icon

Dovolenka 2014 v Albánsku

kentoska
20. máj 2014

Ahojte, chystate sa niekto toto leto do Albanska?
Ale mate uz niekto skusenosti s dovolenkou v Albansku.

Dovolenka 2014 v Albánsku
jenny316
20. júl 2017

@hettinka dakujem za rýchlu odpoveď. Vivas ideš tento rok cez akú cestovku? Hotel OAZ nevieš aký je?

obcanka123
20. júl 2017

@kentoska Ja sa chystám 🙂

hettinka
20. júl 2017

@jenny316 my sme už späť, boli sme s Turancar

OAZ je v takej kludnejšej časti, kúsok od Albanian Star, kde je aj aké-také vyžitie aj pre deti, asi 1km odtial trampolínové nafukovadlá v mori, skútre, parasail, plážové ihriská na volejbal, kolotoče pre deti (také staršie, odkúpené od kolotočiarov).
Ale samotný hotel nam neodporúčali, je to len 3* a light AI, takže s jedlom to bude asi slabšie. Ale jedlo je tam celkovo v hoteloch slabšie, ak by bola možnosť, idem len s ranajkami a stravujem sa v reštikách.

jenny316
20. júl 2017

@hettinka v tom Turancare ponúkajú ešte hotel Diamma Resort, na neho mi nevieš dať nejaké recenzie?

ivetz
20. júl 2017

@jenny316 My sme boli v hoteli OAZ pred dvoma rokmi a boli sme spokojní. Možno nie sme nároční, ale dovča nás (2+1) vyšla na cca 1000 € (vtedy sme išli busom). OAZ je malý rodinný hotel. Mali sme izbu s výhľadom na more. Na izbe bola klíma (s možnosťou individuálneho ovládania), mini chladnička. Nám strava celkom vyhovovala - niektorí reptali, že stále bolo rovnaké mäso... - áno, boli väčšinou dva druhy, ale vždy inak ochutené, s možnosťou voľby inej prílohy. Nám tu naozaj nič nechýbalo. Netreba zabúdať, že AI v Albánsku nie je to isté, čo v Turecku! A Albánci sa stále iba učia robiť turizmus.

jenny316
20. júl 2017

@ivetz prosím Ťa a more bolo aké?

ivetz
20. júl 2017

@jenny316 Ak si bola v Taliansku (Bibione, a aj nižšie) tak zhruba také isté. Keďže sú tam piesočnaté pláže, voda sa zdá byť kalná - pritom je to iba zvírený piesok. More sa postupne zvažuje, vhodné aj pre malé detičky. Pláž pred hotelom bola vždy udržiavaná - v podstate nielen pred týmto hotelom.

hettinka
20. júl 2017

@jenny316 OAZ a Diamma sú od seba kúsok, vlastne v tej istej časti pláže. Diamma sú take domčeky rozmiestnené v záhrade, dolu plážová rešttika a každy večer tam bol minulý rok program, takže rušnejšie ako OAZ. Asi závisí, čo preferujete, ak chceš rušnejšie, tak Diamma, ak chcete večer mať kludnejšie, radšej Oaz.

more ako píše ivetz, je to kalné len od piesku, inak teplučné a dlho plytké. Ak chceš zaplávať, musíš sa prejsť ďalej. Diamma mala tuším aj pekný bazén, pri Oaz som bazény nevidela.
My sme pri Vivas ale mali aj špinu a dokonca aj medúzy, asi preto, že je to už blízko k mestu a teda špina pripláva do tej časti.

S Tureckom naozaj neporovnávať, je to svojská krajina, ktorá ma svoj nastavený štýl, je to iné ako v Grécku, Chorvátsku, Egypte ... ale idú si svoje, vôbec nemám dojem, že by mali snahu zatial niečo meniť. To len našich CK neustále tvrdia, že sa to tam rozbieha a táááák ... ale podla mna je to tam s turizmom rozbehnuté až velmi, vela hotelov aj turistov, klientela skôr Slováci, Česi a Poliaci, ale aj vela miestnych a ludí a turisti z Kosova a Čiernej Hory. My sme stretli aj Nemcov, ale tých je pomenej.

blcha
27. júl 2017

Ahojte v albansku som bola dva krat vzdy dures a planujeme ist viac na juh do Ksamilu bol tam niekto neake recenzie viete mi odporucit hotel plaz? chceme spravit troska poznavacku trojtyzdnovu po Albansku s tym ze dures uz urcite vynechame ,a pojdeme viac dolu.

obsadenemeno
27. júl 2017

@blcha Hotely odporucit neviem, my sme sli juh Albanska furgonom a hotel sme si nasli priamo na mieste - v Sarande, nepamatam si meno hotela, sorry. ale bol v centre, takmer na plazi, myslim, ze som tu uz davala vyhlad z okna.
Inak Ksamil je krasny, a urcite najdete nieco priamo tam na mieste, ci uz hotel alebo privat. Plaze su tam nadherne, ci uz na pobrezi alebo na jednom z ostrovov, aj ked pocitam, ze budu dost zaludnene - ked sme boli my v 2013 v juni, tak bol bozsky pokoj. Oplati sa Ghirokaster, stare mesto a pevnost. Vlora - jaskyne v mori - tam urcite chodte. A Magic eye, jazero, nieco ako nase plesa ci Morske oko.
Apollonia - ak vas zaujima historia a ruiny.

