icon

Cestovanie do USA s dcérou s iným priezviskom

3. sep 2024

Prosim vas, viete mi poradit? Idem so 14rocnou dcerou do usa a mame ine priezviska. Je potrebne mat prelozene splnomocnenie s podpisom otca a notarsky overene, alebo nieco ine? Neviem sa dopatrat informacii. Dakujem.

Strana
z2
biba_18
3. sep 2024

pin

autor
3. sep 2024

@biba_18 nechapem

slavomira236
3. sep 2024

Ano potrebujes do usa..uz som to tu niekde citala ze pytali

sima2111
3. sep 2024

Na stranke mzv.sk sa vsetko dozvies, za 10 sekund vygooglene

biba_18
3. sep 2024

nevadí 🙂 to pin = pripichnúť sa. pin = pripichnem sa

aliziana
3. sep 2024

@biba_18 no vidíš, a pritom úplne stačí, keby si si zapla upozornenia

melanta
3. sep 2024

Áno, potrebuje súhlas druhého rodiča, určite v anglickom jazyku. Môže sa stať, že to bude pýtať aj hotel. Rovnako tak potrebuje svoju žiadosť ESTA.

biba_18
Autor odpoveď zmazal
biba_18
3. sep 2024

@aliziana nie tak celkom, na mobilnom zariadení ktoré mám mi to neukazuje a treba to rozklikávať 🙂 a na stene to nefunguje vôbec ...

autor
3. sep 2024

@sima2111 ano, toto som nasla… len ci este nieco ine? Napr. prelozeny rodny list.

hipuska
3. sep 2024

notarsky overeny podpis + rodny list, kedze nemas rovnake priezvisko. A potom pozor na to overenie notarom. Musi to overiť priamo notar (pre overenie na slovensku, casto overuje notarov zamestnanec v zastupeni). Mozem ti poslat vzor, ako sme mali my

ketrint
3. sep 2024

@hipuska prosím pošleš aj mne? Tiež mame v pláne v blízkej budúcnosti, tak by mi pomohlo keby už mám info vopred 🙏 moc ďakujem

sima2111
3. sep 2024

Cim viac toho budes mat, tym lepsie. V USA na imigračnom vedia byt nepríjemní a každy je pre noch potencionalny neleg. Pristahovalec… aspon tak sa tvaria 🫣

miasias
4. sep 2024

@hipuska mozem aj ja poprosit a poslat to aj mne? Dakujem.

nelss
19. máj 2025
@hipuska

notarsky overeny podpis + rodny list, kedze nemas rovnake priezvisko. A potom pozor na to overenie notarom. Musi to overiť priamo notar (pre overenie na slovensku, casto overuje notarov zamestnanec v zastupeni). Mozem ti poslat vzor, ako sme mali my

@hipuska Hipuska, cestujeme v lete do USA, mam suhlas otca, aj overeny preklad. Predpokladam, ze potrebujem aj rodny list, mam original a chcela som dat urobit uradny preklad, a tam sa ma opytali, ci nepotrebujem nahodou aj Apostille, co je nieco ako dualne overenie, teda ze doklad je pravy. NEchapem, naco to je, nemas s tym skusenost? a este otazka, netusim, kto overoval to splnomocnenie (mam ho doma, nie pri sebe), co ak to nebol notar ale povereny pracovnik, je s tym problem?

hipuska
19. máj 2025
@nelss

@hipuska Hipuska, cestujeme v lete do USA, mam suhlas otca, aj overeny preklad. Predpokladam, ze potrebujem aj rodny list, mam original a chcela som dat urobit uradny preklad, a tam sa ma opytali, ci nepotrebujem nahodou aj Apostille, co je nieco ako dualne overenie, teda ze doklad je pravy. NEchapem, naco to je, nemas s tym skusenost? a este otazka, netusim, kto overoval to splnomocnenie (mam ho doma, nie pri sebe), co ak to nebol notar ale povereny pracovnik, je s tym problem?

@nelss ahoj,apostille je medzinárodné overenie, že notarske overenie je prave. Apostille sa dá dať iba na splnomocenie overene notarom (nie zamestnancom notara). Apostille pri ceste do USA by potrebný byť nemal. Teda, na preukazanie, ze si matkou dietata. Ale, ak by si ten rodny list potrebovala pouzit na ine ucely napr.niekde na urade, vtedy by uz apostille potrebny bol. A hlavne, si to fakt pozri, ci ti to overil notar alebo plnomocnenec... Ale, ak cches mat uplne istotu, daj si oba overit. Zasles postou, dolozis tam kolok a pride ti to domov. Mne to vybavili do tyzdna. Kolok stal tusim okolo 10-15e

hipuska
19. máj 2025
@nelss

@nelss a inak, na plnomocestvo ti overeny preklad netreba. Stacilo dať plnomocestvo v anglictine overit u notara....

nelss
19. máj 2025
@hipuska

@nelss a inak, na plnomocestvo ti overeny preklad netreba. Stacilo dať plnomocestvo v anglictine overit u notara....

