Batožina do lietadla
Ahojte cestovatelia...chcela by som vediet info,ci mozem do batoziny zbalit lieky pre malu a ak ano ake mnozstvo..mam na mysli klasicke lieky od horucky,pripadne nieco na hnacku a lieky ktore dcerka pravidelne uziva..Pripadne s cim ste sa stretli na letisku pri kontrole,ze ste zbalili nieco pre dieta co vam prislo nevyhnutne a na letisku vam to zhabali..aby sme sa tomu pripadne vyhli a este by ma zaujimalo ci je lepsie mat klacisky uzamykatelny kufor,alebo ci su lepsie cestovne tašky,skor ma to zaujima kvoli bezpecnosti,aby mi tam pripadne niekto nelašoval,poprosim aj taketo skusenosti..Budem vdacna za kazdy typ a radu,ktora sa týka zadania a otazky. 🙂
PS: poprosim aby to nekomentovali zbytocne ,,premudrale,, osoby a neodpovedali ludia ktory nemaju s otazkou nic spolocne..velmi pekne dakujem 😉 😠
len upresním-ostré predmety-nožničky a pod. môžu byť v kufri ale nie v príručnej...a batožina musí byť prístupná kontrole-ak sa im niečo nebude pozdávať aj tak to otvoria 😎 pre dieťa akceptujú tak pol litrovku nápoja a nejaké jedlo pre prípad meškania-nie vždy je na letisku vhodná strava pre dieťa-nám sa osvedčili hotové jedlá od hipp v plastových miskách..a dobré je zobrať aj nejaké drobné hračky ak by ste sa stihli nudiť 😎
nam dovolili do prirucnej na palubu tekutiny iba pre malych a pri kontrole sme tiez museli odpit, ze je to ok. pre nas dospelych sme si tekutiny kupili za bezpecnostnou kontrolou, to ti uz potom nikto nekontroluje.
do batožiny čo sa odovzdava do podpalubia si možeš dať vlastne čokoľvek- lašovať ti v nej nikto nebude, na to nie je čas, avšak rataj s tym, že ju riadne zmasakrujú- oni nou hádžu na niekolko metrov, je ich naskladanych kopa na sebe a podobne - takže je lepšie obaliť si ju na letisku do folie, stoji to len par eur ... a občas aj nedorazí, ja preto vždy beriem par zakladnych vecí (pyžamo, plavky, zubnu kefku do príručnej)
.
v batožine príručnej samozrejme nemožeš mať nič osté- ani male nožničky a ak prevažaš tekutiny, musia byť vo flaštičkach alebo tubách menších ako 100ml (myslím to je to čislo, ale da sa overiť si to na stranke letiska) ... zrejme nejake lieky sa daju dohodnuť aj mimo toho, neviem... ja napríklad opalovacie kremy delím do malych teglikov ak mam len príručnú batožinu ... na europskych letiskach sú prísni, obyčajne vačšie flašky vyhadzuju aj ak je v nich preukazateľne malo tekutiny- a ta tekutina znamena napriklad aj skoro tuhý med (ten nam putoval naposledy do koša, bol možno v 200 ml balení 😝 )
.
... žiadnu vodu vo vačšej flaši určite preniesť cez kontrolu nedovolia, ale da sa obvykle kupiť vo flaškach potom v obchodíkoch na letisku za kontrolou ... v egypte nam zas napríklad povolili každemu liter a pol flašu, ked videli že lietadlo mešká - určite to bolo proti predpisom no egyptanom to je asi fuk ...
@kikina84 nie, velku batožinu odovzdavaš dole na letisku- nerozbaluješ ju, ale oni si ju presvietia... a aj zvážia, to su stresy s tym važením, lebo stačí že je o par deka ťažšia a musíš doplacať alebo ju odlahčiť... ani priručnu batožinu nerozbaluješ, oni si ju len presvietia na páse a rozbaluješ len ak sa im niečo nezdá (ako minule nam ten med 😅 ... aj zubnu pastu odvtedy beriem pre istotu v menších baleniach)
@kikina84 zavisi od leteckej spolocnosti a od toho ci ides aj na check-in s batozinou. check-in spravidla otvaraju 2 hodiny a zatvaraju cca 40 min. pred odletom. vtedy treba radsej tie 2 hodiny, lebo uz ked ho otvoria je tam strasne vela ludi. ked ideme len s prirucnou, tak sa checkneme cez net doma, vytlacime letenky a potom uz rovno na kontrolu. zvykneme tak hodinu pred odletom, lebo tak 20-30 minut pred odletom by si uz mala byt pri vychode.
ozaj, a tie tekutiny musíš mať v priesvitnom uzatvarateľnom sáčku- na letisku v ba ich nemajú, musíš si doviezť z domu... presnejšie si prečítaj tu http://www.bts.aero/cestujuci/bezpecnostne-pred... ked klikneš na ikonky, naboku sa ti zobrazí do akej velkosti a ako sú povolené
@kikina84 ja som letela pred par dnami,v prirucnej batozine som mala celu lekarnicku a v Blave na letisku no problem ale pri lete z Anglicka mi kvoli Nurofen sirupu vybalili celu tasku 😖 takze zalezi aj od letiska a pracovnikov.Ale ja som napr.v prirucnej batozine mala aj 8 baleni liekov na alergiu ktore som si v anglicku kupila a uplne v pohode-nikoho to nezaujimalo.A ja preferujem kufor.
