Ako sa zbaviť panického strachu z lietania?
cestujeme na dovolenku,let trva ani nie 2 hodky,no manžel mi to sťažuje,lebo ma panický strach z lietania
Nie je to k téme. Snáď len k jednej užívateľke, na ktorú ste sa pýtali:
https://www.modrykonik.sk/blog/janne318/article/ako-velmi-nedoverovat-svojmu-partnerov-cdewo9/
Etiópsky úrad pre civilné letectvo zverejnil oficiálne výsledky vyšetrovania nehody lietadla B737 Max letu ET302. Príčinou bola porucha snímačov priečneho náklonu. Kto by mal záujem prečítať si bližšie info (v angličtine), tu je link:
https://www.aerotime.aero/aerotime.team/22534-e...
Možno niektorí z Vás zaregistrovali informáciu z 11.7.2019 o incidente letu AC33 spoločnosti Air Canada smerujúceho z Vancouveru do Sydney. Počas turbulencií bolo z 269 cestujúcich a 15 členov posádky zranených 37 ľudí (35 pasažierov a 2 členovia posádky). V dôsledku toho bolo lietadlo nútené núdzovo pristáť na letisku v Honolulu.
A keďže - ako to už býva "dobrým zvykom" - začali i v tomto prípade kolovať rôzne konšpiračné teórie, dovolím si v tejto súvislosti interpretovať info (takmer) z prvej ruky:
1/ lietadlo typu Boeing B777-233LR preletelo turbulenciami bez akýchkoľvek problémov a bez poškodení. Dôvodom núdzového pristátia neboli technické príčiny, ale zranenia, ktoré si vyžadovali lekárske ošetrenie (u niektorých i hospitalizáciu).
2/ V prípade všetkých 35 zranených cestujúcich sa jednalo o ľudí, ktorí nerešpektovali signalizáciu zapnutia bezpečnostných pásov. Dve letušky utrpeli zranenia, keď sa snažili týmto nepripútaným cestujúcim pomôcť.
Viaceré médiá prezentujú, že sa jednalo o "nečakané turbulencie" a kapitán varoval cestujúcich len pár sekúnd predtým, ako bolo lietadlo zasiahnuté prvou turbulentnou vlnou. Akosi však už ale zabudli poznamenať, že signalizácia zapnutia bezpečnostných pásov sa rozsvietila oveľa skôr, než kapitán zdôraznil toto varovanie cez intercom (logicky sa asi preto zvyšných 234 ľudí aj pripútalo). Naviac sa jednalo o prelet cez oblasť, pre ktorú sú turbulencie typické - pričom v takýchto prípadoch spravidla piloti rozsvecujú spomínanú signalizáciu minimálne preventívne, a to aj vtedy, keď im meteoradar žiadne strety prúdenia vzduchu nevykresľuje. Už len týchto pár faktov vyvracia polemiky o tom, že turbulencie boli "náhle a nečakané".
Slušné vychovanie mi nedovoľuje vysloviť názor, čo by si asi tak zaslúžilo 35 nedisciplinovaných cestujúcich, ktorí sa postarali nielen o vlastné zranenia, ale aj o zranenia dvoch stewardiek, ktoré sa im napriek všetkému snažili okamžite pomôcť. Nehovoriac o núdzovom pristátí, ktoré so sebou automaticky prináša ďalšie nepríjemnosti, komplikácie a náklady pre zvyšných 234 pasažierov.
Takže ľudkovia…, prosím Vás.., keď sa Vám v lietadle nad hlavami rozsvietia tie oranžové piktogramy s ručičkami/pásmi a šípkou v strede, neznamená to, že sa tam vpredu niekto nudí a hrá s knoflíčkami. Ani že Vás chce niekto len tak, s prepáčením, "buzerovať". Znamená to, že sa pre Vaše vlastné dobro a bezpečnosť máte usadiť na svoje miesta a pripútať.
@janne318 Zazilo sme na lete z Baku do Budapesti. Asi 45 minut bol signal zapnuty a niektorym bolo proste dlho, tak sa odopli a prechadzali po lietadle, nerespektovali letusky a este nadavali, ze nemozu ist na wc. Ano, aj ja som uz velmi potrebovala ist, ale bezpecnost je prvorada.
