Ako sa zbaviť panického strachu z lietania?
cestujeme na dovolenku,let trva ani nie 2 hodky,no manžel mi to sťažuje,lebo ma panický strach z lietania
@szillvinka Za málo Silvi. 🙂
@szillvinka 😂😂😂
@szillvinka A foto? (toho mechanika :P ) :D
@janne318 a to mate vy piloti na starosti cargo? Som myslela ze na to su zvlast zamestnanci co to maju na starosti. Sak to musite byt normalne chemici aby ste vedeli co s cim ako reaguje, nie? 😮
@szillvinka ale anoooo..! 😂😁😄 V lete Vám ich nafotím všetkých v tielkach a kraťasoch, a do konca roka Vám tu z nich vyskladám denný kalendár! 😂😁😉😄 (cez stovku mechanikov máme dohromady určite). 😉😊
@szillvinka no.., vo všeobecnosti celú logistiku má na starosti veľmi veľa ľudí, z rôznych oddelení. My konkrétne musíme vedieť, aký tovar nám ide na palubu, o akej hmotnosti (hmotnosť palety, bagu, alebo kontajnera jednotlivo, hmotnosť v súbore a celková hmotnosť), akú má konzistenciu (pevnú, sypkú, tekutú, plynnú) a chemicko- fyzikálne vlastnosti. Tieto údaje sú uvedené v prepravnej dokumentácii i na štítku, takže nie, nemusíme byť chemici, len musíme poznať piktogramické označenia jednotlivých vlastností a podľa toho vieme, ako ten tovar prepravovať - čiže do ktorej zóny v lietadle ho umiestniť, tak, aby bolo lietadlo jednak správe vyvážené a vycentrované, a aby bolo aj cargo aj ľudia v bezpečí. Sú napríklad niektoré suroviny/materiály, ktoré majú predpísanú i minimálnu transportnú teplotu - tie sa umiestňujú vo vykurovanej pretlakovej časti podpalubia, rovnako ako zvieratá, rastliny, umelecké diela, a pod. Ťažko to takto stručne zhrnúť a vysvetliť v jednom príspevku - je toho veľaaa! 😊😛
@janne318 ahojcek Jani🙋ako sa mas? Vcera som prechadzala okolo Zaventem tak som si na teba spomenula, reku musim ti napisat. Asi nerobis teraz, ze? Z nadjazdu jak sme schadzali z E40 na Wambeek bolo krasne vidiet vsetky lietadla vase odparkovane jak husicky za sebou. A citala som v De Tijd ze Brussels airlines sa maju zostatnit aby sa predislo krachu. Asi to nemas teraz lahke tak prajem ti moc vela sil a optimizmu. 🍀🍀🍀 Ak si v BE ozvi sa, mozeme skocit na kafe spolu. ☺😉
@szillvinka Ďakujem Silvi. 😘❤️ A ďakujem aj za Tvoje pozvanie na kávu - no som doma na Slovensku, takže ho budeme musieť na nejaký čas ešte odložiť. 😉🙂 Áno - problémy má nielen Brussels Airlines - situácia v letectve všeobecne je v súčasnosti veľmi dramatická. Ďakujem Ti za podporu, naozaj úprimne si to vážim. 😘 Tiež Ti prajem všetko dobré. 🍀
@mery34 Ahoj Mery. 🙂 Ďakujem za opýtanie, 😘 no..., prežívame náročné obdobie (všetci v letectve pracujúci). V podstate jediné, čo normálne funguje, sú cargo lety. Na letiskách sa dejú nezmyselné opatrenia, ako napr. 2-metrové rozostupy, ktoré musia ľudia dodržiavať počnúc check-inom, cez bezpečnostní kontrolu až po nástup do lietadla - ale hlavná vec, že tam si sadnú 45cm od seba 🤔🙄 - v skutku "efektívne" opatrenie - efektívne to zdržiava a vyvoláva u ľudí nervozitu. 🤷♀️ Na väčšine letísk sa povinne testuje Covid. No a niektoré menšie letiská sú pre osobnú dopravu uzavreté. Takže v skratke - súčasná doba rozhodne turizmu nepraje. Letecká doprava je v kolapse a my zamestnanci nevieme, či budeme zajtra ešte zamestnaní, alebo už bez práce. Najradšej by som sa posunula v čase o rok vopred, alebo zaspala jak medveď a zobudila sa po budúcoročných Vianociach. 🤷♀️🙈
