icon

Bezpečnosť letu s 15-mesačným dieťaťom

14. apr 2025

Vyjadrenia pediatrov co som citala boli ze odporucaju od 2 rokov. Len neviem ake nasledky to ma pre mensie deti.

gemerka17
14. apr 2025

Žiadne. Bežne sa cestuje s úplne malickymi deťmi. Aj dlhé lety a viac krát do roka. Ak chceš ísť na dovolenku k moru, tak choďte.

katarinaba
14. apr 2025

kolegyna cestovala v casoch minulych uz s 3 mesacnym dietatom a casto - mala muza velvyslanca, dcera je ziva a zdrava
ja som cestovala raz so 6 mesacnym dietatom, posledny syn cestuje kazdy rok od jedneho roku

nynia
14. apr 2025

To, ze odporucaju od 2rokov neznamena automaticky, ze mladsim detom to skodi a predstavuje nejake zdravotne riziko. Je to len odporucanie.

pribinak
14. apr 2025

Napr na letisku ale aj v lietadle sa premelie x milión ľudí z rôznych krajín a môžu byt prenášačmi rôznych ochorení
2 ročne dieťa má už väčšinu ockovani

prasiatko30
14. apr 2025

Prvy let som so starsim ditkom absolvovala ked malo 3m - najkludnejsi let aky som kedy absolvovala a s najmenej somarinami, ditko prespalo celu cestu aj tam aj naspat

vero13
14. apr 2025

Odporúča sa to len preto, že ak by bola nejaká krízová situácia môžu dieťaťu uškodiť náhla zmena tlaku, teda aspoň tak mi to vysvetlil pilot

hopatko
14. apr 2025

Podstatne info: ide o mnozstvo radiacneho ziarenia kyoremu bude dieta vystavene ako pri RTG snimku hrude napriklad, a tiez o absolvovane ockovanie detata kedze bude vystavene mnozstvu virusov a bakterii... Kazdy si uz musi zvazit riziko vs prinos a nevyhnutnost letu s tak malym dietatom...

simsalabim
14. apr 2025

Myslim, ze nijake. Mna boli rodicia ukazat babke ako novorodenca lietadlom v r. 1970 a som tu, ziva, zdrava a namyslam si, ze aj relativne pricetna 🙂

lucia13022023
14. apr 2025

Môj malý letel prvý krát keď mal tuším 7m.. Nič mu nie je 🙂

tanyan
14. apr 2025

Pokiaľ nemá nejaké vrodené problémy alebo nejaký aktuálny akútny stav, tak je to pre dieťa rovnako bezpečné ako o pol roka, o rok, o 30 rokov...

miriamzba
14. apr 2025

Jednorazovo sa nestane nič, ale lietat s deťmi sa má striedmo, zvyšujes mu dávku ziarenia. Ale prečo práve 2r je tá hranica, to neviem.

minesasubu
14. apr 2025

a v tom ,,vyjadreni,, neboli uvedene dovody prečo odporúčaju až od 2r pretože ked niečo tvrdim tak by som mal uviesť aj nejake dovody prečo a kde si čitala to vyjadrenie , kolko pediatrov da pod to podpisalo ?
so synom lietame často a naša pedi nič take nespominala

tenerifka
14. apr 2025

Ach boze..... Viac mu uskodi decembrova prechadzka v inverzii po Bratialave.....
Zeny, vy niektore aj zijete v 21.storoci, alebo odkial ste sa tu teraz nahle vyskytli?

hopatko
14. apr 2025

@tenerifka preco zase tak opovrhujuco...ja som ako priklad uviedla fakty, nic viac, nic menej.

slavomira236
14. apr 2025

Letela som so synom ked mal cez 3mesiace prvykrat

tenerifka
14. apr 2025

@hopatko lebo zase sa tu riesia pi.. iny, pardon nezmysly. Co taky mobil alebo wifi?
Niektore su tu uz uplne prpnute....a nemam na mysli konkretne teba

tenerifka
14. apr 2025

Lietame s deckami od babatiek, zijeme totizto v civilizovanej Europe, kde je lietadlo bezny a dostupny sposob cestovania. Ako vacsina civilizovaneho sveta.... Ak cisto slovenske deti nemaju doporucenie na lietanie od slovenskych lekarov-asi to bude nieco specificke a podliehajuce narodnosti (pre nechapavych-ironia)

lasona
14. apr 2025

Môj letel prvý krát keď mal 6 mesiacov. Letenka trval 12 hodin. Úplne v pohode. Miluje lietadla a let si uziva

majlo1234
14. apr 2025

Zalezi. Su tam urcite rizika, za mna hlavne rozne kvapockove infekcie. S prvym sme lietali od neceleho pol roka tusim vsade mozne, druha ma desat mesiacov a nebola nikde, nechce sa mi to proste momentalne riskovat, a nevyhody cestovania s dvoma prevazia😆kazdi si musi zvazit

janne318
3. máj 2025

Ak je dieťa zdravé, nevidím dôvod, prečo by nemohlo letieť.
Dovolím si stručné zhrnutie k predchádzajúcim vyjadreniam:
1/ pokiaľ viem, pediatri neodporúčajú let s menšími deťmi kvôli potencionálnemu riziku ochorenia. Na letisku sa premelie veľa ľudí z rôznych krajín. Rovnako tak v lietadle - množstvo ľudí, klíma, a nie zrovna sterilné prostredie. Osobne si však myslím, že rovnaké riziko ochorenia hrozí bábätkám aj v nákupných centrách, nemocniciach, čakárne pediatrov plné chorých detí nevynímajúc.
2/ Zmena tlaku vzduchu nemôže zdravému dieťaťu nijako ublížiť. Akurát mu zaľahne v ušiach (rovnako ako dospelým). V stúpaní/klesaní ponúkni bábätku cumlík, mliečko, vodu - skrátka niečo, čo ho podnieti prehĺtať, aby zaľahnutie prešlo. Iná je situácia, keď je bábo choré (prechladnuté, sopľavé). To dá zabrať aj dospelému, nielen dieťaťu.
Ak sa rozhodnete letieť, zober dieťatku deku do lietadla, aby mu nebolo chladno. Teplota v lietadle je nastavená na cca 21-23°C. Na hlavu mu daj tenkú čiapočku. Na niektorých miestach dosť fučí klíma, tak nech mu neofúkne ušká.
Vo všeobecnosti - z mojich postrehov - čím menšie dieťa, tým lepšie znáša let. Väčšina bábätiek let prespí.

janne318
3. máj 2025

Ešte doplním k tomu "ožarovaniu". Neviem kočky, čo konkrétne máte na mysli, no ak bezpečnostnú kontrolu, tak 90% letísk už dávno nevyužíva RTG brány. Moderné skenery fungujú na báze neškodných milimetrových vĺn.
Ak myslíte "kozmické žiarenie", resp. UVC slnečné lúče, tak toho sa tiež báť nemusíte. Tak vysoko lietadlá nelietajú, aby vyleteli nad ozónovú vrstvu.