@janne318 Ahoj po dlhšej dobe som tu znova zavítala 🙂 len som ti chcela poďakovať za všetky tvoje príspevky veľmi mi pomohli prekonať strach a už mi je jedno aké divné zvuky v lietadle počujem :D vždy si spomeniem na teba a poviem si že to je normálne 🙂 konečne si let užívam 🙂 až na pristávanie :D to ešte musím doladiť :D minulý rok keď sme šli do Bulharska mala som síce ešte rešpekt ale už až takú paniku som nechytala no ako pilot pristál tak takú rýchlosť som ešte nezažila (samozrejme tým že tam začali kričať nie len deti ale aj dospelí tak ma to ešte viac vystrašilo). Úplne som sa zľakla lebo som nevidela dráhu aká je dlhá a hneď prvá myšlienka či to dobrzdíme. Vystupovala som z lietadla s mierne vlhkými očami a manžel sa na mne dobre zabával :D Celú dovolenku som rozmýšľala akým autobusom pôjdem domov :D ale nazad to už bolo fajn samozrejme keď sa blížilo pristávanie zasa som skoro manželovi rozpučila ruku od strachu ale našťastie sme mali hladké pristátie :D no tento šok mi akosi ostal a do dnes mám strach z pristávania :( sme pár metrov nad zemou a už božinkujem a čakám presne to zlé pristátie ako pred rokom a som schopná sa rozplakať a ešte ani len sa zeme nedotkneme :D :/ a keď sa už dotkneme a zistím že je všetko v pohode tak napätie ustúpi začnem sa cela triasť a potom pokračujem v revaní zo seba aká som hlúpa že deti to zvládajú lepšie ako ja :D
@adzka ahoj adzka, tiež som na koníku pár mesiacov nebola. 😉 To, ako rýchlo ide lietadlo na pristátie, závisí v prvom rade od jeho hmotnosti. Do istej miery to síce ovplyvňuje aj vietor, ale nie až tak markantným spôsobom, ako hmotnosť. Čím je lietadlo ťažšie, tým vyššia je jeho minimálna rýchlosť. No a ako ťažké je lietadlo - to cestujúci nevedia. Nevedia totiž, aké cargo má lietadlo naložené a čo okrem nich a ich batožiny ešte prepravuje. Každopádne to ale vedia piloti, ktorí si ešte na zemi pred odletom počítajú vzletovú i pristávaciu konfiguráciu, takže vedia na meter presne, akú dlhú dráhu budú potrebovať na pristátie. Tvoje obavy sú teda v tomto smere úplne zbytočné. Isteže, je rozdiel pristávať s lietadlom, ktoré má naložených 8 ton, a rozdiel s tým istým lietadlom, ak má naložených 28 ton. Ani jedno z týchto pristátí však nie je nebezpečné - len je skrátka každé iné, nielen čo do rýchlosti, ale aj nastavenia aerodynamických prvkov a reverzu motorov. Takže kľud... nemusíš sa naozaj báť, aj keď ide lietadlo po dráhe tak rýchlo, ako nikdy predtým - ono určite zabrzdí. 😀😉
@adzka ...a ďakujem veľmi pekne za Tvoje uznanie. 😘 Dobre človeku padne. ☺ Vážim si to, a najmä som rada, ak som rozšírením obzorov vedomostí mohla byť nápomocná. Úplne najviac ma ale teší, že Ty si dokázala prekonať svoj strach a že let lietadlom už pre Teba nie je nočná mora. 👌👍😀 Prajem teda ešte veľa pohodových, príjemných letov. 😉🌹
@lenka2613 ahoj Lenka, kľud, pozerám teraz METAR/TAF pre Bratislavu. Od 10:00 do 17:00 viditeľnosť má byť parádna, oblačnosť v pohode, akurát, že má pršať a vietor má byť stredne silný a nárazový, čo môžete pociťovať pri pristátí tak, že dosadnutie bude trochu prudšie a lietadlo bude akoby mykať zo strany na stranu. Nezľakni sa vtedy, pri mokrej dráhe a nárazoch vetra je to normálne. Keď môžem pridať trochu sarkastického humoru a osobných skúseností - na Heathrowe je bežný štandard ešte horší (čo by tí dali za takéto krásne bezproblémové podmienky landingu 😂 ).
