Ako ušetriť na letenkách a ubytovaní?
Ahojte. Vcera sme s muzom len tak spontanne pozerali letenky do Londyna pre nas 4. Pozerali sme Pelikan a potom a konkretnu letecku spolocnost. Z letenky ktorej cena vyzerala lakavo (240€ pre 4 aj s poplatkami) sme sa po zaklikani batoziny (maly kufrik nad hlavu) dostali zrazu na cenu 420€.Naposledy som letela na jar 2022, ale batozina prirucna (okrem kabelky ci ruksaka ) bola v cene. Aaaaaa....Pozrieme booking a najlacnejsie ubytovanie s priemernym hodnotenim bez ranajok 10km od centra - 660€/3noci. Asi som zaspala dobu aj vplyv inflacie ale to ozaj metropola na 3dni znamena minut 1100 € a to sme nejedli, nepili, nevozili sa, nekupili vstupenky ani magnetku😅
Ako teda Vy cestujete cenovo vyhodne, ked aj cela rodina?Dakujem za tipy.
inak ked sa tu spomina booking a airbnb, ja som bola dost prekvapena, ze booking je zrazu vyhodnejsi. to iste ubytko na airbnb 450 a na bookingu 350 e (kreta v sezone, apartman pre 3-4 osoby, 3 noci). predtym som vzdy hladala na airbnb, pripadne homeaway, homestay a podobne, ale teraz sa to na bookingu s geniusom a pripadnym kodom normalne oplatilo. (neberte to prosim ako reklamu, len som bola fakt zaskocena.)
@deedol čo mi treba na toho geniusa na booking?
@marcellka32 bookovat cez nich a postupne sa dostanes na vyssiu uroven
ja nosim ako malu prirucnu (bez poplatku) tuto tasku co bola kedysi ako darcek k nakupu v Yves Rocher… rozmer oficialny 45/18/26 cm a uplne v klude sa zmesti do sizera malej prirucnej tasky… makke tasky a ruksaky ak nie su natlacene uplne doplna, sa zmestia aj keby oficialne rozmery presahovali povolenu velkost, pretoze su poddajne a stlacite ich…
Autorka viem co je v cene, do ruksaku som bola zbalena na tyzden v UK v marci, aj na dva tyzdne v lete. Vzdy cestujeme tak a sme bez problemov zbaleni. V lete uplna v pohoda, v zime to ide tiez.
@tiezjedna cize nosis prirucnu pod sedadlo (ruksak) pkus este aj kabelku napr?Nie je s tym problem?
No muž bol teraz s kolegom v londýne na dve noci a vravel že cca 200euro na osobu letenky len s príručnou ,ubytko,doprava z letiska na letisko,cestovanie a nejake jedlo. A to ešte nerátam vstupy ale oni nechodili po atrakciach lebo už to všetko poznajú.Mali sme ísť v lete s malou ale bohužial sme ochoreli no a teraz už budeme 4 tak asi sa tam pá rokov nedostaneme.. a atrakcie kam som chcela malú zobrať ju už nebudú zaujímať 🤣🤭
Autorka ano moze to byt problem. Mala som s wizzairom ruksak a minikabelka fakt ze 10x10cm len na doklady a telefon a upozornili ma na gate ze ju musim vlozit do ruksaku alebo mi douctuju dalsiu batozinu. Ja som s tym ratala, mala som na nu v ruksaku miesto.
Ja som mala aj mini kabelku, teraz v zime som ju dala pod bundu. V prípade potreby by som ju zmestila do tej maličkej tašky pod sedadlo
@deedol prosím ta, batožina, ktorá je v základne cene letenky (nalistuj si, dávala som sem ten rozmer konkrétne od RI), tak je srdečne jedno kam ju dáš. Personálu úplne. Ten len príde, zamačkne a zaklapne skrinky, obzvlášť na natrieskaných letoch, kde je naprosto bez šance kontrolovať, kto akú batožinu strká nad hlavu.
@ibrunova aj ja som takto stresovala😁 moja mala ma len skolsky ruksak, ktorý ma pevny chrbat a samozrejme vacsi rozmer. Ako sme prišli na letisko tak hneď som ho skusila, či pasuje do tej klietky a ako pekne siel dovnutra aj s vacsimi rozmermi. A to už niekolko krat sa nám stálo, že kontrolovali batoziny a nás si ani nevsimli. A metrom to nemeraju. A teda ak niekto povie, že mu 1cm nepresiel tak neverim
@lusyyy36 je nereálne toto kontrolovať, takže si neviem predstaviť situáciu, kedy táto malá príručná letenková batožina bude tŕňom v oku personálu. Z logiky veci je jasné, že ide o "mäkkú" batožinu, ktorú nie je problém domačkať kamkoľvek. Keby po nástupe, ktorý nikto ani omylom nereguluje, mali kontrolovať, či batožinový priestor nad hlavou zodpovedá tomu, čo má kto v letenke zaplatené, tak by to lietadlo neodletelo nikdy😉

cestovanie zdrazelo zo vsetkeho najviac, od korony to islo hore aj 50-75%, nic ine tak hore neslo. pod stovku uz izbu nenajdem, predtym v pohode aj 30, ked boli vkuse zlavy na airbnb. londyn, pariz, island tradicne najdrahsie, cize kludne aj 200 na noc. ale prevadzovatelia ubytovani a letecke splocnosti si to mozu dovolit, kedze je enormny zaujem aj napriek tym cenam. a ano, vsetky europske nizkonakladovky presli na system "nic nie je zadarmo", za kazdu jednu vec treba priplacat.
inak, ja sa do prirucnej zbalim uplne kludne aj na 2tyzdne a viac, prinajhorsom preperiem na noc nieco rychloschnuce. skor nechapem, co ludia beru na tyzden v tych megakufroch, fakt treba balit len co clovek naozaj vyuzije.