Destinácie bez potreby povolenia od otca detí
Ahojte. Mám 2 dcéry 12 a 8r. Bio otec ušiel keď som bola v 6 mesiaci s druhou dcérou na deti ako tak platí ale nezaujíma sa nepíše im nestretávaju sa. Keď som mu napísala ze sme sa sťahovali (ma pravo vedieť) napísal OK. Neviem kde je kde žije ako žije co robí atď. Súdom sú zverené deti mne a mame neobmedzený styk ktorý ale nevyužíva. Priezvisko mam rovnaké ako on aj ja aj deti aj keď sme rozvedení. Tento rok sme boli v Bulharsku papier o povolení cestovať som nemala ani nikto nepýtal. Chceli by sme ísť aj inde no chcem vybrať miesto kde ho na 100% nebudem potrebovať. Keď pôjdem cez cestovku upozornia ma na to? Teraz nespomínali nič. Cestujeme tak nanajvýš na 10 dní určite nie viac. Papier netuším ci sa mi podarí získať keďže komunikácia s nim je obmedzená a kým to on vytlačí podpise dá overiť a pošle mi to tak to potrvá keď vôbec to urobí. On nerieši nič ohľadne deti bolo by mu šum a fuk aj keby ideme žiť do zahraničia ale to letisko nevie a pri kontrole to môže žiadať. Kde sa tomu dá vyhnúť? Riešia to aj keď má matka rovnaké priezvisko s deťmi? Ako to riešia matky keď netušia ani len približne ci otec vôbec žije? Ďakujem
@eternity24 cestujem roky s neplnoletymi surodencami, ktori maju ine priezvisko ako ja a vzdy ale vzdy mam notarsky overene povelenie, ze rodicia suhlasia s tym, aby so mnou vycestovali a uz som ho veru nie raz musela vytiahnut 🙂 ano mozeme argumentovat tym, ze to nie su moje deti ale myslim, ze situacia je velmi podobna, su skratka krajiny, kde to kontroluju a je jednoduchsie to mat nachystane ako riesit neprijemnosti pri vstupe do alebo odchode z krajiny.
Uz to odo mna pytali aj na madarskych hraniciach, pri nahodnej kontrole colnikmi a to teda nie je ziadna exoticka destinacia 🙂.
@petamich nie je podobna, staci si precitat pokyny ku krajinam. Deti bez doprovodu zakonneho zastupcu/rodica vzdy potrebuju pisomny suhlas.. a je jedno ci maju nemaju rovnake priezvisko, aj stari rodic potrebuje suhlas, aj napr. na skolsky vylet ak sa ide .. proste vsade kde nejde rodic
@maranco plati to aj v zahranici na vstup a cestovanie vo vela krajinach a teraz som si preklikala kadejake mozne krajiny v Europe a tak a iba irsko a nemecko ma podmienku suhlasu rodica.. inde staci rodny list, ak vobec to riesia...
@simca06022011 @maranco - samozrejme "iba" z tych ktore som preklikala, zase nechce sa mi vsetko pozerat :D
Ja to robim tak ze stale idem na last minute, tie podmienky na vstup do krajin sa menia vacsinou pred letom. Stale si skontrolujem ci nezmenili podmienky cez minv. Ale co sa uz roky nemeni a nevyzaduju suhlas otcov: bulharsko, chorvatsko, grecko, spanielsko, nemecko, turecko a egypt(bud vobec nevyzaduju alebo len odporucaju v pripade hospitalizacie a pod.) Ak mate ine priezviska staci rodny list.
@maranco plati to aj v zahranici na vstup a cestovanie vo vela krajinach a teraz som si preklikala kadejake mozne krajiny v Europe a tak a iba irsko a nemecko ma podmienku suhlasu rodica.. inde staci rodny list, ak vobec to riesia...
@simca06022011 napríklad Taliansko
@anonym_autor cestujem s deťmi cez 10 rokov bez papiera od ich otca, priezvisko mám iné ako deti, nikdy nikto nič nepýtal. Ani mimo Európy.
@anonym_b431e4 no vidíš a ja som musela predkladať papier aj v Chorvátsku.
Nech sa tu prihlasi rodic, od ktoreho si suhlas pytali. Nepocula som v zivote o takom pripade. Netreba ti ziaden suhlas.
