icon

Ako sa zbaviť panického strachu z lietania?

deenisskaa
14. mar 2013

cestujeme na dovolenku,let trva ani nie 2 hodky,no manžel mi to sťažuje,lebo ma panický strach z lietania

majkasvarova
10. jan 2019

@jenny318 Inak teraz si citam znovu ten tvoj prispevok a tu rychlost 270 km/h preco pises taku vysoku ? Keby islo to lietadlo pomalsie asi by ten dopad na vodu nebol taky tvrdy, ci?

jenny318
10. jan 2019

@majkasvarova ak by lietadlo letelo pomalšie, stratilo by vztlak a zrútilo by sa. Spomenutá rýchlosť sa vzťahuje na Airbus A320 (podobne je na tom napr. aj Boeing B737). Na rozdiel od auta, každé lietadlo má danú nielen najvyššiu, ale aj najnižšiu prípustnú hranicu rýchlosti, pod ktorú nesmie klesnúť. Lietadlo sa drží vo vzduchu vďaka tomu, že mu okolo krídel obteká vzduch a ten ho "nadnáša". No a podľa toho, ako rýchlo lietadlo letí, taká masívna je aj "sila" vzduchu prúdiaceho okolo jeho krídel. Samozrejme tieto hodnoty sú pri každom type lietadla individuálne (napríklad malému športovému lietadlu, ktoré má hmotnosť 350kg, stačí na zachovanie vztlaku rýchlosť cca 50km/h). Ak by som mala ísť úplne do detailov, minimálna rýchlosť závisí tiež od výšky, v akej lietadlo letí (čím je vyššie, tým je vzduch redší a teda tým vyššia je jeho minimálna rýchlosť), od smeru vetra, atď. Tým Ťa ale zaťažovať nejdem. Skrátka - prúdové dopravné lietadlo typu A320 nesmie ísť na pristátie pomalšie než tých cca 270km/h, pretože v opačnom prípade by sa v rotácii zrútilo. Snáď sa mi to podarilo ako-tak vysvetliť... 🤔🙃

majkasvarova
11. jan 2019

@jenny318 ano ano jasne chapem 🙂 dakujem. Tieto veci idu dajak mimo mna. Fyzika bola vzdy moja slaba stranka. Prepac ze tolko otravujem ale celkom zaujimave info je to. ;) Smutne ze moj byvaly pilot, synator buduci pilot a ja si to tu citam na fore. :/

jenny318
17. jan 2019

Do akej miery je táto informácia autentická, overené nemám - ale áno… aj takto to môže vyzerať, keď si niekto pred letom “dodáva guráž” alkoholom. 😕 Žiaľ, nie je to nič ojedinelé. 😞
https://m.topky.sk/cl/13/1764281/VIDEO-Zena-sa-...
Ryanair začal minulý rok iniciovať presadenie legislatívnych zmien zakazujúcich predaj alkoholických nápojov na letisku aj v lietadle. A hoci sa k tejto iniciatíve pridalo i pár ďalších leteckých spoločností, akosi sa to “do stratena” minulo účinku. 😒

platinumblond
21. jan 2019

Ahojte, akurat som priletela do Londyna, kazdy kto ma paniku, klaustrofobiu a ine uzkostne stavy, nie je sa coho bat. Ja osobne sa ako som uz spominala letu ako samotneho nebojim, milujem lietat a znovu som si let uzila, len uzavrety priestor, vela ludi...konec 🤣 a presne pre to som si dala neurol, vobec som nestresovala a to som bola presvedcena ze v momente ked nastupim pride panicky atak a hysteria, takze vas chcem vsetky s uzkostnymi a inymi psychickymi poruchami ukludnit, ze ten neurol naozaj dokaze odstranit vsetky tieto iracionalne obavy. Viem, ze je to mega bordel, ale myslim ze tym prehnanym strachom a stresom by som si ublizila viac. A dakujem vam baby, ktore ste ma ukludnovali, na mojom uspesne zvladnutom lete mate velku zasluhu co sa podpory tyka, ste uzasne ❤

