Čo je primeraná suma za letnú dovolenku?
Ahojte, aka je podla vas primerana suma za letnu dovolenku pri mori v pomere k rocnym usporam? Ak za rok usporim cca 5000 eur, bola by pre vas letna dovolenka za 2,5 tisica prilis draha? Financnu rezervu vo vyske 6 mesacnych prijmov mame. S muzom mame odlisne nazory, mne sa to zda prilis drahe. Zvysok penazi potom pouzijeme na mimoriadnu splatku hypoteky. Mne sa zda pri tomto sporeni adekvatna vyska 1500 eur. Zostatok hypoteky mame este 110 000, ja by som to najradsej cim skor splatila. Dakujem za nazory.
Tých 2,5 je na koľko osôb? Iba na vás dvoch?
Peniaze si treba aj uzit, ci chces iba stale makat, i tak tu hypo budes splacat az do dochodku a potom umriet?
@katica06 pre 4 osoby, z toho 2 deti do 6 rokov.
@belllinka ja praveze dufam, ze svoju hypoteku nebudem splacat az do dochodku. Kazdopadne normalne chodime na mensie vikendove pobyty + na vylety v ramci roka.
Ty to vidíš na 1500, on na 2500, tak skúste nájsť niečo čo sa bude páčiť obom za 2000€... to mi príde také celkom primerané... rezervu máte, ušetriť viete a to vrátane toho, že píšeš, že chodievate aj na výlety atď, takže som tiež názoru, že si treba tie peniažky aj užiť...
Deti mate male, potrebuju zazitky, uzite si ich teraz, ked budu pubertaci, uz budu nad dovolenkami s vami iba ohrnat nos.
@deti95060810 dakujem, ja mam podobny nazor ☺.
@lindous To vyzera najrozumnejsie, dakujem ☺.
@belllinka Ano, to dava rozum. Ale zas si vravim, ze na drahsie dovolenky mozeme chodit, ked sa vratim naspat do prace po RD. Deti kym su male zas toho tolko nepotrebuju, ked budh starsi budu narocnejsi.
10 rokov sme v podstate nikde neboli, len ako pises - sem-tam vikend na SVK. lebo deti boli male, lebo nech z toho nieco maju. potom nam najmensia, dovtedy vzdy zdrava skoncila na 7 tyzdnov v nemocnici a len tazka operacia jej zachranila zivot. Odvtedy sa na to pozeram inak, ihned ako mohla sme sli do Dominikanskej na "poriadnu" dovolenku.. ..bohuzial, ceny su take, ze 1500 eur pre 4 - budes mat asi co robit najst nieco. My sme povedali, ze radsej pojdeme raz za 2-3 roky, ale nech to stoji za to...
..ale k tvojej otazke - ak mate rezervu, ja by som tu polovicu uspor dala, mozno aj viac...
Ma to byt dovolenka pri mori? Lebo ak ano a zmestite sa cela rodina do sumy 1500€, tak klobuk dolu. My hladame pre 2 v tejto sume s polpenziou a je to dost narocne teda. Dost teda aj zavisi od toho akeho razu ma byt ta dovolenka, lebo ak more, tak by som isla podla manzelovho budgetu.
2500 je ešte malo podľa mňa. Ja som za to, že život si treba užívať ale s rozumom. Radšej dám 2000€ na zážitky ako na kabelku.
No 1500 sme dali za ubytovanie na týždeň , strava a vstupy do kúpeľov / na kúpalisko pre 4. osoby z toho dve deti , v Trenčianskych Tepliciach. Ak pôjdeš do HR,vlastnou dopravou , bez stravy, ti to zrejme vyjde.
Mne pride polka rocnych usporov vela. A pri malych detoch ani nevies, kedy ochoreju, takby som do takej dovolenky uz nesla. My sme sa z 1 rezortovej dovolenky vracali po 3. dni ( syn mal laryngitidu), potom na dalsej schytil horucky. No a o rok zasa pred dovolenkou sme vychytali kovid, tak sme za nas museli hladat nahradu.
Takze odvtedy uz len apartmany 🙂
Podľa toho kde chcete ísť, aj akou dopravou, ale asi bude treba 2000€, lebo všade je drahšie. A s takými deťmi do 6 rokov, by bolo ideálne ísť iba v rámci SR alebo Maďarsko.