@janne318 To som vedela, ze je to varovanie, preto mi neslo do hlavy co tam take info robi :D Inak to sa "smie"? U nas vo firme by to bolo vyhodnotene ako nevhodne (ze si robim srandu ze pozor zeny, slabsie pohlavie a pod.). Preto som zacala uvazovat, ci to moze mat nejaky realny zaklad :D
@fokuska aaale... všetci sme len ľudia. ☺️ Závisí od vedúceho - či a do akej miery má zmysel pre humor. Ale tak vo všeobecnosti - aj keď také niečo samozrejme nemá čo robiť v NOTAMe, všetci sa dobre pobavili a zobrali to s humorom. 🤣 Aspoň trochu úsmevu v týchto ťažkých časoch... 😜😁
Aj keď do tejto diskusie už dlhšie nikto neprispel poctivo som prečítala všetkých 27 strán. Ďakujem najmä @janne318 aj vám všetkým za cenné rady. V utorok ma čaká môj prvý let v živote z Viedne do Helsínk a obavy vo mne narastajú. Mám strach z uzavretých priestorov, výťahom napríklad nechodím vôbec, navyše už niekoľko rokov sa liečim na chronický zápal dutín a to všetko vo mne vzbudzuje veľký strach. Chcela som sa vás popýtať, tie ktoré ste si pomohli nejakými upokojujúcimi tabletkami, konkrétne aké ste používali? Zajtra idem k lekárke budem sa s ňou o tom radiť. Ďakujem.
@reajan Ahoj. 🙂 Veľmi pekne ďakujem za Tvoj milý príspevok, Tvoje poďakovanie si úprimne vážim 😘 Najmä ma teší, ak si našla v mojich príspevkoch užitočné info. 🙂
K liekom na upokojenie si nedovolím vyjadrovať sa, keďže nie som lekár - no pokiaľ ich plánuješ prekonzultovať s doktorom, popros ho, aby Ti predpísal taký liek, ktorý Ti síce pomôže odbúrať pocity úzkosti, avšak neovplyvní zásadným spôsobom Tvoju pozornosť. Totiž ide o to, že pasažier musí byť na let spôsobilý - čiže okrem iného musí byť schopný vnímať pokyny posádky a riadiť sa nimi (čo je mimoriadne dôležité najmä v prípade eventuálnej evakuácie lietadla). Hlavne PROSÍÍÍM ŤA - ak to bude možné, vyhni sa alkoholu! 🙏🙏🙏 Alkohol ešte nikdy nič dobré na palubu lietadla nepriniesol - skôr naopak! Ľudia pod vplyvom alkoholu znášajú let všeobecne horšie, než tí triezvy. Nehovoriac o tom, že častokrát znepríjemnia cestu nielen sebe, ale aj okolitým cestujúcim. 🙄 No ja myslím, že to v pohode zvládneš - ono to lietadlo zas nie je až také malé, aby si v ňom mala pocit jak vo výťahu. 😉 Keď zvládaš cestu autobusom, určite to v pohode dáš. 😉🙂💪
Dutiny by nemali robiť nejaký extra zásadný problém, pokiaľ nie je zápal sprevádzaný upchatým nosom a opuchom eustachovej trubice. Ak Ti ale môžem poradiť, vezmi si na hlavu nejakú šatku, šiltovku,.. skrátka niečo, čím si ochrániš hlavu pred prípadnou silnou klímou (neviem, kde v lietadle budeš sedieť, no na niektorých miestach tá klíma ozaj dosť fučí).
Držím Ti palce a prajem príjemný let. 🍀🍀🍀 Verím, že to isto v pohode zvládneš. 👍😉☺️
Dovolím si prispieť jedným (snáď užitočným) postrehom, s ktorým som sa stretla pred časom už aj tu na koňovi, a dnes v praxi.
Sú situácie - a v letnej leteckej "dopravnej špičke" o ne nie je núdza - keď musí lietadlo náhle zmeniť svoju aktuálnu letovú hladinu a razom prudko sklesať nižšie alebo vystúpať vyššie. Stúpanie je u väčšiny pasažierov v pohode - lietadlo ide hore, takže racionálne sa nič zlé nedeje. Horšie je to pri náhlom klesaní, kedy môžu mať (a častokrát, žiaľ, aj majú) cestujúci hrôzostrašný pocit, že lietadlo padá. Navyše - hrôzou umocnený v prípade, ak na pár sekúnd vypadne elektrický prúd. Pre prípad, že by ste náhodou niečo podobné zažili práve pri Vašom lete - pokoj prosím! Naozaj sa nič zlé nedeje a lietadlo sa nerúti do záhuby!
