icon

Cestovanie na Island bez cestovky

sarita510
20. nov 2025

Ahojte ,boli ste niektora na Islande bez cestovky ? Chystame sa na par dni a poprosila by som par praktickych rad ,dakujem

martinmmartin
20. nov 2025

Vela vela penazi. Inak vsetko vybavis bez cestovky v pohode. Ako budete byvat? Camping alebo hotely? Vsade platis kartou (uplne vsade) . Blue lagoon je zbytocny tourist trap termalne sa vykupes v kazdej dedine. Zober stare hnusne plavky lebo ich potom vyhodis (budu smrdiet od siry)

anonym_91299e
20. nov 2025

@sarita510 pytaj sa na čo potrebuješ

mirkam3
20. nov 2025

@sarita510 veľa funkčného oblečenia, aj do vetra/dažďa, tam sa počasie mení veľmi rýchlo, tak je dobre vrstvit. Ak robíte cely okruh, mimo Reykjavík a pár fakt turistických spotov sú tie mesta pomerne diery, takze je dobre vopred plánovať kde si dáte napr večeru atd. Lebo nečakaj, že sa ubytujes v nejakom mestečku, vyjdeš pred hotel a tam hneď 3 reštaurácie.. proste je fajn načítať si to priebežne v sprievodcovi. My sme si kupovali ovocie a nejaké snacky hneď keď sme vyšli z autopožičovne, nech vždy mame niečo poruke, potraviny oproti “našim lacným” úplne v pohode… Rataj tiež s tým, že nie všetky cesty budú asi sprístupnené kvôli pocasiu. Ak budete v hoteloch a si citlivá na hluk, ber aj kvalitné štuple, lebo v tých drevených stavbách počuť úplne všetko.

Čo sa cien (boli sme v máji 2024) týka, ubytovanie je určite drahšie resp. pomer cena výkon nič moc. Čo sa týka stravy, my sme jedávali normálne ako kdekoľvek inde na dovolenke na čo sme mali chuť a neprišlo mi to nejako extrémne drahé. Lacné to nebolo, ale určite netreba nosiť z domu lepeňáky ;). Ináč nám veľmi chutila ich voda. Kúpanie, ako už bolo povedané vyššie, je možné prakticky každej dedine, určite vždy niekto lokálny poradí. Len záleží aj od vašej náročnosti, niektoré tie kade vyzerali tak, že mňa by tam nikto nedostal 😜 (Ja som tam bola tehotná, čiže kúpal sa iba muž, tak neviem veľmi posúdiť, ale on si pochvaľoval). Ak chcete vidieť velryby, Island je úplne parádny na to, my sme si zaplatili výlet a videli sme ich, ale potom sme ich ešte viac videli len tak cestou keď sme pozerali na odpočívadle z útesu.

A ešte som zabudla, že je tam dosť veľká komunita Čechov a Poliakov, aspoň teda my sme na nich naďabili v každom jednom meste - pracovali v hoteloch alebo reštauráciách.

babushkaem
20. nov 2025

my sme boli 3x sami. kupila som letenky, na letisku priamo pozicala auto (odporucam najvyssie poistenie, lebo nam sa napriklad pri prvom pobyte prasklo celne okno a nikto nic neriesil), a autom na hotel a potom sme chodili kam sme chceli

vulka
20. nov 2025

@sarita510 Manžel bol viackrát. K čomu konkrétne potrebuješ rady? Napríklad nemôžeš si tam doviezť klobásy, syry, ... Pri výlete na lodi(kvôli veľrybám) rátam s riadnou nevoľnosťou🙂. Ubytovanie v kempoch príjemné. Turistické atrakie(vodopády, gejzíry) môžu byť riadne obsadené, čiže na nejaké krásne fotenie nieje priestor. Prenájom auta cenovo príjemný. Na horských cestách potrebuješ vyšší podvozok a iste nepočítaj s tým, že prejdeš 300km za 3 hodiny.

elenajezova
20. nov 2025

Veľmi rada sledujem Fotr na tripu. Boli tuším v roku 2022 na Islande a dával tam aj kopec praktických rád.. nájdeš to na internete..Fotr na tripu .. všetky epizódy.

