icon

Ako zvládnuť prvý let do Londýna?

8. mar 2024

Ahojte, ako zvládnuť prvý let. Niesom si istá ako to zvládnem možno sa sama prekvapím a bude to v pohode. Idem do Londýna, tak aspoň budem “trpieť” len 2 hoďky. Skôr nejaký typ alebo čo si vziať so sebou pre istotu

egonsk
8. mar 2024

urcite si neber noz, noznicky, litrovu flasku tekutin, susene bilinky v sacku, pribor a podobne veci do prirucneho ruksaku, alebo aj do podpaluvnej batoziny, inak zazijes na letisku show.
Samotny let prebehne rychlo, nieje sa coho bat, uzivaj si chvilku vyhladu pri pristavani a vzlete. Lietanie ma vyhodu, ze ak by lietadli padlo, na 99.9% to neprezijes, tak sa nemusis obavat nejakeho doziatia na voziku a v bolestiach, ako to hrozi pri autonehodach, alebo vlakovych nehodach 😉🙃

sejbipi
8. mar 2024

@egonsk vidím, že tu dnes hviezdiš v rôznych diskusiách😂😂😂🙏🏼

sejbipi
8. mar 2024

Daj si na letisku zopár panákov a bude dobre. Ja milujem lietať, obdivujem pilotov. Je to nádherný zážitok, nádherné výhľady…

petronellla87
8. mar 2024

Ja si dávam dvoch Jagerov na letisku a všetko v pohode😁

mabenn
8. mar 2024

hudbu do usi

tilly
8. mar 2024

Stiahni si film na netflixe, alebo daj hudbu do uší a nejaký ten panáčik tiež dobre urobí. Ja nezvyknem lietať na triezvo, ale v poslednej dobe som musela buď hneď na letisku brať auto, alebo som letela skoro ráno, tak som nepila a dala som to aj tak 😉. Neboj, to dáš

blondinka95
8. mar 2024

Ja odporúčam nejakú offline hru do mobilu, pripadne knižku

anketkarka
8. mar 2024

Ja nechápem ľudí, čo si potrebujú vyrobiť problém. Ešte si neletela a už vieš, že to budeš ťažko znášať? Sú aj ľudia, čo sa viac boja v aute ako v lietadle. Alebo si lety užívajú a nemajú z toho žiaden stres. Tak odkiaľ vieš, že Ty to zvládať nebudeš?

autor
8. mar 2024

@anketkarka pretože mám hrôzu z toho, že by to lietadlo spadlo? Čo je na tom nepochopiteľné. Len som sa opýtala na nejake rady ako mat pre istotu niečo. Idem letieť aby som sa toho strachu zbavila.

autor
8. mar 2024

@egonsk to nie to mám už presne naštudované čo brať/nebrať😄ale ďakujem

autor
8. mar 2024

Ďakujem všetkým😌

ivangeline
8. mar 2024

Zuvacky a stuple do usi. Cistu vodu. Neboj sa ist na wc. ;D

yanni
8. mar 2024

Do auta sa nebojis nasadnut? Alebo do vlaku ci autobusu? To mas to iste. Pri lietadle mas aspon istotu, ze ked spadne, tak je to takmer ista smrt. Ak sa velmi bojis, zober niekoho so sebou. Alebo ti pribalim moje dve male deti, to nebudes mat ani cas na nejake bojazlive scenare (to len taka mala srandicka😂).

trema
Autor odpoveď zmazal
stanielka17
8. mar 2024

V lietadle si cca v jednej z najbezpecnejsich situacii, v akych mozes byt. Vacsie nebezpecenstvo ti hrozi aj doma pri zapajani zlomeneho kabla, a o ceste autom do prace ani nehovorim. Fakt sa ti nemoze nic stat.

anketkarka
9. mar 2024

@autorka ale však pravdepodobnosť leteckej nehody je neporovnateľne nižšia ako pravdepodobnosť autonehody. A v aute sa nebojíš?

martinka13
9. mar 2024

Ja mám z lietania ozaj veľký strach. Napriek tomu, mám už veľa odlietané. Aj lety viac ako 13 hodín. Proste si poviem, že ak chcem niečo zažiť, bez lietania to nejde. Čo sa týka nejakej "pomoci" dám si zo 2 panáky a ozaj pomáha hudba do uší. Pekný výlet prajem..

hermionecka
9. mar 2024

Ja som letuška a lietam pomaly každý deň, už som tu na pár obdobných diskusii odpovedala 🙂

Z lietadla by človek nemal mať strach ale rešpekt, nemyslím si, že sa 'nemôže nič stať' ale aj to čo sa stať môže, nemusí končiť katastrofou. Vezmi si koľko lietadiel je teraz vo vzduchu a nepadajú nám tu na dennom poriadku na ulice, letectvo sa všeobecne posunulo dopredu a väčšina múch sa vychytala tak, aby sa katastrofám predišlo.
Taktiež si všetci členovia posádky prešli dlhým výcvikom a sú na rôzne situácie vyškolení či už piloti alebo stewardky.