@eternity24 od mna pytali suhlas✋️a to ani nie som rozvedena😆a cela rodina ma rovnake priezvisko.🙃
@anonym_fae718 CHORVATSKO: Ak vstupujú detí s rodičom, pričom dieťa má iné priezvisko ako matka alebo otec, taktiež sa nevyžadujú žiadne osobitné dokumenty, či potvrdenie. Odporúča sa však mať pre istotu kópiu/scan matričného dokladu (napr. rodinného listu) na základe ktorého je možné jednoznačne identifikovať príslušnosť k rodičom, napr. pri dopravnej nehode, úraze, hospitalizácii, či zablúdení dieťaťa.
NIkdy v zivote a to som tolko kontrol tam presla na hraniciach v chorvatsku od nas nic ine ako dcerin pas nechceli.. vzdy trepem vsade rodny list, a v mobile mam nafotene doklady.. ale veru nikde nic nechceli
@anonym_autor no autorka podla debaty tu to budes mat tazke :D treba si proste pozriet podmienky v krajinach pred cestou.. alebo ako tu niekto radil a to by bolo naj.. mat nejake vsetobecne povolenie.. LENZE zase su krajiny kde chcu datumy, ucel a kadeco.. no... 😂 ciste nervy, aby clovek nevedel v klude cestovat...
@anonym_autor jaam rozdielne proezvisko s detmi.vnikde papier nepytali ani nic cyprus, egypt,tutlrecko bulharsko. Len na letisku v kosiciach pri navrate 2 krat rodny list deti...aj to len ked bola zena za okienkom. Chlapuli nikdy nepytali
Riad sa proste pokynmi na stránke ministerstva.
Nech sa tu prihlasi rodic, od ktoreho si suhlas pytali. Nepocula som v zivote o takom pripade. Netreba ti ziaden suhlas.
@eternity24 od kamarátky. Na letisku v Belgicku.
@anonym_autor po mojej skusenosti vlani v auguste v trapnom chorvatsku by som bez oficialneho lajstra od otca deti nevystrcila ani paty za hranice SR. my sme boli v trogire, normalne cela rodina. muz v hotelovej izbe, ja s dcerami som sla autom do mesta. cestou spat na parkovisku, pri nastupovani do auta ma zastavili chorvatski policajti, nech predlozim svoje doklady, doklady deti, doklady od auta. som si myslela, ze si prdel robia. normalne som musela ukazat OP svoj aj dcer a hned pytali aj uradne overeny suhlas s vycestovanim do zahranicia od otca deti. podotykam, ze som vydata a vsetky tri mame na OP rovnake priezvisko. povedala som im, ze otca maju deti 5km v hoteli. zasmiali sa ako pripeceni, ze nech idem a pojdu za mnou do hotela. mala som stastie, lebo nejaky madar v tej chvili nespravne zaparkoval, tak odo mna odisli hned k nemu. opytala som sa ich, ci mam cakat a oni len kyvli rukou, ze nabuduce nech mam otca deti so sebou alebo nech mam uradne overeny dokument. dakovala som bohu aj vsetkym svatym, lebo tu trapnu situaciu ako so mnou do hotela idu policajti by som zazit nechcela. ja som dostatocne poucena a teraz po sviatkoch si idem dat notarom overit suhlas s vycestovanim pre dcery od muza, lebo na konci januara idem s kamoskou a detmi do zakopaneho a posledne po com tuzim je zopakovat si tuto situaciu.
@anonym_fae718 CHORVATSKO: Ak vstupujú detí s rodičom, pričom dieťa má iné priezvisko ako matka alebo otec, taktiež sa nevyžadujú žiadne osobitné dokumenty, či potvrdenie. Odporúča sa však mať pre istotu kópiu/scan matričného dokladu (napr. rodinného listu) na základe ktorého je možné jednoznačne identifikovať príslušnosť k rodičom, napr. pri dopravnej nehode, úraze, hospitalizácii, či zablúdení dieťaťa.
NIkdy v zivote a to som tolko kontrol tam presla na hraniciach v chorvatsku od nas nic ine ako dcerin pas nechceli.. vzdy trepem vsade rodny list, a v mobile mam nafotene doklady.. ale veru nikde nic nechceli
@simca06022011 ja som pre istotu mala na letisku opýtali preukázala som a pustili nás.
