icon

Cestovanie do Chorvátska počas školského roka: Ako riešiť absenciu?

ejanjelik
28. júl 2025

Každý rok chodievame na dovolenku do Chorvátska. Tento rok sa nám narodila malá a vhodný termín nám vychádza na prvý septembrový týždeň. Máte skúsenosť s vypýtam deti zo školy? Píše sa oficiálna žiadosť alebo stačí ústne sa dohodnúť?

mirka2405
1. aug 2025
@patka06

@mirka2405 len zo zdravotných dôvodov, takže by musel klamať
Iné ospravedlnenie sa riadi školským poriadkom danej školy

@patka06 aˇAke klamanie? Normalne napisem, ze ziadam o ospravedlnenie dietata v uvedenych dnoch a bodka. Ziadne klamanie. Zbytocne vyrabanie problemov, ktore nie su.

anonym_c41c77
1. aug 2025
@gabrielabydzo

@anonym_c41c77 prosím??Opaľovacie krémy na 8 ročné dieťa?To ti tak učiteľka zožerie,ešte povedz že dieťa bolo v solárku tak na 20 minút.

@gabrielabydzo akoze ty nenatieras deti opalovacim kremom? 😱

patka06
1. aug 2025
@mirka2405

@patka06 aˇAke klamanie? Normalne napisem, ze ziadam o ospravedlnenie dietata v uvedenych dnoch a bodka. Ziadne klamanie. Zbytocne vyrabanie problemov, ktore nie su.

Zbytocne vyrabanie problemov, ktore nie su ??
Pokiaľ škola dodržiava zákon, môže akceptovať ospravedlnenie od rodiča s uvedením dôvodu.
Buď 5 dní zo zdravotných dôvodov
alebo počet dní podľa školského poriadku, zo závažných rodinných dôvodov
pri dovolenke sa podáva žiadosť o uvoľnenie, kde sa tiež píše dôvod
@mirka2405

mirka2405
1. aug 2025
@patka06

Zbytocne vyrabanie problemov, ktore nie su ??
Pokiaľ škola dodržiava zákon, môže akceptovať ospravedlnenie od rodiča s uvedením dôvodu.
Buď 5 dní zo zdravotných dôvodov
alebo počet dní podľa školského poriadku, zo závažných rodinných dôvodov
pri dovolenke sa podáva žiadosť o uvoľnenie, kde sa tiež píše dôvod
@mirka2405

@patka06 Kazdy nech si urobi ako uzna za vhodne a ako to skola akceptuje. Hlavne treba komunikovat so skolou .

dkethe
1. aug 2025

Tak nikdy by som v skole neklamala s chorobou. Uci to aj diet klamat 😡 matie ho to, kazi charakter.
Dieta pride do skoly - a co? Ma od rodica nakazane klamat?? Alebo normalne referuje, ako bolo, a donesie sa to k ucitelke a potom co? Ako sa citi?

Normalne treba dat vopred ziadost

ejanjelik
autor
1. aug 2025
@mircalla

@katkaseiner Mne sa zda zase nafuknute, ze 2 tyzdne po ockovani nemoze cestovat
Tiez je na MD, nemoze cely rok...no neviem

@mircalla do 2 týždňov po očkovaní môžu byť teploty, čítaj pozorne

ejanjelik
autor
1. aug 2025

Jej ďakujem ženy nezavidte doprajte bude aj vám dopriate. Žiadosť schválená. Bodaj by ste sa všetky venovali vzdelaniu deti tak ako ja. Nemám problém opakovať so synom aj počas prázdnin,keď ma chuť. A mimochodom cez tieto prázdniny sa mi už podarilo ušetriť 3 dní na základe platených termínov u doktora a ešte máme minimálne 2 vyšetrenia.

