icon

Čo spôsobuje meškanie letov v Európe?

slovenka753
2. júl 2024

Ahojte, aktualne sme sa vratili z turecka s 5 hodinovym meskanim. Nasledne som nasla clanky ze ide o problem nad celou europou. Nepracujete niekto v tejto oblasti? Prosim viete mi niekto vysvetlit co je pricinou ?

Pytam sa preto, ze sme planovali este jednu dovolenku a zvazujeme ci neist radsej autom. Kedze s meskanim a s tym, ze na letisko treba prist skor by to vyslo mozno casovo rovnako.

Strana
z2
evaachesa
2. júl 2024

@hellwant keď sme leteli pred vyše 2 týždňami do Turecka, tak nejaký ranný let na Rhodos alebo Krétu mal meškanie asi 4hod. Myslím že to teraz bude všade zle.

erika212
2. júl 2024

My sme meškali raz dva a pol hodiny a raz až 7 hodín. Stačí meškanie 2 hodiny a pár minút a už je nárok na kompenzáciu. Ale musí byť rozdiel pri pristátí. Ak mešká pri odlete cez dve hodiny ale stihne doletiet do dvoch hodín, tak sa to už nedá vybaviť. Vždy sme vybavili po 400€ na letenku.

azzflo
2. júl 2024

@because Ked sa bavime o sledovani uz v den tvojho odletu - najjednoduchsie je, ked mas cislo letu, ale da sa aj podla destinacie/kodu letiska (napriklad Vieden-Tenerife South = VIE-TFS)
- das do vyhladavaca bud cislo letu, alebo napr. to "vie-tfs", vyberies dany let, rozkliknes svoj datum
- vyberies "aircraft info", dostanes sa na historiu letov daneho lietadla
- tam uz vidis, ci je v ten dany den toto lietadlo omeskane alebo nie
Napriklad teraz si mozes skusit vyhladat let FR432, vidis ze prave leti a ide nacas, ale vcera mali meskanie pri otocke Vieden-Santorini-Vieden a ludia co leteli tym lietadlom neskor vecer Vieden-Split uz mohli dopredu vediet, ze budu mat nejake meskanie, lebo lietadlo sa nestihalo nacas vratit zo Santorini.
Ale lietadla mozu aj v priebehu dna zmenit a hodit na inu linku, takze nikdy to nie je 100% a urcite sa na to nesopliehajte pri pocitani casu, kedy mate byt na letisku. Obzvlast teraz v lete, ked je najviac ludi na checkinoch aj security.

evaachesa
2. júl 2024

No a ja by som sa teraz skôr obávala tých požiarov čo sú momentálne v Turecku a Grécku. Zistila by som si podmienky storna aby to nedopadlo ako pred rokom kedy cestovky nutili ľudí vycestovať lebo inak zo storna nič.

because
2. júl 2024

@azzflo ďakujem ❤️

azzflo
2. júl 2024

@because Pripadne ak idete charterovym letom a z maleho letiska, je mozno jednoduchsie najst si v appke len letisko (napriklad BTS) - show departure board - tam najst svoj let a potom uz dalsie kroky su rovnake - show aircraft info atd.

evaachesa
2. júl 2024

@erika212 všade čítam že musí byť meškanie 3 hodiny. Akurát niekto písal že chýbali 2 min do 3 hodín a kompenzáciu už vymáhať nemohli. Možno sa niečo zmenilo?

yanni
2. júl 2024

Priciny su rozne. A jedno, co to je, dalsie time sloty davaju nie len podla poradia ale hlavne AJ podla airline. Treba lietat lepsimi airlines nie low cost. My lietame fakt ze vela a niekolkohodinove meskanie sme mali len raz. Ale tam bol problem pocasie (piesocna burka - let Abu Dhabi - Riyadh). Inak nikdy take dlhe. Raz nas este (tiez koli pocasiu) presmerovali namiesto priamo do Riyadh (Frankfurt-Riyadh) na Bahrain a potom spät do Riyadh. Ale sme spali v lietadle a to letelo. Do ciela sme prisli sice s meskanim ale nikde sme nemuseli cakat.

luliu
2. júl 2024

@erika212 určite nie, meškanie musí byť nad 3h, aby bol nárok na kompenzáciu

muchotrafka298
2. júl 2024

@erika212 neviem odkial mas tieto dezinformacie, kedze oficialne pri leteckej preprave je narok na kompenzaciu pri meskani minimalne 3 hodiny.

muchotrafka298
2. júl 2024

@evaachesa nic sa nezmenilo, meskanie musi byt minimalne 3 hodiny.