@adzka joj mame niečo spoločné, mne nevadí pristavanie lebo viem ze už sme na zemi. Ja daliem pri vzlete a nech skúšam co skúšam, skrátka sa vždy rozplačem a to som už letela 4x. Proste ten rozbeh a zrazu suuuup hore, no hystéria. Niektoré veci človek na ovplyvní tak kľudne plače. Mne to pomôže na par minút a potom sa upokojim. Pri prvom lete ma napríklad strašne boleli uši, no pomáhalo absolútne nič, mam ich operovane a myslela som ze mi prasknúť bubienky, no išlo o jednu leteckú spoločnosť. Ďalšie dve spoločnosti akoby "leteli inak" a ten tlak nebolo ani cítiť. Možno to bude aj tym, že vtedy som bola chorá a mala upchate dutiny.
@lenqua_12325 Urcite to bolo tym, ze si bola chora, nie leteckou spolocnostou... neda sa "letiek inak" ;)
@lenqua_12325
@fokuska súhlasím s fokuskou - že to bolo chorobou. Síce ináč lietajú turbovrtuľové a ináč prúdové lietadlá (aj pri vzlete), no pokiaľ lietaš Anglicko - Slovensko a späť, tak s prúdovými (A320, B737). Už aj obyčajné boľavé hrdlo vie pri zmene tlaku narobiť riadne "auuu". 😰
@lenqua_12325 inak..., to je také vtipné - ako hovoríš o tom vzlete, tak u mňa funguje profesionálna deformácia - keď raz za sto rokov sadnem do auta a rozbieham sa po rovnej ceste, v duchu si počítam "V1.., Vr.., V2,..." a nič - auto furt na zemi. 😂😂😂 A zas keď spomaľujem, tak čakám "fifty.., thirty..., twenty..., ten.., retard-retard" a zasa nič. Furt v tej istej výške. 😂😂😂
@janne318 haha :D rada pozeram na youtube videa na styl piloteye, cockpitview... normalne uz viem kedy nasleduje aky checklist :D teraz som akurat pozerala, ze ci by dokazal pasazier zvladnut pristavaci manever s tym, ze by ho veza navigovala :D :D
ty sa musis mat v praci uplne uzasne 🙂
@fokuska no.., mne raz kamoš poslal také video, akože na mieste cpt. bola pasažierka a na mieste f/o pilot. A vlastne preto mi ho poslal, že tú babu sme obaja poznali - dopravná pilotka, ktorá lieta minimálne tak dlho ako ja (ak nie dlhšie). Tak neviem, čo tým videom akože sledovali, ale pobavila som sa dobre. Úprimne - neviem si predstaviť, že by niekto, kto prvýkrát sedí v kokpite, dokázal len na základe inštruktáže z veže tak rýchlo nájsť ten-ktorý ovládací prvok. Ja keď som raz len tak zo zvedavosti a z pasie sadla do profi-simulátora B737, nevedela som nájsť ani rádio. 😂 Čiže len než by som sa s tou vežou vôbec spojila, asi by som už aj preletela pristávacie letisko. 😋😂 A na pristátí - sme v kokpite dvaja profi-piloti, a teda vôbec sa nenudíme (a to ten stroj poznáme a ovládame všetky postupy). Ak sa stane, že z nejakého dôvodu sadá len 1 pilot (druhému je trebárs zle), postupuje sa ako pri emergency landing, čiže od niektorých pristávacích úkonov je oslobodený. Sám by ich totiž nedal, ani keby bol storuká inteligentná chobotnica. 😋😅 Takže takéto videá treba brať s rezervou. 😉 Ale inak áno, v robote mi je v zásade fajn (ak si teda odmyslím prístup kancelárií a prístup vedenia k pilotom). 😀
@janne318 Toto bolo tak, ze kocka sedela v simulatore a pilot sedel za nou, videl co robi, kde co hlada a navigoval ju. Ona to na tom simulatore zvladla - letisko najprv preletela, tak ju otocil naspat, ale na konci videa priznal ze 20 minut na zaciatku zistovala ako sa vobec spolu spoja a potom ukazali az to ked uz bola komunikacia ok.