memma
1. aug 2025

@ejanjelik my sme písali žiadosť, s ktorou sme museli ísť za riaditeľkou. Nebol žiaden problém, ale chýbali iba prvé 3 dní. Boila som každý deň v kontakte s učiteľkami. Staršej trebalo vyplatiť školský výlet 250 eur, Poslali sme peniaze na účet pani ucitelke, keďže keď chcela sť musel byť vyplatený do tych 3 dni

ejanjelik
autor
1. aug 2025
@memma

@ejanjelik my sme písali žiadosť, s ktorou sme museli ísť za riaditeľkou. Nebol žiaden problém, ale chýbali iba prvé 3 dní. Boila som každý deň v kontakte s učiteľkami. Staršej trebalo vyplatiť školský výlet 250 eur, Poslali sme peniaze na účet pani ucitelke, keďže keď chcela sť musel byť vyplatený do tych 3 dni

@memma v kontakte som aj ja aj budem, všetko dávajú na edupage

katkaseiner
1. aug 2025
@anonym_85116f

@katkaseiner na druhej strane ak nenapíšeš že je choré, ale uvdieš chýbanie zo zdravotných dôvodov ( pri absencii do 5 dni) , tak až tak veľmi neklameš. Deti s alergiou chodievajú na niekoľko týždňové liečenie a more spravi rovnaký efekt za týždeň 🙂 Triednemu je ľahšie schváliť toto.

@anonym_85116f ano, udavala som nieco velmi podobne v ziadosti riaditelke. Obe deti su alergici, dcera ma hraničné hodnoty pri astme. Sice nie je astmatik ale je kontrolovana alergologickou a syn tiez

mircalla
1. aug 2025
@ejanjelik

Jej ďakujem ženy nezavidte doprajte bude aj vám dopriate. Žiadosť schválená. Bodaj by ste sa všetky venovali vzdelaniu deti tak ako ja. Nemám problém opakovať so synom aj počas prázdnin,keď ma chuť. A mimochodom cez tieto prázdniny sa mi už podarilo ušetriť 3 dní na základe platených termínov u doktora a ešte máme minimálne 2 vyšetrenia.

@ejanjelik Zavidiet co? Nevies pochopit, ze niektore sme za to, aby dieta nedovolenkovalo pocas roka? Tak zavidime? Urcite ti nezavidim dovolenku v trapnom Chorvatsku, len mam iny nazor na vec a som nazoru, ze pocas skolskeho roka sa ma chodit do skoly a na dovolenky su dost dlhe prazdniny.
To neni o dopriati, ani to nema s tym nic spolocne....

ssllaavvkkaa
1. aug 2025

námna prvom rodičovskom strednej školy triedna ihneď povedala, že dovolenkové absencie škola neschvaľuje - syn mal ospravedlnenie od lekára

mircalla
1. aug 2025
@ssllaavvkkaa

námna prvom rodičovskom strednej školy triedna ihneď povedala, že dovolenkové absencie škola neschvaľuje - syn mal ospravedlnenie od lekára

@ssllaavvkkaa Presne tak, x ludi chodi jun/september hlavne kvoli cene

fkata
1. aug 2025
@maya_hi

@oskvarka Povinná školská dochádzka nie je trest. Je to právo dieťaťa. Počas prazdnin máš dosť času tráviť s deťmi čas... a napriek tomu ich na dovolenke šupneš animátorom 😏 Netreba zbytočne dramatizovať. Stačí dodržiavať pravidlá. A v zahraničí? Práve minule tu jedna mamina žijúca v Anglicku písala, že prázdniny začínajú v polovici júla a NIE JE ŠANCA, aby deti pustili skôr na dovolenku. Berie sa to vážne. To len na Slovensku do školstva rozpráva každý, kto má ukončenú ZŠ a pasuje sa na odborníka na všetko 😏 Najprv pištíte, koľko majú učitelia "prázdnin" a potom keď je škola otvorená, beriete deti na predĺžené víkendíky na chaty, lyžovačky, či letné dovolenky v tom najdôležitejšom čase. Na konci roka keď sa uzatvárajú známky a na začiatku, keď nastúpia do nového ročníka, dostávajú nové usmernenia, informácie. Moje deti by ma s tým poslali do kelu. Zbytočne by ich to stresovalo a rozbíjalo režim.

