icon

Aké sú vaše skúsenosti s Camino de Santiago?

fido69
6. mar 2024

Absolvovali ste Camino de Santiago? Kde ste začali a koľko dní vám to trvalo? Rozhodli ste sa ísť sami alebo s rodinou? Len ste si prevetrali hlavu alebo vás to inšpirovalo alebo vám to pomohlo iným spôsobom?

Strana
z2
lucik194
7. mar 2024

@fido69 cele camino original malo 300km

teraz realne je to okolo 800km

nie nesla som ho, poznam 2 ludi co to isli, ale nie cele....

isli sami, bez rodiny, upratat si zivot......

to nie je ze ides s detmi turistikovat, denne prejdes x km, vlacis si vsetko so sebou, prespavas v ubytovniach, apartmánoch, proste kde co najdes,.......

osobne by som deti nebrala, nie je to cesta pre ne, nudili by sa, nic by im to nedalo, ziaden zazitok.

fido69
autor
Autor odpoveď zmazal
lucik194
7. mar 2024

@fido69 lenze teens nezoberies zo skoly na 2-3 tyzdne aby isli turistikovat

a cez leto je to o nicom ist santiago ..... sa uvarite..... to sa chodi na jar ci jesen

praveze zaciatok bude jednoduchy, plni sily, ides z letiska na miesto zaciatku trasy a len zacnes .....
zacat mozes kdekolvek, to je na tebe

ziarifka
7. mar 2024

@fido69 šla som severnú trasu z Irunu do Santiaga a potom na koniec sveta. Cca 6 týždňov. Cesta vedie popri pobreží, horúčavy sú vďaka tomu znesiteľné. Mne sa najviac páčila časť cesty z Irunu po Ribadeo - čím bližšie k Santiagu, tým viac ľudí a už to nebolo ono. Čím bližšie k Santiagu, tým drahšie ubytovanie. Stretla som tam 2 rodiny s dieťaťom. Jednu so 7 ročným, druhú s 12r. Najmladší pútnici bez rodičov boli dvaja čerství maturanti po gymnáziu, čo zvažovali, čo so životom. Mne to dalo veľa, utriediť si priority a byť nekompromisná voči veciam, ktoré nie sú prospešné.

prasiatko30
7. mar 2024

Teoreticky, u niektorych ludi aj prakticky, sa da putovat do santiaga z hociktoreho bodu europy - je to stredoveka putnicka cesta ktora spajala celu europu. Prakticky “se hace camino al andar” ako spieva serrat.

Ja som absolvovala poslednych 100km sa mi zda, potrebnych na to aby ti dali la Compostela, ked ides peso. Ale to bolo pred nejakymi 20 rokmi. Podla sprievodcu to das za 4 dni - sa mi zda, ze sme vychadzali v pondelok rano a v piatok rano sme vchadzali do santiaga, akurat na omsu.

S detmi - zalezi na tom kolko maju rokov a akym sposobom to zoberies - v lete je kvantum mladych na camino - skauti/farnosti/decka co sa zoberu a idu nastrocnici to beru ako skvely sposob spoznania ludi, severu spanielska a v neposlednej rade / u niekoho na prvom mieste/ ako duchovnu cestu - zalezi na vas co si vyberiete a ako sa zzijete s camino. Cez prazdniny sa priprav na navaly ludi - skor gran via de madrid ako nejaky izolovany chodnicek. Tiez zabudni na ubytovanie zadarmo - musis pocitat s tym ze ak sa chces ubytovat v albergues municipales alebo podobne low-cost musis dojst ns miesto cinu medzi prvymi, aby bolo miesto. Existuju firmy co ti vsetko zorganizuju a aj prevezu batozinu - cize ty slapes s pohodlnym ruksakom kde mas len jedlo a vodu a to najtazsie ti prevez do nasledujuceho b&b alebo hotela, tiez ak sa ti nieco stane po ceste tak ta vyzdvihnu a dovez ta do ciela - cize da sa to zariadit aj pohodlne.

fido69
autor
Autor odpoveď zmazal
fido69
autor
Autor odpoveď zmazal
fido69
autor
Autor odpoveď zmazal
ziarifka
8. mar 2024

@fido69 Finisterre a Muxia sú označované ako Koniec sveta.

prasiatko30
8. mar 2024

@fido69 ja som ti to hovorila hlavne ku tej moznosti ist s detmi. A napr v lete ked je camino preplnene by som naozaj odporucila zabookovat ubytko popredu, hlavne ked ides s detmi - i ked batozinu sibudes niest na chrbte

fido69
autor
Autor odpoveď zmazal
ziarifka
11. mar 2024

@fido69 na boso nie, to boli iní experti :D Mala som bežecké s membránou. Terén je zmiešaný asfalt, chodník, piesok, priroda. S tým ťažkým batohom som mäkké topánky veľmi ocenila. Pri pobreží často prší, membrána je nevyhnutnosť. K topánkami som mala ešte hrubé vlnené ponožky. Horúco mi nebolo ani pri 43°. Bez jediného otlaku. Iba raz som si dala bavlnené ponožky a moje nohy doslova umreli a otlaky mali priemer 5cm.

