icon

Ako sa zbaviť panického strachu z lietania?

deenisskaa
14. mar 2013

cestujeme na dovolenku,let trva ani nie 2 hodky,no manžel mi to sťažuje,lebo ma panický strach z lietania

jenny318
8. jan 2019

@fokuska to "ďakujem" malo patriť Tebe! 😀😉😘

majkasvarova
8. jan 2019

@jenny318 prečo je pristatie na vode najkrajnejdia možnosť? Je to predsa velka plocha bez prekazok. To by malo byt idealne nie?
Inak to s tym vypnutim motora vo vyzciku mi hovoril byvaly. Ja by som spanikarila u r cite. Ved to je sialene! Vy piloti podla mna nemozete byt normalny. Nemyslim to vzlom. 🙂

fokuska
8. jan 2019

@majkasvarova Precitaj si prispevok od jenny dnes 11:42 a pochopis preco nie je vodna plocha vhodna na pristatie ;)

Mas pocit, ze niekolkotonove lietadlo moze "dosadnut" vysunutym podvozokom na vodu a brzdit ako na pristavacej drahe a ze potom ostane na vode "stat"? 🙂

majkasvarova
8. jan 2019

@fokuska Tak to nie ale je to velka plocha na ktoru sa asi lepsie triafa a lietdlo na nej moze ostat plavat. To si len myslim. Preto sa pytam.

jenny318
8. jan 2019

@majkasvarova teda... ďakujem za "kompliment"! 😂 Beriem to samozrejme s humorom. 😉 Či sme my piloti normálni - to ukazujú každoročné psychotesty absolvované v rámci pravidelných zdravotných prehliadok 1. triedy. 😛😅😉
K tomu pristátiu na vode: ako spomína @fokuska, v mojom dnešnom príspevku som stručne zahrnula, ako sa na vodu pristáva. Jednoducho fyzikálno-chemické vlastnosti vody a zákony hydrodynamiky a aerodynamiky spôsobujú, že pristátie na vode je vždy veľmi rizikové a spomedzi všetkých núdzových pristátí najnáročnejšie. Presne ako píše @fokuska - nie je možné s ním na vode manévrovať a riadiť ho tak, ako na spevnenej ploche. To, že je vodná plocha veľká, ešte neznamená, že je bezpečné na nej pristáť s 50-tonovým kolosom letiacim rýchlosťou 270 km/h. 😯😨 Nuž a čo sa konštrukcie lietadla týka - k tomu snáď len toľko, že lietadlo vie asi tak dobre plávať, ako loď lietať. Prípady, kedy lietadlo ostane po pristátí na vode v jednom celku a na hladine, sú na Nobelovu cenu pre jeho pilotov. 🙂

minuskad
8. jan 2019

@jenny318 no jasne, ze oddychuj mimo sezony, ja len ze ta tu vidavam casto, aj v lete, tak som premyslala odkial beries tolko casu, lebo odpovedas naozaj precizne a zodpovedne na vsetko 🙂

a k tomu pristatiu na vode. potom klobuk dole pred pilotom, ktry pristal na rieke hudson. videla som o nom aj film, ak to bol skutocny pribeh tak fakt klobuk dole, to cim si presiel este aj potom

jenny318
8. jan 2019

@minuskad áno, ten kpt., ktorý pristál na Hudsone, je naozaj hrdina (i keď - trochu mu aj šťastie prialo). Pristáť na vode je skutočne náročné.

solange
8. jan 2019

@jenny318 a hlavne to bol byvaly vojensky pilot "zvyknuty" na psychicky vypate a zatazove situacie. A ak si dobre pamatam, bol to rovnaky typ lietadla, co lietas aj ty, ze? V kazdom pripade, ked si predstavim NY a rieku Hudson, trafit sa tam so zlyhanymi motormi, klobuk dole...

jenny318
8. jan 2019

@solange áno, bol to Airbus A320, s ktorým lietam aj ja. Všetky tieto situácie sa síce trénujú na stimulátore, ale predsalen - realita je niečo iné. Hlavne to psychické vypätie. Pokiaľ hydraulika funguje (a teda funguje aj ovládanie všetkých aerodynamických prvkov), trafiť sa na nejaké konkrétne miesto je ten najmenší problém. Skutočný problém je udržať tú správnu rýchlosť (keďže bez motorov ju korigovať nedokážeš) a lietadlo udržať v takej nábežnej/pristávacej polohe, aby ostalo v jednom celku. 👍