@maya_hi každá škola je iná. Môj bol prvák, nerobil nikto problém, či bude v zahraničí, či nie.
Normálne sa dalo dohodnúť, nikto neriešil, či je to 5 dní.
Vyberali sme ho v apríli a aj v máji, ale neklamali sme, že kvôli chorobe. Riaditeľ a aj triedna vedeli prečo a kde bude.

ejanjelik
autor
1. aug 2025

Deti majú v skole XY dní kedy sa neucia,tak to bude aj prvý týždeň. U nás bývajú rôzne akcie, nebudú sa hneď učiť. Ako som už písala niektoré veci opakujeme aj počas prázdnin syn má napr. z matematiky prác. zošit a počíta si. Pracovala som ako asistentka nemám problém s nim preberať učivo. Určite by som neklamala, že nie je v skole zo zdrav. dovodov .

jana_eyre_2
1. aug 2025
@ejanjelik

Deti majú v skole XY dní kedy sa neucia,tak to bude aj prvý týždeň. U nás bývajú rôzne akcie, nebudú sa hneď učiť. Ako som už písala niektoré veci opakujeme aj počas prázdnin syn má napr. z matematiky prác. zošit a počíta si. Pracovala som ako asistentka nemám problém s nim preberať učivo. Určite by som neklamala, že nie je v skole zo zdrav. dovodov .

@ejanjelik neospravedlňuj sa, toto je na MK večná téma ktora sa opakuje.. ale samotné školy to majú normálne uvedené v školskom poriadku kde sú podmienky - naša ma a už som ho v podobnej téme aj postovala.. a mám za to, že AK to nevadí samotným pedagógom ktorí najlepšie poznajú dieťa ktoré ospravedlnia, tak to že to vadí pár ženám na MK nič na veci nezmení..

Moje deti zase bývali často choré, vôbec nevidím rozdiel v Tom či mali absenciu z dôvodu choroby alebo ak by šli niekam na dovolenku (my sme to ešte nepraktizovali, až tento rok ich vezmem 12.9 na jeden deň zo skoly kvôli predlzenemu vikendu) tak či tak museli učivo dohnať..

A to som tiež už písala, moja dcéra mala kamarátku ktorej rodina pochadzala z NY, bežne chodila na pár týždňov preč keď bol deň vďakyvzdania, pretože inak by nevidela svojich starých rodičov..

mircalla
1. aug 2025
@ejanjelik

@ejanjelik Ale vsak v poriadku, tvoj nazor, akurat nepis, ze zavidime..Ved to je smiesne. U nas v skole toto tiez napriklad netoleruju. Nikoho nezaujima kolko sa ucis doma, nie o tom je tema.
Ja toto fakt nemam rada, ked ma niekto iny nazor - zavidi, nedopraje. Ja si myslim, ze v skole su malo - je vela prazdnin, vela sviatkov, do toho vseliake riaditelske volno. Cez covid boli doma dokopy rok

jana_eyre_2
1. aug 2025

Inak v porovnaní so zahraničím - my mávame prázdniny sústredené viac na leto, zatiaľ čo susedné štáty majú kratšie leto, ale častejšie prázdniny počas roka.. čiže samozrejme že v zahraničí nie je problém cestovať aj mimo sezóny.. dokopy majú naše deti menej prázdnin ako niektoré krajiny..