V prvom rade - lietadlo nie je balvan - takže ak má ísť k zemi, môže sa tak diať dvoma spôsobmi:
1/buď letí v hladkom laminárnom lete - a vtedy klesá POSTUPNE A PLYNULO (napríklad pri vysadení všetkých motorov), alebo
2/ ak sa zo svojej cestovnej letovej hladiny nekontrolovateľne rúti k zemi, deje sa tak V ROTÁCII (pri strate vztlaku).
Kombinacia pádu/zrútenia dopravného lietadla v hladkom laminárnom lete pri zachovaní vztlaku z výšky 10km nad zemou, je reálne takmer nemožná (iná situácia je v prípade nízkych výškok, alebo v prípade pádu stíhačky - to je ale na sólo kapitolu). Ak teda zažijete počas letu náhle prudké klesanie, vedzte, že je to riadený manéver a piloti tak klesajú na pokyn veže, príp.ACAS-u/TCAS-u, alebo z dôvodu poveternostných podmienok, prípadne uvoľňujú cestu inému lietadlu, a pod. Tento manéver môže byť eventuálne sprevádzaný pár sekundovým výpadkom prúdu (I keď zriedkavo - ale môže sa stať), ktorý je spôsobený tým, že ak piloti náhle zvýšia výkon motorov z cca 40% na 80 - 90%, motory na moment nestíhajú vyprodukovať dostatok energie pre momentálny vlastný okamžitý výkon i pre generátory energie. Presnejšie - na vine nie sú ani tak motory, ani generátory prúdu, ale trochu prispatá riadiaca jednotka, ktorá sa občas v tej chvíli nevie rozhodnúť, či dodá prúd zo zberníc, alebo z batérií 😂🙊 - čo má za následok zakolísanie/prebliknutie alebo sekundový výpadok osvetlenia. To sú už ale technické veci, ktorými Vás nechcem zaťažovať. Skrátka - len som tým chcela povedať, že sa niet čoho obávať. Lietadlo nepadá a Vy môžete ostať úplne v kľude. ☺️😉
@janne318 fantasticke informacie a dakujem za ne, precitala som kazdu jednu stranku a som velmi vdacna, ze je tu niekto ako Ty 🙏🏻💞 aj ja patrim medzi tych co sa teda sialene boja lietania avsak vtdy som do lietadla nastupila. No odkedy mame deti som uz neletela a uz len samotna presstava ma uplne dokaze vyradit z bezneho fungovania 🤦🏼♀️ Ja osobne sa najviac bojim pri vzletu, ze to jednoducho alebo nestihne dvihnut od zene a zaroven ani prerusit start uz nevie alebo ze kratko po vzletu sa strati z neviem akeho dovodu vztlak a padne e dole. Ked uz vyletime a vyrovna sa lietadlo som relativne v pokojna a pri pristavani sa uz tesim pomalicky aj ked s istou davkou nervizity ze sme opat pevne na zemi coskoro 🙏🏻😍
@luucciaa Ahoj Lucka. V prvom rade sa ospravedlňujem za neskoršiu odpoveď. 🙏Ďakujem Ti za uznanie, si veľmi milá. 🌹☺️😘 Ak aspoň trochu pomôžu moje príspevky - i keď len malej hŕstke cestujúcich - má to zmysel. 👍
V súvislosti s Tvojim príspevkom rada uvediem zopár informácií k vzletu a k vzletovým rýchlostiam.
Asi každému je jasné, že na to, aby lietadlo vzlietlo, potrebuje vztlak - a ten (na rozdiel od dronu alebo helikoptéry) získa jedine tým, že dosiahne určitú rýchlosť. Vzletová rýchlosť má 3 fázy, označované v leteckej terminológii ako V1, Vr a V2.
V1 je rýchlosť, do dosiahnutia ktorej je lietadlo schopné v prípade potreby prerušiť štart a zastaviť ešte na dráhe. Po jej prekročení už prerušiť štart nemôže, pretože by to do konca dráhy neubrzdilo. Čiže po dosiahnutí rýchlosti V1 musí lietadlo pokračovať ďalej a vzlietnuť za akýchkoľvek okolností (aj keby mu vysadil motor).
Rýchlosť Vr je rýchlosť, pri ktorej má lietadlo už dostatočný vztlak na to, aby sa začalo odliepať od zeme. V tejto fáze piloti dvíhajú nos lietadla hore a predný podvozok opúšťa zem.
