Autom do Talianska - rady a skúsenosti
Ahojte,
viem ze tieto temy tu uz boli, ale kedze sa blizi leto, snad nikomu neublizia... 🙂
Chystame sa prvykrat na dovolenku autom...a prvykrat do Talianska... 🙂 chcela by som si vypocut nazrovy vas, co ste tam uz autom boli...ake strediska odporucate...My sme pozerali palmovu rievieru popripade sever Talianska. Na severe sa vsak obavam pocasia...nemoze sa stat ze tam bude zima? Prosim poradte niekto Talianska znaly... 🙂 na oplatku rada poradim s dovo v Grecku, kedze som tam bola niekolkokrat a vyskusala som si tam aj zit... 🙂
DAKUJEM 🙂
Aj my sme boli viackrat, na severe urcite zima nebude. My sme boli tak v polke a ani tam zima nebola,vyslo nam super pocasie. Nebol tam ziaden slovak, vyborny rezort, vsade blizko. Boli sme tam so synom co mal 10 mesiacov a najhorsie bola cesta, hlavne ta domov.
Ja chodim pravidelne na sever Talianska. Ideme aj tento rok v auguste. A pokazene pocasie sme mali za 10r 3x. Vobec mi to nevadilo. Praveze sme boli viac oddychnuty ako keby sme sa cvachtali v mori 😉. Za mna autom je lepsie ist. U nas aspon. Nas vysla len cesta (benzin,myto na it dialnici,a at dialn.nalepka) na 200 e. A to sme jazdili aj v taliansku.
Ja zijem na severe, neviem kedy chcete ist, zima vam ale iste nebude. Uz V juni je fajn, more este nieje vyhriate ako V auguste ale je velmi prijemne, idealne od druhej polovice juna kto ma velmi male deti lebo teploty niesu este na vrchole. Jul/august najvyssie ceny a aj teploty, september je podobny ako jun, daju sa najst aj fajn akcie, ak V septembri ratala by som max. prve dva tyzdne.
Inak cela Riviera Romagnola je fantasticka na rodinne dovolenky- mestecka s promenadami, stankami, hernami, zmrzlinarnami... more relativne ciste, dostacujuce. Deti sa vyhraju iste...
i ked povedzme si to na rovinu, za to co miniem za tyzden na severe budem na juhu tri tyzdne a s takym morom ze nema co zavidiet exotike. Ale To je uz iny typ dovolenky, sever ma urcite svoje caro "typickej" dovolenky V Taliansku.
Presne tuto temu som hladala, aby som nemusela zakladat druhykrat. Aj my chceme ist autom ale nizsie bud na sardiniu algero alebo do kalabrie, takze ak mate niekto skusenosti, popripade tam zijete, budem rada ak sa mi ozvete 🙂 vopred velkaa vdaka 🙂
@sonicka315 my chodíme na Sardíniu každý rok autom, trajektom z Livorna alebo Piombina (ale prístavov je viac samozrejme)
Do Kalabrie to mate oveľa dlhšiu cestu autom (myslim šoférovanie), s tym ratajte.
Kludne mi napis co presne ta zaujima
Ahoj, my sme boli v Lignane už dva krát a chystame sa tam zas. Boli autom minulý rok aj s rocnym synom. Cestu prespal nie je to az tak daleko. Je to uzasna cast 👍🏻 Odporucam
boli sme 2x v Jesole..a uzas...raz juli, raz v auguste, horuco, praveze az prilis, kedze sme sli aj do Benatok a to bola riadna sauna...za mna urcite super, autom parada, mas svoju volnost...v Jesole oproti Linganu ucenujem to, ze nemam cestu pred plazou, vela super hotelov priamo na plazi...a mestecka so zivotom tiez...kazdy vecer sme sa sli najest kam sme chceli, syn mal 4 a 5 rokov ked sme boli, cesta super, tam bolo toho pre deti co navstivit, akvaria, piratska lod, dinosaury, aquapark...atd..nemusis sa trepat s cestovkou na presne 8 ci 11 dni, zarezervujes si kolko chces ty..aj ked apartmany a privaty su tam skor na 7 dni, od soboty do soboty, to su najvacsie presuny autami, to si tiez treba davat pozor na zhustenu dopravu, my sme si dali hotel, mozes na kolko dni chces a mimo tychto presunovych dni a bolo to uplne v pohode...za nas 100 bodov
@sonicka315 my sme boli pres dvoma rokmi v kalabrii, pocasie sice ako v afrike ale more total nevhodne pre deti. Na zaciatku obrovske kamene, cez ktore sa len takzo pre vlny dalo prejst, cise deti skoro stale v bazene boli.
@alice.jant dakujem🙂 otazok mam viac 🙂 ten trajekt je ok pre deti?vydrzia? a listky si kupujete vopred alebo priamo v pristave? a ak sa mozem opytat, kam na sardiniu chodite?🙂 dakujem.
@pininka dakujem za info, skrtla som zo zoznamu aj kvoli vzdialenosti.
@sonicka315 pri listkoch zalezi od stastia- niekey prides a rovno o 20 minut odchadzas a niekedy sme museli v pristave prenocovat, lebo bud boli listky vypredane alebp sme prisli neskoro...