@anonym_autor po mojej skusenosti vlani v auguste v trapnom chorvatsku by som bez oficialneho lajstra od otca deti nevystrcila ani paty za hranice SR. my sme boli v trogire, normalne cela rodina. muz v hotelovej izbe, ja s dcerami som sla autom do mesta. cestou spat na parkovisku, pri nastupovani do auta ma zastavili chorvatski policajti, nech predlozim svoje doklady, doklady deti, doklady od auta. som si myslela, ze si prdel robia. normalne som musela ukazat OP svoj aj dcer a hned pytali aj uradne overeny suhlas s vycestovanim do zahranicia od otca deti. podotykam, ze som vydata a vsetky tri mame na OP rovnake priezvisko. povedala som im, ze otca maju deti 5km v hoteli. zasmiali sa ako pripeceni, ze nech idem a pojdu za mnou do hotela. mala som stastie, lebo nejaky madar v tej chvili nespravne zaparkoval, tak odo mna odisli hned k nemu. opytala som sa ich, ci mam cakat a oni len kyvli rukou, ze nabuduce nech mam otca deti so sebou alebo nech mam uradne overeny dokument. dakovala som bohu aj vsetkym svatym, lebo tu trapnu situaciu ako so mnou do hotela idu policajti by som zazit nechcela. ja som dostatocne poucena a teraz po sviatkoch si idem dat notarom overit suhlas s vycestovanim pre dcery od muza, lebo na konci januara idem s kamoskou a detmi do zakopaneho a posledne po com tuzim je zopakovat si tuto situaciu.
@matkahelka vies co, chceli ta postrasit a ponatahovat. Treba si vzdy pozriet na co maju pravo, vid web, a nenechat sa. My nezijeme v ziadnych moslimskych krajinach, ani nie sme nevolnici, mame prava .. by som sa spytala, ci ich zeny chodia na nakupy s povoleniami pisomnymi, inak sedia s detmi doma.. ja velakrat z hoteloveho trezoru ani doklady neberiem pre istotu "vsetky", viac sa bojim ze sa stratia/ukradnu ako nejakej kontroly na ulici, na to ked tak mam vsetko nafotene na cloude.. by som ich pekne zobrala so sebou, ked chcu byt trapni, nech idu... (veru raz sme takto isli pekne 40km do hotela... a mne to trepne nebolo, im veru mohlo.. ked odisli s dlhym nosom)
A viditelne im o nic ine ani neslo, lebo bezpecnost deti unesenych vlastnou matkou, bolo druhorade, museli ist sekyrovat dalsieho, dolezitejsie je zle parkovanie :D
A mimochodom PL nepotrebuje overene povolenie, ked uz.. :D aj ked na stranke sa pise, rodicia.. tazko povedat ci jeden rodic staci/nestaci :DD
@matkahelka vies co, chceli ta postrasit a ponatahovat. Treba si vzdy pozriet na co maju pravo, vid web, a nenechat sa. My nezijeme v ziadnych moslimskych krajinach, ani nie sme nevolnici, mame prava .. by som sa spytala, ci ich zeny chodia na nakupy s povoleniami pisomnymi, inak sedia s detmi doma.. ja velakrat z hoteloveho trezoru ani doklady neberiem pre istotu "vsetky", viac sa bojim ze sa stratia/ukradnu ako nejakej kontroly na ulici, na to ked tak mam vsetko nafotene na cloude.. by som ich pekne zobrala so sebou, ked chcu byt trapni, nech idu... (veru raz sme takto isli pekne 40km do hotela... a mne to trepne nebolo, im veru mohlo.. ked odisli s dlhym nosom)
A viditelne im o nic ine ani neslo, lebo bezpecnost deti unesenych vlastnou matkou, bolo druhorade, museli ist sekyrovat dalsieho, dolezitejsie je zle parkovanie :D
A mimochodom PL nepotrebuje overene povolenie, ked uz.. :D aj ked na stranke sa pise, rodicia.. tazko povedat ci jeden rodic staci/nestaci :DD
@simca06022011 no vidis a ja si radsej vybavim lajster ako si vlacit policajtov za zadkom, alebo robit detom stres a skoncit kdesi v zahranici na policajnej stanici. kazda sme ina. ani na slovensku nestaci na preukazanie totoznosti odfoteny doklad v mobile. a teda, neviem, o com pises, ze ci ich (chorvatske) zeny sedia doma s detmi, lebo ich zeny su v domacej krajine a nie v zahranici. ani na SR od teba ziaden policajt nepyta potvrdenie od otca deti, tyka sa to pobytu v zahranici. kazdy nech robi ako uzna za vhodne. ja som pridala svoju skusenost, ktora ma poucila tak, ze mimo suhlasu otca s detmi do ZIADNEHO zahranicia nepojdem. vytiahnut a ukazat papier trva par sekund a dotahovat sa s policajtmi, kt. vo vacsine pripadov bud vobec nevedia po anglicky, alebo maju uroven A1 je obtazujuce, stresujuce a pre mna uplne zbytocne minanie casu.