Pri rýchlosti V2 opúšťa zem aj hlavný podvozok a lietadlo vzlieta. Je to zároveň rýchlosť označovaná ako "bezpečná rýchlosť vzletu". Tým nechcem povedať, že by tie predtým boli nebezpečné! - to nieee! Nazýva sa tak preto, pretože pri rýchlosti V2 dokáže lietadlo bezpečne vzlietnuť a stúpať aj s iba jedným funkčným motorom.
Spomínané rýchlosti nie sú pri každom vzlete rovnaké. Ich hranica závisí od viacerých faktorov - prioritne od hmotnosti lietadla, dĺžky dráhy a jej gradientu, tlaku a teploty vzduchu, od počasia (najmä od smeru a sily vetra),... Hmotnosť lietadla je jedným z najhlavnejším markantov - a to je zároveň práve ten dôvod, prečo aerolinky tak urputne sledujú hmotnosť každej jednej Vašej batožiny a prečo trvajú na tom, aby sa cestujúci pred odletom včas dostavili na check-in. Pretože piloti musia v predstihu pred odletom vedieť, akú bude mať ich lietadlo hmotnosť (mimo výpočtu rýchlostí a jednotlivých vzletových, letových a pristávacích konfigurácií, sa od hmotnosti lietadla odvíja aj údaj o potrebnom množstve paliva).
So všetkými týmito (a ďalšími) údajmi pracuje posádka ešte na zemi. V čase, keď sa lietadlo pohne z miesta a smeruje k odletu, je už všetko pripravené a naplánované tak, ako má byť a nie je dôvod obávať sa, že by vzlet nevyšiel.
Ja len pre zaujímavosť dodám, že i jednomotorové lietadlo je schopné pristáť, keď mu v stúpaní vysadí motor. A rovnako tak aj dvoj- a viacmotorové, ak mu vysadia všetky motory. V takom prípade je nutné okamžite potlačiť nos lietadla smerom dole, aby si lietadlo zachovalo dovtedajšiu rýchlosť a piloti mali nad ním potrebnú kontrolu. Nebudem klamať, že to nie je náročné. Je. A čím je lietadlo v stúpaní nižšie, tým je to náročnejšie. Ale dá sa to zvládnuť, piloti majú tieto situácie nacvičené a je tu dobrá šanca, že i za takýchto okolností s lietadlom pristanú - ak nie na dráhe, tak niekde v oblasti letiska. 😉🙂
@jenny318 môžem sa opýtať, vedeli by ste napísať ako funguje cirkulácia vzduchu v lietadle počas letu? Dostáva sa do kabíny aj vzduch z vonku? Ďakujem veľmi pekne za odpoveď, Barbora
@barbora544 áno, vzduch do lietadla je privádzaný zvonku. Zhruba každé 2-3 minúty. Predtým, než sa z neho nadýchnete, prechádza kompresormi, výmenníkmi, prívodnými ventilmi a sériou vzduchových filtrov. Zhruba polovica vzduchu v kabíne lietadla je permanentne čerstvá. Vzduch je zároveň recirkulovaný - prechádza cez HEPA filtre, ktoré podľa údajov výrobcov zachytia až 99,98% nečistôt, vrátane baktérií a vírusov.
Pravdepodobne Vás celkom logicky napadne otázka - "Ak je do lietadla neustále každé 2-3 minúty privádzaný nový čerstvý vzduch, kam sa teda podeje ten starý, keď kabína lietadla je pretlaková?" Lietadlo je vybavené množstvom ventilov - okrem iných aj prívodnými a výpustnými ventilmi vzduchu + poistnými ventilmi. Tieto sa otvárajú a zatvárajú (čiže privádzajú a odvádzajú vzduch) v závislosti od aktuálnej výšky lietadla a momentálneho množstva vzduchu v kabíne, tak, aby bol počas celej doby letu - vrátane vzletu, stúpania, klesania a pristátia - zachovaný požadovaný tlak vzduchu. Ten je spravidla nastavený a udržiavaný na hodnote vyššej ako 800hPa. Tlak vzduchu v lietadle nesmie klesnúť pod 761hPa.
@janne318 Ďakujem veľmi pekne za odpoveď 🙂
Ešte by som sa chcela spýtať, piloti sú počas celého letu "v spojení so zemou"? Keby sa niečo udialo počas letu...

@janne318 aha co mam! 😃❤🙏 dakujem ti milionkrat poklad!🌹❤😘🙏🍀 a ten chalan! 😍 som si skoro cvrkla. 😂😂😛😍 tak zeny ak si myslite ze piloti su sexy, tak to ste este asi nevideli mechanikov 😂👼😍