Pre 4 osoby,kde najdes dovolenku za 1500€?
2,5t na 4 osoby je za mna ok/aj malo, vsak len ubytko pred rokom nas vyslo na 7dni okolo 1,3teur pre 2+1 a kde je este cesta, strava, vylety ... ale zalezi kam a na kolko a co do toho ratate.
A pre mna = radsej dovolenka ako rychlo platit hypoteku... to su este stale tie NAJLACNEJSIE penaize, tiez som sa krava nahanala pred rokmi a vyplacala hypo a vobec to za to nestalo :D kiez by som tie peniaze investovala inam :D Ok keby som mala vtedy nizku hypo, ale pri tych vysokych, absolitne by som do toho nesla uz.
Ak máte ešte aj inú rezervu ako píšeš, tak by som na vašom mieste šla. Možno z toho nespraviť každoročný štandard. Lebo áno, dať za dovolenku úspory za pol roka je dosť. Na druhej strane, nemyslím si, že by ste si to vôbec nemohli dovoliť. A baby dobre píšu, že deti budú staršie a potom s vami nebudú chcieť chodiť. Dovolenku za 1500€ pri mori, no neviem neviem, to je dosť nízka suma. Ono dať 2500€ všeobecne za dovolenku nie je vôbec veľa.
Pre porovnanie: my plánujeme dovolenku (ktorá neviem či nám tento rok vyjde, ale raz isto pôjdeme), za ktorú našetríme cca za 1,5 mesiaca- 2 mesiace. Aj tak mi to príde dosť peňazí lebo ako mladá rodina máme aj iné veľké výdavky. Pokiaľ vieš, že vás nečaká kúpa nového auta, výmena kotla atď tak si ju doprajte.
Medokazem si predstavit dovolenku do 1500 eir pre 4.
@maminkadeticiek bez stravy a ak nie su 12 a viac by sa asi dalo a autom. Ale ked prirata PHM a v destinacii aj tak minie na jedlo, zmrzky a pitie aj tak bude musiet prihodit. Neoklame to, iba seba.
A ak chces setrti, tak by som sa kludne do tych 5-6r oboch deti, dovolenky vynechala nejake exoticke, tak ci tak si z toho tie deti budu figu pamatat, to je tak dovolenka pre rodicov + vela deti ako citam byva chorych a su to len nervy. Na druhej strane, dovolenky a vyletiky doma, tiez nevyjdu lacno, ked sa to porata = cize je to len na vasom zivotnom style.. nie je povinnost na DV chodit a minat na to tisice, na druhej strane, kde idete, tak asi si chcete uzit a nie ratat, aby ste sa zmestili do nejakeho ltt rozpoctu.
je to o tom, komu čo vyhovuje... a preto máte doma rozdielny názor... pre uspokojenie oboch tu nemusí byť lepší kompromis, skôr jeden rok podľa jedného, druhý rok podľa druhého.... s použitím zarobených peňazí ťažko radiť, každý má v tomto ohľade vlastné priority... niekto má tendenciu prebytky odkladať bez jasného cieľa, niekto tvoriť kapitál na finančne náročnejšie ciele, niekto priebežne minúť zarobené na uspokojenie potrieb a záujmov... každý model má svojich fanúšikov, niekto zveľaďuje bývanie - či už byt alebo dom, alebo prechod z jedného do druhého, alebo do inej lokality, alebo míňa na hobby záujmy alebo buduje vlastný biznis, alebo zaplatí za služby, ktoré ho obohatia o zážitky, spoznávanie kultúr, alebo za absolútny relax all-inclusive.... alebo... alebo....
v Chorvátsku autom na súkromí s vlastnou stravou sa dá dovolenka pre štyroch pri mori na týždeň urobiť za 1000 eur a môže to byť fajn a najmä podľa vlastných predstáv - vylihovanie na pláži, plávanie, šnorchlovanie, nejaká túra v okolí na kopec či výlet autom do mesta alebo na iné pláže, spoločná či individuálna zábava... (ubytovanie na súkromí ~500eur, doprava palivo+mýto ~300 eur, ~200eur na týždenný nákup potravín), horné limity ceny dovolenky nemajú medze....