obsadenemeno
27. júl 2017

@blcha a este Butrint, tam sa da stravit aj cely den, ak vas zaujima historia.

obsadenemeno
27. júl 2017

@blcha a este ma napadlo (sorry, je skoro rano, tak mozog nepracuje, ako by mal ☹ ) zastavte sa aj v Dhermi. Taku cistucku a tichu plaz som este nikde nevidela. boli sme na nej len my dvaja......

blcha
27. júl 2017

@obsadenemeno dakujem pekne za typ, apoloniu mame v plane aj sarande ,modre oko tiez dhermi, Vlore tak isto ale najviac sa chcem zdrzat v ksamile ten sa mi najviac paci odtial vylety na tri ostrovy . o tej jaskyni v mori som nevedela musim nacitat aj pridat do zoznamu

katinka71
27. júl 2017

@jenny316 ahoj nehnevaj sa ale odpovedam ti az teraz,tiez sme boli na dovolenke,brat mi akurat hovoril ze minuly rok boli cez turancat v blear hotel akuart dnes chcel ten isty hotel ale ze tento rok ani jedna slovenska cestovka neponuka tento hotel tak idu na Rodos

jenny316
27. júl 2017

@katinka71 ďakujem za odpoveď. Tiež som tento hotel nenašla nikde v ponuke.

klaudusiiq
2. aug 2017

Ahoj, bol niekto na juhu v Ksamile?My ideme autom o týždeň, tak by sa hodili nejaké čerstvé informácie..🙂

ikaa76
4. aug 2017

@blcha ahoj, my ideme buduci tyzden do albanska dures, ideme aj s malou 4roky, bola si aj s detmi? Je tam pekne? Máme si dát na niečo pozor? Celkom sa toho obavam.

hettinka
4. aug 2017

@ikaa76 ktorý hotel?
Podla mna sa nemusíš obávať, je tam bezpečne. Respektíve čoho sa tie obavy týkajú?

ikaa76
5. aug 2017

@hettinka ani sama neviem coho sa obavam, ked niekomu poviem kam idme tak každého pomali vystrie. Ked sa vratime dám vediet.

obsadenemeno
5. aug 2017

@ikaa76 nemas sa coho obavat. Prejdi si celu diskusiu, zopar bab tu pisalo podobne, ze znamych a rodinu " vystieralo" ked poculi, kam idu na dovolenku.
Len necakaj sluzby a uroven vyspelejsich krajin, Dubaj ani Kanarske ostrovy to nebude 😀 Ja chodim do Albanska od 2007, a zmeny su ocividne z roka na rok. A pises, ze budete v Durres, to je velke mesto na albanske pomery, a bude tam kopa turistov. Naozaj sa nemas coho obavat. A slovakov tam bude tiez dost, takisto cechov a poliakov.

klaudusiiq
5. aug 2017

@obsadenemeno bola si aj v Ksamile? Nevieš poradiť, kde sa oplatí prespať po ceste? My pôjdeme cez bosnu a ciernu horu, rozmýšľali sme niekde okolo Podgorice.

obsadenemeno
5. aug 2017

@klaudusiiq my do Albanska lietame, kedze zijeme v UK. Takze v tomto poradit neviem.
Ale ked sme boli na juhu albanska, mali sme hotel v Sarande a odtial mas busy aj furgony kde len chces. Takze sme si robili vylety, jeden den Ksamil, dalsi den Butrint a tak podobne.
Inak cesta na juh bola v 2013 ked sme tam boli zaujimava. Ziadna dialnica ako na severe krajiny. Takze ratajte s tym, aj ked ktovie, mozno odvtedy postavili dialnicu ako na severe krajiny a okolo Duressu a Tirany.
Aj ked mne sa to pacilo, clovek mal pocit, ze je 35 rokov v minulosti. Manzel spominal, ze ako deti, ked sli na leto do Duressu (zila tam mamina rodina) od ciernohorskych hranic kde byvali tak casto cestovali na korbe nakladneho auta aj 8-12 hodin. Kedze autobusy nechodili tam k nim a cesty boli v katastrofalnom stave.

klaudusiiq
5. aug 2017

@obsadenemeno ďakujem za info. Práve s tým rátame, že ten posledný úsek pôjde pomaly. Ale čo som pozerala google mapy priamo v Ksamil a reálne fotky, tak sú tam veľké zmeny, čo sa ciest týka. No veď uvidíme, tiež to tam plánujeme obehať 🙂

hettinka
5. aug 2017

Dávam do pozornosti tento blog http://cestujsdetmi.sk/albansko-s-detmi-bez-ces... možno ste už čítali 🙂