lenqua_12325
8. jan 2019

@jenny318 Jenny veľmi ďakujem za vyčerpávajúcu odpoveď. Sedadlá teda skúsim rezervovať čo najviac vzadu 🙂 Ja som vždy pripravená radšej zbytočne ako nepripravená v prípade náhodnej nehody, obzvlášť keď ide o naše malé poklady. Však vieš, sama si matka 🙂

lenqua_12325
8. jan 2019

@jenny318 Obrázok mi taktiež veľmi pomohol, v lietadle som taký nevidela a keď letuška vysvetľuje aj tak nič nerozumiem, tak už budem vedieť ;)

lenqua_12325
8. jan 2019

@platinumblond ale v predu skor umrieš :D

fokuska
8. jan 2019

@lenqua_12325 Ked ma uzkostne stavy, tak toto nevyznieva vobec vtipne a ani jej to nepomoze :(

lenqua_12325
8. jan 2019

@fokuska trochu žartu nezaškodí ani v tom prípade ;) veľa ludí ma ten problém. Skrátka sa netreba trápiť vopred. Možno bude prekvapená ako to dobre zvládne, však tie sedadlá sú také vysoké že ľudí pred sebou ani neuvidí 🙂

lenqua_12325
8. jan 2019

@fokuska a mimochodom ja mám tiež problém rovnaký, dvaja ma ťahali do lietadla, v nom som zistila že nemám kyslík a dusím sa, padajú na mna steny, všade lietajú bacile, zrútime sa ..no zvládam to bez liekov lebo musím, poplačem, pokričím pri vzlete a pristávaní, pridruží sa tetanický záchvat, prejde a ideme.

platinumblond
9. jan 2019

@jenny318 ja sa ani tak nebojim ze sa zrutime, ako sa bojim ze zomriem z toho ze dostanem zachvat ze nemozem vystupit ked si zmyslim 😂 je to chore, citim sa ako uplny idiot 😞 musim ti ale vyjadrit obrovsku poklonu za to, co tu na fore robis, myslim ze si pomohla velmi vela zenam, dakujem ze existuju taki ludia ❤ lenqua_12325 a niesi vystresovana pred letom? Preco si nemozes dat napriklad taky neurol? Lebo mne uz z toho sibe 2 mesiace, odkedy mam kupenu letenku 😁 nastavila som sa tak, ze ak toto teraz zvladnem, tak problemy ktore mam v beznom kazdodennom zivote uz pre mna nebudu take tazke (parkovat v podzemnych garazach, ist plnym vytahom, cestovat v plnej mhd, stat v zapche...), ja sa z toho proste potrebujem dostat svojpomocne, pracou sama so sebou...

Niesom rada, ze to ma tolko ludi, ale na druhej strane ma ukludnuje ze niesom sama, ze su ludia co to zvladli...no tak si poplacem, to ma strasne uvolnuje 😂 ale spolieham sa na neurol, aj ked mam pocit ze mi nie uplne zabral minule

jenny318
9. jan 2019

@lenqua_12325 za málo, rado sa stalo. 🙂

jenny318
9. jan 2019

@platinumblond ďakujem veľmi pekne! 😘 a verím, že let v pohode zvládneš. 😉🙂

lenqua_12325
9. jan 2019

@platinumblond neurol si nedávam, lebo manžel je neurolog a vieme aké je to svinstvo. Celkovo na to lieky sú zbytočné a skrátka lieky takéto a alkohol do lietadla nepatria. V prípade problémov človek nedokáže reagovať. Niekedy je lepšia terapia šokom... skrátka nič neriešiš a keď si tam, zvládneš. Dýchaj do sáčku, niekedy to pomáha.

jenny318
9. jan 2019

@lenqua_12325 veľmi múdro píšeš 👍😘 Jedna z mála, ktorá si uvedomuješ a chápeš, že pasažier musí byť na let spôsobilý. 🙂😉👍 Keď tu čítam tie dobre mienené rady v duchu "vypi si" a "opi sa", tak sa mi vlasy dupkom ježia! Koľko ľudí si uvedomuje a vie predstaviť, že v núdzovej situácii musí byť lietadlo evakuované do 90. sekúnd? To je jeden a pol minúty času na to, dostať von z lietadla 180 ľudí!

