icon

Ako ušetriť na letenkách a ubytovaní?

31. jan 2024

Ahojte. Vcera sme s muzom len tak spontanne pozerali letenky do Londyna pre nas 4. Pozerali sme Pelikan a potom a konkretnu letecku spolocnost. Z letenky ktorej cena vyzerala lakavo (240€ pre 4 aj s poplatkami) sme sa po zaklikani batoziny (maly kufrik nad hlavu) dostali zrazu na cenu 420€.Naposledy som letela na jar 2022, ale batozina prirucna (okrem kabelky ci ruksaka ) bola v cene. Aaaaaa....Pozrieme booking a najlacnejsie ubytovanie s priemernym hodnotenim bez ranajok 10km od centra - 660€/3noci. Asi som zaspala dobu aj vplyv inflacie ale to ozaj metropola na 3dni znamena minut 1100 € a to sme nejedli, nepili, nevozili sa, nekupili vstupenky ani magnetku😅
Ako teda Vy cestujete cenovo vyhodne, ked aj cela rodina?Dakujem za tipy.

kiwi3
31. jan 2024

cestovanie zdrazelo zo vsetkeho najviac, od korony to islo hore aj 50-75%, nic ine tak hore neslo. pod stovku uz izbu nenajdem, predtym v pohode aj 30, ked boli vkuse zlavy na airbnb. londyn, pariz, island tradicne najdrahsie, cize kludne aj 200 na noc. ale prevadzovatelia ubytovani a letecke splocnosti si to mozu dovolit, kedze je enormny zaujem aj napriek tym cenam. a ano, vsetky europske nizkonakladovky presli na system "nic nie je zadarmo", za kazdu jednu vec treba priplacat.
inak, ja sa do prirucnej zbalim uplne kludne aj na 2tyzdne a viac, prinajhorsom preperiem na noc nieco rychloschnuce. skor nechapem, co ludia beru na tyzden v tych megakufroch, fakt treba balit len co clovek naozaj vyuzije.

deedol
31. jan 2024

inak ked sa tu spomina booking a airbnb, ja som bola dost prekvapena, ze booking je zrazu vyhodnejsi. to iste ubytko na airbnb 450 a na bookingu 350 e (kreta v sezone, apartman pre 3-4 osoby, 3 noci). predtym som vzdy hladala na airbnb, pripadne homeaway, homestay a podobne, ale teraz sa to na bookingu s geniusom a pripadnym kodom normalne oplatilo. (neberte to prosim ako reklamu, len som bola fakt zaskocena.)

lusyyy36
31. jan 2024

@ivanakal zbalim, lebo nosím taku

marcellka32
31. jan 2024

@deedol čo mi treba na toho geniusa na booking?

kacusik69
31. jan 2024

@ivanakal batozinu sa urcite neoplati pridavat az pri check-ine… najvyhodnejsia je v case bookingu, dodatocne je o cosi drahsia a na letisku najdrahsia

deedol
31. jan 2024

@marcellka32 bookovat cez nich a postupne sa dostanes na vyssiu uroven

kacusik69
31. jan 2024

ja nosim ako malu prirucnu (bez poplatku) tuto tasku co bola kedysi ako darcek k nakupu v Yves Rocher… rozmer oficialny 45/18/26 cm a uplne v klude sa zmesti do sizera malej prirucnej tasky… makke tasky a ruksaky ak nie su natlacene uplne doplna, sa zmestia aj keby oficialne rozmery presahovali povolenu velkost, pretoze su poddajne a stlacite ich…

deedol
31. jan 2024

@lusyyy36 dakujem 🙂

nafka0483
31. jan 2024

Autorka viem co je v cene, do ruksaku som bola zbalena na tyzden v UK v marci, aj na dva tyzdne v lete. Vzdy cestujeme tak a sme bez problemov zbaleni. V lete uplna v pohoda, v zime to ide tiez.

autor
31. jan 2024

@tiezjedna cize nosis prirucnu pod sedadlo (ruksak) pkus este aj kabelku napr?Nie je s tym problem?