A to nespomínam finančnú situáciu mnohých rodín na Slovensku, ktoré chcú aspoň takto dopriať svojim deťom dovolenku, ktorá vychádza často krát naozaj výrazne nižšie ako v lete a v sezóne.. okrem toho, samotné krajiny by radi rozložili turistickú návštevnosť aj mimo sezóny, pretože mesta sú neuveriteľne preplnené..

ejanjelik
autor
1. aug 2025
@mircalla

@ejanjelik Ale vsak v poriadku, tvoj nazor, akurat nepis, ze zavidime..Ved to je smiesne. U nas v skole toto tiez napriklad netoleruju. Nikoho nezaujima kolko sa ucis doma, nie o tom je tema.
Ja toto fakt nemam rada, ked ma niekto iny nazor - zavidi, nedopraje. Ja si myslim, ze v skole su malo - je vela prazdnin, vela sviatkov, do toho vseliake riaditelske volno. Cez covid boli doma dokopy rok

@mircalla podľa mňa nie sú v skole malo,to co popisujes je neefektívne využitie toho času,ktorý tam sú. Napr. riaditel/ka si môže sama rozhodnúť kedy dá riaditeľskee voľno hocikedy aj z rozmaru a ja si nemôžem zobrať dieťa na dovolenku? Naša škola to umožňuje,netvrdím,že to takto bude každý rok.

jana_eyre_2
1. aug 2025

A teda pre zaujímavosť sviatkov máme len o pár viac ako iné krajiny, čiže ani to nedozenie viac voľna spolu s prázdninami..

mircalla
1. aug 2025
@ejanjelik

@mircalla podľa mňa nie sú v skole malo,to co popisujes je neefektívne využitie toho času,ktorý tam sú. Napr. riaditel/ka si môže sama rozhodnúť kedy dá riaditeľskee voľno hocikedy aj z rozmaru a ja si nemôžem zobrať dieťa na dovolenku? Naša škola to umožňuje,netvrdím,že to takto bude každý rok.

@ejanjelik Prave preto, ze su nezmyselne volna, chcem, aby boli v skole, ked v skole byt.maju. U nas sa realne uci od 2. dna

kp7333
1. aug 2025

Ja by som radsej posunula ockovanie a dovolenku vybavila cez prazdniny. Uz teraz je v Chorvatsku premenlive pocasie, nieto este v septembri.

anonym_c41c77
1. aug 2025
@mircalla

@ejanjelik Prave preto, ze su nezmyselne volna, chcem, aby boli v skole, ked v skole byt.maju. U nas sa realne uci od 2. dna

@mircalla keby mame normalne skolstvo, ktore deti nieco nauci, tak nepoviem. ale nase skolstvo je 100 rokov pozadu. plus deti nemaju do zivota sexualnu vychovu, financnu gramotnost, nevedia citat s porozumenim... takze 5 dni z roka im ozaj neublizi ked vynechaju. urcite budu na tom lepsie ako deti so znizenou imunitou, ktore su casto chore. ci takym treba zaplatit doucovanie, aby to dohnali?

kp7333
1. aug 2025
@anonym_c41c77

@mircalla keby mame normalne skolstvo, ktore deti nieco nauci, tak nepoviem. ale nase skolstvo je 100 rokov pozadu. plus deti nemaju do zivota sexualnu vychovu, financnu gramotnost, nevedia citat s porozumenim... takze 5 dni z roka im ozaj neublizi ked vynechaju. urcite budu na tom lepsie ako deti so znizenou imunitou, ktore su casto chore. ci takym treba zaplatit doucovanie, aby to dohnali?

@anonym_c41c77 chces povedat, ze v chorvatsku to dobehnu, vratane sex. vychovy?

anonym_c41c77
1. aug 2025
@kp7333

@anonym_c41c77 chces povedat, ze v chorvatsku to dobehnu, vratane sex. vychovy?

