icon

Čo sa robí, keď sa dovolenka v zahraničí cez cestovku natiahne kvôli hospitalizácii?

22. aug 2022

Ahojte žienky, veľa z vás je skúsených v cestovaní. Chceli by sme ísť na dovolenku Turecko, Cyprus a čítam, že niektorí ľudia skončia zo stravy v nemocnici alebo ich chytí slepak, žlčník. Väčšina sa stihne do odchodu dať dokopy. Ale čo keď sa to nestihne a človek musí zostať v nemocnici a lietadlo odletí. To mu cez cestovnú kanceláriu vybavia nové ubytovanie, nový let domov? Ja som ďalej ako v Chorvátsku nebola preto ma to zaujíma. Ďakujem.

autor
22. aug 2022

@aduskatt ešte sa ťa spýtam ak môžem ako to je s rodinnými príslušníkmi. Keby odmietli bezo mňa odcestovať. Veď napríklad keby som bola po operácii nemôžu ma ubolenu nechať samu niekde v Turecku.

adaale
Odpoveď bola odstránená
adaale
Odpoveď bola odstránená
panelacikova
22. aug 2022

@adaale v dnešnej dobe je poistenie samozrejmá vec, nepochopím, ak si ju niekto nedá alebo na nej šetrí.... nás to stálo troch 120 eur, ale bolo v nej fakt všetko....

aduskatt
22. aug 2022

dobrá poistka Ti kryje aj to, že je s Tebou rodinný príslušník

matabb73
22. aug 2022

Treba mať poriadnu poistku a potom všetko hradí poisťovňa. Jeden pán z rodiny skončil v Grécku v nemocnici a všetko mal zabezpečené. Museli tam zostať dlhšie a jeho potom prevážali letecky na Slovensko. Jeho žena si musela nájsť druhý hotel a letieť naspäť iným letom. Pokiaľ viem, aj toto hradila poisťovňa. Treba si prečítať zmluvné podmienky keď uzatváraš cestovné poistenie, tam je všetko popísané. Bežné ošetrenie u lekára je Grécku zadarmo a potom preplatia aj predpísané lieky keď si ich musíš kúpiť.

maranco
22. aug 2022

Raz som využil poistku na dovolenke.
Postup bol
1. volanie na asistenčnú linku, tam vysvetlili čo a ako a vyhľadali najbližšie zdravotnícke zariadenia
2. šiel som do štátnej polikliniky, tam som zaplatil pri vstupe/registrácii kartou okolo 80€
3. po návrate som poisťovni poslal bloček, správu od lekára aj ostatné papiere čo chceli
4. o pár dní som ich mal na účte

Za celoročnú poistku som platil 21€.

autor
22. aug 2022

@maranco a nepotreboval si tlmočníka v nemocnici? V Turecku by vedeli anglicky? A čo taxi, preplatili ti ho?

autor
22. aug 2022

@adaale kde píšem že sa nechcem dať poistiť? A neboj, v prípade núdze by som určite od teba nezobrala peniaze.

maranco
22. aug 2022

Lekár otvoril v notebooku stránku translate.google.sk tam postupne písal a ja som si čítal slovensky a prikyvoval. Mali sme prenajaté auto, takže taxi sa nepoužívalo.
A ten základ kde ľahnúť, čo vyzliecť to som pochopil od sestričky kým tam ešte lekár nebol.
Bol som na EÚ ostrove takže anglicky vedeli.

autor
22. aug 2022

@maranco ďakujem a v ktorej krajine si bol?

maranco
22. aug 2022

kanárske ostrovy, patria pod Španielsko

maranco
22. aug 2022

nebol som hospitalizovaný, to bolo len ambulantné ošetrenie

sense
22. aug 2022

Mojej tete z Ciech sa takto predĺžila "dovolenka" o 2 týždne v Taliansku musela byt dokonca operovana, kde bola s vnučkou a kamarátkou. Vnučka šla s kamarátkou domov. Našťastie bola poistena. Ja som pred rokmi skončila na infuzke v Turecku, neplatila som nič vserkonlo cez cestovné poistenie aj odvoz sanitkou

autor
22. aug 2022

@maranco ok, ďakujem za odpovede, už sa bojím menej keď čítam, že keď je dobre cestovné poistenie tak je všetko ok.

autor
22. aug 2022

@sense a tete potom z nemocnice poisťovňa vybavila náhradné ubytovanie a let naspäť na Slovensko?

sense
22. aug 2022

Ona bola prevezena do Čiech sanitkou, keď bol možný prevoz a pokračovala v liečbe v Čechách

jabadabadu
Odpoveď bola odstránená
autor
22. aug 2022

@sense ďakujem za odpoveď

autor
22. aug 2022
matabb73
22. aug 2022

My sme boli párkrát u lekára v Grécku. Dohovoríš sa tam anglicky alebo rusky. Ak nevieš žiaden jazyk, máš tam na to delegáta cestovky. So mnou bol u lekára aj delegát. Aj lieky mi bol vybrať keďže v mestečku nebola lekáreň. Ked ideš cez cestovku a máš poistenie, nie je problém ísť k lekárovi.

pallacinka29
22. aug 2022

Aj tato diskusia je dokazom, ze dnes ludia cestuju na styl "slnce, seno...". Na mieste autorky by som asi zvazila sediet doma, lebo co jej v hlave ide uz teraz...

autor
22. aug 2022

@matabb73 ďakujem pekne

autor
22. aug 2022

@pallacinka29 ďakujem za názor

onedaynick
22. aug 2022

boze co tu vypisujes traktaty o tom, co by bolo keby.. to vsetko takto analyzujes?

zuz_ka
22. aug 2022

Ahoj určite treba mať poistenie, u nás z rodiny skončili v Turecku v nemocnici a nie nemali sme 4 ale 5 hviezdičkovy hotel a aj tak boli v rodine zdravotné problémy. Ešte z hotela volali delegátovi, ten vybavil odvoz do nemocnice a volali hneď aj do poisťovne. Keď odchádzali z nemocnice bolo už všetko uhradené oni nemuseli nič. Len potrebovali voucher a tu kartičku poistenca čo prišla v pokynoch mať so sebou v nemocnici

autor
22. aug 2022

@onedaynick poprosím prejsť do inej diskusie, ďakujem

autor
22. aug 2022

@zuz_ka super, ďakujem 🙂

onedaynick
22. aug 2022

preco? ja sa bavim. Na tvojej jednoduchosti.

betka233
22. aug 2022

Autorka, hlavne to poistenie uzavri cim skor ked budes vediet kam ides, resp si poriadne pozri podmienky danej poistovne... lebo sa moze stat, ze pride k nejakej poistnej udalosti a poistovna ti oznami, ze nic nepreplati, lebo neubehlo napr. 14 dni od uzavretia poistnej zmluvy 🤷🏿‍♀️