veverickav
2. júl 2024

Ahojte, urcite si precitajte tipy na kompenzaciu pri meskajucich letoch. Velmi dobre sa o tom pise tu : https://travelhacker.blog/tipy-na-zruseny-overb...

erika212
2. júl 2024

@muchotrafka298 pardon, zle som napísala. Po dvoch hodinách mám dali lístky platne na letisku v konkrétnych reštauráciách. Potom nám ponúkli buď iné letenky na iný deň alebo aj do úplne inej destinácie. Ostali sme na lerisku a pocklali na odlet. Po príchode domov sme vypisovali papiere cez net cislo letu a pod a prišli nám peniaze. Nič zlozite. Aj to čo sme si platili stravu na letisku nám preplatili. Píšem z vlastnej skúsenosti. Stalo sa nám to 2x a obidva razy s ryanayr. Nerobili žiadne problémy s vyplatením.

muchotrafka298
2. júl 2024

@erika212 ja som isla teraz s Ryanairom z Grecka, dve hodiny sme sedeli v lietadle, co sme neodleteli, okrem toho este sme pol hodinu mali let presunuty uz hned ako som dosla na letisko. Ziadnu kompenzaciu nam neponukli, ani obcerstvenie ani nic. Takze urcite toto co pises nie je pravidlo. Ja som s nimi uz meskala velakrat a nikdy nic.

lusyyy36
2. júl 2024

@erika212 meakanie pri pristati musí byť 3 hodiny. Nie 2. Na 100%. A záleží aj preco meskalo lietadlo a tiež suma zavisi od km

katulienka85
2. júl 2024

@slniecko5 Len pozor na to. Nám prišiel email, že let bude mať 2 hodinové meškanie, tak sme z domu vyrazili neskôr. Došli sme na letisko check-in zatvorený. Ledva sme sa dostali na lietadlo. Našťastie sme mali len príručnú batožinu, tak nás pustili. Oni totiž chcek-in neposúvajú, len preto že mešká lietadlo.

slniecko5
2. júl 2024

@katulienka85 aha😔👍

yanni
2. júl 2024

@katulienka85 ca. 23 hodin dopredu mozes checkin urobit aj z pohodlia domova online. Moj muz lieta prakticky kazdy tyzden, tiez len s prirucnou batozinou, a inak uz ani nerobi. Potom "lazo-plazo" dostat sa na letisko. Len teraz cez leto planuje trosku viac casu na letisku, kedze je stahovanie narodov a kontroly trvaju dlho.

tinqua
2. júl 2024

@erika212 ano, ale tak 8 tyzdnov maju na reakciu...uvidime, teraz mali tolko pruserov, ze ak odskodnia vsetkych môžu to zavret

nikha2809
2. júl 2024

@yanni ale keď idú cez cestovku nemôžu spraviť online checkin nie?

yanni
2. júl 2024

@nikha2809 to neviem. Cez cestovku zasadne nechodime.
A autorka nikde neuviedla cestovku.

dariaaa
3. júl 2024

@slovenka753 mam pocit,že máš nárok na časť peňazí ak si išla mimo CK.Vzdy máš na ne nárok po tak dlhom čakaní,len to treba riešiť.Byva to aj do 600 eur.Nezalezi koľko stala letenka

nana8989
3. júl 2024

@nikha2809 my sme išli cez nemecku cestovku z Viedne do Turecka a robila som online check in. Spoločnosť bola Sun Express, ale keď sme išli s Pegasus tak tam sa nedalo.. Takže záleží aj od spoločnosti..

katulienka85
3. júl 2024

@yanni pravdaže, viem, ale do niektorých krajín online chcek-in nerobia.

mikaela1
15. júl 2024

@erika212 prosím vas ako ste to vybavovali cez co? Nam meskalo lietadlo 3hodiny a ešte 30minut lietalo nad antalyou

dariaaa
15. júl 2024

@mikaela1 daj si do google
Kompenzacia za zmeskanie letu.
Je vela možnosti. Najprv si vypln vsetky políčka a hned ti ukaze,ci a kolko máš nárok
Ak to budes riesit cez tie stranky,vsade si stahuju ,ale mas vacsiu sancu,ze dostanes.Ja som pred 5 rokmi sama riesila priamo Ryanair a dostale som 450€.

muchotrafka298
15. júl 2024

@mikaela1 je tam podmienka, ak chces to odskodnenie, tak sa to vztahuje iba na firmy, ktore su registrovane v EU. Je to presne na internete vysvetlene.

Strana
z2