dagas
31. jan 2024

No muž bol teraz s kolegom v londýne na dve noci a vravel že cca 200euro na osobu letenky len s príručnou ,ubytko,doprava z letiska na letisko,cestovanie a nejake jedlo. A to ešte nerátam vstupy ale oni nechodili po atrakciach lebo už to všetko poznajú.Mali sme ísť v lete s malou ale bohužial sme ochoreli no a teraz už budeme 4 tak asi sa tam pá rokov nedostaneme.. a atrakcie kam som chcela malú zobrať ju už nebudú zaujímať 🤣🤭

nafka0483
31. jan 2024

Autorka ano moze to byt problem. Mala som s wizzairom ruksak a minikabelka fakt ze 10x10cm len na doklady a telefon a upozornili ma na gate ze ju musim vlozit do ruksaku alebo mi douctuju dalsiu batozinu. Ja som s tym ratala, mala som na nu v ruksaku miesto.

lusyyy36
31. jan 2024

Ja som mala aj mini kabelku, teraz v zime som ju dala pod bundu. V prípade potreby by som ju zmestila do tej maličkej tašky pod sedadlo

lusyyy36
31. jan 2024
tiezjedna
31. jan 2024

@nie pod sedadlo, ale nad hlavu. Pod sedadlo zašupnem tak max tu kabelku, aby som ju mala pri ruke. Mávam tam sluchatka, mobil atd. Problém nemá byt aký keďže ta nad hlavu je v základnej cene letenky.

deedol
31. jan 2024

@tiezjedna v ryanair ta nad hlavu uz nejaky cas nie je v zakl cene 🙂

tiezjedna
31. jan 2024

@deedol prosím ta, batožina, ktorá je v základne cene letenky (nalistuj si, dávala som sem ten rozmer konkrétne od RI), tak je srdečne jedno kam ju dáš. Personálu úplne. Ten len príde, zamačkne a zaklapne skrinky, obzvlášť na natrieskaných letoch, kde je naprosto bez šance kontrolovať, kto akú batožinu strká nad hlavu.

lusyyy36
31. jan 2024

@tiezjedna no vôbec to nieje jedno kam ju das, ja som teraz len cez zimne prazdniny letela 4x a pekne všetky male tasky a bundy davali von, priestor nad hlavou sluzi primarne na prirucnu (platenu) batozinu

deedol
31. jan 2024

@lusyyy36 presne tak 🙂 ked sme leteli my, tiez druhym male tasky a bundy prikazovali dat inam alo hore, lebo sa potom ludom nezmestila zaplatena palubna batozina

ibrunova
31. jan 2024

@lusyyy36
@deedol baby a kam potom idú zimné bundy?

deedol
31. jan 2024

@ibrunova v zimnej som letela asi raz v zivote, ale take bezne bundy na kolena, na zem na tu kabelku…

lusyyy36
31. jan 2024

@ibrunova na kolena, pod hlavu ako vankus...😁

nafka0483
31. jan 2024

@ibrunova No nechas na sebe (a uvaris sa 😅), das na kolena, vyzlecies ked sedis a mas ju akoby za chrbtom, snazis sa ako sa da 😅

ibrunova
31. jan 2024

@deedol
@lusyyy36
@nafka0483 o týždeň letím a nejako mi až teraz trklo, že vždy doteraz som letela v lete. A toľko batohov doma a teraz meriam a ani jeden mi nepasuje rozmermi do lietadla 😭

kacusik69
31. jan 2024

@ibrunova batoh stlacis aj vacsi, ak nema pevnu konstrukciu

nafka0483
31. jan 2024

@ibrunova Poslacas, nenapln na prasknutie aby si ho vedela trosku stlacit zo stran alebo zhora.

lusyyy36
31. jan 2024

@ibrunova aj ja som takto stresovala😁 moja mala ma len skolsky ruksak, ktorý ma pevny chrbat a samozrejme vacsi rozmer. Ako sme prišli na letisko tak hneď som ho skusila, či pasuje do tej klietky a ako pekne siel dovnutra aj s vacsimi rozmermi. A to už niekolko krat sa nám stálo, že kontrolovali batoziny a nás si ani nevsimli. A metrom to nemeraju. A teda ak niekto povie, že mu 1cm nepresiel tak neverim

tiezjedna
31. jan 2024

@lusyyy36 je nereálne toto kontrolovať, takže si neviem predstaviť situáciu, kedy táto malá príručná letenková batožina bude tŕňom v oku personálu. Z logiky veci je jasné, že ide o "mäkkú" batožinu, ktorú nie je problém domačkať kamkoľvek. Keby po nástupe, ktorý nikto ani omylom nereguluje, mali kontrolovať, či batožinový priestor nad hlavou zodpovedá tomu, čo má kto v letenke zaplatené, tak by to lietadlo neodletelo nikdy😉