minuskad
9. jan 2019

@lenqua_12325
@jenny318 lieky su svinstvo. moj muz mal tiez vzdy paniku. chytala ho uzkost, ze sa neda vystupit. ak si vypil poharik bolo to ok, zaspal, ale slo ho zobudit. teraz uz som mu zatrhla alkohol, nech si to riesi u lekara, ked sa boji. nuz, dr mu dala nejake lieky a poviem vam, tak zaspal, ze som ho nedokazala zobudit. letuska nevedela chodit po ulicke s tym jej vozikom, lebo jej zavadzalo jeho koleno a musela som sama mu to koleno vzdy prisunut( je vysoky a ako zaspal, nohy sa mu ,,rozutekali ,,) no bolo to strasne, nevedela som sa v tej chvili na neho absolutne spolahnut a kedze spal pri ulicke, nedostala som sa ani k prirucnej. takze za mna radsej poharik ako tabletky. alebo teda najlepsie vobec nic, ale ked si predstavim nejaky zachvat paniky, ked mam nastarosti aj dieta.... no neviem, radsej nech spi, ale nie ako zabity po liekoch

platinumblond
9. jan 2019

@lenqua_12325 ano uvedomujem si to, je to strasny bordel, ale momentalne je moj strach silnejsi a nemozem to riskovat...vsetky moje ataky riesim bez liekov, ale toto je pre mna teraz taka dajme tomu istota...ja som schopna tam nenastupit a to nemozem...a co sa tyka alkoholu, tak to riesit tiez nechcem, aj ked je to mozno mensie zlo ako neurol ale podla mna skor alkohol prehlbuje uzkosti...neviem no 💁‍♀️ ale kazdopadne mas pravdu @minuskad fu, to co mu dala? 🙄 ja zas tomu alkoholu neverim, to by som sa musela strieskat na salat aby mi bolo jedno 😂 a to samozrejme neprichadza do uvahy... @jenny318 ano, to je pravda, aj ked si myslim ze ak si niekto da naozaj v normalnej miere kvoli prekonaniu strachu, adrenalin ktory by sa mu vyplavil ak by nastala nudzova situacia by ho "prebral". Inak takato situacia ked sa sa musi lietadlo evakuovat nastava kedy? Neviem ci som spravne polozila otazku 😁 ale mne prijde unikovy vychod taky nechcem povedat zbytocny, ale myslim si ze ak lietadlo spadne, tak to asi nikto neprezije a nemaju sa pasaziesi pocas padu kam evakuovat 😕

jenny318
9. jan 2019

@minuskad nie som psychiater, ale občas mám pocit, že dosť veľa ľudí cestu lietadlom zbytočne dramatizuje. Ak sa niekto bojí lietať, pretože tomu nerozumie - ok, chápem to a rada vysvetlím. Ibaže ono sa to potom v dôsledku davovej psychózy tak nejak nezmyselne nabaľuje - jeden povie "bojím sa", ďalší o chvíľu "čo ak sa zrútime?", ďalší sa pridajú, no a zrazu sa bojí polovica lietadla, a ani vlastne poriadne nevedia čoho a prečo. 😞 Je mi z toho smutno.
Pravdaže sa tiež snažím pochopiť a vžiť do situácie, ak niekto trpí úzkosťou, no žiaľ, ťažko sa autenticky vysvetľuje, čo by nasledovalo, keby sa za letu dali na lietadle otvoriť dvere - že štvrtinu pasažierov by v prvých troch sekundách explozívna dekompresia vymrštila cez tie dvere von z lietadla, a ostatní by aj s kyslíkom mohli podľahnúť pľúcnej embólii. 😕 Neviem ako to ľudia s týmito problémami zvládajú v nákupných centrách, v prostriedkoch hromadnej dopravy, atď. - jednoducho v civilizácii, a v žiadnom prípade nechcem tieto problémy bagatelizovať (uvedomujem si, že tí ľudia za to nemôžu a že he to pre nich samych veľmi ťažké), no načo sa teda v tom prípade týrať cestovaním v lietadle? Ak je to pre niekoho naozaj nočná mora, čo tak zvoliť inú formu transportu? Letecká doprava je jednoznačne najbezpečnejšia a osobne by som bola najšťastnejšia, keby to pochopilo čo najviac ľudí. Myslím, že by sa tak na svoj let potom všetci tešili, a nie sa ho báli.