anonym_0d088f
20. nov 2025

cestovku naozaj nepotrebuješ... kúpili sme si letenky cez wizzair, ubytko cez booking na predmestí Reykjaviku. Ubytko bolo v pohode, chodili sme tam len hlavu skloniť a oprať veci 😀 potrebuješ funkčné oblečenie.. my sme nemali veľa oblečenia - stačilo kvalitné merino ako spodná vrstva, flísová mikina, nepremokavá bunda, softshellové nohavice my dospelí, deti mali otepľovačky. Ak pôjdete v zime, skontrolujte si v požičovni, či všetky pneumatiky v požičanom aute majú hroty. Odporúčam auto 4x4, pretože mimo hlavných ťahov sú cesty kadejaké... na loď určite odporúčam lieky proti morskej chorobe, my sme kúpili v miestnej lekárni

majlo1234
20. nov 2025

My sme tiez boli, este bezdetni s muzom, v oktobri, cize na niektorych miestach uz vela snezilo. Urobili sme si roadtrip okolo celeho ostrova. Mali sme so sebou mini varic a plynovu bombu, obed sme vacsinou narychlo zbuchali hocikde pri aute, kde sme prave boli. Prespavali sme v hosteloch a raz aj v kapsulovom hoteli. Bolo to super, urcite cestovku nepotrebujes

anonym_0d088f
20. nov 2025

ceny sú tam vyššie ako na SK. Napr. pizza margheritta stála v prepočte okolo 20eur, fish and chips v prepočte okolo 15 eur.... liek proti morskej chorobe sa volal Postafen, dostať v miestnych lekárňach

sarita510
autor
20. nov 2025

Dakujem vam vsetkym za rady,prosim vas ako z letiska do hotela ?

modrahruska
20. nov 2025

Boli sme v lete pred par rokmi, cez cestovku je to predrazene, nie je to nejaka divocina takze v pohode bez cestovky. Idealne pozicat auto, 4x4 pretoze cesty byvaju rozne a ak chces aj nieco vidiet, budes potrebovat prejst rozne prasne rozhegane cesty, brody a pod. My sme boli 2 tyzdne, 2 pary co bolo vyhodne kvoli cene za auto, ubytko a pod. Byvali sme vo vlastnych stanoch, raz za par noci sme mali nejaku chatku alebo airbnb kvoli pohodliu. Presli sme cely okruh plus nejake zachadzky na zaujimave miesta. Priprav sa na akekolvek pocasie, aj v lete bude chladno a samozrejme na vysoke ceny. Ale ak si ides aj nieco pozriet a nie sediet v all inclusive hoteli, tak ani ceny nebudu problem, kempy su uplne ok, ak vezmes turisticky varic (pozor, bombicka do lietadla samozrejme nie) tak v obchodoch najdes rozne super veci co sa daju len rychlo hodit na panvicu a teda restauracie nebudes potrebovat casto. My sme boli za cely pobyt asi 2-3 x co sme chceli ochutnat miestne speciality. Ak sa nenechas zlakat turistickym lapacom - modrou lagunou hned v Reykjaviku, tak mas este vela moznosti na super kupanie, taky Myvatn je super a za normalnu cenu (oproti modrej lagune) a mnohe mas uplne zdarma len ich niekedy musis najst 🙂 a ostatne prirodne krasy tiez. Urcite to stoji za to, nebudete lutovat, je to nadherna krajina. Miestami som mala pocit ako na inej planete, to napriklad ked sme sa terigali do Langmanalaugar vyprahnutou kamennou krajinou a vsade okolo sa viril cerveny prach 😂

veselo_neveselo
20. nov 2025
@sarita510

@sarita510 Oslov hotel, ci neponukaju transfer, ale asi najlepsie bude pozicat si auto hned na letisku a odviezt sa. Aj ked pridete neskoro vecer, co pamatam tak pozicovna bola otvorena fakt dlho.

babushkaem
21. nov 2025
@sarita510

@sarita510 my sme sli autom ako som pisala. hned na letisku sme si pozicali auto, je tam vela pozicovni

sarita510
autor
22. nov 2025

Neplanujeme auto,je na letisku taxi? No tesim sa