@vevesh takze asi je lepsie kupit vopred....
Pridám sa aj ja, chystáme sa do Talianska 1x, ale asi v máji, teraz navštívime múzeá ferrari a lamborghini, potom by som chcela aj koncom augusta k moru. Aké dialničné známky treba kúpiť? Tí, ktorí ste tam už boli, ktorou cestou zvyknete? My pôjdeme cez Maďarsko, Slovinsko.
@sonicka315 listky kupujeme uz v tomto obdobi. Cez internet, vopred. Inak riskujes ze trajekt bude plny alebo ceny vysoké. To neexistuje ze idem do prístavu a kúpim pred odchodom, na taky rock'n'roll som uz asi stara 😂😂😂 a teda tym ze sme tunajší a chodievame tak casto viem ako to chodi..My chodievame s Moby, ale na vyber je ich vela...
Pre deti uuuuplna pohodicka, je tam cela jedna cast pre deti s hernou, prehraju sa celu cestu ak idete cez den a ak v noci mozte booknut aj kajutu ked chcete.
My dorazame do pristavu Olbia a chodievame do Santa Lucia, kusok od Siniscola.
@angi81 ja ked chodím na Slovensko alebo spat, tak z Bratislavy cez Rakúsko, na Graz cez Klagenfurt, Udine, Venezia a som doma 😊
@alice.jant kolko tak orientacne usetrite nakupom skor? my sme to raz skusili a okrem toho, ze sme trajekt nestihli kvoli zapche , sme "ustetrili" az 40e, co je fakt o nicom takato zlava...
@vevesh tak ono velmi zalezi na obdobi kedy chcete ist, aj na samotnom dni v týždni casto, a na výbere času trajektu a na výbere prístavu. Casto to riešime odchodom z jedného a návratom inde. Proste si to nakombinujeme tak aby sme mali co najvyhodnejsiu variantu.
Napriklad minuly rok sme platili tam a naspat s autom dvaja dospeli plus dieta a 2 poltrone (tie vacsie kresla) 205€.
@tutinka121 Išli sme minulý rok ku Gardskému jazeru, cesta trvá len 9 hodín, nie je to síce more ale je tam neuveriteľne krásne. Hory, krištáľová jazerá a turistika. Určite je to vhodná alternatíva.
Kočky cez čo ste si zajednali apartmán poprípade domček?Chceme ísť 3rodinky a byť pokope 🙂.Ďakujem za odpoveď
@jahodka87 ak Taliansko pozri casevacanza.it; tam priamo s majiteľom jednas, da sa ale treba vcas riesit aby este boli pekne miesta za fajn ceny. Stranka je dobre spravena...
@alice.jant ďakujem určite pozriem
@tutinka121 my sme boli autom s detmi v bibione,cesta v pohode..pocasie nam vysslo krasne,ale nakolko su obaja synovia alergici vzduch tam nebol dost vlhky...oproti chorvatsku bol poriadny rozdiel...
Bibione alebo Lignano...dobra cesta.Ciste plaze...chodime tam radi
Ahojte. My sme boli s Kubkom a Maťkom 2016 a 2017 v Lignano Sabiadoro a nevieme si vynachváliť a aj tento rok sa tiež chystáme. Rok predtým 2015 sme dali letecký Egypt ale o ničom. Cestujeme cez Rakúsko, Graz, Udine. Decká cestu prespali alebo pozerali rozprávky na tablete. Išli sme vždy na dva týždne od soboty do soboty, cez Taliansku cestovku, je to lacnejšie ako SK. Najprv sme išli druhý a tretí júlový týždeň počasie vyšlo ale za ten pobyt treba rátať, že deň, či dva sa zamračí a niekedy aj poprší. Druhý krát sme išli v podstate začiatkom augusta a neskutočne bolo horúco a aj more bolo už dosť teplé. Chodili sme na verejnú pláž a prvé dva augustové týždne má aj väčšina Talianov dovolenkové obdobie, tak sme to aj sami videli, že ceny išli dosť hore a aj ľudí bolo podstatne viac. Bývali sme v apartmáne s kuchynkou kde som príležitostne aj čo to deckám navarila bola plne vybavená. Ubytovanie bolo pre menej náročných a na prespatie to stačilo lebo podstatnú časť dňa sme boli na pláži na večer osprchovať a večer vyšli do ulíc a prechádzali sme sa do noci. Na pláž sme to mali asi cca 15 minút detskou chôdzou. Nakupovať sme chodili do Lidla cca 3 km od ubytovania a ceny skoro rovnaké ako u nás len s nepatrnými rozdielmi. Vyšlo nás to na dva týždne pri mori ubytovanie do 800€ + nafta a diaľničné poplatky pre 4 osoby. Ak by chcel niekto bližšie popísať rada odpoviem.
@jahodka87 Skúste Airbnb, dajú sa tam zohnať apartmány alebo vily za pekné peniaze, väčšinou bývajú lacnejšie ako hotely pretože to prenajímajú priamo majitelia nehnuteľností.

@tutinka121 Ahoj v Taliansku som bola trikrát ak chceš kludne poradím