icon

Ako začať cestovať?

28. dec 2022

Celé roky čakám kým budú deti trošku väčšie alebo bude trošku viac peňazí a začneme cestovať,no zistila som,že má brzdí len môj strach 🙂 sledujem aj stránky na FB ako "Letenky za babku" alebo "Tour de Svet" a už niekoľkokrát som bola odhodlaná kúpiť nám nejaké letenky v Európe a k tomu odporúčané ubytko ale zakaždým cuknem.. chcem najprv ísť len s mužom a raz si to vyskúšať a potom vziať aj decká... Je mi aj jedno kam pôjdeme, vysnivanych destinácií mám milión... Ale keď potom čítam príspevky o štrajkoch na letiskách a prepadnutych ubytovaniach a potom komentáre,že to bolo treba spraviť tak a tak a nezabudnúť na toto a toto alebo že naopak je letisko niekde v prdeli a do mesta sa ide niekoľko hodín alebo že daná krajina je v danom období úplne zlou voľbou a tak...že proste kopec veci na čo treba myslieť a vedieť a som v panike... Ako začať, odhodlať sa? Proste kúpiť a zistiť na vlastnej koži alebo je niečo čo by nám pomohlo? Ísť cez cestovku mi asi nepomôže,lebo oni všetko zariadia za mňa a zase sa svojmu strachu vyhnem :D či? ... Asi sa len prestať báť a nakopnúť sa...

mancicimancici
28. dec 2022

raz vyskúšaš a budeš už chcieť stále 🙂

guiseppinka
28. dec 2022

Skus najskor autom niekam do susednej krajiny a ked poriesis par takych ciest, tak potom letecky... Trochu budes okukana uz

luccija
28. dec 2022

Tiež by som išla najprv autom aj ďaleko viete niekde prespať a urcujes si sama ķam ideš, kde sa zastavis.Moj muž je v tomto zlý spoločník on chce prísť z bodu A do bodu B vypnúť auto a mať 10 dní pokoj🙂kamarátka tak bola s rodinou v Paríži letenky kúpila za babku, ale neoverila si všetky info do múzea, záhrad bolo lepšie kúpiť vstupy dopredu, bývanie mali ďaleko povedala, že nikdy viac, že boli unaveni len z toho dochádzania metro, všetko zosúladiť.Ja by som chcela takto pocestovat Taliansko Rím, Toskánsko Benátky len to môj muž, keď počuje už je na nervy

zuzanaete
28. dec 2022

Treba si pamatat, ze kazdy problem je riesitelny. A clovek neskor rad spomina prave na tie cesty, kde sa stalo cosi mimo planu. Dobrych ludi je vsade vela.

lindous
28. dec 2022

Ja si myslím, že takéto nízkonákladové cestovanie jednoducho nie je pre úplne každého...niekomu proste vždy viac bude vyhovovať cestovka, ktorá všetko zabezpečí a počas celej doby výletu sa môže obrátiť na delegáta 🙂 ale ak to chceš skúsiť takto, začala by som nejakou úplnou klasikou, bežnou turistickou destináciou, kde vieš že sa v pohode dohovoríš, prípadne kde ste už aj boli, tak to tam trochu poznáš, len to nemáš odskúšané vybyviť všetko sama... Držím prsty!! 🙂

salamistka
28. dec 2022

Cestovala som, snažila som sa to prekonať, ale nepomôžem si, z každej dovolenky sa teším domov...nie je to krajinou, ľuďmi, ale mnou, jednoducho som rada doma, tam to poznám...netúžim po cestovaní, neťahá ma to, možno raz sa vo mne prebudí ten pocit, že poďme do sveta...môj muž je tiež skôr domased, s dcérou sme chodili od malička na dovolenky, chcela som, aby to mala inak ako ja a ona našťastie nemá problém s cudzími miestami, nemá ten pocit ako ja, žeby ju to tak veľmi ťahalo domov ako mňa 🙂

vevesh
28. dec 2022

Dolezite je- vies nejaky svetovy jazyk, ktorym sa dohovoris v pripade problemov? Toto je pre vacsinu ludi najvacsi blokator v cestovani. Ano, da sa dohodnut aj rukami-nohami ci translatormi, ale skor neporiesis ako poriesis, ak sa nieco vyskytne. Uplne najzasadnejsie je mat financnu rezervu, ak nieco nevyjde podla planu, vies to vykryt. Cize ziadne len nizkonakladove listky a v penazenke len 20eciek (zazila som aj takych expertov- daleko nedosli).

dkl
28. dec 2022

My s manželom cestujeme výlučne na vlastnú päsť, je to podstatne väčšia sloboda, ale aj viac starostí (v porovnaní s cestovkou)... Naplánovať takúto cestu nie je nič zložité, ale je treba obetovať plánovaniu nejaký čas, aby sa človek vyhol nepríjemným prekvapeniam a výlet si užil.