evka_s
8. feb 2019

@jenny318 díky za tuto diskuzi a tvoje úsilí. Mám všechny tvé reakce přečtené 2x a možná to ještě jednou stihnu než poletím (Vídeň -> Frankfurt -> Los Angeles; LA<->San Francisco; LA-> Chicago-> Vídeň). Mně nikdy létání nevadilo, bojím se až od doby, co se mi narodily děti 🙂 Ale hodně mi pomáhá, když věci pochopím a rozumím jim a tvoje osvěta pomohla hodně. Plus se mi osvědčilo, možná i jako tip pro ostatní, podívat se na videa na youtube. Já takto viděla několik videí se vzletem i přistáním Airbusu A 380, včetně té přípravy pilotů a tak. A to jak oni byli úplně v klidu, jak jednoduše vše ovládali, jak žertovali při upozornění dispečerů na turbulence, že ta A380 je ani neucítí, bylo takové uklidňující. Dokonce i to, jak si pěkně plánovali na počítači, že po vzletu poletí jedním směrem, kdyby nebyl volný tak druhým, kdyby selhal motor tak dalším a kdyby se nepodařilo vzlétnout tak mají dalších 500m runwaye 🙂 Takže se sice stále trochu bojím toho, jak ten 12h let zvládnu, ale je to o dost lepší. Plus ty lety sleduju na Flightradaru, zatím doletěly všechny, tak hádám je ta A380 v pohodě 🙂

jenny318
8. feb 2019

@evka_s Ďakujem veľmi pekne. 🙂 Robím čo môžem, aby sa ľudia prestali báť a aby sa nenechali rozhodiť rôznymi nezmyslami z filmov. A áno - predletová príprava je veľmi dôležitá a náročnejšia, než let samotný. 🙂😉

lenqua_12325
8. feb 2019

@jenny318 pokiaľ sa nepripraví alekoholom hehh :D

lenqua_12325
8. feb 2019

teda cestujúci, nie pilot, to by už čo bolo :D :D :D

mmmzm
10. mar 2019

Neviete prosím kde ,,zmizla,, @jenny318?

fokuska
10. mar 2019

@mmmzm Zrusila si ucet po kauze s duplicitnym nickom.

lenqua_12325
10. mar 2019

@fokuska akým nikom? Co sa stalo?

fokuska
10. mar 2019

@lenqua_12325 Niekto jej napisal pod prispevok, ze nepatri na MK, lebo tie jej letecky veci sa netykaju deti a materstva. Tak vymazala vsetky svoje spravy a pridala jednu, kde o tom informovala - strhla sa tam debata, vela ludi sa jej zastavalo, ze mali prispevky radi. Potom sa tam ozvala aj ta, co ju kritizovala a nastala vymena nazorov.
Do toho sa ozvala adminka, ze preco jenny pouziva viac nickov. Chvilu sa dotahovali, ze nepouziva, potom prispevok vymazala uplne a zrusila si ucet.
Neskor ked sa na nu pytali, tak adminka vysvetlila, ze ten nick, ktory ju kritizoval vraj bola ona sama.

nadula01
10. mar 2019

@fokuska 😱🤦

mmmzm
10. mar 2019

@fokuska ...vďaka za info, mňa tie ,,letecké,, veci celkom zaujímali....pre mňa boli fajn vysvetlené....

fokuska
10. mar 2019

@mmmzm Aj mne sa vsetky tie vysvetlenia pacili.

lenqua_12325
11. mar 2019

@fokuska fíha, to je teda divne. Vďaka za vysvetlenie 🙂

moni73
12. mar 2019

...a teraz by sa mi tu zisla, 23.3. letim s tymto spadnutym typom. 😫

minuskad
12. mar 2019

@moni73 a nebudu menit typ lietadla ? lebo napriklad tie etiopske aerolinie uz ho vyradili z prevadzky

fokuska
12. mar 2019

@minuskad Aj v Cine ho stiahli.

minuskad
12. mar 2019

@fokuska chvalabohu a mohli by to urobit vsade, kym nenajdu, co je kazove.

majkasvarova
12. mar 2019

Baby nieje to nahodou ten typ lietadla ten MAX, co ho spominala jenny318 pred mesiacom? Aha co som nasla. Inak jak je mozne ze ked sa vymazala, stale su tu jej komentare? Ci to sa nevymazava automaticky spolu s nou?

nadula01
12. mar 2019

@moni73 EÚ ho tiež stopla, kým sa to nevysetri

fokuska
12. mar 2019

@majkasvarova Ano, je to on :-/ 737 max

moni73
12. mar 2019

Sledujem. Prvykrat v zivote letim dalej - dubaj a flydubai ho zatial nestiahli. Jedine, ze by ho bratislavske letisko nechcelo, ale to asi nie... No, modlim sa, este maju cas zastavit ich aj oni.

nadula01
12. mar 2019

@moni73 podľa mňa ich určite nebudú môcť použiť na území EÚ, keď vydali ten zákaz.

221girl
13. mar 2019

@majkasvarova ona odišla z koníka až po tom leteckom nešťastí?

fokuska
13. mar 2019

@221girl Nie, bolo to uz par dni predtym.