Cestovanie do USA s dcérou s iným priezviskom
Prosim vas, viete mi poradit? Idem so 14rocnou dcerou do usa a mame ine priezviska. Je potrebne mat prelozene splnomocnenie s podpisom otca a notarsky overene, alebo nieco ine? Neviem sa dopatrat informacii. Dakujem.
@hipuska nemyslíš nahodou matriku a duplikáty, potom úradný preklad?
@nelss https://www.akmv.sk/apostila-rodneho-listu-pre-... tu je ešte vysvetlený postup a rozdiel medzi apostilou a legalizáciou. A ešte pozor, preklad do anj musí robiť súdny prekladateľ. Tak si to vyrátaj čo ta vyjde lacnejšie. A na plnomocenstvo by som sa vykašľala. A dala by som iba rodné listy.
@nelss https://www.akmv.sk/apostila-rodneho-listu-pre-... tu je ešte vysvetlený postup a rozdiel medzi apostilou a legalizáciou. A ešte pozor, preklad do anj musí robiť súdny prekladateľ. Tak si to vyrátaj čo ta vyjde lacnejšie. A na plnomocenstvo by som sa vykašľala. A dala by som iba rodné listy.
@hipuska preboha toto je priserna veda... no mne zas ddve pravnicky plus letecka spolocnost povedali, ze potrebujem potvrdenie od otca, co mam, v anglictine. Overene u notara, a uradny preklad suhlasu vratane notarskej dolozky plus notarskej peciatky, na to ma specialne upozornili. Takze musim vycestovat do BA, vyziadat si duplikat rodneho listu. Nasledne dam na nejakom urade overit matrikara - apostile, potom sudny preklad (overeny) a potom nasledne apostile? ved takto mozeme ist donekonecna... ze ja sa vobec niekam trepem...
@hipuska preboha toto je priserna veda... no mne zas ddve pravnicky plus letecka spolocnost povedali, ze potrebujem potvrdenie od otca, co mam, v anglictine. Overene u notara, a uradny preklad suhlasu vratane notarskej dolozky plus notarskej peciatky, na to ma specialne upozornili. Takze musim vycestovat do BA, vyziadat si duplikat rodneho listu. Nasledne dam na nejakom urade overit matrikara - apostile, potom sudny preklad (overeny) a potom nasledne apostile? ved takto mozeme ist donekonecna... ze ja sa vobec niekam trepem...
@nelss no, to je to, že ťa pečiatka musí byť od notára a nie od jeho zriadenca. Rodný list môžeš vyžiadať aj elektronicky. Ja by som sa mozno aj vykaslala na aposilu plnomocenstva. Veď plnomocenstvo máš v anj, potvrdené notárom. Tak by som to ďalej neriešila. No, môj syn bol zo školy. Oni mali aj prípravu. Neviem, aké máš staré deti ale môže si ich zriadenec/colník? zavolať a pýtať sa ich na účel cesty.
@nelss no, to je to, že ťa pečiatka musí byť od notára a nie od jeho zriadenca. Rodný list môžeš vyžiadať aj elektronicky. Ja by som sa mozno aj vykaslala na aposilu plnomocenstva. Veď plnomocenstvo máš v anj, potvrdené notárom. Tak by som to ďalej neriešila. No, môj syn bol zo školy. Oni mali aj prípravu. Neviem, aké máš staré deti ale môže si ich zriadenec/colník? zavolať a pýtať sa ich na účel cesty.
@hipuska ano deti maju 14 rokov a hovoria plynule anglicky... a ano, suhlas otca mam overeny od notara, nie jeho zriadenca, to som specialne kontrolovala. Viem, ze rodny list mozem ziadat aj elektronicky, ale nemam obciansky s cipom - vcera som to overovala na policii, ak som si ho neaktivovala do roku 2021, musim poziadat o novy OP, co sa mi fakt nechce. Apostilu plnomocenstva robit isto nebudem, iba rodnych listov. Len nechapem ten postup - ze ok, duplikat rodneho listu, apostile, uradny preklad, a naspat apostile??? hallo... mam vsak obavy, aby neboli problemy na hranici. Neter zije v USA a vraj je to od novembra hroza co sa deje na hraniciach...
@hipuska prave som sa toto docitala: Upozorňujeme klientov matričného úradu, že podľa § 7 ods. 5 zákona NR SR č. 154/1994 Z. z. o matrikách v znení neskorších predpisov si môžu vyžiadať výpis z matriky / rodný list, sobášny list, úmrtný list / na ktorejkoľvek matrike na území SR.
toto mi dost zjednodusi vsetko, ak by som to mohla vypytat hocikde...

@hipuska ja som hladala firmy, ktore robia apostille (tie si uctuju od 105 eur za stranu vyssie), prvykrat vidim, ze to vedia urobit aj obycajne urady, dakujem za info, velmi uzitocne. Ak tomu dobre rozumiem, dam si vyhotovit duplikat rodneho listu na matrike; podpis a peciatku matrikara formou apostille overi obvodny urad? Teda ak sa deti narodili v BA, musi to overovat napriklad obvodny urad Ruzinov?
@nelss áno, myslím že tak. Ale, ty potrebuješ potom preložiť ten rodny list, vrátane apos do anj a ten následne zase zaslať na apost. Už si to presne nepamätám ale myslím, že sa dajú apos iba originál dokumenty.