@kp7333 to si pochopila z mojho prispevku? ok 😁

maciatkolulu
1. aug 2025
@anonym_c41c77

@anonym_c41c77 ježišmária .. je ťažké pochopiť,že prázdniny sú na prazdninovanie a školský rok na učenie? Odrbavanie za to majú deti v maličku na Slovensku hneď v rannom detstve. Akože to čo popisujes je aj vecou rodičov,aby svoje detičky naučili a jedno z toho je čestnosť a pravdomluvnost. To tiež chýba veľa rodinám. Pokiaľ sa jedná o výnimky,človek nemá nič protí,ale toto systematicke odrbavanie je zvláštne. A tým v zahraničí proste nepochodia detičky a na žiadnom fronte. Mňa fascinuje,kde berú rodičia toľko dovoleniek,veď tolko voľna a ešte k tomu prázdniny plus. 🤷.

anonym_c41c77
1. aug 2025
@maciatkolulu

@anonym_c41c77 ježišmária .. je ťažké pochopiť,že prázdniny sú na prazdninovanie a školský rok na učenie? Odrbavanie za to majú deti v maličku na Slovensku hneď v rannom detstve. Akože to čo popisujes je aj vecou rodičov,aby svoje detičky naučili a jedno z toho je čestnosť a pravdomluvnost. To tiež chýba veľa rodinám. Pokiaľ sa jedná o výnimky,človek nemá nič protí,ale toto systematicke odrbavanie je zvláštne. A tým v zahraničí proste nepochodia detičky a na žiadnom fronte. Mňa fascinuje,kde berú rodičia toľko dovoleniek,veď tolko voľna a ešte k tomu prázdniny plus. 🤷.

@maciatkolulu ako vies, ze beru "tolko dovoleniek"? ja mam 30 dni vdaka zamestnavatelovi(ale dost casto mi na konci roka este par dni dovolenky zostava vdaka ochote rodiny strazit dieta, ked ma napr. riaditelske volno alebo chripkove prazdniny, alebo problem s potrubim v skole, atd.).
volno si beriem len cez vianoce a obcas jarne prazdniny, pretoze aj ked je dieta chore, lepime to s rodinou a beriem si dovolenku a nie ocr-ky. inak prazdniny vykryvame s muzom a babkami. toto leto uz prvy krat aj denny tabor na par tyzdnov (za 150€ na 5 dni), lebo uz je dieta skolak a teda nemam moznost zbernej skolky. este sa opytaj kde na to slovaci beru nie?

mircalla
1. aug 2025
@anonym_c41c77

@kp7333 to si pochopila z mojho prispevku? ok 😁

@anonym_c41c77 Jaj, takze nemame dobre skolstvo, tak treba dovolenkovat?...No logiku to ma...Co ja viem, obe deti mam v slusnych skolach. Syn bilinagualny gympel, dcera v jednej z naj ZS....som rada, ze sa vobec mozu vzdelavat na slusnej skole. Na dovolenky chodime pocas prazdnin. Ale vies co, s tymto pristupom ani sa nedivim, ze tato krajina je v slusnej riti

mircalla
1. aug 2025
@maciatkolulu

@maciatkolulu Veru tak, uplne klasicke slovenske zmyslanie, co tu od niektorych citam - ako odrbat, ako sa dacomu vyhnut, ako si daco zariadit, ako si vybavit co predlzeny rodicak, ako to uhrat na co najvyssiu matersku. Vsak co, naco do skoly, mame na hovno skolstvo, podme na dovolenku. Vsak mame len viac ako 3 mesiace prazdnin

anonym_c41c77
1. aug 2025
@mircalla

@anonym_c41c77 Jaj, takze nemame dobre skolstvo, tak treba dovolenkovat?...No logiku to ma...Co ja viem, obe deti mam v slusnych skolach. Syn bilinagualny gympel, dcera v jednej z naj ZS....som rada, ze sa vobec mozu vzdelavat na slusnej skole. Na dovolenky chodime pocas prazdnin. Ale vies co, s tymto pristupom ani sa nedivim, ze tato krajina je v slusnej riti

@mircalla nie, nemame dobre skolstvo, takze detom nijako nijako neublizi, ked budu 5 dni v roku na dovolenke. tvojim mozno ano, mojmu urcite nie.