@pako24 len podotknem k 200 eurovemu nakupu za tyzden pre 4- to je tak obycajny nakup pre 4. Ak som na dovolenke a stravujem sa sam, tak si dovolim- je to dovolenka. Trapit sa v kuchyni rano, na obed, ci vecer a asi aj sledovat co kupit aby to vyslo, to nie je dovolenka pri mori pri doterigani sa autom aku by mnohí asi chceli mat. Chodim aspon na obed, ci veceru do restik a iba ranajky si urobim, ked uz. Pripadne pohodova vecerna grilovacka. Plus deti zmrzky, ktorych bude iste viac aj nealko pitia. To do 200 nedaju.
Ale ano ak to niekomu vyhovuje a ide mu fakt zmestit sa do istej sumy( asi ako oni do 1500) a bude mat z.takej dovolenky dobry pocit( zena si iste neoddychne kvôli kuchyni) , ano mas pravdu da sa.
Dakujem vsetkym za reakcie a konstruktivne rady ☺. V oboch pripadoch ide o dovolenku autom, jednu uvazujeme do all Inclusive resortu na Istrii, tam by sme isli sami s detmi, druha ubytovanie niekde v apartmane s tym, ze by sme zobrali starych rodicov. Ti si nevedia zaplatit celu dovolenku, ale vedeli by prispiet mensou sumou na apartman a vystravovali sa. Manzel ma pracovny benefit, ze mu plne hradia pohonne hmoty z firmy, co plati tankovacou kartou na SR, tak by sme doplatili len zvysok. Co sa tyka deti, su dost male, jeden ma necele 2 roky a druhy 5. Minuly rok na dovolenke na SR sa maly vobec nechcel kupat, starsiemu za nechutila polpenzia, na ranajky este ako tal zjedol bud cerealie s mliekom alebo nejake sladke pecivo, ale vecere mu nechutili. Boli sme ubytovani v hoteli Akvamarin v Besenovej, nastasie sme mali aj mini kuchynku tak som mu na veceru potom varila take rychlovky ako napr. Cestoviny s cottage cheese a kukuricou alebo krupicovu kasu 🙈. Animacie ho vobec nebavili a toboganov sa bal 😄. Najviac z dovolenky sa mu pacil vylet na lanovku v Jasnej, kupanie ho neoslovilo. Chapem manzela, ze si chce oddychnut pri mori, ale podla mna my este nevyuzijeme all inclusive naplno. Ale teda este sa poradime.
Pre mňa je maximálna cena dovolenky počítana ako
Počet dní dovolenky * môj denný zárobok * 2.
Ak zarobím za deň 50€ a idem na dovolenku na 2 týždne som ochotný zaplatiť 1456€ (1500€).
Kedze ja nemám deti ani nikomu ďalšiemu neplatím mam to ľahké.
@misanthropicdann ale myslis na osobu, nie?
Ked si predsavis ze ja makam za 1000mesacne a nas 4 by vysla dovolenka 5000 tisic tak je to chore...
Nedala by som. Lebo nemam 200000 na ucte... Ale asi by som nedala aj tak. Pretoze mito pride strasne nemoralnr aby pytali od nas 5000 eur za 10 dni... Tomas 52 tyzdnkv v roku kazfy tyzfen vylet za 100 eur. Takze sa mas cez rok ako kral... (na moje pomery) a nie triet birdu 51 tyzdnov a poto. Ist za 5000 do grecka...
Co uz. Mna tu toto moc stve. Ze pracuje clovek a ani na dovolenku nenasetri....lebo uz len v poondiatom strachane stoja 4 noci 2500 tisic pre 4....chore.
Niekedy najdes aj dobru ponuku. My sme boli minuly rok letecky na Kalabrii (uplne neplanovane, pozerali sme Chorvatsko) piati (2 dospeli a deti vtedy 12, 9, 2] za 2800 eur, v tom bolo aj poistenie zrusenia zajazdu. Sice len na tyzden, light all inclusive, paradna dovolenka. Pozerali sme Albansko, Chorvatsko, vsetko bolo priserne drahe, az uplne nahodou vyskocilo toto a nelutujem. Boli sme cez cesky Cedok.

2,5 je veľa...ideál 1500 e