Asics Gel-Sonoma 7 GTX 1011B593 Black/Carrier Grey 002

https://www.rockpoint.cz/ponozky-smartwool-w-hi...

lucik194
11. mar 2024

hlavne ponozky treba mat bezsvikove, ako maju ultra bezci, plus o cislo vacsie topanky, lebo celu cestu budes mat napuchnute nohy.

alazala
11. mar 2024

@fido69 nebola som na camino, ale bola som na severe spanielska . Čiže len k tomu - tam nie sú horúčavy v lete , na turistiku ideál. Napr zo Santanderu. Inak veľmi pekná myšlienka , mňa to už tiež napadlo - aj keď my nie sme veriaci , myslím, že by nám to niečo dalo.

fido69
autor
Autor odpoveď zmazal
fido69
autor
Autor odpoveď zmazal
lucik194
11. mar 2024

@alazala bola si minuly rok na severe ES v lete? lebo ja ano, presne do Santanderu sme leteli......

vsetci domaci sa tesili, ze konecne opadlo teplo, lebo v lete v auguste im popadali komplet teplotne rekordy......

my sme mali teploty medzi 25-30 st, posledny augustovy tyzden
predtym tyzden boli na severe 35-40st horúčavy.

alazala
11. mar 2024

@lucik194 áno, bola som v júli. Možno 1 deň bolo 29, inak okolo 26

lucik194
11. mar 2024

@alazala takze obe sme boli presne mimo tych najvcsich horucav......

zzuuzzaa
22. apr 2024

My sme sli cela rodina (deti 13,11 a 8) trasu z porta (300km, 25 dni, v maji) a bol to najlepsie straveny rodinny cas aky sme zazili. Potrebovali sme taky reset a toto nam ho splnilo a umoznilo. Viac info cez SS, kto by chcel viac info a mal konkretne otazky ;)

fido69
autor
Autor odpoveď zmazal
lucik194
22. apr 2024

@fido69 nechcem Ti brat iluzie, teda tato trasa rozhodne nejde stale pri pobrezi, len jej cast, potom vlezies do vnutrozemia ☹

Moze byt zaujimava, to ano, ale vacsinou na pobrezi nebyvaju stromy, tak ktovie ci nejdes aj ovela viac po slnku.....

Bola som aj v Porto, aj v Brage aj Barcelos, stromy su a dost na okoli, ale ziadne huste lesy necakaj.......
predpokladam, ze to ES uz bude zelensie.....

megg1
22. apr 2024

@fido69 existuje vela tras. To, ci chces ist sam al.so skupinou je na tebe. Trasy predpokladam, ze vsetky su dobre znacene. Na kazdom rohu mas az po ciel sipku. Na fb je skupina svatojakubska cesta, tam sa pridaj, ziskas info, pripadne si mozes vymenit kontakt s niekym kto pojde v tom case. Pocas celej trasy budes stretavat putnikov. Ubytovanie si ries po vlasnej osi priebezne, v dany den uvidis kolko zajdes a najjednoduchsie je cez booking si rezervovat ubytovanie. Odporucam vyuzivat aj sukromne putnicke zariadenia, su na dobrej urovni, zvacsa nove, ak pojdes mimo sezonu, putnikov bude vela tak ci tak, ale ubytujes sa lahko aj v hoteloch, ci hosteloch, dokonca sa ti moze stat, ze v hotely budes sam. Ak pojdes sam, viac si oddychnes, ale mozes ist aj so skupinou, so zajazdom a podobne. Mozes si vybrat portugalsko spanielsku trasu popri oceane alebo francuzsku, ci cisto spanielsku trasu. Je dobre si to rozdelit po 20-25km denne. Mozes si tiez pomahat navigaciou, ale moze ta nasmerovat nespravne, je to fajn ako orientacne info, pripadne odsledovanie kilometrov, hlavne sleduj sipky...mozes pouzit aj camino ninja app...ak pojdes sam, budes mat velku slobodu, budes objavovat, skusat ubytka, restauracie, zbierat peciatky (aj to by som podotkla, ze na zaciatku trasy si zozen taku kartu, maju ju vzdy v tej prvej katedrale a do nej si budes zbierat peciatky, z kostolov, z barov a na konci na zaklade nich ziskas pri katedrale certifikat, caka sa nan dlho, ale oplati sa, budes mat potvrdenie, ze si to cele absolvoval), ak pojdes so skupinkou ulahsia ti to s tym ubytkom, stravou, budes mat spolocnost a odvezu ti naklad z chrbta, ale za mna rozhodne sloboda, volnost, dobrodrustvo, po ceste s kadekym porospravas, je to neskutocny zazitok, najlepsia dovolenka, budes mat vycistenu mysel a vratis sa v dobrej nalade.

fido69
autor
Autor odpoveď zmazal
megg1
22. apr 2024

@fido69 fakt si ponho chod a pytat si peciatky v baroch je tiez sranda😄... budes to mat na papiery 😊

megg1
22. apr 2024

@fido69 meno som si dovolila zakryt 😊😉

fido69
autor
Autor odpoveď zmazal
megg1
Autor odpoveď zmazal
megg1
22. apr 2024

@fido69 ano 😊, tu portugalsko spanielsku 😊 z porta

Strana