minuskad
9. jan 2019

@platinumblond neviem, co to bolo, vyhodili sme to, on sam to nechcel potom, lebo bol uplne mimo a nepamatal si vlastne skoro celu cestu. pred tym mal tetaniu, ale uspesne z nej sa vyliecil. cize nejak to jedno s druhym suvisi a zapada a nabaluje sa.
@jenny318 podla mna sa to neda pochopit. to nevysvesvetlis ani ked urobis dvojtyzdnovu prednasku o tom, ako to funguje. je to v hlave. staci, ze je to uzavrety priestor a nemozes ho opustit, kedy chces a uz to ide, psychika je svina. tam vobec nejde o to, ze lietadlo spadne, tam fakt ide iba o ten fakt, ze nemozes lietadlo ako pisala odparkovat na oblaciku a vystupit. myslim, ze toto desi tych, co maju uzkost. ja napriklad hned po prvom lete som si povedala, ze som mala byt letuska. na turbulencie som sa tesila a celkovo velmi rada lietam a som schopna si kupit letenku hocikde za dobru cenu aby som letela zas. mna to fascinuje a a hoc som sa snazila velmi pochopit manzela, clovek to nevie. respektive nevie ovplyvnit stav toho druheho. to musi ten clovek sam, vo svojej hlave si upratat. a mohla som mu 100000x vraviet, ze teraz cesta na letisko taxikom je x krat rizikovejsia ako cesta lietadlom. to bolo jedno, lebo nebal sa toho. a ano, ludia v MHD, ci v obchodoch, ktori maju uzkost opustaju tieto priestory, ked to na nich pride. vystupia na najblizsej zastavke, alebo proste nechaju nakup v kosiku a odidu.

jenny318
9. jan 2019

@platinumblond evakuácia nastáva takmer vždy, ak lietadlo núdzovo pristane pre technické problémy - napr. skrat v elektronike, porucha pretlakovania kabíny, zadymenie, zlyhanie motora s rizikom jeho vzplanutia, únik paliva, únik hydraulickej kvapaliny, roztrhnutie pneumatiky pri vzlete alebo pristátí, atď. - je toho veľaaaa, pričom sú to všetko situácie, ktoré nespôsobia zrútenie lietadla (de facto tu nie je anilen riziko zrútenia), no to čo hrozí, je pridusenie pasažierov, strata vedomia alebo požiar. Preto je potrebné lietadlo ihneď po pristátí evakuovať.

jenny318
9. jan 2019

@minuskad ach jooo... 😢 asi to tak bude. S tým, žiaľ, nepomôžem. Možno snáď nejaká dlhodobá cielená terapia...

platinumblond
9. jan 2019

@jenny318 dakujem za vysvetlenie 🙃 a suhlasim s tym ze ak sa clovek boji toho, ze lietadlo spadne, mal by zvolit inu formu prepravy...ja som milovala lietanie, vzdy som musela sediet pri okne a celu cestu som sledovala von, nerozmyslala som nad tym ze by sa nieco mohlo stat...dokonca ani teraz sa nebojim ze by sme sa zrutili, to vobec...a tak ako pise @minuskad, to naozaj nepochopi uplne clovek ktory to nezazil, ja by son si to tiez nedokazala predstavit, a ja ti v dobrom aj zavidim, ze tomu nerozumies ❤ a ano, z autobusu vyskakujem, niekedy mam pocit ze aj z vlaku vyskocim ale nejako sa do roboty musim dostat 🤣 da sa s tym pracovat, len je to strasne narocne a castokrat silnejsie ako clovek sam

lenqua_12325
9. jan 2019

treba sa zamyslieť čo sa stane pri evakuácii lietadla ak tam len jeden podnapitý alebo po liekoch prebratý z tvrdého spánku človek zastaví celú uličku ...nastalo by peklo pre všetkých. Ak je to také akútne a nezvládnuteľné, treba si radšej nájsť iný spôsob dopravy. Ja mám napríklad šialenstvo z lode väčšie ako z lietadla a preto viem, že ňou nepôjdem ;) a to lietadlo, bolo to strašné ale teraz sa začínam tešiť ako svoj strach prekonám. Skúste strach zmeniť na radosť a tešenie sa ako zvládnete let a ak máte zomrieť, možno prekvapujúce ale zomriete a nemôžete tomu zabrániť. Šanca že zomriete na zemi je obrovská oproti lietadlu si myslím....kamoška mi raz povedala, ak máš zomrieť, zomrieš a môžeš robiť čo chceš a odvtedy som sa veľa vecí prestala báť. Toľkokrát som v živote robila paniku a keď bolo po všetkom, nechápala som načo som toľko času trávila strachom a riešením milion krát dookola čo ak ..zameraj sa na cieľ, dopraviť sa tam je len nutnosť

@jenny318 ďakujem, keď si časom si človek uvedomí veľa vecí

majkasvarova
10. jan 2019

@jenny318 dakujem pyatala som sa len zo zvedavosti