@ikaa76 ako píše aj obsadenemeno, niet sa čoho báť, dôležité je zachovať niekoľko zásad a dovolenka je v pohode. V prvom rade, nepiť vodu z vodovodu, ale to sa nenapijem napr. ani v Grécku, ani v Španielsku. Vodu dávajú v hoteli v bareloch, ale za pár centov kúpiš sýtenú aj nesýtanú na každom rohu. V marketoch kúpiš úplne všetko, fakt od špendlíka po fake špirálu Chanel 😀 Lieky tiež voľnopredajné v lekárňach, len treba vedieť účinnú lárku, lebo názvy sú iné.
Voda v obchodoch a aj jedlo, či už v hoteli, alebo na pláži je bezpečné. Z ničoho nám nebolo zle, ani deťom. A to sme jedli mimo hotela aj koláče, zmrzlinu, palacinky, fastfoody, drinky, smoothies... a v pohode. Ak sa zmrzliny obávaš, da sa kúpiť nanuk v markete a tam je to už úplne v poho.

Tiež sa treba dívať pod nohy, lebo miestni asociáli pokradnú poklopy od kanálov (však ako aj u nás). Pohybujú sa tu žobráci, ale netreba NIKOMU nič dávať, dajú sa stretnúť v meste, ale z hotelových ich vcelku úspešne vyhadzujú prevádzkovatelia hotelov ... sú v podstate neškodní, len hrajú na city. Netreba sa však zlutovať, lebo tým si ich turisti na to naučia. Ide totiž o mafiu, ktorá využíva deti a ženy, večer ich skasírujú a dostanú "výplatu" (osobne som to videla!).
V mori sa tento rok v blízkosti mesta Durres objavili medúzy, ale sú tak ďalej od pláže a sú veľké, takže sa im dá vyhnúť.

Odporúčam navštíviť Durres, ym sme boli MHD-čkou, alebo chodia aj taxíky (do 10€ / cesta, podla vzdialenosti hotela od mesta). MHD stojí 25 centov jedna jazda, takže veľmi lacné. Chodí každých 10 minút a ak je jeden bus plný, počlkali sme na další.
V Durres chodia do likérky (vyrábajú víno a miestny koňak), ale s deťmi sa mi to nezdalo vhodné. My sme boli len individuálne, je tam starý amfiteáter a pekná promenáda s barmi a cukrárňami, na konci také pekné osvetlené mólo, oplatí sa vidieť večer nasvietené.
V Albánsku sa nekradne, teda osobne som nepočula, že by sa niekomu niečo stratilo, ale samozrejme, v natrieskanej MHD som držala kabelku pri tele. Inak v pohode sme mali peniaze na izbe, mobily na pláži ...

Na výmenu si vezmite menšie bankovky, mení sa na mieste bud v hoteli, v zmenárni, alebo v obchodoch zaplatíš eurami a vydajú Leky. Kurz sa pohyboval od 129 - 135 lekov za 1€. Na platenie kartou sa moc nespoliehaj, radšej majte hotovosť. My sme 4-členná rodina za 11 dní minuli 300€, aj so suvenírmi, pre predstavu.

aluska20081
15. aug 2017

Albansko nikdy viac najhorsia dovolenka za 40 rokov

hettinka
15. aug 2017

@aluska20081 čo konkrétne?

aluska20081
16. aug 2017

Neskutocny bordel aj na plazi more ako hnoj s kafilerkou dokopy strava kazdy den to iste vela zobrakov to je hotel rafaelo

hettinka
17. aug 2017

@aluska20081 no to mi je luto, že vam to nevyšlo. Rezort Rafaelo ani nemá veľmi dobré recenzie na nete, tiež sme ho tento rok pozerali, ale rozhodli sme sa pre iný hotel.
Inak čudujem sa, že ste mali špinavú pláž, kedže tie hotelové, kde sme my boli, pravidelne upratovali, aj strážili, takže žiadni žobráci na pláži neboli, okamžite ich vyhadzovali. More sme mali minulý rok čistučké, tento rok kvôli blízkosti prístavu to bolo horšie.
So stravou to je v hoteloch naozaj horšie, my sme sa stravovali aj mimo a v reštikách varili výborne.

ikaa76
18. aug 2017

Ahojte vcera Sme sa vratili z albanska boli Sme durrese v tropikal resort, ja si myslím ze v pohode hotel bol cisty kazdy den nám menili uteraky, lezadla, slnecniky a uteraky k vode Sme mali zadarmo. Mali Sme polpenziu co nebolo zle lebo na obedy Sme chodievali do restiky hotelovej kde naozaj uzasne varili. Personal od recepcnej Cez casnika až po tetu co zbierala odpadky pri bazene zlati usmiaty a pozdravia. Co však by so vytkla je ze casnik necha dlhsie na stole taniere po obede, polorozpadnite dětské ihrisko, ale detskam to bolo sumafuk a samozrejme mimo rezortu spinavo. Já by som odporucila ak niekto vaha kludne nech ide.

ikaa76
18. aug 2017

@aluska20081 niektore tie pláže fakt katastrofa, nasa bola dobra furt to cistili a lezadla a slnecniky pěkně v řadě poukladane.