Najčastejšie cestujeme do európskych miest na predĺžené víkendy. Než kúpim letenky, vždy zisťujem:
- podmienky aerolinky a miestneho letiska, z ktorého budeme odlietať domov (aká batožina je v cene letenky, či je možnosť zmeny letu, ako dlho byť pred odletom na letisku),
- kde je najbližšie letisko, ako ďaleko je od mesta, ako a za koľko sa dá do mesta dostať,
- ako dlho v danom meste zostať, či príp. stojí za to, urobiť si jednodňový výlet niekam mimo mesto,
- či sú štvrte, ktorým sa treba v meste vyhnúť (aby som nám tam nerezervovala ubytovanie),
- rezervujem výhradne overené ubytovanie cez booking.com s hodnotením aspoň 8.5 z 10 bodov (žiadne airbnb apod.), vždy rezervujem s možnosťou zrušenia zdarma (aby sa ubytovanie dalo bez problémov zrušiť, ak by sme nedajbože nakoniec nemohli odcestovať),
- či sa dá do centra a k pamiatkam/galériam dôjsť peši, koľko stojí miestna MHD, či je bezpečná (podľa toho potom vyberám ubytovanie v centre alebo mimo centra),
- čo chceme v meste vidieť, či a koľko sa platí za vstup, ako dlho vopred je treba rezervovať lístky, či sa neplánuje uzavretie múzea v našom termíne atd.,
- aké sú odporúčané bistrá/reštaurácie/kaviarne, vždy vyberám v okolí ubytovania a pamiatok, ktoré chceme vidieť (človek sa vyhne predraženým "pascám na turistov").

Jednoducho si vopred zistím čo najviac informácií o danej destinácii, aby ma ideálne nič nezaskočilo. Zatiaľ sa naše cestovanie chvalabohu obišlo bez väčších problémov. Tento rok bol na letiskách trošku chaos (nedostatok personálu po covide), tak odporúčam kupovať priame lety (bez prestupu) a brať si iba príručnú batožinu, ktorú máte so sebou po celý čas v lietadle. Ale naozaj sa nie je čoho báť, určite to skúste! 🙂

mpg
28. dec 2022

My sme s mužom najprv chodili autom napr. do Maďarska, na Balaton, do Budapesti alebo sme sa zastavili kde sa nám to páčilo, potom sme tak skúšali do Rakúska, do Chorvátska sme išli prvýkrát s cest.kanceláriou a bolo to celkom dobre, všetko zabezpečené, potom sme boli aj autom. Muž bol aj sám na zájazdoch rôznych, on radšej chodí, ja sa snažím vytvárať si dovolenku doma.

majlo1234
28. dec 2022

Netreba sa bat 🙂 v dnesnej dobe a v europe si fakt v podstate kusok od domu. Hocico sa stane, vies sa prepravit domov sup sup, ja to tak beriem. Treba pripravit itinerar pred cestou a uistit sa, ze v dedtinacii budes mat pristup na net, a vsetko bude v poriadku. Na ubytko vyuzivame booking/airbnb, a na letenky skyscanner