@anonym_fae718 ak sa smiem spýtať, kto a kde to od teba žiadal v Chorvatsku?
@anonym_fae718 ak sa smiem spýtať, kto a kde to od teba žiadal v Chorvatsku?
@anonym_b431e4 na letisku pri kontrole pasu. Mame s dcéru odlišne priezviska
Môžeš ísť všade v rámci EÚ, nikto ťa nebude kontrolovať, keďže je schengen 🙂
Vykašli sa na to. Veď on ani nebude vedieť, že ste preč... Toto môže byť problém vtedy, keď sú rodičia na nože a ten druhý by mohol z toho urobiť problém.
@eternity24 tak ja sa hlásim,Israel a to som dokonca ani rozvedená nebola. Bola som sama s dievčatami. 8 a 11 ročnými.
Vykašli sa na to. Veď on ani nebude vedieť, že ste preč... Toto môže byť problém vtedy, keď sú rodičia na nože a ten druhý by mohol z toho urobiť problém.
@tiezjedna a to majú ako na hraniciach vedieť,či sú na nože,preboha,to sú také rady,že ja Nemo ziram. Proste kontrola a dovidenia. Žena sama s deťmi,muž sám s deťmi. Tu vôbec nejde o to,či má niekto dobré vzťahy či nie.
@michala001 do nedávna do toho tvojho schengenu rakusaci robili rozkošné zapchy. Keď ich chytil záchvat a ten bol minimálne 2x denne. A ver tomu,že to nebolo len tak,že si auto pri bude postalo a pokecali o pocasi politike čo na večeru.
@simca06022011 medzinárodné únosy ti zjavne nič nehovoria, ale tými nákupmi chorvátskych žien s deťmi tým si to zabila. Takže je jasné,že nemáš potuchy o čom sa tu píše.
Len tak som si mrkla ministerstvo a odporúčania. No dievčence....odporúčam. A aj schengen si mrknut😉. To,že sa nič nestalo vám,mohlo byť šťastie,takže odporúčať kaslat na to je úplne mimo. Ešte aj rakusan v tej jeho bude vie spríjemniť deň,keď sa mu zachce.
Len tak som si mrkla ministerstvo a odporúčania. No dievčence....odporúčam. A aj schengen si mrknut😉. To,že sa nič nestalo vám,mohlo byť šťastie,takže odporúčať kaslat na to je úplne mimo. Ešte aj rakusan v tej jeho bude vie spríjemniť deň,keď sa mu zachce.
@maciatkolulu Schengen ako myslíš? Tam sú ešte nejaké iné informácie? Resp. kde ich nájdem? Tiež idem sama s deťmi tak zisťujem čo mi ešte treba keby náhodou niečo. Okrem potvrdenie o vycestovaní z matriky so súhlasom otca (aj keď nie sme rozvedení ale idem len ja), pasov a kópií RL)
@maciatkolulu Schengen ako myslíš? Tam sú ešte nejaké iné informácie? Resp. kde ich nájdem? Tiež idem sama s deťmi tak zisťujem čo mi ešte treba keby náhodou niečo. Okrem potvrdenie o vycestovaní z matriky so súhlasom otca (aj keď nie sme rozvedení ale idem len ja), pasov a kópií RL)
@yvanielka treba si rozklikat jednotlive staty😉co stat, to ine podmienky.
@michala001 vtipalek. Vies o tom, ze su opat zavedene kontroly, niekedy silnejsie, niekedy slabsie a niekedy na to prdkaju...ale spoliehat sa na to, no....ked chce niekto sa dotahovat s pohranicnymi kontrolami...🤷♀️🤷♀️🤷♀️🤷♀️

@anonym_bb3bc2 to čo píšeš platí na vycestovanie zo Slovenska, naozaj v čase keď máš dieťa zverené môžeš krátkodobo opustiť Slovensko bez súhlasu druhého rodiča
ale dôležité je si uvedomiť že toto platí pre Slovensko a nie pre krajinu kam cestuješ, tá môže mať úplne iné zákony, dokonca také že súhlas druhého rodiča je povinný na vstup do krajiny s dieťaťom