@kikina84 ja ti napisem, aku mame skusenost my a ako sa zvykneme balit. 15 kil na osobu plati, maximalna hmotnost jednej batoziny vsak nesmie prekrocit 20 kil. my chodievama dvaja s manzelom, niekedy mame len jeden kufor, takze len tych spominanych 20 kil. mali sme aj kufor, aj cestovnu tasku, je to jedno, aj tak s tym narabaju na letiskach hrozne. takze ziadne drahe kufre nemame. do kufra balim vsetko, co potrebujeme, aj lieky - od bolesti, na hnacku, alergiu, manzelove na tlak, kremiky a neviem co vsetko este. do prirucnej zasadne nic nedavam, okrem pera a dokladov a este knihy, ked si chceme citat v lietadle. sice sa stalo, ze som tam zabudla ibalgin, ale nebol s tym ziaden problem. Moze sa vsak stat, ze od nas ta pustia a potom mozu vymyslat na inom letisku. tekutiny mozes, ale iba 100ml. takze je zbytocne tam cokolvek davat. dokonca im zvykli vadit aj ocne tiene, takze ziadne "malovatka" si do prirucnej nedavame. z dovolenky si nosievame obcas flasu alebo dve palenky, normalne ich zabalim do uteroakov a davam ich medzi saty. zatial vzdy prezili prevoz 🙂
baby už napísali vlastne všetko. len chcem ohľadom tých liekov. vo veľkej batožine som mala bežné lieky, tie neriešil nikto. lieky, ktoré berie malý pravidelne som mala pri sebe v príručnej, aj vo veľkej. malý berie antihistaminiká vo forme sirupu a ten jeho sa nerobí v menšom balení ako 200ml. brala som zo sebou jedno otvorené balenie vo veľkej batožine a neotvorené v príručnej a samozrejme potvrdenie od lekárky. v BA som ukázala neotvorené balenie + potvrdenie a boli v poho. v Tunise som si cestou späť musela odpiť.
a tiež to robím tak, že do príručnej balím základné veci - jedno tričko, spoďáre a plavky pre oboch, kefku a lieky + hračiek pár, aby sme neostali úplne bez všetkého, keby sa nám stratila veľká batožina. s toho mám ja najväčší stres. 😉
@angua27 mala som sirup pre malu v prirucnej batožine, 3 krabickove kakaa a pol litra vody. No problem, supli to na taky scaner kde si overili, že je to naozaj to čo je napísané na flaske. S ochutnavanim som sa stretla len na trapnom BA letisku. Pozor na nadvahu, niekde netoleruju ani kg naviac. Cena za 3 kg nadvahy pri ceste z USA bola 150 $.
Aká velka može byt priručna batozina?
ja vzdy nosin so sebou nahradne oblecko,nejake sladkosti,jabko,sminky a vodu na cocky,naposledy som mala 150ml a nic mi na to neppovedali ;) vo viedni tam boli velmi mili ;) ale vzdy zavisi od ludi ;) v L.A sme museli vyhodit jabka- tak sme ich zjedli ;) a raz som sa musela vyzliect z gati- 3m po pade dvojiciek v Ny,bo som stale pipala- nakoniwc to bol ciarovy kod v riflach a hrozne to bolo neprijemne,vybrali mi vsetko z kufra-napr.vlozky potvarali ;)hrozne a este vzdy si beriem hrube ponozky a teplejsi sveter,bo v lietadle casto je strasne silna klima a nie vsetky spolocnpsti ti daju deku ;) a beriem si kabelku a na dlhsi let aj prirucny kufrik ;) v sept.sa chystame 1krat s malou tak som zvedava- alw urcite treba vodu a jedlo pre dieta a deku a teple oblecko a hracky ;)
@katka.sa myslim že to ma každa letecka spoločnosť trochu ine, napríklad v Ryanairi 55 x 40 x 20cm s hmotnostou max 10kg
http://www.ryanair-letenky.sk/letenky-ryanair/r...
myslim že vačšina ostatnych spoločnosti lietajucich z ba s tym až take cavyky nerobí a možeš si tam vziať aj viac kúskov... hlavne preto, že tam už je obyčajne velka batožina v cene letu, zakial čo v ryanairi si musíš za batožinu v podpalubí priplatiť

@kikina84 voľnopredajné lieky v bežnom množstve môžeš bez problémov, ak niečo na predpis, čo pravidelne užívate, tak papier od dr. (atk netreba)... určite nebrať jedlo, ktoré podlieha skaze (rožok so šunkou napr.) a príliš veľa tekutín - jednu fľašu môžeš, ale inak dostanete v lietadle, žiadne ostré predmety (nožničky, ani manikúrové)... kufor alebo taška - to je asi jedno, ak ti budú chcieť prehrabať batožinu, tak to spravia aj keď to budeš mať neviem ako pozamykané, na niektorých letiskách je možnosť zabaliť si batožinu do fólie... nezaobchádzajú s tým zrovna ako s porcelánom, takže ak máš niektorý z tých moderných plastových kufrov, ľahko ho poškodia, tie kvalitnejšie vydržia...