@hipuska no vystresovana som strasne, mam obavy, aby nas neobratili na hraniciach. Uz som medzitym volala mame, pozrela papiere, overoval to notar (fuuu). Takze mam splnomocnenie od otca sice v anglictine, ale overenie notarom je v slovencine. Davali sme uradny preklad na notarsku dolozku aj notarsku peciatku (nie apostile). Na rodne listy si urcite dam apostile, nikdy neviem, kedy sa zide. Ide o to, ci treba apostile aj na notarsku dolozku alebo nie...

autor
19. máj 2025
@nelss

@hipuska no vystresovana som strasne, mam obavy, aby nas neobratili na hraniciach. Uz som medzitym volala mame, pozrela papiere, overoval to notar (fuuu). Takze mam splnomocnenie od otca sice v anglictine, ale overenie notarom je v slovencine. Davali sme uradny preklad na notarsku dolozku aj notarsku peciatku (nie apostile). Na rodne listy si urcite dam apostile, nikdy neviem, kedy sa zide. Ide o to, ci treba apostile aj na notarsku dolozku alebo nie...

@nelss my sme mali stastie… jedine co od nas pytali bol pas. Mala som len v angl splnomocnenie od otca. Rodny som ani nemala prelozeny, netreba.

hipuska
19. máj 2025
@nelss

@nelss na plnomocenstvo ti AP netreba.

nelss
19. máj 2025

fu tak to ste fakt asi mali stastie 🙂 no tak ja to skusim teda tiez, plnomocenstvo necham takto a dam AP iba na rodne listy. Perspektivne to urcite vyuzijeme. Dakujem este raz, upokojila si ma 🙂

nelss
20. máj 2025
@hipuska

@nelss na plnomocenstvo ti AP netreba.

@hipuska prosim Ta, pravnicka mi prave hovori, ze by som mala mat rozsudok o rozvode alebo zvereni deti do vychovy preboha?

hipuska
20. máj 2025
@nelss

@hipuska prosim Ta, pravnicka mi prave hovori, ze by som mala mat rozsudok o rozvode alebo zvereni deti do vychovy preboha?

@nelss no, ale to si neuviedla, že si rozvedena. Veď ale, keď máš splnomocenstvo otca, načo ti je papier o rozvode? Daj si apostille na plnomocenstvo a rodny list. Stoji to 10 eur, nebudeš mať žiaden stres.

nelss
20. máj 2025

ok dakujem 🙂 diskutovala som s pravnickou o tom, hovorila, ze to mali vsetko ziadat pri ESTA, ak nepytali vtedy, uz by to nemlao byt treba. No apostile stoji vyse 100 eur na stranku, plus 60 eur preklad. Takze 160 eur strana, deti mam dve... 🙂 cele zle... 🙂

hipuska
20. máj 2025
@nelss

ok dakujem 🙂 diskutovala som s pravnickou o tom, hovorila, ze to mali vsetko ziadat pri ESTA, ak nepytali vtedy, uz by to nemlao byt treba. No apostile stoji vyse 100 eur na stranku, plus 60 eur preklad. Takze 160 eur strana, deti mam dve... 🙂 cele zle... 🙂

@nelss rodné listy si daj sama cez ministerstvo. Kolok stojí 10€. To plnomocenstvo takisto. Kto ti povedal, že 100€

nelss
21. máj 2025
@hipuska

@nelss rodné listy si daj sama cez ministerstvo. Kolok stojí 10€. To plnomocenstvo takisto. Kto ti povedal, že 100€

@hipuska cez ministerstvo? Toto je ďalšia verzia čo počujem… dve právničky a prekladateľská firma mi povedali že môžem potrebovať apostile čo stojí od 100€ za stranu a viac… aké ministerstvo, co mám žiadať? Toto nemá konca 😢

nelss
21. máj 2025
@hipuska

@hipuska nemyslíš nahodou matriku a duplikáty, potom úradný preklad?

hipuska
21. máj 2025
@nelss

@hipuska cez ministerstvo? Toto je ďalšia verzia čo počujem… dve právničky a prekladateľská firma mi povedali že môžem potrebovať apostile čo stojí od 100€ za stranu a viac… aké ministerstvo, co mám žiadať? Toto nemá konca 😢

nelss
21. máj 2025

@hipuska ja som hladala firmy, ktore robia apostille (tie si uctuju od 105 eur za stranu vyssie), prvykrat vidim, ze to vedia urobit aj obycajne urady, dakujem za info, velmi uzitocne. Ak tomu dobre rozumiem, dam si vyhotovit duplikat rodneho listu na matrike; podpis a peciatku matrikara formou apostille overi obvodny urad? Teda ak sa deti narodili v BA, musi to overovat napriklad obvodny urad Ruzinov?

Strana
z2