To, ze ti je v praci uzasne som myslela tak, ze zazivat to odlepenie od zeme, tie vyhlady a ten pocit, ze niekolkotonove stroje odlepis od zeme a potom posadis naspat 🙂 je to fascinujuce.
Velmi sa mi pacilo video,kde ukazovali Lufthansu a pilota, ktory isiel do dochodku a bol to jeho posledny let - Frankfurt - San Francusco a naspat - uplne ze wuaaaw 🙂
@fokuska Tak ano... Dajme tomu, že za optimálnych podmienok by eventuálne extra bystrý pasažier dokázal pri asistencii druhého pilota dostať lietadlo do režimu autoland (čiže pristáť na autopilota), s tým, že veža by mu uvoľnila celý riadený priestor, priblíženia aj všetky dráhy (keďže zrejme by nevedel podľa údajov palubného počítača identifikovať, na ktorej z nich vlastne pristane 😆). V skutočnosti by som to ale ako cestujúci naozaj nechcela zažiť. 😂
Teraz ma ale napadla jedna príhoda, keď sme išli 8 kolegovia na školenie a na preskúšanie do Lisabonu. Kapitán so zmyslom pre humor vtedy zahlásil cez intercom pasažierom niečo v zmysle "ubezpečujem vás, že ste v tých najlepších rukách. Okrem mňa a vedľa sediaceho kolegu je totiž s nami na palube ďalších osem pilotov." - čo sme my ôsmi pohromade sediaci "hulváti" okomentovali sťa by futbalovým "hu-ááá" a zvyšok lietadla smiechom a potleskom. 😂😂😂 Tak aspoň bola sranda. 😄
Posledný let... to býva dojemné vždy a všade. A zároveň smutné, keď odchádza dlhoročný kolega, ešte aj v kolektíve obľúbený. Tak to ale je - starí odchádzajú, mladí prichádzajú. 😊
@fokuska ešte sa vrátim k rozbehnutej téme - výhodu by mal určite človek, ktorý hrá doma na PC Flight simulator. Niektoré tie hry sú čo do ovládania fakt dosť realistické. Dokonca aj niektorí moji kolegovia sa takto zabávajú vo voľnom čase. 😂 To sú ale pokiaľ viem tie platené/kupované aplikácie, ktoré kvôli ich veľkosti na priemerný PC pomaly ani nejde stiahnuť.
@janne318 Ja som si myslela, ze to neda :D ale podla mna to bolo nafejkovane - realne pasazier v strese to nema sancu dat.
Ale zaujima ma - letusky co-to vedia? Ako sa spojit s vezou a nejake "zaklady" ze by v pripade nudze vedeli dostat lietadlo bezpecne na zem? Tak ako pises ze s maximalnou spolupracou veze?
@fokuska Letušky vedia dostať lietadlo na zem aj bez asistencie veže - minimálne jedna je vždy v každej posádke na to školená a má zabsolvovaný takýto kurz aj s pravidelným preskúšaním. Síce tiež v postupe emergency landing, ale áno - vie s lietadlom pristáť, ovláda rádio, núdzové postupy, vie čítať komplet avioniku, má preukaz rádiofonistu, rozumie mapám, dokáže dešifovať všetky krátke správy. 👍☺
@fokuska ak si možno niekedy zaregistrovala nejaký náborový oznam napr. na "cabin crew cat.C AT A320", znamená to, že hľadajú práve takúto babu/chalana. Je to vlastne istý druh kvalifikácie, tiež nie zrovna lacný - málokto by si to dokázal zaplatiť sám. Zväčša to platia aerolinky. No samozrejme, najradšej by mali všetky, ako sa povie, "hotového človeka".
@janne318 ty si ma dostala, aj môj muž profesionálne deformované ale inak. Keď sa ho v spánku niečo pýtam on zasne: urobte odbery, zamerajte tlak, zavedte kanylu....

@221girl Bolo to presne na MDZ, v piatok 8.3.