Rady s alkoholom sú take ošemetné, niekomu to mierne do náladky pomôcť môže, niekto z toho naopak chytí úzkosti, to sa musíš poznať ty.
A ďalej by som rada spomenula že žiadne lietadlo z turbulencie nikdy nespadlo 🙂
Taktiež je na youtube dosť videí o tom ako lietadlá fungujú, ako sa zbaviť strachu tak aj to ti môže pomôcť

danica2711
9. mar 2024

hlavne to nerieš, ideš proste cestovať dopravným prostriedkom a hotovo

autor
9. mar 2024

@hermionecka ďakujem🙏

marley3
9. mar 2024

Ja som minulý rok letela 2x v živote, 1 raz to bolo cca pred 10 rokmi tak ten zážitok mi akosi vyprchal a vôbec som si nepamätala ako som sa cítila takže som sa na druhý let tešila,tiež preto že to bola moja vysnívaná destinácia Grécko. Lenže sme leteli v noci a to som zistila, že je pre mňa problém. Vonku čierna tma a musím priznať, že ma chytala panika a úzkosť, možno niečo ako klaustrofobia neviem 🤷‍♀️ Takže celý let cca 2,5 hodiny som predýchavala a čumela na jeden konkrétny bod v lietadle, prežila som 😂 Ale speť som si kúpila grécke tabletky proti nevoľnosti a to je iný matroš asi 😂😂 Celý čas som sa usmievala a čumela von oknom, speť sme šli už cez deň. Takže neviem či to bolo tými liekmi alebo denným letom, ale ak lietadlom tak len s tými liekmi, mám zásobu 😂

lakebabe
9. mar 2024

Stiahni si film alebo nejaký podcast a slúchadlá do uší to je kratucky let budeš tam ani nevieš ako

yoxinka
9. mar 2024

Pozri flyradar https://www.flightradar24.com/49.48,-7.02/2.
To sú lietadlá aktuálne niekam letiace. Je ich tak obrovské množstvo, že šanca, že padne lietadlo v ktorom si ty, je asi taká, ako vyhrať lotériu.

luccija
9. mar 2024

Ja bez lieku na ukludnenie do lietadla nevyleziem🙂alkohol mi rozbusi srdce a je mi ešte horšie.
@yanni ja sa nebojím pádu, ale toho pocitu, že zavrú dvere a niet úniku.A to klaustrofobiu nemám

janne318
21. jún 2024

Univerzálna rada, ako sa zbaviť strachu z lietania, neexistuje. Dokážeš ho ale minimalizovať získaním vedomostí o tom, ako funguje fyzika, ako sú konštruované lietadlá, aké systémy používajú, ako je zaistená bezpečnosť letovej prevádzky, a čím všetkým si prechádzajú piloti - v prvej inštancii kým vôbec sadnú do kokpitu dopravného lietadla, a v ďalších - aby mohli lietať.
Pravdou síce je, že hodnoverných, užitočných a najmä zrozumiteľných informačných zdrojov je veľmi málo (seriál "Letecké katastrofy" samozrejme nerátam za informačný zdroj). No možno by bolo fajn začať tým,
- že lietadlo je vo všeobecnosti lepšie uspôsobené na let vo vzduchu, než auto na jazdu po ceste,
- že vzduch nie je nič. Hoc je neviditeľný, má svoje špecifické atmosférické vlastnosti (tlak/hustotu, teplotu, vlhkosť, atď.),
- že gravitácia nie je nepriateľ lietadiel, ale práve naopak - vďaka nej (resp. aj vďaka nej) dokážu letieť,
- že riziko kolízie dvoch lietadiel je vďaka prísnej organizácii leteckej dopravy a pokročilej technológii takmer nulové,
- že 99% technických problémov je operatívne riešiteľných priamo vo vzduchu, pričom nimi nie je ohrozená bezpečnosť letu,
- že motory lietadlo nedržia vo vzduchu - iba ho poháňajú, aby išlo rýchlejšie. Letieť a pristáť sa dá aj bez motorov.
- že turbulencie nie sú pre lietadlo nijako nebezpečné. Vznikajú spravidla pri strete teplých a studených frontov. Ako isto všetci vieme, teplý vzduch stúpa hore, studený naopak klesá dole. No a lietadlo, ktoré sa v tom vzduchu nachádza, len stúpa a klesá spolu s ním.
- že kým je lietadlo v jednom celku a drží si vztlak (ergo dostatočnú rýchlosť), je vysoko pravdepodobné, že s ním piloti sadnú - a to aj v prípade vážnych technických problémov.
No a na záver,
- že najväčším problémom posádky sú nedisciplinovaní cestujúci, ktorí nerešpektujú pokyny palubného personálu, lebo si asi myslia, že pre nich zákony fyziky neplatia. Osobitnou kategóriou sú tí navyše ešte aj podgurážení, ktorí sa nevedia vpratať do kože. ( @hermionecka mi dá isto za pravdu).
Have a nice flight. 😉✈️🍀

ivetz
21. jún 2024

Mozno trocha morbidne, ale mne pred prvym letom pomohla taka mentalna barlicka: keby to padlo, nebol by to iba moj problem, ale vsetkych na palube... A hoci teraz uz nemam strach, naladovka v podobe jagra... neuskodi. Stastny let...