muchotrafka298
28. dec 2022

Tuto je velka flexibilita a rozne moznosti, ako chces cestovat. Mozes ist takym tym "pankacskym" sposobom, ze si kupis letenku a vsetko ostatne riesis za pochodu. Ja som planovac a niektore veci su pre mna dolezite, ine menej. Ale su veci, z ktorych neustupim. Ako trebars pise @dkl, ubytovanie len cez booking a minimalne hodnotenie 8,5 (tuto viem trochu ist dole, na 8,00 ak som tam uz bola alebo viem, kde to je a pozriem hodnotenia a fotky na tripadvisore a holidaycheck). Pre mna su dolezite aj veci, ako napriklad odlet a prilet do danej destinacie, aby som si vedela zohnat vopred dopravu z letiska a ak idem do mesta, tak aby som mala vsetky pamiatky v dosahu. Som muzealny typ, takze pozriem co sa da a vacsinou si listky kupujem v dostatocnom casovom predstihu. NIekedy sa nepodari, tak tu pamiatku proste ozeliem (Milano - freska Posledna vecera, listky sa kupuju 3 mesiace vopred a su vypredane do par hodin). A ked nevies jazyk ja hovorim ze v Bony a klid filme "Ja a slepejs se domluvim s kazdym". Ked je snaha na druhej strane a mas translator v mobile, tak to ide. Hlavne nemozes mat predsudky, lebo tak sa daleko nedostanes..... Je tam aj negativum a to, ze toto zabera velmi vela casu, vsetko rozplanovat, zabezpecit, objednat oproti kupe zajazdu v cestovke. Ak tomu cas venovat nechces alebo nemozes, taketo cestovanie pre teba nebude.

sima338
28. dec 2022

Dám ti aj takú moju skúsenosť, ale tiež ešte nie som v cestovaní úplne zbehlá. S rodičmi sme nechodili skoro nikde, oni sú a vždy boli domasedi, takže ma maximálne posielali na školské výlety a pod. Potom v 20tke som si našla priateľa a on bol už vtedy fakt scestovaný, takže vedel čo a ako a boli sme na pekných výletoch, s tým, že on vždy všetko zariadil, vybavil aj platil, cestovali sme veľa autom, on všetko tak nejak ovládal, proste svet gombička :D Potom, keď už sme spolu neboli, tak som si povedala, že veď mám kamošky, tak pôjdeme spolu, ale tu si treba uvedomiť, ako chceš cestovať, resp. čo si predstavuješ. Či chceš low cost alebo niečo lepšie, lepšie hotely, ale na kratšie, či hotel alebo Airbnb, aký má budžet na ktorý výlet, či si to organizuješ sama alebo cez cestovku, čo ale bude asi drahšie, ale pohodlnejšie. Sú rôzne zájazdy, dovolenky, ale môj názor je taký, že sami si viete najlepšie a najslobodnejšie všetko naplánovať a asi je to ideál, ale treba vyskúšať, každému niečo iné vyhovuje.

muchotrafka298
28. dec 2022

Velmi dobre postrehy toto. Hlavne o tych financiach, lebo to je top dolezite, je dobre si zistit vopred,ze ake su moznosti stravy a celkovo cenove relacie v danej krajine. Lebo napriklad Francuzsko je skutocne draha krajina, co sa tyka stravy, aj nakupov v potravinach, naopak Portugalsko je cenovo velmi prijatelne. Na juznom Cypre je vsetko usposobene na anglicke pomery, kedze tam je gro turistov z UK. A ci chces jest v restikach,alebo si nieeco kupis, lebo to Ti tiez predrazi dovolenku. Kazdy si urobi ako mu vyhovuje, len je pruser, ak ides s niekym, co ma uplne odlisne predstavy od teba a nepovie Ti to uz na zaciatku. Mne sa to stalo, nastastie som bola s dotycnou len v Prahe, boli to najhorsie 4 dni v mojom zivote a odvtedy s nou nie som v kontakte. So vsetkym suhlasila a potom, ze hotel drahy, jedlo drahe, nie, do restiky jest nepojdeme, ideme si kupit, dobre, mozes ist do McDonalds mi povedala, ale ona bude cakat vonku....

zuzinabila
28. dec 2022

Vies po anglicky?

natalala
28. dec 2022

Ja neviem mala som 16 ked som 1x isla sama, kupili sme s kamoskami letenky a bolo za par korun 🤷🏼‍♀️ s malou cestujeme od 10 mesiacov. Takze ani male deti ani nizky rozpocet nie su dovodom iba tvojou vyhovorkou na ospravedlnenie strachu. Mam pre teba 2 zakladne rady, ak pojdete niekam v europe (predpokladam s nizkonakladovkou) letenky kupuj priamo na ich stranke (najlepsia cena a aj moznost pripadnej reklamacie/zrusenia/presunutia) ubytko booking (tiez maju fajn klientsky servis) my sme nikdy problem nemali a to sme na vlastnu past precestovali aj juznu ameriku, filipiny a ine.

