Ako znovu nájsť radosť z cestovania?
Stalo sa to niektorej z Vás? Vždy keď sme mali možnosť, zarezervovali sme si nejaký pobyt. V lete k moru, počas roka nejaké Európske mesto. Dovolenky som si neskutočne užívala. V poslednej dobe síce strávim na webe čas s hľadaním dovolenky, ale pociťujem, že cestovanie ma už nebaví ako kedysi. Viac si užívam dobré jedlo v okolí v nejakej reštike, začala som chodiť do fitka. Ak ste na tom boli podobne, vrátilo sa to nadšenie z cestovania? Trochu ma mrzi, že to takto cítim.
@zeldia tak ja som necestovala ani za mlada v tretej triede 🤔
Na to sa az velmi milujem 🤣
@alenka58 no a? Ved vek je len cislo 😝
Vek nie je len číslo, čo poznám staršie známe, tak tiež už nechcú dovolenky s dlhou cestou, jednu pobolieva chrbát, ďalšiu krčové žily a podobné dg.
Ja som tiež kým som bola mladá tak som chodila celkom rada, potom ako sa sestra vydala na Liptov, tak aj tam som chodila dosť často a teraz už radšej len takú kratšiu dovolenku, aj s kratšou cestou a najlepšie autom.
Ja mam posledne roky taku tu radost z cestovania iba ak ideme pozriet nejaku strasnu divocinu co mam veky na svojom pomyselnom zozname krajin, kam ma to taha. Ostatne ma tiez nebavi, radsej chodim na chatu :D
@podbel2512 ja si nosím svoj vankus aj návliečku vždy, kúpeľňu vždy dezinfikujem aspon dettol utierkami, nechodím bosá ani v ponožkách nikdy po izbe ani keď je koberec, vždy hneď pozriem v akom stave je matrac a som schopná si ho dať vymeniť (ale my si vyberáme čistotne ubytovania), UV svetlo by ma dohnalo asi k tomu, že by som rovno odišla
Záľuby sa časom asi menia. 🙂 Keď ťa to teraz nebaví, jednoducho to nerob. Nájdi si niečo, čo ťa bude naplnať ako kedysi cestovanie. Nie je nutné znova nájsť radosť v niečom, čo ťa už nebaví. A možno po pár rokoch zas pocítiš, že by si do toho znovu skočila 🙂 Alebo aj nie...
to je strasna "mudrost" ten prvy prispevok, ze "cestovanie sa precenuje". tazko to vysvetlovat niekomu, kto sa nerad uci nove veci, nema zaujem spoznavat nove kultury a rozsirovat si obzory, vidiet veci na vlastne oci, urobit si vlastny nazor... akoze je uplne ok, ze to tak niekto neciti, ale este z toho robit takuto "cnost"? citim az prenesenu trapnost.
@kiwi3 Chápem, že cestovanie má pre mnohých veľký význam a môže byť obohacujúce – to ale neznamená, že musí byť automaticky hodnotnejšie ako iné formy sebapoznávania alebo vzdelávania. Môj názor, že sa cestovanie niekedy preceňuje, neznamená, že odmietam nové kultúry alebo nechcem rásť – len si nemyslím, že na to musím sadnúť do lietadla.
Niektorí ľudia si rozširujú obzory knihami, hlbokými rozhovormi, tvorbou, alebo prácou s komunitou – a možno ich to obohatí viac než víkend v “Lisabone”. Je úplne v poriadku, že to má niekto inak. Ale skúsiť spochybniť niečí názor len preto, že nezapadá do populárneho naratívu, mi príde menej otvorené, než to, čo mi bolo vytknuté.
Niektorým by pomohlo keby 20e letenky vymenili za 30e knihu.
@kiwi3 ja napriklad cestujem rada, ale s vyrokom, ze cestovanie sa precenuje v podstate suhlasim. Vseobecne sa hovori ako cestovanie obohacuje a vzdelava, co moze byt pravda, ale mnohych ludi to nejako vyrazne neobohati, lebo cestuju pasivnym stylom. Druha vec je to, ze niektore tie poznatky sa daju ziskat aj inou formou, napr. z kvalitnych dokumentov ci cestopisov, pokial clovek ma o taketo informacie zaujem. Samozrejme, ze vlastna skusenost je na nezaplatenie, ale mnohe miesta su uz tak prepchane turistami, ze o nejakej autenticite sa da iba snivat, na kazdom rohu tourist trap. A v dnesnej instagramovej dobe sa kopa ludi aj hrnie za konkretnymi photospotmi, bez nejakej vacsej hlbky. Pripadne sa hovori ako cestovanie cloveka meni, moj osobny nazor vsak je, ze vacsinu ludi to nezmeni takmer nijako. Ked je clovek prirodzene otvoreny a zvedavy, tak si vyberie iny typ dovolenky/cestovania/destinacie ako clovek, pre ktoreho su rozne nove situacie diskomfortne, takze v konecnom dosledku si odnesie uplne iny typ skusonosti/zazitku a tym padom ani prerod osobnosti sa zvacsa nekona.

precestované mám veľa s manželom, ale to nadšenie ako niektorí majú ma nechytilo nikdy, kolegyne keď ukazujú foto tak len skonštatujem že kde sme presne boli v tej krajine ktorú ukazujú, čudujú sa že som o tom nerozprávala, nevedela som poväčšine ani kam ideme, lebo všetko vybavoval manžel tesne pred odletom mi povedal, ja som si v európe vybrala miesta kam už opakovane chodíme, vekom ako tu píšu mám aj iné priority, koníčky