátí, alebo preťaženia, ani jedno z toho nie je také náhle či prudké, aby Ti to mohlo ublížiť. Kardiaci lietajú bežne - i ľudia s bypasom srdca. Dokonca leteckí záchranári - tzv. AReT (Air Rescue Team) využívajú malé prúdové dopravné lietadlá typu LearJet, Cessna Citation a pod., na urýchlený transport pacientov na transplantáciu srdca! Pre takýchto ťažko chorých ľudí je častokrát letecký transport jedinou nádejou ich svetlejšej budúcnosti - určite si už počula o tom, že v prípade, ak sa pre pacienta nájde vhodný darca, k transplantácii je potrebné pristúpiť vo veľmi krátkom čase, inak sa orgán stáva nepoužiteľným. Nie je však pritom ničím nezvyčajným, že pacient je od darcu vzdialený 600 - 800km i viac, a jediná možnosť, ako sa na zákrok dostať včas, je jeho prevoz lietadlom. Takže neboj sa Viki, naozaj nemusíš mať strach z toho, že by cesta lietadlom Tvojmu srdiečku nejako ublížila. 🙂

viki_13
7. okt 2018

Dakujem pekne veľmi ste má upokojili za radu zajtra o pól noci cestujem z Londýna na Slovensko na dovolenku z mojou tetou 😊😊 dúfam Ze to bude dobre

majkasvarova
Autor odpoveď zmazal
jenny318
7. okt 2018

@viki_13 Rado sa stalo. 🙂 Budem na Teba myslieť - verím, že to istotne bez problémov zvládneš! 🙂 A budem rada, keď sa po pristátí ozveš a podelíš sa s nami o svoje dojmy. Prajem príjemný let! 🛩👍🙂

viki_13
7. okt 2018

Ďakujem pekne ešte raz a určite v utorok ráno sa Vám ozvem že ako to dopadlo 😍😘

viki_13
11. okt 2018

Dakujem Pekne zvladla som let v pokoji ale to ze ako zdvihlo bolo mi zle inac let bol super 👍🏾 😊✈️

maki43
11. okt 2018

Tak Vám tu pekne závidím, ktorí ste to zvládli. ja odlietam s dcérou v utorok na Cyprus, 1x v živote. a mám z toho pekný strach. Ale musím to dať. Lieky na upokojenie predpísané, tak snáď to s nimi dám. Ale bojím sa. Ak máte nejaké tipy, ako to prekonať, poraďte. Dik😨

mery34
11. okt 2018

@maki43 ja zavidim pre zmenu ten cyprus. Krasny ostrov. 😉

jenny318
11. okt 2018

@maki43 Ahoj, z čoho konkrétne máš strach? Ak máš čas a možnosť, skús si prečítať moje príspevky v tejto diskusii, prípadne i článok tu na MK "Nemajte strach z lietania" - dosť veľa vecí sa snažím vysvetliť a pomôcť tak prekonať strach z lietania. 🙂

jenny318
11. okt 2018

@viki_13 Supeeer! 👍😀😉 Tak si to zvládla! Po ďalšie razy to už bude len lepšie a lepšie. 😉🙂

eternityz
11. okt 2018

Ja som si 2x skocila z mosta 🤣 doslova, kyvadlovy zoskok. A potom som proste letela s kamoskou na 1 noc niekam za lacny peniaz, trocha si poplakala, predychala do vrecuska, supla prosecco... odvtedy som letela uz 5x... Od maja... O mesiac idem zas....

maki43
12. okt 2018

@jenny318 neviem ani ti konkretne odpovedat z coho. Liecim sa na depresivno,uzkostnu poruchu 3 tyzdne som na vyssej davke AD tak asi aj to so mnou mava. Celkovo mi byva,zle aj v aute aj autobuse tak sa bojim, ze ma to chyti aj v tom lietadle. Chytim paniku a neviem, ako to dam.

jenny318
12. okt 2018

@maki43 Prečo by si mala chytiť paniku? Chytíš ju keď tak jedine preto, že si to vsugerúvaš. Nie som síce psychiater, ale nemyslím si, že by Tvoj aktuálny zdravotný problém mal niečo spoločné s panikou z lietania. Vôbec nemusíš mať strach! Práve naopak! Mala byť spokojná a tešiť sa z technického pokroku súčasnej doby, vďaka ktorému sa z miesta A do miesta B dostaneš parádne rýchlo, bezpečne a bezstarostne! 😉👍😀 Letecká doprava je tak bezpečná, že štatistické porovnania vyznievajú priam až humorne (kdesi som zaregistrovala jobovku, že ročne zomrie viac ľudí na následky zranenia oslom, než pri leteckom nešťastí 😅 ). Teda.... pardon, možno to nepríde každému zas až tak smiešne, ale to merítko porovnania ma pobavilo. 😎

fokuska
12. okt 2018

@maki43 Ja som sa kedysi tiez bala lietat a potom som musela letiet na sluzobnu cestu a nikto sa ma nepytal ci chcem, ci sa nebojim. A este k tomu som tam nemala ani ziadnu podporu, ze niekto z rodiny 😃
Bala som sa presne toho, ze sa niecoho "zlaknem", bud rychlosti, alebo zmeny tlaku, nevedela som ako to budem vnimat a ze ma chyti panika a nebudem moct vystupit (logicky 😃 )a ze co potom.

Tak som si to rozanalyzovala: Ak sa zlaknem, alebo spanikarim, tak sa aj tak nic nezmeni - lietadlo bude letiet, ja v nom budem sediet a budem to musiet vydrzat kym nepristaneme. Uskodim tym len sebe, lebo mi bude neprijemne ale nebudem moct na lete vobec nic zmenit.
Takze som si povedala, ze namiesto toho budem v pohode. Snazila som sa ostat pokojna, pomaly pekne dychat a neriesit to.
Jedine "zaujimave" veci sa deju pri starte a pristavani, to bolo par sekund co sme sa rozbehli, odlepili od zeme, pri stupani som asi 2x zacitila ze sa mi akoby zatocila hlava, ale to bola stotina sekundy a bolo to prec a potom nic... len sedis ako v odparkovanom autobuse 😃
Tiez mi byvalo zle v aute, autobuse, ale v lietadle vobec, nemas zakruty ani nic a necitis vobec ze by si sa hybala.
Uzi si cestu aj dovolenku, uvidis, ze vsetko bude ok 🙂

maki43
12. okt 2018

@fokuska , @jenny 318 dakujem Vam veľmi pekne za podporu a povzbudive slová, vezmem si ich k srdcu a budem sa podla nich riadiť. Snad bude fajn. Dam vediet. Pekný deň ♥

viki_13
18. okt 2018

Akoze tak co ste mi poradili bolo dobre všetko dostala som kvoli tomu odvahu is sadnut do litadla ale pozor nie je to prvi krat as take dobre mna osobne to zasiahlo velmi no nie bola som na tom sama v lietadle ten start 🛫 bol hrozni proste som uz nie vedela ci dicham proste toje pravda a tomu SA vihibat nie treba paniku som nie mala ani nic podobne ale ten 🛫 start bol hrozni inac let je v poriadku nie Stane SA nikomu nic to hovorim z vlastnej skusenosti pretoze ja som velmi slabi clovek a to lietadlo ma as tak nie zobralo uz mam za sebou dve leti a som ich prezila v pokoji bol super 👍🏾 a na druhi sa uz tesim ten kto SA Este boji otporucam sklonit hlavu potlacit SA a pomali vidichavat pomaha to velmi len pri starte to ostatne nie je nic 🤗🤗🤗