jaja1979
28. dec 2022

Nečítala som predošlé odpovede, ale začala by som v okolitých krajinách. My sme s deckami boli v lete vo Viedni na tri noci. Do Viedne dôjdeš bez problemov vlakom alebo autom. Tam sa oplatí kúpiť si trojdňový lístok na MHD, platí na všetky spôsoby dopravy v meste, stojí 17€ a deti do 15 rokov sú zadarmo. Dáš si Google maps a tá ta presne naviguje, na aké metro, aký bus treba ísť. Pár dní pred odchodom si zvyknem zadať do Google: čo vidieť v.... (Napr. Vo Viedni) a potom už len pozrieš, čo chces vidieť. Vo Viedni je super, že takmer všetky múzea sú pre deti zadarmo, treba to využiť a deckam sa super páčilo. Ubytovanie hľadám vždy cez booking vopred aj s možnosťou storna, v prípade, že by sme nešli. Takto sa otukas v blízkej krajine a zistíš, že to nie je až taká tragédia.
Takto sme precestovali viaceré EU mesta, napr. Malaga, Miláno, Budapešť, Praha, Krakow, ....
Dajú sa nájsť aj veľmi lacné letenky, ale na tvojom mieste začnem niečím, kde netreba lietadlo. Držím palce, už treba len vyjsť zo svojej komfortnej zóny 😉

missviolet
28. dec 2022

ja odporucam zacat lahkymi destinaciami, zname miesta v ramci Európy. tak mas najmenej co pokazit. Tam vies lahko napriklad odhalit vhodnu sezonu podla svojich predstav, aj vela prehladnych tipov najdes. Ja vzdy kupujem poradie letenka, potom ubytko, potom ostatne (poistenie, ak treba nejake listky objednat na nejaku atrakciu a pod). vzdy si citam podmienky zrusenia, preferujem ubytka, kde sa vracaju peniaze pri zruseni do 24h pred. letenky kupovat priamo na stranke spolocnosti, prehliadace pouzi len na svoj prehlad

viestta
28. dec 2022

Keď sa nevieš odhodlať, nech kúpi muž. Potom ti už neostane leb bud zbaliť kufre alebo o ľutovať zbytočne vyhodené peniaze ak nepojdete

majlo1234
28. dec 2022

Akoze Budapest je podla mna z blizkych destinacii top. Jedlo, kultura, zabava, kupele. Nie raz sme tam boli(este bezdetni). Pre mna jedna z top destinacii co sa tyka pristupnosti, ceny a komfortu

yanni
28. dec 2022

Cestujeme vela odjakziva po celom svete, aj ako bezdetni aj s detmi prakticky od pocatia (aj tehotna som vela lietala) a NIKDY sme nezazili, to co opisujes. Akurat meskanie lietadla ale to sa da. Cestujeme na vlastnu päst. Vsetko, lety a ubytko bukujeme sami, NIKDY sme nesli s cestovkou. Jednoducho si vyber na fest nejaku destinaciu, na zaciatok mozno EU, a pokukaj po nete, poprecituj a potom pokukaj letenky (mozno nna zaciatok nie tie najlacnejsie airlines) a ubytko zabukuj na booking.com s moznostou platit az na mieste a stornovat aj tesne pred nastupenim na pobyt.

uglybetty1234
28. dec 2022

Tiez cestujeme s detmi od malinka. Istanbul, Londyn, Madrid, Slovensko a Cesko kdekade,…
Ubytko vzdy cez booking s moznostou storna, dobre poistenie, ja robim komplet plan cesty od map Mhd, cien listkov, vstupov, adries, a rozplanujěm cely trip. Raz rocne city break a raz rocne all inclusive dovca. Plus vylety okolo. Treba si dat budget. Su lacne mesta a su drahe mesta. Treba sa na to pripravit.
My chceme aby deti spoznali ine krajiny, ine zvyky, ine vone a jedla. Aby videli ze sj ked niekto vyzera inak ako my, je to v poriadku.
Teraz ma laka trip za polarnou ziarou, mozno o rok. Ale uz teraz zbieram info.
Moja srdcovka je Istanbul. Boli sme tam s dvojrocnym.